Vaccinurile – un pericol? Partea a 5-a. Cine e responsabil?

O retrospectivă a acestei serii este disponibilă aici

Întrerup seria programată pentru a semnaliza ceva înainte să explodeze popularitatea ideilor anti-vaccin în urma a ce sper să fie o emisiune ok dar care automat va produce o discuție ccomplicată și va dezinforma cel puțin un segment din privitori.

Mă refer la faptul că ProTV a hotărât să ofere o platformă anti-vacciniștilor în emisiunea lor de obicei urmăribilă și alteori senzațională ”România, te iubesc”.  Se întâmplă în weekend (09.06.2013) și o să înregistrez și supun discuției analiza mea post-show. Sper însă ca personajele vocale anti-vaccin să fie arătate publicului așa cum sunt de fapt: o mână de oameni care se informează din surse de doi bani despre subiecte cărora altora le ocupă jumătate din viață. Un grup paranoido-conspirotard fără studii, fără informație și care luați la bani mărunți produc perle precum ”poliomielita e cauzată de dulciuri”.

Dar sunt obișnuit să fiu dezamăgit de presa românească.

Am altceva mai interesant de arătat azi.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat statisticile pentru 2012 cu privire la incidența bolilor prevenibile prin vaccinare.

Le găsiți aici: http://apps.who.int/immunization_monitoring/globalsummary/incidences?c=ROU

În continuare vreau doar să vă spun că am văzut deseori spunându-se că vaccinurile nu funcționează, nu protejează și sunt doar o metodă de a păcăli părinții și a produce profit companiilor farma. Tineți minte doar că au tupeul să spună că vaccinurile nu funcționează.

1. Rujeola

Boală „ușoară”, peste care toți copii trec cu brio, mai puțin unul dintr-o mie care moare. Restul doar suferă, riscă efecte secundare debilizante și uneori rămân orbi.

Cifra din 2011 pentru Rujeola: 4.189 de cazuri.

Cifra din 2012 pentru Rujeola: 7.450 de cazuri.

Practic din punct de vedere al incidenței rujeolei ne-am întors in 1998 (9547 cazuri) și mă tem că mergem cu viteză înapoi către 1997 (23.579 cazuri)

Dar stați că se poate și mai rău!

Dacă ne comparăm cu alte țări ieșim și mai rău. Singurii mai incapabili decât noi la a-și administra vaccinuri sunt:

Republica Congo – 72.029

India                      – 18.668

Indonesia             – 15.489

Ucraina                 – 12.746

Somalia                 – 9.983 (Somalia a fost în război ani întregi – noi ce scuză avem?)

Sudan                     – 8.523

Pakistan                – 8.046

Am ajuns în lumea a treia și suntem în Uniunea Europeană de 6 ani! India are peste 1 miliard de locuitori si au un pic peste dublul numărului nostru de infecții. Și noi suntem din ce în ce mai puțini!

Mai aveți nevoie de dovezi că vaccinurile funcționează?

Mai am!

2. Rubeola

Altă boală pe care unii părinți o caută ca să își infecteze copii în speranța imunității pe viață. Dar ignorând complicațiile mai grave precum encefalitele. poliadenopatiile și posibilitatea de a infecta mame însărcinate.

Cum zicea Tăriceanu acum multă vreme, România duduie! Duduie de rubeolă:

Cifra din 2011 pentru Rubeolă: 3.494 de cazuri

Cifra din 2012 pentru Rubeolă: 20.812 de cazuri

Cum stăm comparativ?

Singurii care ne depășesc sunt China cu 40.156 de cazuri. Cum e posibl așa ceva? Cum e posibil să fim mai bolnavi decât aproape TOT RESTUL GLOBULUI  ?

Ce se întâmplă când ai mai mulți bolnavi decât tot restul globului? Cum cuantifici cine ne-a adus în starea asta? Care sunt pașii pe mai departe?

Mai vreți dovezi ca vaccinarea este eficientă?

Mai am!

3. Rubeola congenitală

Nimeni nu are scuze dacă își lasă copilul nevaccinat și infectat cu rubeolă în apropierea unei femei însărcinate. Sigur că rubeola nu e dramatică ca și boală a copilului dar pentru o viitoare mamă poate deveni o tragedie infiorătoare. Pe lângă posibilul avort spontan, există sansa nașterii unui copil cu deficit de auz, boli de inimă, retard mental. Și desigur există și riscul nașterii unui copil mort așa cum s-a întâmplat în Brașov în 2012 (întâmplător sau nu, orașul de baștină al unei portavoci anti-vaccin). Așa cum am spus anterior, 8 decese evitabile s-au întâmplat în 2012.

Cazuri Rubeola congenitală în 2011: ZERO

Cazuri Rubeola congenitală în 2012: 55

Semnalizez aici din dorința de a vă da informația completă că în articolul nr 4 se considerau că ar fi 67 de cazuri de SRC (urma confirmarea cu probe de laborator) . Evident cele 55 sunt deja confirmate altfel nu ajungeau la WHO.

Istoric vorbind, nici măcar nu există date publice despre când s-au mai înregistrat 55 de cazuri de SRC în România.

Și asta nu e totul.

Comparația internațională ne pune din nou pe podium:

Aur: Vietnam cu 92 de cazuri

Argint: Zimbabwe cu 63 de cazuri.

Bronz: România cu 55 de cazuri

Aproape toate celelalte națiuni au zero cazuri sau nu raportează complet.

Mai aveți nevoie de dovezi că vaccinurile funcționează?

Nu, nu mai e nevoie. Astea sunt argumentele finale. Quod erat demonstrandum

Oricine mai are tupeul să spună că vaccinurile nu protejează de boli infecțioase este mincinos cu bună știință.

Știți care e cel mai amuzant? Epidemia aceasta e declanșată tocmai pentru că cei care s-au infectat acum NU AU FOST VACCINATI ! Da, vă vine sa credeți? Tot datul din gură și din taste al trupei anti-vaccin din 2011-2012 ar trebui să se oprească dacă le-ar păsa de consecințele vorbelor lor.

Conform Centrului Național De Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile:

Dintre cei diagnosticati cu rubeola: 24067 (97,7%) cazuri nu au avut in antecedente nici o doza de vaccin, 528(2,1%) cazuri au avut in antecendente 1 doza de vaccin rubeolic, iar 23(0.09%) au avut in antecedente 2 doze de vaccin rubeolic. Din totalul cazurilor vaccinate:437(80,5%) cazuri au fost calsificate probabile si 114(19,5%) au fost confirmate cu laboratorul.

Citiți aici raportul complet al epidemiei de rubeolă

Practic, istoria se repetă. În 1998 nu am vaccinat suficient și acum ne-am trezit cu epidemie. În 2010/2012 a început mai vioi mișcarea anti-vaccin locală, deși probabil că se plimbă pe forumuri de multă vreme. Când copii celor care nu vaccinează acum vor ajunge adolescenți vom avea o nouă epidemie. Preconizez cel puțin o epidemie până în 2026 și posibil și ulterior.

Ce bine că multe dintre mămicile atât de supărate pe vaccinuri sunt în altă țară, nu? Doar epidemiile sunt problema altora, copiii mei sa fie sănătoși.

V-aș ruga să meditați și la soluțiile pe care le putem găsi pentru a proteja copiii de influențele negative ale campaniilor anti-vaccin.

Vă urez vizionare plăcută la emisiunea respectivă, v-am dat informația care să arate de ce să fiți sceptici față de orice vor spune anti-vaccinistele.

Reacțiile mele la emisiune sunt aceste articole: primul și al doilea.

Seria despre vaccinuri continuă cu partea a 6-a

73 comments

 1. Super articolul,nu ne dai un link catre statisticile OMS.
  Multumesc

 2. Mersi pentru atentionarea cu privire la emisiune. Foarte important de urmarit si analizat. Stii cumva cine sunt invitatii?
  In legatura cu articolul, imi pare rau ca trebuie sa o spun, cred ca te-ai grabit. Argumentatia are goluri serioase. Datele nu sunt nici pe departe totul. Pentru a putea afirma (sau pentru a pune o intrebare retorica in esenta echivalenta cu o afirmatie) ca incidenta crescuta a rujeolei si rubeolei in 2012 fata de 2011 a fost cauzata de influenta curentului antivaccinare ar fi necesar:
  1. sa dovedesti ca aceste cresteri ale incidentei celor 2 boli au legatura cauzala cu scaderea ratei de acoperire vaccinala la cele 2 vaccinuri;
  2. in cazul unei reale scaderi a acoperirii vaccinale, sa dovedesti ca aceasta este urmarea cresterii prevalentei atitudinii nefavorabile vaccinarii in randul parintilor;
  3. sa arati in ce masura aceasta schimbare de atitudine a fost cauzata de propaganda antivaccin.
  Desigur, daca am vrea sa fim foarte rigurosi, ar fi multe alte aspecte de discutat. In orice caz, doar pe baza datelor epidemiologice, fie ele chiar evolutive, nu se pot stabili relatii de cauzalitate, oricat de mult ne-am dori. Comparatiile cu alte tari pot avea efecte emotionale dar nu contribuie la sustinerea argumentatiei propriu-zise. Rigoarea e importanta in probleme asa de vitale cum e problema vaccinarii si esentiala in confruntarea cu pseudostiinta.
  In rest, ca si pana acum, apreciez efortul facut pentru o cauza cu care ma identific din multe motive (interesul uman ca parinte, interesul profesional si, nu mai putin important, interesul pur intelectual).

  1. Well, din păcate nu pot arata asta decât anecdotic adică zicand ca am văzut mult mai mulți părinți decât ma așteptăm zicand ca nu vaccinează. Iar scăderea acoperiri e dovedita in articolul nr 4 printre link-urile către institutul de statistică.

 3. Daca te uiti un pic si mai in spate de 2011, o sa vezi ca numarul de cazuri variaza intrun mod ciclic, Adica intrun interval de N ani variaza intre 0 si o valoare maxima.

  Anul trecut de exemplu a fost un an cu epidemie de Rubeola si intre adulti, am facut-o si eu avand 30ani si fiind vaccinat. Si din cauza acestei epidemii, a crescut si numarul de cazuri de Rubeola congenitala.

  Asa ca nu e cazul de pornit vanatoarea de vrajitoare Anti-vaccin prin analiza datelor pe un termen atat de scurt.

  1. Measles/Rujeola:
   2012 – 7.450
   2011 – 4.189
   dar!
   2004: 117
   2005: 5.043!
   – pare o chestie ciclica, sau si in 2004 s-au rasculat toate femeile si nu au mai vaccinat?

   Rubella/Rubeola:
   2012 – 20.812
   2011 – 3.494
   dar!
   2002 – 11.079
   2003 – 120.377!!!!!!!
   – nu sunt ani din evul mediu, sunt statistici de acum 10 ani cand vaccinarea era in floare.

   Tetanos:
   2012: 7
   2011: 20
   Incidenta tetanosului a scazut chit ca e mare discutie si pe tema asta.

   Hai sa gandim informatia per total!

   1. E o diferență importantă. Majoritatea părinților sunt anti-vaccin pe alese. Adica fie amână fie fac doar unele dintre ele. Si de multe ori pe cel DTP îl fac.

    Antivaccinismul local nu e de azi de ieri. Are istorie la fel de lunga ca și vaccinarea. Si sunt sigur ca dacă am fi avut internet la fel de răspândit în 2003-2004 am fi văzut aceleași discuții. S-au întâmplat doar în parcuri și grădinițe poate.

    Sigur nu e toată situația și nu e o imagine completa.
    Admit și ca s-ar putea sa fie o coincidență deși m-aș mira.

    Dar uită-te la rubeolă CRS. Acolo ce explicații există?

   2. Eu din câte știu vaccinarea antirubeolica a început abia din 2006 sau 2007

  2. Epidemiile nu izbucnesc din senin si neaparat in Ro si mai multe in acelasi timp. Gandeste-te la analogia cu calatorul fara bilet. Daca sunt suficient de multi cei fara bilet, intreaga cursa va avea de suferit. Asta chiar daca tu ai abonament. Nu e o demonstratie definitiva, dar momentan e cea mai plauzibila explicatie. Asta cu “e ciclica” e usor de demontat. Cauta anii in care Ro era pe ultimul loc, nu pe primul (ca e ciclic, nu?).

  3. Sorin, de acord ca exista ciclicitate. Si daca te uiți foarte mult în spate o sa vezi sute de mii de infecții pe an. Singurul mod de a preveni asta este vaccinarea.

   Si daca n-aș fi oferit datele îngrijorătoare de acoperire vaccinala în articolul anterior as fi zis ca e doar o întâmplare.

   Dar nu e. Cifrele și datele vorbesc de la sine. Faptul ca femeile alea au avut impact mai mare în ultima vreme e incontestabil. Daca te uiți pe blogul piersicutei o sa vezi ca în 2011 a publicat formularul de refuz vaccinare, o hârtie atât de cretina încât ma mira ca nu ii e rușine sa iasă la imprimanta.

   1. Nu exista nici un formular de refuz vaccinare pe blogul piersicutei, mai informeaza-te. Idem la un curs de interpretat statistici.

    1. Declaratie pt medicul de familie,asa ii zice-…nu cred ca a semnat-o vreun medic 🙂

      1. Acea declaratie nu este un formular de refuzat vaccinarea si nici nu a fost publicata in 2011, ci in februarie 2013. Dezinformezi in continuare!

 4. Cel mai bun articol din serie de pana acum! Laconic si cu cifre exacte! Ar trebui mai multe analize de genul, usor de citit si de cei carora le este greu sa se “concentreze” ))) si poate asa razbate si informatia pana la ei…

 5. Staistici cu ratele de vaccinare nu sunt? Ar fi interesant de pus si acelea in articol.

 6. Emisiunea de pe ProTv a fost o “laba” trista. Au facut tot ce au putut sa prezinte cat mai in detaliu reactiile adverse si problemele legate de vaccinare, si au alocat foarte putin timp beneficiilor vaccinarii. Hmm, asta imi intareste convingerea ca doar la sport, filme – incluzand documentarele de pe canele specializate, muzica si desene animate mai merita sa te uiti la televizor. Restul e can-can, iar obiectivitatea a disparut si de la protv si din presa. Se urmareste doar senzationalul, sa fie cati mai multi “pro” la rating.

 7. O inregistrare cu emisiunea de aseara?sunt curioasa …nu am reusit sa o vad

   1. Nu, nu o pui online fiindca este copyright ProTV, nu din ce motive fabulezi tu aici!
    Eu am platit cu bucurie cei 3 euro ca sa vad emisiunea online si sunt convinsa ca parintii care doresc sa se informeze vor plati si ei.

    1. Asta nu i-a oprit pe alții și o pot distribui pe torente cât vreau.

     Pana se mișcă protv sa o dea jos durează. Esențial este ca nu vreau sa ajungă de la mine la Ditta și alții ca ea.

 8. Statisticile din articol poate ar fi mai graitoare daca le-ai raporta la mia (sau milionul) de locuitori. Iese Romania pe locul 1.

 9. Doctorul chirurg – homeopat, despre grădinițe și vaccinuri

  „Abuzul acesta este exagerat și nu a are la baza nicio justificare. Nu a fost vaccinat, atunci de la cine să ia? De la cei vaccinați? Sau cui i-o dă? La cei vaccinati?.. Vedeți că nu are nicio logică?!”

  Asta trebuia să fie ceva anti-vaccin. Doctorul e din trupa anti și a zis el mai multe nonsensuri pe acolo, dar ăsta mi-a plăcut cel mai mult.
  Deci, domnul doctor homeopat ne spune că un copil nevaccinat n-are de unde lua boala, colegii lui sunt vaccinați doar, și nu le poate da lor nicio boală, tot datorită calității lor de vaccinați. În virtutea acestui principiu, grădinițele n-ar trebui să refuze pe cei nevaccinați, că doar nu afectează pe nimeni. De asta ne și spune și domnul doctor homeopat că nu are logică această restricție.

  Acum să se gândească domnul doctor homeopat ce se întâmplă într-o grădiniță cu toți copiii nevaccinați în care unul dintre ei se îmbolnăvește de o boală contagioasă și vreo câteva zile merge la cursuri, doar simptomele nu apar din prima, nu-i așa?
  Ce logică mai are ce zice domnu doctor homepat cu competențe în chirurgie??

 10. Cred ca singurul lucru care se poate face aici e semnalarea autoritatilor statului sau a celor Europene in numere mari asupra situatiei din Romania. Si ca atunci se vor purta discutii serioase in care UE sa atentioneze RO ca este intr-o situatie foarte proasta si ca trebuie sa-si intareasca pozitia si reglementarile fata de vaccinare. In Australia se impinge dupa o politica de excludere a copiilor nevaccinati din gradinite.

  1. În Australia s-a votat deja dar nu ii afectează pe părinții care nu vor sa vaccineze deloc. Ce se întâmplă este mai mult ca ii forțează care altfel ar vaccina sa nu uite de vaccinare.

   Iar cei care sunt contra trebuie sa stea sa asculte informații despre beneficiile vaccinării.

   Majoritatea părinților vor alege calea cea mai ușoară, ceea ce e bine.

   1. E tot un pas inainte si ala. De multe ori cand Romania e in urma cu ceva, exista sarlatani care vor profita de acest lucru, iar lacuna se umple de paraziti. Apoi, ajung sa semnaleze tarile UE ca in Romania situatia a scapat de sub control si abia atunci se da atentie suficienta. In Australia au avut aceeasi problema. Un grup organizat antivaccin a inceput sa faca galagie iar presa cautatoare de senzational le-a dat microfonu. Daca a mers pentru ei, poate sa mearga si pentru noi.

    1. Cred ca mai intai se va repeta situatia. Pentru binele parintilor sper sa nu apara un caz precum Dana Mcaffrey si la noi, dar daca apare le dau tot sprijinul meu.

     1. Da, noua nu ne trebuie Dana. Ne trebuie eventual un Randi si un Steven Novella.

 11. Instinctul de conservare vs. recomandarile/prescriptiile medicale. Draga domnule insular, numai citirea unui prospect al oricarui vaccin declanseaza o reactie violenta al instinctului de conservare al oricarui om normal. Imi vine greu sa cred ca “miscarea pro-vaccin” a aparut in urma studierii “beneficiilor” in urma vaccinarii si nu ca o contracarare a persoanelor care in urma informarii au ales sa spuna PAS vaccinurilor. E de remarcat si reactia UNICEF vezi aici: http://www.unicef.org/ceecis/media_24017.html
  Am retinut mesajul cel mai reprezentativ: “Promovarea vaccinarii ca una din cele mai de succes si mai necostisitoare interventii medicale cunoscute in lume.”
  Lipsa totala de neutralitate al acestei institutii poate fi adaugata de asemenea pe prospectul vaccinului, la sectiunea “efecte adverse”.

  PRIMUM NON NOCERE!!!
  http://goo.gl/o6BVe

  1. Nu stiu ce tot bananai. Efectele secundare ale vaccinurilor sunt mult mai rare decat complicatiile bolilor efective. Iar primum non nocere se aplica. Faci tot posibilul sa ranesti cat mai putine persoane. Citeste episodul 4 ca sa vezi ce nasoale sunt bolile pentru care avem vaccinuri.

   1. “Filosofia” gen drobul de sare a fost expusa de un scriitor mai hatru, Ion Creanga si e valabila pt naivii ca sa nu zic prostii usor de speriat. PRIMUM NON NOCERE la asta se refera, adica nu te lega la cap daca nu te doare. In cazul nostru, LASA SISTEMUL IMUNITAR CA SA SE DEZVOLTE, nu-l considera din oficiu incapabil. Bolile mai mult sau mai putin nasoale nu sunt prevenite de vaccin in orice caz, pt. ca FATALITATE, sistemul imunitar nu functioneaza dupa principiile impuse de Pasteur. Nu microrganismele declanseaza boala ci dezechilibrele psiho-somatice care micsoreaza performantele sistemului imunitar. Apoi epidemia bolilor autoimune… e la mintea lui Pacala ca a fost declansata de puzderia de “anticorpi” someri si din aceasta cauza receptioneaza proteinele vitale drept “virusuri”…. si uite asa sistemul imunitar in loc sa protejeze, isi faulteaza propriul organism.

    1. Zici cretinisme. Daca vaccinurile nu protejează de ce încep epidemiile cum se atinge masa critica de persoane nevaccinate.

     Nu știu lucrurile de baza din medicina dar știi care sunt cauzele bolilor? Hai sictir.

 12. Epidemii de ce boala? In prezent e epidemie de TBC la adulti si epidemie BCG-ita adica TBC postvaccinal(ganglionar) la copii. Vaccinuri “anti”-tBC s-au tot administrat “in draci”. Deci?

 13. 🙂 Ai auzit de modelul elvetian? Acolo cand un copil se imbolnaveste cu una din aceste boli, rujeola, oreion, rubeola, primeste in vizita a o puzderie de alti copii sanatosi. In mod deliberat parintii acestor copii vor ca ei sa faca boala in copilarie , perioada lipsita de riscuri. Nu toti fac boala insa toti isi dezvolta sistemul imunitar pe cale naturala, fara riscul de a primi cum e in cazul vaccinarii, cocteilul de substante neurotoxice si carcinogene eufemistic denumite…aditivi.

   1. Interesant tabelasul insa contradictoriu…un tabelas jos imi arata programul de vaccinuri cu MMR-ul(measle, mumps and rubella) iar la procentul acoperirii vaccinarii imi da MCV(measle containing vaccine) si rubella vaccine separat cu procente diferite pt. fiecare…. hmmmm ,…. neconcludent…

    1. Eh vezi. Asta e începutul unei investigații reale. Nu e contradictoriu, nu știi tu la ce se refera. Daca dai click pe linkuri ți se explică. Acoperirea e considerata separat nu per vaccin ci per tulpină. Mai mergi în urma prin articole și mai vezi niște date.

      1. Dacă se folosește MMR și dacă copilul urmează toate boosterele. Citeste metodologia, sigur e pe acolo. Site-ul WHO este destul de comprehensiv

  1. Dacă mai produci un comentariu care schimbă subiectul în loc să dezbată tema sau să admită greșeala (e a doua oară când faci asta) , te banez.

 14. De ce esti asa de agresiv cu cei care nu sunt de acord cu tine?! Nu ma asteptam…sincer…desi eu sunt de acord cu vaccinurile consider ca dezbaterea e pozitiva pentru ca asa poti dezvolta un subiect corect…poate aflam lucruri noi…acum daca doresti pe pagina numai persoane care sunt de acord cu tine…nu e constructiv!!!

  1. Sunt agresiv cu mincinosii care nu fac nici un efort. Care schimba subiectul si care cred ca sunt asa de indreptatiti de tot ce zic.
   Eu dezbat cu oameni care produc dovezi pentru afirmatiile lor. Nu ma intereseaza sa se recirculeze cu copy paste argumentele din tot restul internetului.

 15. INSULA INDOIELII ALIAS VLAD GALEA IN VIATA FACEBOOKISTA, MAI ARE SI ALTE ALIASURI LAZAR LUNG, ADI ADITZA, GHITA NEGHINITA, ETC ETC. ACEST DOMN ESTE PLATIT DE MARILE COMPANII FARMA CA SA DEBITEZE TEMBELITATI CA SA SPELE CREIERE DE MAME SI TATI CARE SUNT SPERIATI DE BAU BAUL BOLILOR COPILARIEI, BANALE DE ALTFEL.

  1. Wow, ia auzi câte persoane sunt în același timp.

   Ii deranjez tare pe astia anti-vaccin? Nimic nu m-ar face mai fericit.

   Numai un cretin considera bolile copilăriei banale.

 16. Hello.

  E primul meu comment pe blogul asta.

  Am doi copii, 5 si 3 ani. Primul a facut toate vaccinurile din schema obligatorie pana la un an jumatate, la care s-au adaugat Varilix si Prevenar (primul in doza unica, al doilea – 3 rapeluri). Celui de-al doilea i-am intrerupt vaccinarea dupa ROR si n-a primit nici Varilix, nici Prevenar.

  Tot citind diverse surse, am inceput sa pun oarecum la indoiala utilitatea vaccinarii si inca nu m-am hotarat cum voi proceda in continuare. Nu sunt in “default”, in sensul in care, pana acum, n-au ratat niciun vaccin obligatoriu.

  Se zice ca oamenii mici discuta persoane, oamenii mari discuta idei. Eu nu detin informatiile pentru a emite opinii pertinente general valabile, asa ca discut strict pe lucrurile de care m-am lovit personal.

  Problema se pune in felul urmator. Exista 4 afectiuni, trei dintre ele avand un vaccin in schema obligatorie, asupra carora am dubii.

  1. Rubeola. Eu am facut-o la 21 de ani, o forma extrem de usoara. Lucky me, am scapat de riscul ei in sarcina. Am fost garantat imunizata cand eram mica, am fisa medicala – 2 doze. Intrebarea se pune asa, apropos de herd immunity. Cati dintre noi se revaccineaza ca adulti? De ce un copil nevaccinat afecteaza herd immunity si majoritatea covarsitoare a adultilor ne – revaccinati 🙂 nu? Un vaccin nu garanteaza imunitatea la momentul vaccinarii, in primul rand, conform statisticilor, si, mai important, nu garanteaza imunitatea pe viata.
  2. Varicela. Facuta la 18 ani. Eruptia clasica, prurit, revelion ratat etc. Fara “sechele”. E o boala mai grava decat rubeola, in special asupra categoriilor cu risc inalt. De ce nu e obligatoriu vaccinul si aici?
  3. BCG-ul. Un medic – nu-i dau numele, pentru ca am serioase dubii ca ar vrea sa intre ca argument in polemica fara voia sa – mi-a explicat in felul urmator. Exceptand categoriile defavorizate, BCG-ul e obsolete. Si, intamplator, nici acest vaccin nu ofera imunitate garantata. (Scurta nota: nici nu vreau sa intru in discutii referitoare la acceptul parintelui fata de actul medical in RO. E inadmisibil sa nu aiba semnatura ta pentru orice procedura facuta bebelusului, exceptand cazurile de extrema urgenta.) De ce il facem de rutina? De ce are nevoie un bebelus nou-nascut de un astfel de vaccin, daca el se poate include in schema recomandata ulterior?
  4. Antitetanosul. La copii, sa zicem ca il inteleg. Problema apare la adulti. In ultimii 6 ani am ajuns de multe ori la spital cu rani deschise. Inclusiv gravida fiind. Invariabil, mi-a fost sugerat antitetanosul. Un alt medic imi explicase cum functioneaza, de fapt, infectarea si care sunt sursele. Citat wiki : “It is more common in hot, damp climates with soil rich in organic matter. This is particularly true with manure-treated soils, as the spores are widely distributed in the intestines and feces of many non-human animals such as horses, sheep, cattle, dogs, cats, rats, guinea pigs, and chickens”. Nu exclusiv acolo, dar you get the point. Si atunci, daca eu le explic ca am alunecat pe scari si m-am julit pe gresie (clumsy me), de ce recomanda antitetanosul? Pentru ca e posibil sa cresc un cal in casa si sa dau pe gresie cu balegar pentru luciu?
  Nu ii vad utilitatea. Pe de alta parte, daca m-ar musca un animal de origine necunoscuta 🙂 , n-as astepta o secunda sa fac vaccinul antirabic.

  Poate ca am fost un pic incoerenta si nu ma fac clar inteleasa.

  Nu mi se pare fair modul in care se aplica programul de vaccinare in Romania. Nu mi se pare fair ca medicul de familie spune: “Trebuie sa-l vaccinam, dar stii, iti recomand sa cumperi vaccinul din comert, ca nu e cu virus viu atenuat si provoaca mai putine reactii adverse.” Nu mi se pare fair sa se conditioneze primirea in colectivitate de o schema de vaccinare, atata timp cat legea nu o impune si sistemul educational e reglementat de stat. Nu mi se pare fair ca vaccinul HPV, insuficient testat, sa fie introdus in Romania – tara cobai, se pare – cu recomandari INSISTENTE in scoli. Nu mi se pare normal ca parintele sa semneze ca NU-SI DORESTE un vaccin ce nu e obligatoriu nicaieri in lume, cand firesc ar fi sa-si dea acordul. Nu mi se pare normal ca intr-o tara asa-zis civilizata sa nu fi informat asupra riscurilor la care e expus copilul si sa ti se promoveze o imunitate de 100%. Nu mi se pare normal sa existe loturi expirate de vaccin si sa fii chemat pentru o a doua intepatura. Nu mi se pare normal sa se auda soptit, de la medici militari cu zeci de ani de experienta in spate “Mai bine nu-l vaccina deloc”.

  In principiu, toti avem de ales. Informatii sunt multe. Indiferent cat acces avem la respectiva informatie si indiferent de ce decizie luam, intotdeauna vor exista riscuri pe care nu le putem estima corect.

  Nu traim bio, nici zen. Am scapat de polio, am dat de autism. Un exemplu. Necorelat, din punctul meu de vedere, cu efectul unui vaccin. Dar sunt multe boli aparute care nu se stie de unde au venit. Incidenta afectiunilor auto-imune a crescut infiorator. Deschizi un pachet de mancare procesata si te uiti lung, pentru ca nu stii ce mananci. Am rude cu poliartita reumatoida, scleroza multipla, lupus. Tineri de 20-30 de ani. Am prieteni cu leucemii si cancere la 20-30 de ani.

  Tot ce facem si tot ce se intampla in jurul nostru ne afecteaza. Nu poti judeca pe nimeni – mai ales daca are un IQ de la mediu in sus – ca ia o decizie prin care considera ca isi poate proteja copilul. Ca-l vaccineaza sau nu. Nu-i poti cere unui parinte sa gandeasca GLOBAL. Nu va vedea niciodata dincolo de creatura aia mica si de anxietatile pe care astfel de dezbateri i le creeaza.

  Industria pharma nu isi are locul in discutie. Cum a mai spus cineva, nimeni de acolo nu lucreaza pro bono, businessurile au un scop concret si ala nu e binele mondial. Ca altfel ar oferi toate tratamentele gratuit, macar pentru categoriile defavorizate. Macar pentru Africa – am ajuns sa donam 1GBP pe ebay la o tranzactie pentru ca un copil sa primeasca anti-polio.

  PS: Antigripalul nici macar nu merita sa intre in discutie.

 17. PPS: In conditiile in care la gradinita la care sunt inscrisi copiii mei – in Bucuresti – fara schema obligatorie facuta nici nu te baga in seama, de ce au fost 2 epidemii de rujeola in ultimii doi ani?

  1. Mulțumesc pentru mesaj. Nu prea am ce comenta care sa nu fie răspuns deja sau va fi acoperit într-un articol viitor.

   Apropo de epidemii, astea vin mai din urma de la generatii care nu au fost vaccinate la momentul potrivit (nu exista vaccinul)

   1. In plus exista o mare masa de copii nevaccinati in Romania , care nu frecventeaza gradinite . Asa cum in Romania exista o cresterea alarmanta a TBC prin nevaccinarea copiilor … In plus sunt zone in Romania unde vaccinurile ii costa pe parinti bani , si cand sunt , ajung cu intarziere si copii ies din schema de vaccinare , pierzandu-si eficienta .

 18. Dar daca ceea ce sustin autorii cartilor “Vaccinarea: Eroarea Medicala a Secolului” – Dr. Louis de Brouwer si respectiv ,,Vaccinurile : prevenţie sau boală? : O nouă patologie pediatrică,, – dr.Christa Todea‑Gross sunt adevarate?
  Eu zic ca inaite de a va vaccina cititi si aceste carti si dupa aceea mai discutam.

 19. tocmai am primit asta pe fb
  http://prieteniiluimihnea.wordpress.com/2013/07/27/vaccinurile-provoaca-autism/
  si sincer am fost unimita…..poate nu prea citesc eu huffington post dar in schimb citesc reviste medicale de specialitate, inclusiv british medical journal, care, cel putin pana la mom de fata au concluzinat, pe baza studiilor existente ca nu exista legatura intre autism-vaccinuri. exprimarea din articolul din financiarul e ……alambicata…..sunt din ce in ce mai ingrijorata de acest “curent conspirationist”…..prinde. si mai aes in ro unde pseudo-educatia si pseudo-cultura sunt la ele acasa. am gasit, intamplator, cautand altceva, un blog al unei mamici care recomanda aun doctor dispus sa semneze in fals carnetul de vaccinari al parintilor care refuzau sa faca vaccinurile…….ma simt neputincioasa. si frustrata.

  1. S-au dat bani pentru dezvoltarea encefalopatiei nu autismului, dar ăstora nu le pasă. Nu-ți face griji, în cele mai multe cazuri doar copii lor vor suferi. Daca vaccinezi conform programului național totul e ok.

 20. Copilul nostru a fost diagnosticat cu autism. Nu stim care e cauza, probabil nu vaccinurile. Insa blogul nostru si-a propus sa atraga atentia asupra autismului si a posibilelor lui cauze, si, de multe ori, sa fie o “revista a presei” la acest subiect. Poate, citind mai mult, parinti si viitori parinti vor fi mai atenti la semnele si notele de autism pe care le dezvolta un copil, inca din primele luni de viata. Diagnosticarea precoce este foarte importanta. Nu pun la indoiala deciziile la care face referire Huffington Post. Am semnalat doar existenta unui articol cu acest subiect. Cred ca, in privinta acestei boli – TSA – e important sa ne informam cat mai mult. Sa fim informati cat mai bine, Inainte ca sa ne pomenim, ca parinti, ca avem un copil autist si nu stim care e cauza, si nu stim daca am fi putut evita asta sau daca am fi putut actiona mai din timp…

  1. Îmi pare rău dar articolele de genul acela nu ajută pe nimeni. Nu fac decât să facă rău părinților care se îngrijorează fără motiv. Una e sa discuți despre semnele autismului, sa aduci în discuție diagnosticarea și cu totul altceva sa te legi de o idee mincinoasă, dovedită falsă și complet greșită.

   Nu ajuți pe absolut nimeni ci doar te asociezi cu un curent nestiintific.

   Asocierea vaccinare – autism este demult dovedita falsă , poți sa te uiți la articolele mele anterioare și vei găsi linkuri. Dar nu mai otrăvi fântâna, chiar nu ajuți pe nimeni.

 21. Ce facem insa cu medicii care fac exces de zel si vaccineaza copii la gramada ca vacile? In tara asta se stie numai ca trebuie vaccinati toti copii. Se arunca pe piata, cu acordul “oamenilor mari” zeci de tipuri de vaccinuri si apoi dau din umeri si spun ca nu e treaba lor sa stie ce contine fiecare vaccin, ca e treaba parintelui sa stie.
  Spun asta in urma vaccinarii copilului cu antipolio- la scoala fara acordul meu desi infanrixul facut continea acest vaccin.
  Cu ce ma ajuta pe mine acum sa imi feresc copilul de rujeola, rubeola sau oreon cand nu stiu macar daca se va intampla vreodata ceva din cauza unui vaccin facut in plus.
  Ei uite, de aia am ajuns sa iau hotararea ferma de a nu mai vaccina copii, ptr ca este o asa incompetenta crasa, incat sunt ferm convinsa ca astia nici nu mai stiu de ce ne vaccineaza. Mai bine nevaccinati si imi asum riscul, decat vaccinati si imi asum tot eu riscul. Ca nimeni nu da cu subsemnatul in urma vaccinarii, decat tot eu parintele ca am fost de acord. Ei doar isi ingroasa conturile.

  1. Ana, sunt de acord că trebuia să fi informata. Din ce am văzut eu părinții primesc niște hârtii pe care trebuie sa le semneze.

   Nu sunt de acord cu decizia ta mai ales dacă copilul nu a pățit nimic. Până la urmă ești responsabila sa iei decizii în interesul lui nu în ciuda medicilor sau companiilor farma.

   Și dacă decizi ca mai bine nu vaccinezi nu e în interesul copilului tău.

   1. parintii primesc niste hartii prin care sunt chestionati vis-a-vis de starea de sanatate a copilului, nicidecum nu sunt intrebati daca sunt de acord. Medicul mi-a replicat ca oricum vaccinul este obligatoriu si eu nu aveam voie sa fiu prezenta.
    Si da, prefer sa nu imi vaccinez copii de acum incolo tocmai ptr ca vad din ce in ce mai mult ca aceasta vaccinare a devenit mai mult o afacere decat o preventie/necesitate. Cei care iau hotarari cu privire la ce vaccinuri fac copii nostri si la cand sunt din ce in ce mai incompetenti si de acest lucru imi este mult mai frica.

    1. Eu am văzut altceva, poți face plângere la școală și inspectorat pentru modificarea procedurilor lor.

     Vaccinurile nu sunt obligatorii dar ar trebui sa fie în locul tău as fi fericita ca am copilul protejat de boli, restul e mult mai puțin important.

     Dacă citești partea a 6-a din serie o sa vezi ca nu e asa o afacere interesanta pentru companiile farma, de fapt lor le convine ca tu sa nu vaccinezi.

Comments are closed.