Cine știe ce face terapia Bowen? Terapeuții habar nu au.

De-a lungul peregrinărilor mele prin străfundurile internetului în căutarea părerilor despre vaccinuri am găsit multe informații. Despre unele chestiuni nu știam și am aflat ceva nou. Despre altele, preferam sa nu aflu.

Și despre terapia Bowen am aflat că există.

În forumurile dedicate mamelor și viitoarelor mame terapia Bowen face ravagii. Cum apare cineva cu o problemă medicală, pac i se recomandă terapia Bowen.

Dar de ce? Ce anume este terapia Bowen, cum funcționează ea, care sunt principiile terapeutice?

Vom afla imediat pentru ca exista un site dedicat terapiei Bowen și el ne explică absolut tot ce vrem să stim.

Tehnica Bowen este o terapie holistica, ce se bazeaza pe declansarea capacitatii de auto-vindecare a propriului nostru corp. Suntem fiecare in parte individualitati unice, deci și afectiunile de care suferim pot sa se manifeste diferit. Exista insa un medic care stie exact ce este in neregula si unde este localizata cauza problemelor – DOCTORUL INTERIOR! Prin aplicarea miscarilor specifice Bowen, extrem de delicate, pe anumite locatii precise de pe corp, trezim “Doctorul Interior” care preia comanda si incepe procesul de vindecare!

Uau, am un doctor interior, cine mai are nevoie de medici? Să le spunem celor de la ”Carol Davilla” că avem cu toții doctori interiori și că trebuie să-i trezim. Asta e problema cu sistemul medical domle, până și doctorii interiori dorm pe ei.

Nici nu pot să calific cât de absurdă este această afirmație. Suntem cu toții individualități unice deci bolile se manifestă diferit? Mâna sus cui îi curge nasul, e ușor febril și n-are poftă de mâncare dacă e răcit! Ah, toată lumea? Well,  poate că mulțumită terapiei Bowen, vom afla că direcția specifică a curgerii mucilor e ușor diferită, deci totul e individual, clar?

Doar fraza din citatul de mai sus ar trebui să pornească alarmele de semnalizare a pseudoștiinței pentru că ridică mai multe semne de întrebare decât răspunsuri:

1. Ce e aia holistic?

2 Auto-vindecare? Medicina de ce nu știe de asta?

3. Daca fiecare individ e unic când e bolnav cum putem învăța ceva despre tratarea bolilor?

4. Ce înseamnă doctorul interior?

5. Cum anume pot mișcările specifice Bowen să trezească un doctor interior?

6. De ce a adormit doctorul interior?

6. Dacă doctorul interior e doctor în filosofie mă mai poate vindeca? Dar dacă a făcut plagiat?

Povestea lui Tom Bowen

Terapia Bowen este numită astfel după un tâmplar pe nume Tom Bowen. Aparent soția lui avea astm și tot pipăind-o cu grijă a descoperit că ea se simte mai bine. E urât din partea mea să speculez că nu prea îi dădea atenție soției așa că, săraca, cum simțea niște mâini de bărbat imediat se simțea muult mai bine? E urât, bine. Esențial e că, văzând că soția se simte mai bine, Tom a tras concluzia că e mare vindecător.

Și cum marii vindecători nu se înșeală niciodată, a început să se auto-promoveze ca și vindecător. Atenție însă, nu avea nici un fel de pregătire medicală sau cunoștințe despre cum funcționează corpul uman (sau fiind tâmplar, poate s-a inspirat din povestea lui Pinocchio). Ce ușurare că nici nu avea nevoie, doar descoperise sfântul Graal al vindecării miraculoase și ca prin minune doar mâinile lui știau să vindece.

După ce a devenit celebru în Australia pentru ”vindecările” lui și în ciuda a numeroase cereri de a preda metoda sa și altora, a ținut-o în mare secret, învățând doar vreo 6 persoane. Convenabil, altfel risca să se afle că dă cu degetele pe corp fără nici un sens. E important ca atunci când ești guru să nu-ți dezvălui secretele celor care s-ar putea să fie sceptici. Guru-juniori vor putea face ce vor ei, dar guru cel mare trebuie să fie învăluit în mister.

Convenabil uitat de către toți terapeuții care pretind că terapia Bowen vindecă toate bolille este însăși faptul că Tom era surd și probabil avea diabet. De ce nu s-o fi vindecat singur? Poate pentru că ceea ce susținea el este spectaculos de absurd?

Ce e terapia Bowen?

Ei bine, este o terapie holistică cu doctori interiori, nu e clar? Nu știu alții cum sunt, dar eu sper că doctorul meu interior e bine citit și are toate instrumentele importante cu el…

Trebuie să menționez ceva, pentru că zi de zi șarlatani vând terapii miraculoase folosind aceleași tehnici: asociind o problemă misterioasă doar de ei știută cu tehnica de vindecare pe care o vând și declarând fără pic de jenă că problema X este cauza tuturor problemelor de sănătate.

Haideți să facem un mic inventar:

Chiropracticienii spun că subluxațiile sunt cauza tuturor problemelor.

Homeopații spun că miasmele sunt cauza tuturor problemelor.

Bioenergoterapeuții spun că dezechilibrele energetice sunt cauza tuturor problemelor.

Practicienii Ayurveda spun că digestia greșită e cauza tuturor problemelor.

Producătorii de curățitoare intestinale spun că placa mucoidă e cauza tuturor problemelor.

Persoanele religioase o să vă spună că păcatele sunt cauza tuturor problemelor.

Cei care fac Rolfing spun că gravitația e cauza tuturor problemelor.

Și în cele din urmă, terapeuții Bowen spun că doctorul interior adormit e cauza tuturor problemelor

Așa-i că lista asta vă ridică niste semne de întrebare? Ca de exemplu, care e până la urma cauza tuturor problemelor? Well, azi e ziua voastră norocoasă, vă spun eu: lipsa de scepticism și gândire logică. Și vă dau soluția, gratis: nu vă mai dați banii tuturor mincinoșilor!

Care e pasul următor declarării a X ca și cauză a tuturor problemelor? Pai evident, terapia Y este soluția tuturor problemelor.

Care este tehnica Bowen și ce face ea?

Aparent Tom Bowen lucra ”intuitiv” și nu a fost acceptat în ordinul osteopaților din Australia. Dar nu-i nimic, a învățat niște persoane o parte din ce știa el și apoi respectivele persoane au integrat ce au învățat în alte sisteme la fel de ineficiente. Puteți citi aici despre cum tehnica originală s-a pierdut și acum se folosește doar o parte din ce ”știa” Tom Bowen. Amintiți-vă de partea în care ziceam că e guru.

Well, partea cea bună este că acum există totuși niște tehnică Bowen salvată de la dispariție. Să ne rugăm cu toții la guru pentru inspirație și să urmărim acest clip în care se demonstrează deosebit de complicatele tehnici care trezesc medicul interior.

Nu știu despre voi dar eu am făcut și primit masaj mai intens de atât. Și masajul nu promite rezolvarea tuturor problemelor de sănătate.

De altfel speculația mea este că terapia Bowen se bazează pe endorfinele specifice masajului și în mod special cele emise de organism la  începutul masajului.

Dacă dați 50 de lei pe un masaj o să observați că e cel mai plăcut la început, adică atunci când mușchii sunt atinși pentru prima dată. Acele momente plăcute sunt înlocuite relativ rapid de ceva mai puțină plăcere și uneori durere pentru că tehnica de masaj numită frământare este ceva mai dură, în special dacă se întâlnește cu vreo contractură.

Dar Bowen? Nici o problemă, aș sta la terapie Bowen toată ziua că se joacă doar cu centrii plăcerii. Când corpul se afundă într-un pat de masaj și e din când în când atins cu delicatețe ce poate să fie rău? Mai ales când pacientul e apoi lăsat în pace, poate adoarme… Cine nu se simte bine după un somn?

Dar de ce să speculez eu când pute
m direct de la pagina principală a terapueților Bowen cum funcționează?

Iată:

Exista cateva teorii cu privire la felul in care actioneaza Tehnica Bowen.

Hopa! Deci sunt teorii? Teorii în sensul științific al teoriei evoluției, teoriei gravitației, teoriei cum că pământul e rotund? Sau teorii în sensul popular de ipoteze nedemonstrate?

Având în vedere restul textului, e cu siguranță vorba de ipoteze!

Ceea ce înseamnă că cei care vă iau banii pentru terapie Bowen, HABAR NU AU CUM FUNCȚIONEAZĂ!

Păi dacă ei nu știu cum funcționează, cine ar trebui să știe? Cine e responsabil cu informarea completă și corectă a pacientului? Cum poate o tehnică medicală (vorba vine) să fie oferită unor pacienți fără să existe măcar niște studii clare despre cum funcționează?

S-ar putea ridica întrebarea (priviți doar la comentarii) : ce contează cum funcționează, cât timp chiar funcționează? Cum să zic asta ca să nu pară insultător: cum funcționează e mai important decât dacă funcționează! Pentru că o dată mecanismul cunoscut, se poate adapta, adăuga și asocia cu alte metode pentru a aduce un aport terapeutic important pacientului.

Dar dacă nu putem știi cum funcționează, nu putem nici măsura concret dacă funcționează și asta pentru că mărturiile de genul ”mi-au trecut firele albe după ce am fost la Bowen” nu sunt o metodă corectă de a măsura eficiența unei terapii. Specialiștii caută anumite semnale biochimice în corp atunci când testează eficiența unei terapii, pentru că organismul nu minte, dar omul se poate păcăli singur cu ușurință. Mai ales când a dat bani pe ceva. Mai ales când i-a fost recomandat de către o persoană de încredere când era pe vârful bolii.

Ideile sugerate ca și metodă de funcționare sunt desigur complet ridicole începând cu ”încurajează organismul să se re-echilibreze și să se reîntoarca la starea naturală de sănătate”.

Cum anume încurajează?

Ce înseamnă re-echilibrare?

Care este starea naturală de sănătate, la ce vârstă se atinge ea și dacă te-ai născut cu vreo boală auto-imună, cancer sau altă nenorocire ce se întâmplă?

Să nu uitați nici o secundă că terapia Bowen pretinde că vindecă absolut orice boală.

Ipotezele următoare sunt și mai fantasmagorice, folosind suficientă anatomie cât să pară convingătoare pentru cei care nu știu cum funcționează corpul uman și că niște mișcări delicate nu pot influența atât de multe lucruri în așa de puțin timp.

DAAAAR, ajungem și la ultimele două bălării ale terapiei Bowen, respectiv :

Punctele de acupunctura si meridianele – majoritatea miscarilor se suprapun peste punctele de acupunctura, iar unele traverseaza chiar doua sau trei meridiane dintr-o data. Practicienii de acupunctura au corelat indicatiile si efectele miscarilor Bowen cu punctele corespondente din acupunctura.

Există un singur lucru pe care îl pot spune despre acupunctură și meridiane: sistemul chinez de acupunctură s-a dezvoltat în absența oricăror legături cu anatomia reală. Punctele de acupunctură nu există, nu sunt consistente de la o școală de gândire la alta și de-a lungul studiilor nu s-a demonstrat nici o eficiență deosebită a acupuncturii.

Memoria celulara – oamenii de stiinta au demonstrat ca unele miscari specifice Bowen declanseaza recuperarea memoriei celulare a organismului, prin accesarea “tiparului originar” si reinstalarea parametrilor unei stari anterioare de bine si echilibru.

E ridicol că trebuie să explic asta: celulele nu au memorie! Singurul organ cu memorie din corpul uman este creierul. Dacă memoria celulară ar exista, și terapia Bowen ar activa-o atunci celulele ar trebui să se întoarcă la a fi celule-șușă, ergo ar trebui ca dintr-un persoană normală de pe masa terapeutului să te transformi în niște celule aproape invizibile. Parcă e mai bine că terapia Bowen e doar o minciună spoită.

Concluzii

Singurul lucru bun pe care îl pot spune despre terapia Bowen este că nu are cum să facă rău celor care se duc să arunce banii pe mângâieri.Nici nu știu cum ar putea acele mângăieri să producă vreun efect.

Cred că dacă mamele care se duc la Bowen ar folosi mișcări asemănătoare pentru a trezi ”memoria celulară” a ștromeleagului din pantalonii soțului  ar avea parte de mai mult succes și de o sesiune terapeutică mai complexă și mai satisfăcătoare.

Poate vă întrebați de ce, în buna tradiție a blogului, nu am trimis legături către studii care să arate ineficiența terapiei Bowen.

Am încercat!

Dar în ciuda faptului că este folosită de zeci de ani și terapeuții sunt peste tot în România, nu există studii care să verifice eficiența terapiei Bowen. Există niște studii preliminare, niște studii pilot și un așa-numit review care sunt destul de pozitive. Dar asta e normal când e vorba de o tehnică nouă, mai întâi susținătorii fac studiile, nu folosesc tehnici de eliminare a bias-ului și deseori aleg doar rezultatele pozitive. De altfel multe din studii sunt publicate în jurnale de proastă calitate dedicate terapiilor alternative.

Nu există din câte văd beneficii terapeutice care să nu fie obținute prin masaj (o tehnică recunoscută), kinetoterapie (o tehnică recunoscută) sau pur și simplu niste exerciții fizice.

Singurul pericol al terapiei Bowen pe care îl văd este evitarea tratamentului recomandat de un medic. Oameni care renunță la medicamente pentru că terapeutul Bowen i-a asigurat că au soluția pentru toate bolile.

Mie mi se pare complet nesimțit din partea oricărui sistem terapeutic să declare că are soluția pentru toate bolile. Nici măcar medicina bazată pe dovezi nu spune asta în ciuda zecilor de ani de succese deosebite în tratarea a sute de probleme.

Pe scurt, terapia Bowen inventează o cauză a tuturor problemelor, vinde pacienților o rezolvare pentru absolut toate bolile și se interpune cu tupeu între o persoană bolnavă și tratamentul problemelor lui. Personal mi s-a făcut rău când am văzut mame întrebând disperate unde să-și ducă copilul cu o  problemă minoră tratabilă banal în orice clinică și terapeuți Bowen intervenind și oferindu-se ca și soluție.

Terapia Bowen nu este dovedit eficientă nu are nici un mecanism de acționare clar dovedit și se bazează pe ignoranța pacienților.

În două cuvinte: fiți sceptici!

391 comments

  1. Partea cu Bowen nu o discut , insa mi-a atras atentia o afirmatie despre acupunctura . Adica sa intelegem ca acupunctura care are vechime enorma comparativ cu medicina ” academica “‘ este un bullshit ? Adica toti chinezii sint prosti de secole si cei care s-au vindecat prin acupunctura au fost vindecati de efectul placebo ? Revin, nu discut Bowen , ci alte afirmatii. Poate n-ar trebui sa o fac

      1. Am citit în vacanța asta, „Adevărul despre medicina alternativă”, Singh, Ernst unde scrie și despre acupunctură. Recomand cartea pentru că te învață cum să evaluezi dovezile despre orice subiect până la urmă. Despre terapia Bowen scrie foarte puțin, e dată ca exemplu la terapia prin masaj.

      2. Indiferent cat de buna ar fi cartea ,daca incadreaza bowen la masaj , acea parte de informatie are valoare zero. Bowen nu este masaj.

 1. Fain articolul, apreciez munca ta deconspira tote aceste escrocherii medicale. In plus, ai scris cu umor si pe alocuri am ras cu pofta. Habar nu aveam ca exista si metoda asta de asa-zisa vindecare. Keep going!

 2. De fiecare data cand citesc acest blog am impresia ca cineva vrea sa aiba grija de noi…haha. Atatea deconspirari totul in ideea de a ne fi noua bine?! Personal nu ma inspir din ceea ce dumneavoastra scrie-ti pentru ca din punctul meu de vedere aceste articole sunt scrise pentru cei care cred si va sustin ideile. Nu o sa reusiti niciodata sa faceti o persoana sa treaca de la homeopatie, bowen sau altele la minunatele medicamente de sinteza prin simpla dumnevoastra opinie si bineinteles toate statisticile minunat expuse. Mi-ar place totusi ca om care spuneti ca nu functioneaza homeopatele, bowen etc sa le si incercati poate aveti surpriza si chiar functioneaza ….ce as mai rade:) Astept urmatorul dv. articol pentru a vedea pe cine sau ce mai desconspirati!

  1. Ioana, poate îmi spui și mie ce interese ascunse am. Sunt curios de cine și cu cât sunt plătit în special, ca în conturile mele nu apare suficient.

  2. Din nou o greșeală de logică, care pe deasupra se încadrează la categoria “terorism conversațional”. În loc de a discuta pe baza argumentelor, identificînd dovezile și contradovezile, preopinentul produce un “wishful thinking”; sau un “bulverism” – termenul trebuie să le fie cunoscut cel puțin celor familiarizați cu literatura apologetică creștină, fiind inventat de C.S. Lewis. Adică începe să bată cîmpii despre motivele pe care (știe el) precis că le are celălalt participant la discuție să afirme ceea ce afirmă. Și astfel, logica, bunul-simț și dovezile se scurg la rigolă. Din nou.

  3. Total de acord. Totul se prezinta din perspectiva atotstiutorului. Acum sute de ani nu existau medicamente de sinteza, cum oare se vendecau oamenii daca nu cu medicina alternativa?

 3. Foarte fain articolul!
  Eu aveam multe intrebari/neclaritati referitoare la aceasta tehnica,desi am cautat pe net nu am gasit mare lucru.
  Cand eram insarcinata in 7 luni am suferit o entorsa ff dureroasa :(cum medicamente nu aveam voie,med meu de familie mi-a recomandat Tehnica Bowen iar in 2 sedinte mi-a disparut durerea!
  Nici medicul nu prea a fost clar cand am intrebat in ce consta aceasta tehnica…in fine nu stiu ce s-a intamplat cu “doctorul meu din interior” ideea e ca am scapat :)))

  1. Entorse… Ce sa zic, sunt temporare. Nu cred ca ai țopăit într-un picior după ce ai plecat de la Bowen și probabil ai fi avut același efect cu un masaj atent. Creșterea circulației în zona ajuta la vindecare.

   1. Da,posibil,pt ca la ultima sedinta erau deja 6-7 sapt de cand am picat.
    Acuma mi-am adus aminte cuvintele dr. meu de familie ref la aceasta tehnica:”prin atingerea punctelor,transmitem un mesaj creierului sa rezolve problema din corp” 🙂
    Iar daca am crezut ca aceasta tehnica rezolva probleme gen entorse,intinderi etc,nu am inteles CUM poate rezolva depresia sau ovarele polichistice????

    1. Cred ca ce vroia sa spună medicul tău era: prin aceste cuvinte îți dau încredere suficientă în ceea ce fac astfel încât sa declanșez efectul Placebo și sa te păcălești singura ca nu e asa de rău.

     Adevărat ca efectul placebo este foarte puternic, dar după părerea mea ar trebui stimulat pe gratis pentru ca de fapt terapeutul nu e important.

    2. No, pe scurt, nu ai tratat entorsa nicicum, iar după 2 luni a trecut. Cam mult timp a luat…

    3. Lavinia corect este de fapt transmitem un mesaj de relaxare.
     Orice organism se ocupa mai bine de probleme cand este relaxat.
     Ca exemplu cand ai gripa ai si o stare de somnolenta tocmai ca sa fii obligat sa spui stop si sa te duci in pat.
     La intrebarea cealalta o sa raspund printr-un coment

   2. tare as vrea sa ai parte de o entorsa si sa fie un terapeut BOWEN prin preajma sa vad daca l- ai lasa sa iti aplice procedura pt entorse si daca prin absurd l- ai lasa, ce ai mai zice daca nu o sa ” topai” intr-un picior dupa tratament???

     1. Eu totusi as vrea sa o patesti odata si sa vad atunci care este reactia ta. Sau sa te blochezi de spate si sa ti se aplice terapia si intr-o clipita sa iti treaca durerea si sa te si deblochezi.

      1. Am patit entorsa, aplicat bowen imediat dupa (ca era si terapeutul cu mine) si inca la o saptamana dupa.
       Nu a trecut instant, nu am topait, tot cu grija am calcat pe picior si tot dupa 5-6 saptamani a trecut….

   3. Am nimerit din greseala pe acest blog al desconsipararilor si secretelor , dar sa spui ca o terapie merge sau nu , ca e buna sa nu doar dupa ce ai citit cateva prezentari pe net este de foarte slaba calitate informativa . Sigur ca vrei sa ai un blog gen OTV si atunci nu mai verifici nu mai cauti adevarul doar arunci cu kkat in toti si asa conform unor tehnici de marketing vei deveni cunoscut sau cunoscuta . Foarte slab , persoane slabe din punct de vedere al pregatiri fac acest tip de job .
    In acelasi timp iti pot spune ca eu am fost la un tratament sustinut de unul dintre acesti practicanti Bowen pentru o durere foarte grea de spate ( am zacut peste trei saptamani si mi-am dat cu toate alifiile si masajele ) . Dupa ce am fost la aceste tratamente mi-am revenit si sunt ok si azi .
    Dar e mai usor sa distrugi decat sa construiesti !!!
    Cred ca ati aveamai mult de castigat daca ati incerca sa ajutati oamenii si nu sa le puneti piedica cu astfel de articole .

     1. Acum am facut acest lucru din nou . Am ajuns la concluzia ca daca tu nu stii , nu inseaman ca nu exista !!!
      Si daca tot ai preluat informatia de pe internet puteai sa cauti si raspunsurile tot acolo .
      Cel mai usor lucru este sa faci rau ! Chiar si asa in joaca cum faci acest site .

      1. Gabi, am căutat răspunsurile. Și am descoperit ca nimeni nu a pus întrebările. Nimeni nu știe cum funcționează Bowen sau dacă funcționează. Nu exista studii, nu există nimic, doar niște bâlbâieli.

      2. Pai atunci e de bine . Daca intradevar nu stie nimeni cum functioneaza este un subiect de studiu . Asa cred ca ar trebui pusa problema . Eventual sa ceri celor care au fost la tratamente sa declare ce au patit . Si la fel se poate face si in medicina clasica , alopata . De ex in cazul cancerului sunt mii de cazuri care pierd lupta . IN cazul Diabetului sunt iarasi foarte multi care primesc informatii gresite si ajung sa faca tot felul de tratamente alopate si ajung sa manace doar pastile si totusi sunt si alte cai de a scapa de aceste “boli” .. Asta ar trebui sa faci sau sa facem cu totii , sa cautam acele tratamente si terapii care ne fac bine si doar cele care aduc bani in buzunarele unora . (aici intra si cei cu terapii d e toate felurile cat si medicina alopata )

      3. Gabi, dumneata chiar vrei sa crezi in ceva care te vindeca miraculos, si a carei singura explicatie este denumirea de ,, doctor interior”, deci vag si nestiintific?
       Oare chiar nu vrem sa intelegem ca la ora actuala nu pot fi inca vindecate toate bolile existente ?! Vrem niste metode dubioase, neexplicate , desi stiinta( fizica) cunoaste, fermionii, bozonii si caracteristicile fortelor de interactie dintre ele , asa ca ar putea explica si mecanismele de reparare a materiei din care suntem facuti, daca in adevar ar fi ceva stiintific.
       Daca esti atee, atunci intelegi ca stiinta are metodele si sistemele ei epistemologice de confirmare a oricaror teorii.
       Daca esti religioasa, intelegi ca existe binele si raul care se afla in conflict. De aici poti deduce cam cum sa te raportezi la metodele astea empirice.

      4. Aia e o minciună. Singurii pe care marele maestru ii atinge sunt studenții lui niciodată pe cei neinițiați.

       Dacă Chi-ul exista nu avea nevoie de studenții lui pentru a face demonstrații, putea sa ia orice persoana de pe stradă. Sau chiar pe cei care îl filmau.

       Deci e doar actorie și te-au păcălit. Practic dacă îl găsești pe moșulică ii dai doua peste ochi și-l trimiți acasă ca îl cauta moartea.

      5. Din cate vad sunteti prea buni in domeniu , asa ca nu va mai deranjez din joaca voastra de copii ! Oricum misto sistemul de a face rating pe site !

      6. Nu stiu ce sa zic de filmuletul asta.Cred ca natura are o ordine stricta de functionare a lucrurilor si probabil ca odata cu dezvoltarea fizicii cuantice le vom afla in detaliu Asta indiferent de cine credem ca este creatorul acestor lucruri. Nu exista nimic magic sau paranormal.Anumite lucruri insa se intampla chiar daca par ilogice la prima vedere .Eu am asistat la un experiment acum cativa ani si va invit sa experimentati si voi.Patru oameni stau in jurul unui scaun pe care este asezat al cincilea.In mod normal cei patru oameni nu pot ridica acel scaun doar cu un singur degetToti cei 4 vor pune mainile succesiv una peste alta deasupra celui asezat pe scaun si impreuna cu cel asezat se vor gandi timp de 20 minute sau mai mult ca se poate ca este usor etc.
       Eu am vazut cum s-a ridicat scaunul ala folosind doar cate un aratator al fiecaruia din cei patru.Imi pare doar rau ca nu aveam la dispozitie un aparat de filmat atunci
       Incercati si voi vedeti ce se intampla.

      7. @ Irina
       Da Irina, sunt convinsa ca asa s-a intamplat cu tine ( si cu altii) . Problema chiar ai punctat-o foarte bine in propozitia de inceput ,, nu vreau sa intru in dilematica…” Daca nu vrem sa intram in nimic, ramanem la suprafata fenomenelor, necunoascatori deci. Informatia inseamna putere , cunoasterea ce este? Informatie , deci puterea de a actiona in deplina cunostinta de cauza, de a nu fi victimile naive ale celor ce cunosc mai mult decat noi si care te pot inrobi servindu-ti bomboana de pe tort.
       Peste vreo douazeci de ani , vei aborda sper si problema cunoasterii din punct de vedere spiritual.
       Nu te impacienta, toate vin la vremea lor.

      8. draga mea, nu vreau să deturnez discuția spre altceva care tine de spiritualitate – eu iti spun doar sa stai linistita ca are cine sa ma salveze, sunt ortodox practicant, de-ala inrait, care se spovedeste si impartaseste odata la 3 saptamani, tine posturi si merge la biserica si la masluri si la liturghii saptamanal – omul ala nu face propaganda unui sistem holistic, care iti vinde spirit pe paine, doar vindeca oameni care au afectiuni dintre cele mai ciudate si imposibile de vindecat prin medicina clasica (de altfel, nu a recomandat, pana acum, nimanui sa renunte la medicatie sau doctor !, atentie !). iar eu sunt anti orice bullshit care iti vinde gogosi in loc de vindecare reala (revenind la partea spirituala, asa am fost practicanta de crestinism clasic de la 15 ani si inca n-am patit nimic, inca merg la biserica, inca cred in Dumnezeu, inca spun Crezul si Tatal Nostru din tot sufletul) – asemenea iti doresc si tie 🙂

      9. Gabi, tu chiar ai pus o intrebare la care am un raspuns.Am vazut filmuletul si stiu despre ce este vorba pentru ca qi-gong a fost intr-o vreme preocuparea mea.
       Acesta este insa un raspuns mai lung si as prefera sa nu il desfasor intr-un blog care pune la indoiala tot ce nu poate fi explicat prin stiinta actuala.
       Eu una, ca persoana trecuta de varsta tineretii, si desfasurand o activitate stiintifica, consider ca stiinta este aceea pe care mintile omenesti a dezvoltat-o prin cercetarea lumii in care traim.Dar mintile noastre oare pot totul?
       Daca as avea o adresa de e-mail a ta , ti-as putea detalia ce explicatii am pentru ceea ce face chinezul acela batranel.
       Poate gasesti cartea ,, Din Tibet in Sfantul Munte la batranul Paisie” de Ioannis Kotzabasis. Sa vezi acolo ce putea sa faca tanarul grec crescut la shaolinii din Tibet ! Si ai sa vezi si cum dobandise acele forte.

      10. Ștefan, am făcut și eu qi-gong o săptămână. Am fost chiar și cobaiul marelui “maestru” Adrian Florea sau cum îl cheamă. Activitatea fizica e bună. Sa zici ca arunci oamenii la distanta proiectând Chi-ul e șarlatanie.

 4. Foarte tendentios si malitios articol, scris despre o practica vindecatoare in multe situatii. Nu ma intereseaza deloc cum actioneaza doctorul interior atata timp cat ma vindec peste noapte in mod miraculos. Si daca masajul asta costa mai putin decat mmedicamentele, dar poate fi mai eficient, problema care e de fapt?

  1. Problema e ca nu te interesează dacă ceva funcționează sau nu dar dai banii pe el.

   Pe principiul asta îți pot vinde o mașină care merge pe apă dacă te duce 2 kilometri te convinge dar dacă nu știi principiul de funcționare nu vei știi ca apa trebuie sa fie speciala și doar eu ți-o pot vinde.

   1. Maaaai. Tu esti invidios. Oare de ce? Ai un as in maneca si vrei sa-l vinzi? Care este motivul pentru care doresti sa zdruncini speranta celor fara leac din partea faimosILor nostri doctori. DOCTORI, in chirurgia saracilor pacienti, care fac eforturi sa plateasca incompetenta, indiferenta si nesimtirea domniilor lor.

 5. Ha, HA, HA. Foarte frumos scris.
  Mie nu imi place sa mi se faca masaj; e o tortura sa puna cineva mana pe mine(exceptie sotul). As putea sa deduc din ce ai scris ca asta e cauza pentru care la mine nu a avut nici un efect terapia Bowen? In disperare am incercat mai multi treapeuti care mi-au replicat ca trebuie sa am rabdare pana doctorasul meu cel lenes se pune pe munca sau ca celalalt terapeut nu stia ce face sau ca provine din alta “scoala”.
  Multumesc de lamurire. Credeam ca sunt o ciudata a planetei.

  1. Bună Dana,

   Da, probabil pentru ca doctorul tău interior e plecat în vizite la altcineva sau are doctorat în arte plastice.

   Daca cineva îți spune ca un alt terapeut e din alta școală e clar ca totul e o minciună. Medicii sunt mai mult sau mai puțin competenți, dar măcar au toți aceleași manuale.

 6. Nu am practicat terapia dar imi place sa fiu mangaiata,torc ca o pisica,atunci cand sunt sanatoasa si chiar parca ma simt mai bine atunci cand sunt bolnava.
  Doar ca n-as renunta la tratament daca ar fi chiar vorba de o boala pt. ca nu cred ca poate vindeca.
  Dar Eli zice ca s-a vindecat miraculos.De ce boala si cum a decurs tratamentul,cat a durat si cat a costat?
  Poate incerc daca am mai multe date.

 7. Felicitari si multumesc pentru articol.
  Am testat si eu bowen pentru ca am in cercul de prieteni o persoana care face chestia asta…Experienta mea: Am avut 2 entorse prima am tratat-o cu ketonal,unguente, comprese si masaj la glezna (facut de un maseur profesionist) si a trecut cam in 3-4 saptamani (cand am inceput sa alerg din nou). La a doua m-am dus la prietenul cu bowen si a trecut tot la fel dupa vreo 4-5 saptamani. Deci aparent entorsa trece la fel de repede in ambele cazuri
  M-am mai dus odata sa scap de alergia la polen – evident din februrie/martie ca prin mai/iunie sa fiu bine – dar am avut ghinion de data asta – doctorul meu interior a preferat sa doarma.
  La fel si eu era sa adorm sau chiar am dormit la unele sedinte. L-am intrebat pe prietenul meu cum functioneaza dar raspusurile au fost la fel ca si cele din articol. Prietenul meu e un om ok si daca el crede si chiar face bani cu chestia asta atunci pana la urma fraier nu el cel care cere ci e cel care da.
  Ce ma deranjeaza este ca acum aceasta terapie devine panaceu universal… de la colici la nou nascuti la probleme foarte grave…toate se rezolva cu bowen si daca nu rezolva problema pentru care te-ai dus atunci sigur te-a reechlibrat si ti-a rezolvat alte probleme de care nu stiai.
  Nu am vazut nicaieri la testimoniale ca uite am gasit un pacient la care nu a functionat (ex cazul meu) Oare de ce?
  In zille noastre medicamentele sunt “chimicale” si doar ce e bio/natural si neinvaziv e bun. Sunt de acord cu chestia asta cand ai ceva banal normal ca nu sari direct la antibiotic, dar in unele cazuri se refuza tratamentul unor boli grave gen pneumonie la copil pe care parintele il duce la bowen si la homeopat si brusc toate au trecut. sa influentezi parintii, oamenii sa le spui ca terapia ta vindeca orice – boli grele – sa le dai sperante false, si daca nu merge sa le spui cinic ca macar esti mai relaxat si ti-a rezolvat alte dezechilibre…mi se pare foarte urat.
  Unii terapeuti mai smecheri au adaptat mesajul pt cei mai sceptici le spun ca ajuta medicamentele sa isi faca mai bine efectul – macar asta nu incita pacientul sa renunte la un tratament prescris de doctor (cica ajuta la recuperarea dupa operatii chirurgicale – pur efect placebo).
  Inca odata felicitari pentru articol si as mai intreba eu de ce nu doresc acesti terapeuti sa participe la studii independente in care sa se masoare efectele reale ale terapiei (desi raspunsul e cam evident…)

  1. Am uitat sa mentionez ca la a doua entorsa doar masajul l-am inlocuit cu bowen (ketonale, unguent si comprese tot am folosit) :

  2. Acum, e posibil ca eu sa vorbesc din burtă dar știu ca la masaje creste fluxul sanguin către zonele masate. Ori dacă îți masează zona din jurul entorse automat vei beneficia de flux sanguin crescut ceea ce înseamnă mai multe celule care sa lupte cu inflamația și care sa stimuleze vindecarea tendonului.

   La Bowen mișcările sunt asa de ușoare încât nici măcar acest efect nu se atinge pt ca nu are cum, piciorul e mai muncit când merge decât când îl ridica terapeutul în aer.

   Oricum, mi-a plăcut povestea, poate ii dai prietenului tău articolul meu sa vad ce zice.

 8. Darga ,INSULA A INDOIELII,asta ca sa incerc sa adopt stilul tau si sa incerc sa intru pe frcventa ta…Vorbesti mult prost si fara rost.Adica nu in cunostrinta de cauza.Asa cum spui mai sus , doar dai cu presupusul si cauti sa otravesti tot ce se poate.Tu de fapt nu informezi lumea despre ceva ce se intampla ci dezinformezi prin tot felu de metode jalnice si tendentioase..Expui propria ta parere care se formeaza dupa o privire superficiala si subiectiva si cauti sa convingi auditoriul ca esti foarte bine informat despre subiectele pe care le abordezi.Poate ca un numar de sedinte Bowen, ar fi foarte util in situatia ta ,pentru ca sunt multe cazuri de labilitate emotionala si depresie rezolvate prin aceasta tehnica.Tu nu esti o insula ,esti un ARHIPELAG DE INDOIALA. Acum ,este adevarat ca prostia nu poate fi tratata prin aceasta tehnica…As fi vrut sa fac un comentariu mai putin incisiv, dar nu am avut garantia ca ai putea sa asimilezi raspunsul daca nu este pe acelasi ton.Ai face bine sa lasi acest comentariu pe pagina si sa nu-l stergi….
  In rest ,TOATE CELE BUNE !

  1. Well, ma bucur ca am avut un dialog constructiv în care fiecare dintre noi a învățat câte ceva.

   Eu am învățat ca sunt prost și superficial, tu ai învățat ca nu au argumente asa ca încerci sa vezi dacă ma afectează insultele. Surpriză : nu ma afectează. Pune mana și dă-mi niște argumente pt care ceea ce e scris în articol e fals și poate discutăm.

   1. Eu am fost la un astfel de DOCTOR in Galati acum 14 ani . Aveam stari de sufocare, m-am plimbat pe la diversi medici ale spitalelor noastre si niciunul nu mi-a gasit nimic toti se uitau la mine ca la o ipohondra simteam ca vorbesc de una singura spunandu-le ca ma trezeam in decursul noptii constienta si nu puteam respira, simti cum mori perfect constient.
    Intamplator exact la timp zic , pt ca simteam ca voi sfarsi intr-o astfel de criza , am auzit de acest DOCTOR din Galati, ce diagnosticheaza pe retina ( fara pierdere de vreme cu analize si ecografii ) . Disperata am mers la el. Activeaza si in cadrul Spitalului municipal din Galati, preda ocazional si la Universitatea de Medicina Carol Davila din Bucuresti , cu alte cuvinte nu este un amator in domeniul medicinei , specialist in terapia Bowen, in acupunctura, diete , exercitii fizice de recuperare.
    Ca sa nu lungesc povestea dupa doua saptamani de tratament m-am simtit ca un nou nascut . In prima saptamana am dormit aproape toata ziua . Ma trezeam doar ca sa merg la sedinte si sa mananc.
    Pe parcursul tratamentului ce am vazut in cabinetul domnului Doctor este de domeniul fantasticului pentru oamenii de rand.Paralizati care ii facea sa mearga in ceteva zile, un baietel cu vorbire intarziata , care pronunta clar dupa primele sedinte., etc.
    Dupa cativa ani o prietena avea dureri in zona bazinului, a mers la trei doctori din spitalele Bucurestiului. Fiecare i-au dat dioagnostice diferite, TOTI cu verdict “buna de oprerat.” dar niciunul nu-i garanta vindecarea, au precizat ca opreratiile vor trebui repetate la cativa ani. Era disperata ca va ajunge infirma in scaun cu rotile. I-am sugerat ca inaine de a fi casapita sa incerce si la Galati pentru ca n-ar avea nimic de pierdut.
    Am mers impreuna, la iridolog , i s-a spus ca avea cele TOATE TREI anomalii , i-a spus ca o poate vindeca. I-a schimbat dieta, a stat trei saptamani la terapie si pana in prezent este bine -merci.
    NU spun ca TOTI care se dau specialisti se si pricep, dar sunt si persoane care chiar se pricep si dau rezultate de-a dreptul uimitoare . Nu putem sa-i bagam pe toti in aceeasi oala a defaimarii .
    Acest articol il consider o parere personala a autorului, fiecare avem dreptul la o parere,insa ca sa o aducem la extrema negarii este aberant si lipsita in totalitate de profesionalism. !!!

    1. Magda, ce descri tu se numește sleep paralysis la prima vedere. Se tratează cu antidepresive.

     Iridiologul nu a făcut absolut nimic, tu ai făcut ceva, te-ai odihnit mai bine și ți-ai schimbat situația.

     Cat despre restul permite-mi sa fiu foarte sceptic. Ai un articol despre iridologie aici pe blog, citește și mai gândește-te.

     1. Sleep paralysis este incapacitatea de a te misca sau a vorbi cand te trezesti .
      Eu puteam si sa ma misc si sa vorbesc doar ca nu puteam respira , iar legat de iridologie stiu f bine ce inseamna . N-am rabdare sa-ti caut articolul , ca sa inteleaga toata lumea este diagnisticarea pe ochi , dar si aici nu toti care au facut un curs inseamna ca se si pricep !

      Nu-i specific numele, nu-i fac reclama acestui DOCTOR pentru ca nu are nevoie de reclama – si mai cred ca e unicul din Romania . RECLAMA si-o face inevitabil cand rudele si prietenii pacientilor lui vad minunile facute de el .
      Esenta parerii mele este ca NU toti practicantii -terapeutii, medicii, doctorii – sunt la fel iar generalizarea ta este absurda .
      Intotdeauna exista exceptii !
      Asta e doar parerea mea !
      M

      1. Buna Magda,

       Frumoasa marturie din experienta personala. Am un amic stomatolog care exagereaza cu programul de ani de zile si era intr-o stare de suprasolicitare si epuizare destul de serioasa, asa ca auzisem de efectele terapiei Bowen si l-am rugat sa faca o incercare. Pana la urma s-a dus, dar mai mare rusinea ca a abandonat oarecum de frica, deoarece dupa prima sedinta fiind atat de stresat dupa ani de stat ” in priza suprasolicitarii” si “deconectat” la prima sedinta, corpul a simtit nevoia de o relaxare profunda, iar el s-a speriat cand a vazut ca practic nu mai era capabil sa ajunga acasa 2-3 km in oras cu masina, deoarece simtea o nevoie irezistiba sa doarma. Prin urmare nu s-a mai dus amanand o posibila revenire dupa ce isi termina clinica din Galati, intamplarea fiind in Braila unde a avut cabinet pana s-a transferat la Galati.
       Daca esti amabila te rog trimite-mi numele sau adresa medicului la care ai fost tu , deoarece cand vin in tara vreau sa probez pe mine tehnica Bowen , fiind de mai multe ori tentat sa fac cursurile insa mi-a lipsit ceva motivatie.
       Cunosc multe metode alternative dintre care “terapia prin echilibru termic” o consider de exceptie. Cunosc tratamente ptr cancer prin combinarea mai multor metode insa terapia Bowen cred ca actioneaza in primul rand prin reechilibrarea energetica psiho-somatica asa cum PREZINTA magistral Dr. Hammer, pe baza a zeci de studii pe mii de pacienti, ca orice boala are la baza un dezechilibru emotional , energetic, o trauma, o perioada lunga de stres negativ, la care se adauga si alte elemente cum ar fi alimentatia si stilul de viata.
       Posibil ca acesta este secretul pe care se bazeaza Bowen, o reechilibrare a celor doua emisfere , efectul fiind UN restart in dinamica biologica a organismului.
       Daca doresti sa-mi lasi adresa si numele doctirului , o poti face aici: norisoo (@) yahoo.es Am pus @ in paranteza ptr. a ma proteja de publicitate.
       Poti lasa si aici adresa pe forum, sper sa mai intru …
       Multumesc si numai bine tuturor.

      2. Hammer e un mincinos criminal și noua medicina germană e o păcăleală tragică. Dacă îți răspunde voi șterge numele acelui medic înainte sa apuci sa îl citești.

      3. Magda te rog frumos da-mi si mie adresa si numele doctorului. Am mare nevoie de el.
       Tot pentru ca sotul meu nu poate respira corect in timpul somnului.
       Multumesc mult adresa mea este defisinf1955 (@) Yahoo.com

      4. Bine spus Geo, “orice boala are la baza un dezechilibru emotional , energetic, o trauma, o perioada lunga de stres negativ, la care se adauga si alte elemente cum ar fi alimentatia si stilul de viata.”

       E total gresit sa tratam un singur organ “defect” cu medicamente ce au foarte multe efecte adverse , de care de cele mai multe ori nu se tine cont , fara sa ni se spuna cauza ce a dus la boala respectivului organ , toate organele noastre functioneaza interdepentente, in deplina rezonanta cu sufletele noastre . Iar pentru asta NU medicii sunt vinovati ( !) pentru ca si lor asa li se preda medicina in scoala , sa nu tina cont de suflet !
       Starea de spirit este foarte importanta, din pacate si cea mai neglijata de majoritatea, uitam sa ne bucuram de ceea ce avem frumos si marunt in vietile noastre, neglijam sa vedem “partea plina a paharului” , facem totul pe fuga , nu ne acordam timp pentru iesit in natura, NU STIM SA RESPIRAM CORECT , ne uitam la stiri si ne umplem de nervi , fara sa realizam ca sunt exagerari . ( Schimband canalele tv am prins din zbor stiri cu coduri galbele/portocalii /rosii ale viscolului iernii –oare nu asta era iarna de altadata cand ne bucuram sa mergem la sanius ??? )

       Teoria mea este ca specia umana este in degradare continua (fizica si intelectuala), nu in evolutie! Selectia (naturala sau controlata) nu se aplica; exemplarele umane inferioare sunt protejate, desi natural este ca: egalitatea sa fie intre egali si intre inegali sa fie inegalitate – asa este peste tot in natura. Exemplarele umane inferioare genetic se inmultesc mai repede decit cele superioare fizic si intellectual (exemple?-Africa, sud-estul Asiei sau mai concret si “palpabil” din Romania cine are cei mai multi copii , nu numesc , ca sa nu fiu facuta rasista, este o realitate !).
       Nu suntem deloc supriori fizic omului de acum 5000 ani si nici ca inteligenta nu suntem superiori ( de vazut marile creatii: asirienii, Egiptul, renasterea). Am invata sa distrugem si sa ucidem mai repede – altceva nimic remarcabil. Ceva de talia unei piramide de exemplu, care sa sperie Timpul (omul se sperie de timp, iar timpul de Piramide!), nu suntem in stare sa facem cu toate ca pretindem ca am evoluat. Orgoliul este cel care ne tine cu nasul pe sus si nu vedem realitatea.

  2. Ce-mi place ca ma ameninți ca ‘as face bine sa las acest comentariu și sa nu-l șterg’. Sau ce? Îl las oricum pentru ca nu arata nimic despre mine ci totul despre tine.

   1. Da, foarte bine spus.
    argumente sa aduca cel care cauta sa convinga cu orice pret….Nu este cazul….
    amenintare? era doar o sugestie…
    Spor la denigrat !

    1. Pai argumentele mele sunt în text. Daca tu ai alte date, au acces la studii făcute care descriu cum funcționează bowen sau știi ceva mai multe decât site-ul oficial ești binevenita sa explici.

     Nu cred ca am denigrat pe nimeni, doar o terapie nefondata și nedemonstrata. Ceea ce se numește serviciu public. Asa că, să-ți fie de bine.

  3. Din nefericire penru multi naivi, inselaciunea ,, terapiei” asteia este evidenta. Centrii care trimit la creier mesajul de trezire a ,,doctorului” interior sunt o poveste placuta pe care nu vrem sa o aruncam la gunoi, asa cum copiii se simt tristi cand afla ca Mos Craciun era bunicu’. Dar mangaierea este o chestie placuta, gadila senzorii tactili si ne relaxeaza. Daca ne-am mangaia mai mult acasa nu ar mai fi nevoie sa aruncam banii pe mangaierile boweniste.

 9. Interesant articolul insa dupa 7 ani de dureri crunte de spate care abia cedau la cele mai puternice analgezice, am urmat saptamanal vreme de 4 luni sedinte din terapia asta pe care o “critici” – bowen si vreau sa-ti spun ca de aprox. 1 an, 90% din durerile mele de spate nu mai exista. mai am cand si cand atunci cand ma pune necuratu’ sa mut mobila prin casa mai am ceva dureri dar in rest sunt ok. nu mai fac terapie tot de un an.
  poate ca da, nu putem generaliza si daca luam un esantion de 100 de oameni, 80 nu vor vedea imbunatatiri insa chiar si pentru aia 20% (care poate se vindeca prin placebo) pentru care medicina moderna nu a putut sa faca nimic altceva decat sa-i dea calmante si tot putem spune ca bowen-ul merita sa existe.

  evident, un tip care n-a fost niciodata suferind de o boala grava nu are cum sa inteleaga rationamentul asta.
  nu-ti doresc nici sa ajungi sa suferi de ceva desi eu unul as fi foarte curios sa vad cum trateaza un sceptic o boala crunta ce s-ar abate asupra lui si pentru care doctorii au un singur raspuns: “asta-i crucea pe care trebuie s-o porti, ia pastilele astea si in rest n-avem ce face!”.
  sa-l vad eu cum o sa spuna: “pai daca stiinta spune atunci hai sa-mi cumpar cruce”.
  cred ca o astfel de acceptare din partea unui sceptic si continuarea luptei pe taramul ratiunii in ciuda durerilor ar reprezenta cu adevarat o piatra de hotar in taria cu care tu si ceilalti “rationali” credeti doar in ceea ce e dovedit stiintific si nu v-apucati sa implorati divinitatea sa va ia sau sa va crute de durerile lesinatoare pe care un om le poate indura, din pacate!
  Multa bafta!

  1. Costel, Eu prefer sa avem disponibile tratamente demonstrat funcționale. D-alea la care e opțional sa te rogi sa funcționeze pentru tine și care au efect indiferent ce crezi despre ele.

   Sigur ca placebo ul se poate dovedi util dar de ce sa dai bani pe vindecare din capul tău? Ți se pare etic sa fi mințit cu bună știință în speranța că ți se va declanșa efectul placebo? Daca placebo-ul declanseaza o perioada ok după care boala se întoarce și ma gravă? Ce faci atunci, te duci un disperare de cauza la medic și ei tot ce se poate. Poate ai nevoie de chirurgie, poate nu se mai poate face nimic.

   Cu placebo îți asumi riscuri pe care nu le cunoști. Cu un medicament măcar sunt scrise pe prospect.

   1. boala se poate intoarce chiar si tratata cu succes de catre medicina bazata pe dovezi, sigur, e un risc cuantificabil dar e un risc pe care oricine ia de exemplu antibiotic pentru bacilul Koch si-l asuma si trebuie sa fie constient ca o bacterie nu poate fi eradicata 100,00% din corpul nostru si ca e suficient si 0,1% sa ramana si boala se poate intoarce.
    cred ca discutia nu e despre cei care evita cu buna stiinta oferta concreta a medicinei bazate pe dovezi recurgand la gandirea magica ci de cei care recurg la “alternative” atunci cand medicina bazata pe dovezi nu mai are ce sa le ofere.
    spre exemplu cei cu boli autoimune, da? medicina moderna iti da interferoane ca sa-ti tina sistemul imunitar docil insa efectele adverse sunt teribile dupa cum vei afla daca vei intra pe forumurile celor cu sm, lupus, poliartrita…
    …si-atunci ce e mai periculos? sa faci imunosupresoare si sa-ti faci praf organele intr-un termen destul de scurt sau sa incerci un bowen (sau altceva) pentru poliartrita?
    nu cred ca cineva o sa refuze diclofenacul si fastum gel-ul pentru o luxatie in favoarea bowenului dar cand vezi ca pumnul de antiinflamatoare sunt egale cu 0 dupa ce in prealabil ai cheltuit mii de euro pentru a strange un dosar gros de analize “bune” atunci cred ca e in natura fiecaruia sa recurga la alternative fie ca ele se numesc bowen sau gerson.
    deocamdata vad ca placebo a functionat la mine, o sa reintru aici sa va anunt ca durerile de spate s-au intors razbunatoare daca o sa fie cazul.

    1. Desigur, ești liber sa folosești tot ce iti face bine, sunt banii tai și decizia ta.

     Eu vroiam doar sa semnalez ca nimeni nu știe Dacă sau Cum funcționează Bowen. Ceea ce, pentru mine, e un semn mare de întrebare.

     1. Pentru fratele meu a functionat. O sedinta de terapie bowen, doar una/an, si a scapat de durerile la coloana cervicala. A avut probleme in ultimii 5 ani, unii medici i-au recomandat infiltratii, ii aparusera deja “ciocuri de papagal”.
      Are o meserie sedentara, care i-a agravat problemele, s-a dus total neincrezator la terapeut, din disperare. Si culmea, a functionat. Nu stim nici el, nici eu, cum anume, daca a fost placebo sau nu, n-are importanta. De doi ani nu mai are nici o problema.
      Asa, ca, un adevar o fi pe-acolo
      Maria

      1. Habar n-are, nu si-a mai facut radiografii. Probabil ca ar trebui, sa stie macar in ce stadiu e. Dar, la modul in care l-au speriat medicii atunci (si a vazut destui), nu prea-l trage ata sa o faca. Se bucura ca nu-l mai doare nimic.
       Stii care-i culmea? – off topic. Acum cativa ani, cand era copilul meu in primul an de gradinita, ajungeam cu el, racit, la urgenta, aproape saptamanal, nu exagerez deloc, toamna aia a fost foarte grea pentru noi. Din disperare, cum am si recunoscut atunci, am ajuns la o homeopata din Cluj. Si cu pastilele alea mici, episoadele de raceala s-au rarit in mod considerabil.
       De-asta, zic eu, cateodata e bine sa incerci metodele neconventionale. Desi, cel mai bine e sa n-ai nevoie de medici si terapeuti :-).
       Maria

      2. Legat de copil, asa se întâmplă când ți se dezvolta sistemul imunitar.

       Mai întâi se da cu capul de perete cu bolile din comunitate și apoi se descurcă. I-ai dat pastile tocmai când imunitatea lui învățase cum sa lucreze cu infecțiile.

      3. Studiile arata ceea ce se știe în mod curent. Daca ai alte studii te rog sa le produci, nu-mi face mie teoria chibritului ca sunt veteran în a detecta prostiile de genul ‘nu poți demonstra ca NU funcționează’

      4. Spui ca e imposibil sa funcţioneze, apoi cind scriu persoane care au avut rezultate îi faci proşti pt. ca nu înţeleg ca numai prin placebo puteau avea rezultat. Este evident cît de obiectiv eşti.

      5. Nu au cum sa dispara ciocurile in cateva sedinte
       Ai ceva cronic care nu a aparut de ieri de azi si vrei sa se rezolve in cateva sedinte? E o copilarie.Despre depuneri de genul asta medicii nutritionisti spun ca dispar in aproximativ 7 ani de regim raw vegan.
       Asta nu inseamna ca trebuie sa faci 7 ani de bowen. Mai bine schimbi stilul de viata si faci doar cateva sedinte daca vrei neaparat, ca sa te ajute sa treci peste episoadele mai dureroase.

      1. Foarte rău că nu știi cum funcționează soarele, nu e asa greu. Funcționează prin fuziunea nucleară a atomilor de hidrogen care sunt convertiți în heliu.

       Îmi place ca toți fanii Bowen găsesc același studii dar nu dau și ei o referință de pubmed. Vreau studii publicate și peer reviewed.

      2. Eu as vrea sa stiu ce studii ai tu despre studii si pe cate din studiile pe care le -ai citit pe pubmed ai dat cei aproximativ 20 de euro ca sa le citesti in intregime si sa poti intelege cu adevarat valoarea lor.Ma refer la cele pe care le citesti pentru tot blogul nu doar ptr articolul acesta

      3. Auzi hai sa fim serioși. Nu, nu dau 20 de euro pentru un studiu de 2 bani ca sa aflu ceea ce e scris în abstract. Ca nu ma plătește nimeni pentru blog și nici nu am bani de aruncat.

       Dar m-am uitat peste studiile oferite ca și dovezi pe aici, unele nu sunt publicate, altele sunt prezentări pe la conferințe sau lucrări de doctorat.

       Call me când se face ceva de calitate. Sau dă-mi cel mai bun studiu de care știi sa vedem ce e de capul lui.

      4. Insula iar nu esti atent am zis clar ca nu ma refer la studiile care privesc articolul asta

     2. Pai, daca nu stii DACA si CUM functioneaza, dar iti permiti sa negi si sa acuzi, in spatiul public, mai bine ai merge pe firul povestii si ai documenta problema. Inteleg ca ai cautat informatii doar pe un site, fie si oficial. Nu e de ajuns. Iti trebuie mai mult, un demers, hai sa spunem jurnalistic, cu mai multe surse verificate, informatii de la toate partile implicate, marturii ale clientilor, sa le spunem, pacientilor, dar si a celor direct implicati. Nu e corect sa faci documentare doar in randul profanilor, apoi sa tragi concluzii, vadit. Un om inteligent, citit si sceptic, face documentare la sursa, daca ma intelegi. Sa iei doar niste marturii, citate pe diferite siteuri, nu inseamna ca ai vazut cu ochii tai. Slaba documentare. Astept rezultatele unui demers serios.

      1. Milena, povara dovezii e pe cel care face afirmația că Bowen funcționează. Eu doar pun niște întrebări la care nici un terapeut Bowen nu știe sa răspundă, după cum se vede. De ce este considerată validă o terapie care nu a produs nici o dovadă științifică serioasă în 20 de ani de folosire? Degeaba. Deci eu ridic întrebările și treaba terapeuților Bowen și a oamenilor de știință e sa dovedească ca este o terapie funcțională. Până una alta metoda corecta de a raționa nu este sa accepți tot ce se zice ci sa studiezi dovezile. Am studiat dovezile și s-au dovedit neconcludente. On Feb 10, 2014 8:13 PM, “Insula Îndoielii” wrote:

       >

  2. salut costel si eu fac terapie bowen tu unde ai facut la ce terappeut

 10. hahaha, buna gluma. cateva sedinte de bowen pentru mine au rezolvat complet probleme (dureri) pe care nu le puteau rezolva corticosteroizii injectati atat local cat si intravenos. In schimb, am aflat de la mai multa lume care a facut injectii repetate cu dexametazona ca acestea provoaca in timp depresii si atacuri de panica. si nu, la mine n-a fost vorba de placebo, pentru ca initial aveam mari reticente fata de tratamentele holistice si credeam ca arunc cu banii degeaba, dar ce mai conta o incercare in plus si niste bani (putini la numar in comparatie cu cheltuielile exorbitante pe medicamentele antiinflamatoare si pe vizite medicale la medici ce practicau medicina alopata care dadeau din umeri).

  1. Radu, sa știi ca efectul placebo nu inseamna ca trebuie sa fi sceptic cu privire la tratament. Fac pariu cu tine ca dacă iei pastile homeopate după ce citești articolele mele și sa zicem ca te conving tot vor avea efectul scontat. Placebo-ul se bazează pe ritual (de a lua pastile regulat), pe efectul discuției cu medicul (cineva are grija de mine), pe nivelul de complicație al procedurii (dacă îți sugera medicul o operație și apoi te adormea și te trezeai la ICU fără sa fi fost operat declanșai un placebo de toată frumusețea.

   Asa ca dacă ai dubii tot vă funcționa cât timp creierul tău crede ca ai făcut ceva util.

   Am un articol despre efectul placebo, look it up.

     1. La un nou nascut cum iti imaginezi tu, ca exista efectul placebo? Vreau dovezi indoitule.

     2. Bebelus nu este egal din punct de vedere fiziologic si neurologic cu copil.Intreaba orice pediatru vrei tu de ce

 11. ah, si bineinteles, exista putine studii concrete, care prezinta rezultate statistice “promitatoare” si chiar incurajeaza efectuarea unor studii complementare relevante. insa cine sa le faca? reprezentantii directi sau indirecti ai Big Pharma? ha ha ha. ca se pare ca autorul acestui blog tinde sa se increada numai in studiile finantate direct sau indirect de Big Pharma, in ciuda conflictelor avute cu o astfel de companie si avand buna stiinta asupra a ceea ce sunt capabili cei care activeaza sau depind de asemenea industrie. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21359262

  1. Cum adică cine sa le facă? Instituții publice din fonduri de stat cu participarea terapeuților bowen.

   1000 de pacienți double blind randomizati cu grupul de control primind kinetoterapie sau masaj.

   Sunt dispus sa pun bani la bătaie ca bowen iese mai puțin eficient.

   1. Vreau si eu fondurile alea de stat pe care abia asteapta guvernantii sa le ofere pentru terapia asta Promit ca intrerup maine concediul de maternitate si ma reapuc de studiu.

 12. Daca tot functioneaz la orice si oricum si facut de oricine (autorizat evident) imi spune si mie cineva de ce la mine nu a functionat (desi am facut peste 12 sedinte?). Si cat mi-am dorit sa functioneze…
  Eu am aruncat banii in vant (bine macar ca am avut reducere). In cazul meu tot cu medicamente trece perioada dificila de alergie.
  De ce nu apar si testimoniale cand nu functioneaza?
  Sa zica clar la Popescu a mers dar la Ionescu nu, poate la tine va merge sau poate nu si poate dai bani degeaba (nu sa imi zica ca ma reechilibreaza si ma detoxifiaza si dracu stie ce mai imi face)
  La entorsa nu am vazut nici o diferenta notabila cand am facut bowen si cand am facut masaj clasic. Oare de ce?
  Inteleg cum e sa ai dureri sa ai probleme mari si e normal sa incerci orice sa le rezolvi, dar vreau sa fie clar ca nu e corect sa pretinzi ca bowen rezolva orice. Omul cand are dureri face orice, uite in cazul bunicului meu avea dureri si nu putea merge si medicii au spus ca e de la hernia de disc veche care o avea, dar nu a vrut sa se opereze pe coloana,si tot tratamente pe la balneo si de abia mergea. La un moment dat i-am zis sa incerce bowen. S-a dus la o gramada de sedinte dar degeaba. Pana la urma am gasit un medic mai rasarit ce a descoperit ca avea nevoie de proteza la sold. A urmat o operatie si acum inca merge dupa cativa ani de la operatie, hernia de disc e tot acolo si il supara si aia dar macar merge.
  Ma bucur ca la unii functioneaza, dar uite ca in cazul meu nu a functionat.
  In plus nu rezolva orice asa cum se lauda. Daca e asa sa se faca studii si sa se demonstreze ca Bowen e eficent in cazul problemei X in proportie de Y% si ma duc din nou, dar sa nu zica ca nu a functiona pentru ca mi s-au corectat “alte dezechilibre”. Toata lumea acuza big Pharma ca vor profit, dar terapeutii Bowen lucreaza cumva pe nasturi?
  Si mai e o chestie ce nu o inteleg – cica nu conteaza terapeutul ca fiecare poate sa faca la fel de bine treaba de a trezi medicul interior: acum am 2 colegi de servici cu probleme la coloana – ambii au mers la bowen la 2 terapeuti diferiti, o perioada mai lunga de timp. Unul se simte mai bine altul se simte la fel (sau mai rau). Acuma ori un terapeut nu e bun, ori nu a functionat, ori gravitatea problemelor e diferita, ori fiecare are praguri diferite pentru care suporta durerea, ori cate alte scenarii pot fi.
  Oare nu ar fi bine sa fie ceva clar si masurabil. Chiar nu exista posibilitatea ca un terapeut sa greseasca? Chiar nu exista posibilitatea sa nu functioneze ci neaparat “a reparat ceva ce aveai si nu stiai”?

  1. Lbo, aplauze. Astea sunt întrebările corecte și asta e ceea ce ar demonstra niște studii serioase. Dar nah, e mai ușor sa credem ca e terapie miraculoasă.

  2. Nimeni si nimic nu te ajuta daca nu …te ajuti singur !
   Totul este in mintea ta : si boala, si o viata buna si un necaz si o bucurie . Suntem ceea ce dorim sa fim . Gandind pozitiv, refuzand acceptarea bolii sau a starii de rau , putem avea o viata frumoasa .
   Partea proasta este ca la mare parte din noi lipseste increderea in sine si puterea de vindecare sau de indreptare a unei stari fie emotionale sau fizice de regula se transfera medicamentelor .
   Productia mondiala de medicamente a explodat dupa 2000 , tocmai datorita usurintei cu care apelam la medicamente fara sa fie nevoie . Peste tot sunt interese . Fiecare isi sustine punctul de vedere si interesul financiar . Sunt multi factori care pot influenta starea emotionala sau fizica dar lipsa de informare si usurinta cu care oamenii sunt manipulati , duce la prelungirea suferintei ( si micsorarea contului din banca) . E clar ca sunt impotriva medicamentelor dar si a metodelor noi si nesustinute stiintific – fie ca e vorba de homeopatie sau orice forma de terapie . Nu pot afirma ca fac rau dar folosirea unor tehnici de catre persoane care nu au nici o calificare in domeniu , mi se pare mai mult decat periculos .
   In alta ordine de idei , in urma cu 5 ani – am fost la un pas de bisturiu dupa cum imi indicau medicii – hernie de disc . Am refuzat sa accept ca am asemenea afectiune si am apelat la unele exercitii fizice propuse de mine corpului meu . Durerile au disparut dupa cateva luni iar la un an am facut un control si medicii au spus : ori nu a fost ori e un miracol . Au trecut inca 4 ani si sunt super ok . Mentionez ca fac sport ( un stil anume de full contact) si pentru mine miscarea zilnica e ca aerul.
   In urma cu o saptamana , m.am pomenit cu o entorsa de toata frumusetea . Ca sa fie si mai bine, in aceeasi zi la acelasi picior , inca o lovitura si m.am trezit cu un picior umflat ca o paine. Am refuzat mental ca ar fi ceva , am pus doar gheata si a doua zi la pranz….surpriza …nu mai aveam nimic . Nu glumesc . Ca sa ridic suspansul, precizez ca eram intre primele doua sedinte de terapie Bowen , unde am mers de dragul sotiei pentru simplu fapt ca nu imi place somnul .
   Sfatul meu este : nu apelati la medicamente sau terapeut la primele semne ca – ceva nu este in regula . Corpul nostru chiar poate face minuni daca avem incredere in noi si mai ales daca…gandim pozitiv . Lasati stirile de la ora 5.00pm . Puneti o comedie si veti dormi super !
   Sanatate tuturor !

    1. La un asemenea raspuns , nu se merita comentariu .
     Nu ma intereseaza parerile unui frustrat si limitat in gandire
     Mai citeste . Ai mare nevoie

      1. Gandirea pozitiva e mult mai complexa decat spui si decat credem . Problema cea mai spinoasa la om este ca nu rezolvam din timp micile probleme dar sa nu uitam ca ….ne sapam mormantul cu proprii dinti . Alimentele sunt total schimbate fate de acum 50de ani , mediul in care traim la fel , tensiunile si preocuparile zilnice sunt si ele cu mult mai mari iar Organismul nostru , nu cunosc sa se fi schimbat si el asa de rapid ca sa poate prelua din mers toate aceste probleme . Mergand cu un motor subdimensionat si la turatie matima , folosind un carburant neadecvat , cu siguramta ca va avea nevoie de multe opriri la service . S la toate astea , indistria farmaceutica nu a stat cu mainile in san – a profitat la maxim si profita din plin . Dar cine mai are timp sa vada ?
       De simtit se simte din plin

      2. Gandirea asta pozitiva este un concept destul de echivoc si eclectic. Oricat de ,, pozitiv” as gandi eu, daca cineva imi scapa din gresala un bolovan pe picior, nu pot nici durerea sa nu o simt , nici vanataia sa nu-mi apara. cu alte cuvinte, a ignora aparitia unor simptome care anunta debutul unei boli echivaleaza cu politica strutului care-si baga capul in nisip ca sa nu vada cand vine pericolul. Negarea unei realitati obiective nu o face sa dispara ci doar ma rupe pe mine de realitate.
       Terapiile acestea cu o explicatie absconsa, misterioasa ne arunca pe taramul altor dimensiuni , nemateriale, deci metafizice.
       Oare cand o sa acceptam ca stiintele medicale de azi nu pot vindeca toate bolile ?
       Daca Tom Bowen ar fi trait in R.Moldova, sa vezi ce-i dadeau cu tifla ,,academicienii ” in bioenergie ! I-ar fi zis: ,, nene, ce e aia ce faci acolo?! Uite aci la noi forta, ca nici nu atigem bolnavul cu degetele si trezim toata echipa de doctori , nu numai unu’ ca tine !”

      1. pe tine 15 august ora 00:52
       si intrebam pentru ca nu demult am primit un mail cu o oreratie facuta de o echipa medicala efectuata prin gandire pozitiva.Poate ai auzit si tu de asa cevaAcum nu stiu poate fi ceva la fel ca filmuletul cu chi-ul , dar mi-ar place sa se poata

      2. Puii mei, ala e efect electrostatic. Știi tu ca cel din clasa a 6-a cu rigla și bucata de hârtie.

       Îți mai trebuie niște pulover de lână si ești aranjat.

      3. “I dare you” – să faci la fel dacă este efect electrostatic (pune-ți câte pulovere de lână vrei), chiar mi-ar place să văd ceva asemănător realizat de un non-maestru shaolin 🙂 (mai râmâne valabil ce ai spus pe undeva pe aici, că dacă vine cineva cu ceva ”para” și credibil ai merge până la sursă ? – omul ăsta e doctor cu diplomă în medicina occidentală și practică medicina ”alternativă sau holistică”, dar, spre deosebire de toate fake-urile de pe piață, până acum e singurul real, am probat pe pielea mea)

      4. nu e nici o miză, nu e o competiție și nu urmăresc cu orice preț să te conving de ”realitatea” într-adevăr paradigmatică a Qi Gong-ului, sau a medicului chinez – e doar o joacă…. dacă reușești să faci ca el (cu toate că nu avea pulovere de lână), tu câștigi…..hmmmm …. dreptul de a nu mai fi tulburat de întrebări de genul … ”dar, dacă. totuși, poveștile alea din copilărie erau reale ?”; dacă nu reușești să faci ca el, promite-ți că o să încerci să ajungi acolo, să-l cunoști, și, mai ales, să-ți schimbi părerile despre artele ”holistice” (nu te contrazic, în proporție de 90 % sunt bullshituri pentru oameni disperați sau prea fraieri, sau, mai bine zis, oameni singuri, alienați de ei înșiși și D-zeu, dar asta e altă poveste). Eu cred cu tărie, după ce am văzut ce face (video-urile sunt doar niște simple mostre) că ”nemuritorii taoiști” au existat și încă mai există, că legendele Olimpului sunt reale, la fel de reale ca poveștile noastre despre tinerețe fără bătrânețe și ca Qi Gong-ul nu este o artă moartă. (toată viața mi-am dorit să întâlnesc un maestru adevărat, și acum l-am întâlnit, am văzut postarea ta despre dezamăgirea legată de anumite personaje care se dau maeștri și nu sunt, de-asta ți-am scris 🙂 )
       P.S. – dacă nu poți să faci ca în primul video poate reușești așa 🙂

 13. Lbo,

  Cel mai renumit alergolog de la Spitalul de Alergologie din Vienna trateaza alergiile cu ajutorul fitoterapiei si homeopatiei. Dau detalii daca realmente te interesesaza. Cunosc vreo patru persoane care au apelat la el si sunt pe linia de plutire cu alergia.
  Baietelul meu a facut primul rosu in gat la o luna si jumatate, prea mic pentru antibiotice, chiar si pentru nurofen sau panadol. A fost tratat cu succes cu ajutorul unei scheme homeopate. Nu am crezut pina in acel moment in efectele homeopatiei, schema folosita de medicii pediatri in Austria si Germania. A repetat episodul inca o data, am facut aceeasi schema si de atunci nu a mai avut nicio problema.
  Anul trecut am trecut printr-o operatie grea la genunchi, ligamentoplastie, menisc, microfracturi pentru refacerea cartilagiului cu ajutorul celulelor stem. Doctorul austriac care m-a operat (chirurgul sef al UEFA Champions League) mi-a recomandat un singur gel antiinflamator in caz ca mai am dureri, se numeste Traumeel, este un unguent 100% homeopatic si este foarte apreciat in randul sportivilor austrieci. Inutil sa mentionez ca face minuni si in cazul durerilor de spondiloza cervicala. Eu as sugera sa nu ne aruncam sa etichetam tot ce nu intelegem prin efectul placebo.

  1. buna ziua,m-ar interesa sa stiu mai multe detalii despre acel renumit alergolog din viena .am un baietel cu rinita alergica si nu scapa decat cu dexametazona.va multumesc!

   1. Mamicilor, mai deschideti putin ochii ! Homeopatia asta nu este stiinta, este o credinta in puterile de vindecare ale picaturilor de apa distilata goala puse pe granule de lactoza. Cutati si informati-va . Nu exista explicatii valide care sa reziste la rigorile logicii stiintifice si ale legilor fizice dupa care se genereaza, conserva si transforma energiile cunoascute. Informatia vindecatoare in homeopatie este ceva neidentificabil care nu se sustine pe un suport material (energetic) modulat. Cine nu are cunostinte de fizica si chimie poate sa creada toate povestile astea homeopate despre memoria apei, informatia si energiile cuantice, cuvinte goale de orice realitate in acest caz. Pe spinarea ignorantei s-au dezvoltat traiaesc bine merci practicile acestea inapoiate cu spoiala computerizata.

 14. Ah, am uitat sa mentionez ca dupa operatie am inceput si cu un tratament bazat pe medicina orthomoleculara, tot la recomandarea chirurgului austriac. De fapt nu iau nimic in afara de recomandarea lui. Acum un an Filipescu, Radulescu, Codoreanu mi-au spus ca nu au ce sa-mi faca in afara de proteza totala de genunchi…..Mit oare? Habar nu am, insa daca un doctor renumit de oase imi reda genunchiul si imi propune astfel de tratamente alternative care au rezultate, atunci il cred pina in panzele albe.

 15. Buna,

  Referitor la Traumeel, nu am de ce sa ma mai gandesc, un simplu articol aruncat de tine nu ma convinge, m-a convins folosirea lui si faptul ca este folosit cu succes in sectiile de traumatologie din Austria.
  Referitor la homeopatie, faptul ca se foloseste in Germania de catre medici alopati ar trebui sa iti puna si tie niste intrebari. Am intrat pe site-un tau pentru a citi si descoperi, am apreciat articolul despre colonhelp. Sunt adepta caii de mijloc, nu exclud medicina alopata si nu cred in toti pseudomedicii care arunca un aer de mister asupra unei ape chioare. Insa, ca cercetator, stiu ca acolo unde medicina alopata isi are limitele, trebuie sa gasim solutii alternative. Modul in care te adresezi celor care au incercat cu succes metode alternative, este gresit din punctul meu de vedere, ca sa nu mai spun nepoliticos si lipsit de respect. Tu de fapt vrei sa le demonstrezi ca se inseala cand s-au vindecat si ca sunt fraieri. eu zic ca suntem mai degraba fraieri ca intram la tine pe site si-ti facem trafic. Faptul ca intru pe site-ul tau inseamna ca incerc sa-ti acord incredere insa sa si pun deschis niste intrebari, intrebari pe care tu le etichetezi imediat. Ti-am spus ca nu am crezut in homeopatie pina cand bebelusul meu de o luna jumate a fost tratat cu succes de doctorita lui, care are in spate vreo 30 de ani de pediatrie si neonatologie (deci nu m-am dus la un pseudo doctor). Nu stiu cum a functionat, nici nu ma mai intereseazza atata timp cat bebelusul a reactionat de la prima bobita de belladonna.Ti-am mai scris ca incep sa ma indoiesc de vaccinuri, mi-ati scris ca iau o decizie prosteasca si ca voi regreta, nu am luat inca decizia, insa imi este limpede ca nu la tine gasesc raspunsul. Te te arunci sa faci declaratii inchise, eu doar pun niste intrebari, si incerc sa inteleg. Spui sa ma mai gandesc cu traumeel…trebui sa fii copil sa presupui ca te voi asculta pe tine si nu pe medicul in care am incredere si care mi-a salvat cu succes genunchiul in timp ce macelarii de la noi nu mi-au mai dat nicio speranta. Apropos chirurgul e atat de cunoscut, incat il poti gasi usor, dupa cum ai gasit si mizeria de articol despre traumeel. Nu dau numele pentru ca probabil vei incerca sa gasesti niste gunoaie de articole despre el. Spui cu fermitate ca homeopatia e un gunoi. Este lipsit de diplomatie si respect sa te adresezi asa unor oameni care totusi intra pe site-ul tau si care, culmea, s-au tratat cu succes. Credeam ca esti mai deschis, insa esti deschis la dialog doar cu cei care sunt de aceeasi parere cu tine. Eu nu am venit pe site-ul tau pentru a-ti demomstra tie ca nu ai dreptate, ci pentru a cauta informatie prin dialog. Insa procedezi cu oamenii care iti intra pe site ca si cum tu mananci o prajitura buna, eu o vad ca pe un rahat si cu ocazia asta te fac cacanar. Apropos de radiestezia despre care comentezi ca e o mizerie, nu cred in pseudomedicii care o practica, insa acum vreo 15 ani mi-am tocit coatele in facultatea de fizica si spitalul municipal intr-un proiect ce avea ca scop popularea unei baze de date cu informatii despre schimbarile culorilor campului energeticin functie de afectiunile unor pacienti. Undeva trebuie sa existe un sambure de adevar. Du-te la municipal si vei gasi informatii despre proiect. Baza de date a fost vanduta unor clinici din SUA.
  Toate cele bune si multa sanatate, eu ma retrag.

  1. Sorry, dar degeaba zici ca promovezi un dialog si apoi dispari in ceata. Deci medicul e cunoscut dar nu ii dai numele? De ce?
   Faptul ca si altii medici folosesc jegul ala de homeopatie e o dovada ca functioneaza? E o dovada ca exista peste tot medici neinformati.
   Cat despre radiestezie… chiar ajungem la aberatii. Cum masurati voi culorile campului energetic, ha? Ce e ala camp eneergetic si ce baza anatomica are el?

 16. Nu, faptul ca “jegul”de homeopatie folosit de medici de renume care trateaza cu succes arata limitarea si incapatanarea ta.
  Faptul ca exista un proiect facut de facultatea de fizica cu spitalul municipal arata ca trebuie sa-ti scoti capul din fund si sa cauti sa cercetezi. Esti atat de limitat incat te certi cu mine pe studii facute si demonstrate. Nu meriti sa-mi pierd vremea sa-ti explic. Pune mana naibii si cerceteaza, te duci la magurele pe platforma si afli, daca esti baiat destept. Mai esti si lipsit de bune maniere, asa ca refuz sa continui dialogul.

  1. Draga mea, daca ai un nume de studiu te cred. Altfel probabil ca ai participat la un studiu care a fost aruncat la cos pentru ca nu a produs nimic util.

  2. Cat despre homeopatie, te astept sa cauti principiile homeopatiei si cu pregatirea ta de facultate de fizica sa iti dai seama de ce incalca legile fizicii.

  3. Joanna, fii linistita, si daca ii pui linkuri la enspe studii sau proiecte, arhipelagul tot indoit ramane… deh, gandirea mecanica, bat-o vina…
   Eu te felicit pt. drumul ales si mai ales ca ti-ai putut recupera genunchiul dupa ce “medicina bazata pe dovezi” ti-a dat flit si te-a ajutat in proportie de zero barat.
   Bucura-te de sanatate si aprinde o lumanare si pt. scepticii astia care probabil in locul tau ar fi mers acum cu scaunul cu rotile numai pentru a-si pastra credinta in “adevarata” stiinta!

   1. Mai dacă voi găsiți studii eu sunt gata sa îmi schimb parerile. Dar aparent e mai important sa va păstrați credintele în terapii nefuncționale decât să înțelegeți cum funcționează realitatea

   2. Orin,
    Eu am trecut printr-o operatie clasica, grea, in care un doctor de oase mi-a aplicat o tehnica cunoscuta si dovedita, cea a refacerii cartilagiului cu celule stem prin metoda microfracturilor. Nu prea e practicata in romania pentru ca e o operatie de finete. Operatia a fost bazata pe medicina alopata insa metoda de recuperare a fost interesanta si mai ales blanda si sigura, desi au ales metode alternative ( medicina ortomoleculara si homeopatie). Doctorul traumatolog o practica de ani de zile pe fotbalisti renumiti si schiori si e de succes, fie ca pustiulicii astia cred sau nu.

    1. Nu cumva erai parte dintr-un studiu și ai prins terapiile nefuncționale? Alții or fi fost recuperați corect și apoi v-au comparat.

     1. De cand exista studii fara ca participanti sa fie informati ca participa? Se vede inca o data ce amator esti, nici ironiile nu-ti ies cum trebuie. Jenant.

   3. Incredibil cum absolventi de studii in stiinte exacte ca fizica pot sa accepte ca stiintifice metode fara o clara explicatie coerenta stiintifica.
    Pana la urma operatia propriu zisa a fost bine facuta, conditiile de igiena si increderea dumitale in medic au dus la reusita si vindecare. Gelul acela care nu are decat excipientul gol, ( ca memoria substantelor enumerate acolo a zburat in cosmos) a fost un adjuvant cu rol psihoterapic.
    Homeopatia in adevar poate functiona nu numai ca placebo. Ea este un mod de lucru paranormal, asa cum vindecau vracii si doftoroiaele cu descantece la tara. Insula indoielii nu crede ca exista asa ceva.Ambalajul este doar up-datat la cerintele sec XXI.
    Forta vitala este o inventie a credintelor vitaliste. Nu exista o forta independenta de structurile materiale biologice. Hinduismul si budismul sustin de asemenea ca avem mai multe ,,corpuri “, fizic, eteric( energetic/ vibrational), filozofii, credinte . Nu stiinta.

  4. Trebuie sa deconspir un secet al nostru: uneori ii prescriem pacientului ceva inofensiv ( si desigur fara efect biologic) in situatii in care boala oricum stim ca se va remite de la sine ( vindeca,ameliora periodic). Asta pentru ca nu se cade sa plece pacientul din cabinetul noastru fara nici o prescriptie. Vin des mame cu copii irascibili, necooperanti, razgaiati si ne cer ceva care sa le linisteasca copilul. Le dam …ceva CH19- CH21, nu conteaza , si niste indicatii auxiliare despre alimentatie, odihna si TV.La fel si racelile sezoniere. Daca am ridica din umeri si le-am spune ca nu isi fac timp suficient pentru educarea copilului, ne-am pierde pacientii . Deh, trebuie sa fim si fini cunoascatori ai sufletului omenesc pentru ca vorba dulce, mult aduce.

    1. Da, medic. Nu homeopat , desi cunosc foarte bine homeopatia si toate practicile numite complementare su alternative. Cunosc foarte bine si importanta increderii pe care pacientul este bine sa o aiba in medicul serios si responsabil . Cunoasc efectul placebo si tactul , rabdarea, bunavointa si empatia cu care trebuie sa abordam omul care sufera. Bolnavii cauta homeopati si tot felul de vindecatori si din cauza medicilor din sistem care se poarta fara compasiune, reci, grabiti, dezinteresati, mercantili. Asta le reprosez colegilor mei: superficialitatea si indiferenta care a aruncat mii de bolnavi in bratele practicilor astea empirice. Mai stiu ca exista destule afectiuni care sunt auto-limitante, adica se rezolva fara tratament, ca asa suntem construiti. Chiar eu cand am o durere de cap, nu ma grabesc sa inghit o tableta, ca stiu ca dupa catva timp suportabil , va trece oricum ( de vreme ca nu am boli grave).

     1. Dorre daca cunosti atat de bine terapia bowen imi spui te rog care este principiul ei de baza?

      1. Poti face la un fel ca “raspunde” sa duca la comentul vizat si nu la finalul articolului?   cea mai extraordinara persoana  e cea pe care o vezi dimineata in oglinda

      2. Nu pot decat sa permit un maxim de 10 niveluri de nested comments. Daca s-a atins nivelul maxim poti raspunde in continuare ultimului comentariu mergand la cel mai recent buton de raspunde.

      3. Intrebarea era doar pentru Dorre Te rog sa o lasi sa raspunda
       Cat despre doctorul interior treaba sta cam asa:organismul are tot soiul de mecanisme care intervin pe parcursul vietii pentru a pastra starea de sanatate.Printre ele se numara febra, etapele repararii tesuturilor sau modul in care actioneaza sistemul imunitar etc etc S-au trezit unii si l-au numit plastic doctorul interior pentru ca nu stiau multa medicina si nu siau cum sa faca legatura cu toate mecanismele descoperite de medicina
       Sa razi de asa ceva e ca si cum tu esti boboc in clasa a-I-a, te cheama Han Tataru esti cel mai mic si mai firav din clasa si razi de colegul tau care este de doua ori mai dezvoltat atat in lungime cat si pe latime decat e normal dar se recomanda Floricica Mititelu Asa il cheama pe el de la mama lui de acasa
       E adevarat medical il cheama pacientul x cu ceva boala hipofizara dar treaba e ca e de tot rasul sa razi si sa te legi de asta.

      4. Principiul de baza exista
       Este deja explicat undeva pe site la bowtech si ca sa-l intelegi mai bine ti-am dat indicii in comentul sters. Nu voi explica niciodata pe blogul tau mura in gura pentru ca nu ma deranjeaza vorbele jignitoare dar nu suport cenzura
       Pot doar sa-ti promit ca in maxim un an va fi undeva pe net intr-o forma care sa invite si pe alti terapeuti la studiu .Pentru ca subliniez inca o data ca este nevoie de asta.

 17. Joanna am incercat deja homeopatia si m-a ajutat la fel de mult ca si bowen… asa ca sunt sceptic ca va functiona. Am incercat deja suficiente remedii alternative care nu au functionat, dar fiind optimist din fire sunt dispus sa incerc si alte optiuni, doar ca acum doresc informatii care sa dovedeasca cumva ca e un tratament eficient, pentru ca nu mai arunc banii pe chestii la care singura dovada de functionare sunt testimoniale de succes (sau sa ofere garantie).
  Asa ca te rog detalile pe care spui ca le stii.

  1. Ibo dr Calin Marginean are undeva in materialele video de pe site informatii despre alimentele cu continut de histamina .Incearca sa le vezi si sa hotarasti daca vrei sa-l vezi sau doar aplici ce ai aflat .
   O sa scriu aici si despre lapte :la anumite persoane proteinele din lapte trec in sange si declanseaza un raspuns imun Problema e ca celulele alea imunitare nu se rezuma sa atace doar proteinele straine ci si pe cele proprii asemanatoare.Treaba cu intolerantele alimentare e cam complicata vin si pleaca pe parcursul unei vieti de aia tb sa inveti cum faci diversificarea alimentatiei in timpul unei saptamani Din pacate testele de intoleranta sunt cam scumpe ,dar am gasit ceva pe net http://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/test-intoleranta-alimentara
   Nu pot sa spun ca e bun sau nu ,dar gasisem mai demult la ei pe site ca pentru clientii sensiblu costa undeva la 20 euro plus kitul cu care-ti iei picatura de sange.
   Imi place mult cum pui problema in legatura cu terapia asta ,ma face sa gandesc mai mult si sper ca indiferent de concluziile finale articolul asta sa nu fie sters niciodata de pe net
   Si acum o explicatie este doar o ipoteza -nu sari in capul meu ca nu am studii (nu ca nu as vrea sa fie ,dar nici nu o sa fac eu pentru ca ma intereseaza doar studiile din zona mea adica stomatolgie) dar este chiar foarte important ca acestea sa fie facute.
   Unul din principiile bowen este ca nu ai voie sa faci anumite lucruri dupa o sedinta , tocmai pentru ca mesajul este foarte fin si il poti anula In cazul unor boli unul si subliniez unul din factorii declansatori este tocmai ceea
   ce mancam.Spre exemplu bowen nu va reusi nici macar sa amelioreze siptomele unui pacient cu diabet daca acesta va continua sa consume o mancare care in final va creste aciditatea in corp.
   In plus nu va vindeca boli genetice si asta e la mintea cocosului .Nu stiu de ce nu sciu ei asta pe site pentru ca nu exista curs la care sa nu se sublinieze asta.Dar nu inseamna ca nu poti obtine o ameliorare la un asemenea pacient pentru a de obicei au si afectiuni care nu sunt legate de fondul genetic
   Stiu ca pentru tine sunt apa de ploaie chestiile astea generale ,dar mai stiu ca oricine cauta un raspuns la o intrebare pana la urma il va gasi.Sper ca ti-am oferit doar o alta cale unde sa afli raspunsul.

 18. Buna Lbo,

  Iti inteleg frustrarea si suferinta. Doctorul se numeste Prim. Priv-Doz.Dr. Fritz Horak, de la clinica Allergiezentrum Wien. Mentionez ca eu personal nu am fost la el, insa am patru cunostinte care se trateaza la el si le tine crizele in frau. Stii cum e, nu poti baga mana in foc pentru niciun doctor, trebuie incercat daca merge. E doctor de medicina alopata insa am inteles ca foloseste cu succes si metode alternative.
  Sanatate multa si toate cele bune,

  Joanna.

  1. Joanna, deja am invatat si eu cum sa imi tin crizele in frau, si nu e vorba de frustare, dar ce e foarte urat sa vina unii si sa declare ca pot sa rezolve o problema, iar cand nu pot sa imi spuna ca de fapt mi s-au corectat alte probleme. Dar din pacate acesti terapeuti sunt interesati doar sa ia banii, iar o recunoastere ca metodele lor nu sunt functionale (sau complet functionale) probabil le-ar diminua veniturile.
   Ce ma intereseaza e sa obtin o rezolvare definitiva – de asta am incercat si aceste terapii alternative. In rest deja m-am obisnuit si stiu sa imi tin sub control crizele astfel incat pot sa merg chiar si in locuri cu polen la care sunt alergic.

   1. Lbo,

    Cu placere! Ti-am dat contactul, cauta pe internet despre el, vezi referinte si decizi, dupa cum vezi nu e un simplu doc de la coltul strazii. Mi-ai cerut, si desi nu te cunosc, ti-am dat, frumos si politicos ar fi sa zici merci, insa nu astept asta…
    Doua din cunostintele mele sufera de crize de astm din cauza alergiei, asta nu se trateaza, se tine in frau. Am inteles de la ele ca tratamentul lui nu este atat de invaziv. La noi iti baga cortizon in vena si te-a terminat, ca asta stiu medicii de la noi sa faca. Probabil ca daca alergia ta se poate trata, el va incerca s faca asta. E un doctor apreciat.
    Eu am hashimoto, nu trece, se tine in frau, se ia zilnic tratamentul zilnic, regim de viata echilibrat, sport, fructe, etc… La vaccinul de febra galbena am crezut ca mor. Asta e, te obisnuiesti ca ai o problema si incerci sa o controlezi. Mama are sclerodermie de 36 de ani oricat de mult am luptat pentru o vindecare, a fost in van, a invatat sa traiasca cu cortizonul, cu crizele, cu imposibilitatea de a merge, a luat tratamente djuvante naturiste ca sa nu-i omoare inima si rinichii, si asta e, fiecare zi e o lupta pentru ea si o minune pentru doctori ca a rezistat tonelor de cortizon. Medicii de la Mayo vor sa o bage in Guiness Book pentru ca e cea mai longeviva bolnava de sclerodermie.
    Pentru insula indoielii, baiete, vii cu mine pe platforma magurele, iti fac un intro in fizica nucleara si cuantica si dupa aia iti povestesc cum se masoara biocampul. Pana atunci, cautatul pe internet nu te licentiaza, doar iti da tie impresia ca esti smecher si ca poti da peste nas unora, sub anonimat.

    1. Joanna, dacă asta tine de fizica cuantică presupun ca îmi poți da și niște ecuații doveditoare. Le aștept pe mail.

     Stai liniștită ca am învățat suficient la viata mea cât sa îmi dau seama când mi se vând gogoși. In cazul de față dacă la Măgurele se fac studii asupra a ce zici tu acolo eu îmi mănânc pălăria.

     Culorile câmpului energetic auzi. Biocamp. Ha!

     Asta se studiază la Măgurele? Presupun ca e finanțat public ia dă-mi un link către scopurile proiectului, echipa de proiect etc.

     Ai face bine sa produci și altceva decât texte din experienta ta vastă ca de gura și eu sunt bun.

     1. Scuze ca ma bag in discutie, dar poti spune si de ce crezi tu ca nu exista biocamp? Din cele ce ai scris pana acum vad ca esti destul de cunoscator in ale medicinii, astfel incat imi permit sa te rog sa imi explici in cateva cuvinte principiul de functionare al RMN (actualmente numit in occident MRI). Dupa care poate incearca si Joanna (daca doreste). Am niste nelamuriri in legatura cu aceasta metoda de investigatie si poate cu ajutorul vostru ma lamuresc.
      La sfarsitul mesajelor o sa iti spun si ce cred eu despre bowen si o oarecare parte din terapiile neconventionale.
      Pana atunci, keep on going, avem nevoie de sceptici…stii glumita cu rabinul care vine in grupul de studiu si spune: “am raspunsuri, imi pune cineva intrebarile?”. Cam asa e si cu viata…

    2. Merci 🙂
     Alergiile pot fi de mai multe feluri.
     Alergia se poate trata si fara cortizon. Se pot face desensibilizari se pot face multe – care le-am facut si cum am spus alergia mea e sub control si stiu ce sa fac. Am avut un medic alergolog f bun – dar a plecat in Ungaria.
     Deci se poate.
     Eu am o problema cu cei care vand povesti de genul ca terapia lor REZOLVA problema – dupa cum am spus in cazul meu nici bowen nici homeopatia nu au avut efect.
     Pentru astm bronsic am facut cand eram mic tratament si nu mai am asa ceva. Dar in cazul meu alergia la polen nu e legata de astm
     Si astmul bronsic se poate rezolva la copii cel putin.
     Dar incurcam povestile, eu mi-am spus povestea mea cu experienta mea cu bowen si homepatie care dupa spusele unora rezolva orice. Eu am aratat ca in cazul meu nu a fost asa.
     Acum nu mai cred in homeopatie…., mai ales dupa ce am vazut cum functioneaza…
     Cabinetul din Viena pare un cabinet decent si din ce am vazut pe net se bazeaza pe medicina alopata (adica vad ca fac studii, incearca sa dovedeasca eficacitatea tratamentelor,etc).
     Din posturile tale mi-ai lasat senzatia ca ai rezolvarile la orice problema, dar in ultimul zici ca te obinuiesti, Ai dreptate unele nu se rezolva se tin sub control. Si oricine poate incerca orice sa isi rezolve problema. Dar cum ai spus unii te vor ajuta sau vor incerca sa te ajute (adica daca nu merge va schimba va ajusta va face ceva), dar altii iti vor spune ca nu merge ca de fapt s-a corectat alt dezechilibru.
     Asta e pana la urma esenta – un medic/terapeut bun poate accepta ca tratamentul prescris nu are efect si te va indruma spre alt tratament spre alt medic/terapeut – nu iti va spune ca te-a detoxifiat sau alte chestii ce nu pot fi dovedite.
     Merci pentru nume, si detalii in caz de nevoie am inca o alternativa.

 19. Lui Gigel tocmai i-a trecut durerea de cap care-l chinuia de mult timp. Întrebarea e din ce cauză? Poate a fost o condiție autolimitantă. Poate că ultima schemă recomandată de neurolog a funcționat. Poate a fost anxioliticul prescris de psihiatru. Poate a fost rugăciunea din timpul postului tocmai încheiat. Poate remediul homeopat recomandat cu căldură de vecină. Poate e ceaiul de plante folosit după indicațiile bunicii. Poate masajul relaxant.
  Cum facem diferențierea? Există o singură metodă. Studii științifice riguroase dublu orb care să compare loturi cât mai omogene și să izoleze variabila care se dorește a fi studiată, pentru a vedea dacă are efect statistic semnificativ sau nu. Altfel, simplul fapt că Gigel atribuie vindecarea sa oricărui factor de mai sus nu are nicio semnificație. Nici el, nici altcineva nu are de unde să știe dacă a fost tocmai acel factor sau a fost un alt factor, inclusiv o coincidență sau un efect placebo.
  Din acest motiv, niciun soi de relatare anecdotică precum cele de mai sus (pro sau contra Bowen, pro sau contra homeopatie etc.) nu au absolut nicio importanță. O terapie care nu are în spate niște teste serioase dublu orb care să o confirme este lipsită de orice credibilitate, cu atât mai mult cu cât face apel la forțe misterioase și care contravin cunoștințelor științifice actuale (gen memoria apei, doctorul interior, energii vitale etc.). Și nici faptul că un ”mare” doctor o recomandă nu are vreo semnificație. Medicii sunt și ei oameni și sunt destui printre ei care nu se dau în lături de la a promova aberații dacă văd că sună cool în urechile vulgului și le aduc un bănuț în plus în buzunar.

 20. nu am fost pacient si nici nu m-a interesat metoda Bowen.
  Am crezut ca metoda Bowen e doar o alta tehnica de masaj – masajul fiind recunoscut ca cea mai veche terapie medicala, ce se bazeaza prin miscari/apasari/flexari/actiuni asupra dermei/muschilor/ligamentelor, ce in final activeaza circulatia, dar si ajuta la relaxare.

  Atentie, masajul nu se recomanda la toate afectiunile. Cartile, articolele de masaj, specialistii explica f. clar la ce au efect, dar si f. clar la ce nu se foloseste. Regula si la Bowen. Inca nu am gasit pe site la ce este contraindicat….

 21. O chestie pe care nu o inteleg la acesti oameni sceptici, care se bazeaza numai pe legile fizice : stiinta si mai ales oamenii evolueaza, in fiecare an se descopera mii de lucruri care poate acum 1000 de ani ar fi fost complet aberante. Cum poti tu sa reduci tot ce exista la nivelul stiintei din ziua de azi? Chiar nu poti sa accepti ca sunt si lucruri pe care nu le stii si nu le intelegi?
  Ai putea de exemplu sa te informezi despre efectele pe care cuvintele le produc asupra cristalelor de apa, sau despre frecventa gandurilor si efectul pe care aceasta o are, despre efectul pe care sentimentele le au asupra corpului nostru. SI da – totul este stiintific, la nivelul la care stiinta poate in acest moment. Cu siguranta peste cativa ani totul va fi ceva normal. Gandeste-te la cea mai simpla dovada – stresul – care poate fi disecat in sentimente de frustrare, neincredere in sine, neputinta – are efecte directe asupra organismului, da? E demonstrat stiintific? O stare psihica proasta duce la un nivel al energie scazut.
  Atunci e evident ca numai o reechilibrare emotionala si energetica ar fi singura posibilitate de a preveni si a lupta cu o boala. Pentru ca tu tratezi durerea de cap cu ketonal – dar cauza ramane aceeasi.
  Medicina trebuie folosita atunci cand este cazul,in cazuri grave, accidente, operatii, insa daca nu lucrezi la o vindecare la toate nivelurile cauza va ramane si va recidiva.
  Sper ca ai inteles putin din ceea ce inseamna doctorul interior. Si corpul are intr-adevar puterea de a se autovindeca,dar pentru asta trebuie sa aiba si mediul potrivit. Sunt sigura ca sunt si multi escroci, insa toti oamenii astia care fac homeopatie, diferite terapii neinvazive, incearca sa foloseasca remedii cat mai naturale, etc, toti sunt niste prosti si sarlatani, in schimb, industria farmaceutica are numai scopuri nobile, si pentru ca e atat de inocenta a devenit brusc cea mai profitabila din lume , nu ?
  Iti doresc ca data viitoare cand vei fi bolnav, sa iti deschizi putin mintea si sa nu te indopi cu pastile bagate pe gat de doctori platiti de marile companii.

  1. @rb, îți răspund eu mai pe larg.
   1. Scepticismul științific nu este o atitudine nihilistă, nu este poziția de a nega orice contravine vechilor cunoștințe. Este doar o poziție rațională care cere ca afirmațiile să fie dovedite empiric, prin studii bine concepute, care să excludă frauda accidentală sau intețională. Și atunci când acele afirmații sau idei noi vin să contrazică ceea ce știința obiectivă a demonstrat ca adevărat prin mii de studii, trebuie ca dovezile trebuie să fie cu atât mai puternice. Această idee de bun simț a fost popularizată de Carl Sagan sub forma ”extraordinary claims require extraordinary evidence”.
   2. Nimeni nu spune că știința a ajuns la capăt. Din contră, acești sceptici sunt în imensa majoritate mari iubitori de știință, și unii dintre ei chiar oameni de știință. Însă lucrul care îl combat sunt pretențiile SF ale unor metode care nu au nici confirmare empirică și nici suportul teoretic pentru a explica presupusele efecte miraculoase. Știința este un mod de a nu-ți fura singur căciula. În spatele acestor idei pseudoștiințifice de tipul homeopatiei sau terapiei Bowen se ascund interese materiale, lipsa educației științifice, naivitate extremă, sau o combinație a celor de mai sus. Furnizorii de servicii câștigă frumușel pe seama lipsei de discernământ a persoanelor care apelează la ei.
   3. Este adevărat că în știință apar uneori teorii noi, care îmbunătățesc și chiar înlocuiesc ceea ce se credea până în acel moment. Însă NICIODATĂ acest proces nu a dus la înlocuirea unei teorii științifice cu o bazaconie aberantă mai veche. Legile lui Newton nu au fost înlocuite de mâna îngerilor, ci de relativitatea lui Einstein, lucru la care nu se gândise nimeni până atunci, și care a fost demonstrat strălucit experimental. Sau, mergând la medicină, ideea că anumite boli sunt cauzate de un dezechilibru al umorilor sau forțelor vitale nu a fost înlocuită cu ideea mai veche a păcatelor, ci cu una complet nouă, cea microbiană a lui Pasteur, care și ea a fost demonstrată dincolo de orice îndoială. Prostiile la care faci referire, gen ”echilibrare energetică”, sunt idei vechi de cel puțin un secol, Ele datează din perioada preștiințifică a medicinei și sunt bune pentru naivi. Care energie, în ce se măsoară, cine și cum o produce, cu ce aparat o testăm? Este extrem de ușor să scoți din burtă termeni care par să sune științific dar nu au legătură cu nimic din realitate. Și eu pot vorbi despre câmpul matricial vibrant al nucleotidelor care trebuie armonizat cu energia morfopsihică remanentă sinusoidală. Însă sunt doar vorbe fără sens, la fel ca și echilibrarea energetică sau doctorul interior. Dacă va exista o nouă ”revoluție” a cunoașterii medicale, una care să înlocuiască ceea ce știm atât de bine (celule, hormoni, sistem nervos, gene, sistem imunitar etc.) cu ceva nou și umitor, poți fi sigur că acel ceva nou va fi un lucru care nu trece nimănui prin cap la ora actuală, și va fi demonstrat. La fel cum au fost toate la timpul lor.
   4. Medicina adevărată, aia cu pastile, chirurgi, antibiotice, anithipertensive, vaccinuri etc. este cea care a dus la saltul absolut spectaculos în privința speranței de viață, a scăderii morbidității și mortalității. Că frunze naturiste și mângăieri pe pielicică pentru trezirea doctorului interior au tot făcut bieții oameni timp de mii de ani și nu prea le-a folosit.

   1. Frumos discursul, bine echilibrat :).
    Dar….
    in vremuri de mult apuse, cand la putere erau comunistii si peste tot era o saracie care te obliga sa fii inventiv si intuitiv, tratarea unui pacient se facea cam in felul urmator: omul era garat la spital, intr-o camera curata, linistita, foarte bine aerisita si postea negru cam 24 h. Dupa asta i se faceau analizele. Organismul in repaus total se spune ca merge in metabolism bazal, adica un fel de safe mode. In paralel se facea si o anamneza riguroasa, printr-o discutie care sa dureze cel putin 30 min, timp in care medicul asculta cu stoicism elucubratiile pacientului incercand sa afle cauza disfunctiei metabolice (un termen mai usor de digerat pentru dezechilibru energetic, stiind faptul ca metabolismul este format din catabolism, care descompune substantele si produce energie si anabolism care sintetizeaza compusii necesari constructiilor celulare, cu consum de energie). In timp ce face anamneza, medicul isi contureaza si un profil psihologic al pacientului, alegand o modalitate de abordare potrivit fiecarui individ in parte. Scopul este de a insufla pacientului increderea ca este pe maini bune, ca se va alege tratamentul adecvat si cu siguranta starea ii va fi ameliorata. Asa se lucreaza cu placebo ca adjuvant. Dar fara o terapie de baza bine condusa si tintita cauzei, e doar placebo.
    Asa se faceau minuni….din 2000, lucrurile stau altfel, din pacate… totul in medicina e dependent de finantare, care din partea statului este insuficienta si atunci se apeleaza la fonduri secundare, granturi, concursuri, proiecte, etc, adica bani proveniti de la companiile farmaceutice, care evident vor sa isi promoveze produsele. Invatamantul medical modern se bazeaza pe gandire algoritmica si pe incredere totala in investigatiile paraclinice, pe rapiditate (celebra consultatie in 10 min) si eficientizare, ergonomie si …customer care (termen ce l-a inlocuit pe cel de “tehnica ingrijirii bolnavului”). Acum, modern, tensiunea arteriala e diagnosticata in 10 min, cu un tensiometru si un aparat ekg (optional) si tot poporul ia medicamente de intretinere…
    Tell them the fairy tale gone bad….
    Stiu ca nu veti fi de acord cu mine. Nu sunt o fana a medicinii complementare luata ca atare, dar nici a genului de medicina algoritmica. Spunea cineva mai sus ca fiecare bolnav este unic in felul sau si altcineva replica dand exemplul simptomelor comune. Da, de acord, sunt comune, dar nu general valabile, fiecare reactioneaza in felul sau la un tratament. E celebra deja fraza ca “nu exista boli, ci exista bolnavi”. Fiecare o va intelege dupa puterile sale.
    Ar fi insa frumos ca oamenii sa fie mai limitati in a isi exprima parerile, mai ales cand nu sunt de specialitate si vehementa parerilor exprimate de ei ar putea face rau unor persoane mai sensibile.

  2. Cuvintele nu au efecte asupra cristalelor de apă. Apa e lichid nu cristal. Dar pentru ca știu la ce te referi te informez ca Masaru Emoto nu este om de știință ci artist. Asa ca chill.

 22. Sigur ca da ai dreptate insa cuvintele au efect asupra moleculelor de apa care prin inghetare formeaza cristale (o alta stare a apei ca sa vezi minune ).Si cum nu e decat fizica , iar studiile lui Masaru Emoto au fost acceptate international vreau sa vad ce mai scrii despre asta

   1. Bine o sa mai incerc inca o data , desi prima mea postare ca raspuns la un coment a lui Ibo a fost stearsa.Probabil raspundea prea bine intrebarilor tale si nu se incadra in blogul tau.O sa dau doar exemplul.
    In Cluj exista un tanar, cred ca Victor il cheama, care a ramas leguma dupa un accident.La un an de terapie era ca un copil de trei ani si terapeuta alerga dupa el prin casa sa-i faca miscarile. Azi vorbeste cu Andrew instructorul de Bowen…in engleza ,iar doctorul care l-a trimis sa zaca acasa era sa cada jos cand l-a vazut in usa cabinetului .Si asta cu o terapie care nu face nimic, doar trezeste doctorul interior.
    Cat despre apa iti recomand filmele Apa si Top secret Water . Ultimul il gasesti sigur pe You Tube

    1. @Unda, eu lucrez ca neurolog într-o secție care are chiar profil de recuperare. Am văzut mii de cazuri, venite din toată țara. Pot să-ți dau exemple de indivizi care s-au recuperat aproape miraculos urmând programele noastre, dar și de indivizi care s-au recuperat cel puțin parțial nefăcând nimic. Pot să-ți dau exemple de oameni care au refuzat programul nostru și au apelat la toate cretinismele astea new age, inclusiv terapia Bowen, și multe altele similare, și sunt mai rău decât acum un an. Și toate astea nu din auzite, ci concret cu nume, vârstă, adresă, dosare groase care documentează evoluția.
     De aceea valoarea anecdotică este egală cu zero, mai ales pe un număr mic de cazuri (unu în cazul tău). Nu ai de unde știi ce anume a determinat evoluția favorabilă în cazul ”Victor”. Poate a fost o recuperare spontană, așa cum am văzut destule, poate a fost gimnastica medicală, poate a fost recanalizarea unui vas, poate a fost tratamentul, poate au fost rugăciunile vecinei etc.. Ai nevoie de studii dublu orb pe loturi largi care să arate dacă terapia X este eficientă sau nu. Și adepții terapiilor miraculoase fie refuză așa ceva, fie atunci când se fac se dovedește că sunt povești sau în cel mai bun caz niște slabe influențe placebo.

     1. Din pacate nu ai cum sa faci studiu dublu orb cu terapia asta .Asa e natura ei Poti cel mult sa folosesti acelasi terapeut care sa faca miscari gresite la anumiti pacienti cu afectiuni asemanatoare.Si nici atunci nu poti spune ca ai facut un studiu corect.Dar pentru ca esti neurolog te-as ruga sa-mi explici ceva.S-a intamplat sa-mi suprasolicit genunchiul cam la doua saptamani dupa ce am facut primul modul.Era o perioada cand nu credeam deloc in efectele terapiei .Am invatat pe cineva din familie sa-mi faca miscarile si in pauza care a urmat miscarilor ce se fac pe un tendon din fosa popliteala am inceput sa simt cum rotula se misca in interiorul genunchiului in ritmul batailor inimii si ruda mea imi povestea ca parca aveam niste pisici care se plimbau pe sub piele in zonz gambei.
      Poti tu explica dr.,ca si neurolog, cum este posibil ca grupuri mari de fascicule musculare sa se miste independent unele de altele in zona gambei?
      De asemenea te provoc sa mergi la sediul unde se tin cursurile si sa-l rogi pe Andrew sa-ti arate filmuletele cu colegele noastre care aveau scolioza si pe urma sa vii aici pe blog si sa explici in termeni medicali ce se intampla acolo. Si te provoc sa-l faci pe Andrew sa-si rada mustata- o sa reusesti doar daca reproduci exact miscarile alea prin indiferent ce metoda vrei tufara sa folosesti terapia bowen. Te asigur ca atunci cand vei reusi sa faci asta fara sa folosesti bowen el isi va rade mustata

      1. Înţeleg ce spui prin faptul că nu se poate face un studiu complet dublu orb. Însă o situaţie asemănătoare există în acupunctură. Metoda pe care au găsit-o a fost fie să folosească scobitori sau alte obiecte nepenetrante (dar despre care pacientul să creadă că au fost ace reale de acupunctură – sham acupuncuture) … fie să facă acupunctura în zone random, care nu au nicio legătură cu presupusele meridiane. Aceste studii au arătat clar că îmbunătăţirea resimţită de pacienţi este aceeaşi, indiferent dacă se folosesc scobitori sau ace, şi indiferent unde este înţepat. O dovadă a faptului că efectul este doar de tip placebo, generat de interacţiunea terapeut pacient. În acelaşi mod cred că se pot concepe foarte uşor mişcări despre care pacientul să creadă că au efect Bowen, dar să nu fie efectuate corect, şi ulterior observatori independenţi (care să nu cunoască cine a făcut terapia corect şi cine a făcut pseudoterapia) să culeagă datele.
       Îmi pare rău, dar cel puţin fără să te consult nu am de unde să ştiu dacă au existat mişcări reale la tine în zona gambei, dacă ceea ce ai resimţit erau fasciculaţii musculare sau doar ritmicitatea pulsului sau orice altceva. Eu nu-mi permit să speculez. Iar la papagali precum Andrew categoric nu mă voi duce, am un dispreţ profund pentru acest soi de indivizi, indiferent dacă sunt şarlatani sau chiar cred în ceea ce predică. Dacă are rezultate şi studii personale este invitat să le publice şi medicina îi va mulţumi pentru contribuţia adusă.

      2. Imi pare rau sa vad ca ai atitudinea asta mai ales ca esti medic .Am mai avut surpriza sa vad un homeopat reactionand in acest mod cand am discutat despre nutritie.Si am ranas cu un gust amar sa vad un medic care refuza sa citeasca indiferent de varsta lui si de cat de blazat si ocupat este.
       Ceea ce am spus e ca omul acesta are dovezi filmate .Poti vedea acolo cam cum a aratat reactia mea pentru ca pe mine degeaba ma mai vezi acum ca nu ma mai doare nimic si pe vorbe.. oricum nu ai sa crezi.Eu
       cred ca am fost clara cand am spus ca rotula se misca si ca ceea ce vedea ruda mea era miscare
       Dar poate iti e frica sa nu apara ceva care o sa-ti zguduie lumea din temelii, Nu-i nimic frica e umana si de obicei reactia la frica este una de violenta chiar si in limbaj.
       Cat despre placebo de ce functioneaza asa de bine la bebelusi si animale?
       Eu personal am vazut doua cazuri de tetrapareza spastica (dupa forceps)una vindecata si una ameliorata foarte mult. Cum poti vorbi de placebo sub 6 luni?
       Cat despre sarlatanie noi aici in tara avem inca norocul unei imense tolerante din partea celorlalti in ceea ce priveste acest gen de limbaj, dar sunt sigura ca daca ai ajuns neurolog ai capacitatea intelectuala sa abordezi folosind un alt tip de limbaj subiecte de genul asta Meseria de medic e minunata si nu merita sa o facem de ras uitand de cei 7 ani de acasa.
       In comentul care a fost sters povesteam de studiul pe care l-am inceput eu cu terapia asta .Pentru ca pacientii nu veneau cand trebuia am facut un contract foarte strict .Si acum nu mai am nici un subiect de studiu.Despre observatori independenti nici nu indraznesc sa mai visez.

      3. Vad ca orice argument al logicii stiintifice nu are nici o rezonanta pentru cei ca dumneata, care de fapt vrei sa crezi in miracole. Deci este o credinta in vindecarea miraculoasa, inexplicabila. Si cum libertatea credintei este garantata de Constitutie, crezi in continuare in toate vindecarile acestea para-stiintifice, metafizice precum bioenergia. Apropos, bioenergia nu trebuie confundata cu energia electrica, termica si mecanica a organismului viu, generata de procesele biochimice celulare. Despre ce este viata si viul nu stie stiinta actuala nimic. De aceea si explodeaza terapiile astea nestiintifice si tenteaza pe doritorii de science fiction.

     2. Surpriza maxima! Tocmai tu, neurolog nu te-ai prins cum sta treaba cu energia vitala si biocampul??? WTF…chiar ca nu mai inteleg nimic, eu chiar ma uitam la voi de jos in sus…:((

      1. Lbo – poate fi obiect de studiu – daca vrea, acolo nu a functionat – deci e clar ca exista cel putin o persoana la care nu functioneaza (sau nu e bun terapeutul)
       Eu chiar as vrea sa vad un studiu bazat pe observatori independenti – si nu pe “testimoniale” si pareri.

      2. Tonul l-am copiat pe al tau .Ciudat ca te-a enervat
       “Repeta chestiunu deja abordate”-esti sigur? Care erau alea ?
       Iti dai seama ca atat timp cat comentul este sters asta nu-i decat o sageata otravita?

      3. Unda, scriu ca vindeca orice PENTRU CA SUNT NISTE SARLATANI MINCINOSI. Doar sarlatanii pot spune fără să se îndoiască vreo secundă ca pot vindeca de toate. Fie asta fie sunt toți inculți care nu au habar ce înseamnă boala și cât de complexe sunt mecanismele ei și atunci doar cred ca mumbo-jumbo și datul din mâini rezolva totul.

      4. La care coment al meu ai vrut sa raspunzi cu asta ,ca nu are nici o legatura cu cel de mai sus

  1. Gandeste-te ce ingrozitor ar fi daca in adevar cuvintele rele ar modifica intr-un anumit fel dispozitia moleculelor de apa din corpul nostru ! Am muri in primul sfert de ora dupa ce ne-am incaiera verbal in trafic ( sa zicem) cu unu’ mai necioplit care ne-ar făcea troaca de porci ! Cuvintele noastre sunt vibratii ale aerului expirat de noi, ( sunetele sunt modulate prin laringe si limba, sumar zis). Energia cinetica a aerului expirat in timpul emisiei de sunete nu este in nici un caz atat de puternica in cat sa produca legaturi moleculare destul de stabile asupra apei aflata intr-un recipient. Atunci , ce anume, ce tip de forta ar actiona asupra moleculelor de apa incat sa creeze retele stabile ? De fapt in stare lichida , apa nu formeaza legaturi durabile intre molecule , asa incat moleculele ,, baleteaza” in continuu unele pe langa altele, pastrandu-si coeziunea , ca altfel nu ar mai fi lichida. Cine vrea sa gaseasca studii de chimie actuale ( nu teorii alchimiste de ti apa vie, apa care simte emotiile noastre, etc) poate afla mai multe despre proprietatile fizico-chimice ale apei.

 23. @Unda, Atitudinea mea este firească pentru orice om care nu este de o credulitate ieşită din comun. Nu e necesar să fie medic sau cercetător. Pe de o parte ai un secol de medicină şi cercetare bazate pe dovezi, cu toată înţelegerea fiziologiei corpului uman până la nivelul cel mai intim al proceselor intracelulare. Pe de altă parte ai nişte pretenţii jenante ale unei presupuse terapii miraculoase – chipurile prin nişte atingeri blânde, folosind o formă de energie necunoscută, se transmit semnale de natură necunoscută către căi necunoscute care determină iniţierea printr-un mecanism necunoscut al unui program magic de vindecare locală, evident, tot printr-un mecanism necunoscut. Dovada? Un misterios Victor din Cluj şi o persoană care se jură pe net că rotula s-a apucat să danseze de una singură.
  Repet, dacă această terapie magică există, nu-i opreşte nimeni pe magicieni să publice rezultatele lor pe loturi comparative, să publice imagini RMN înainte şi după tratament, să publice filmuleţe şi statistici şi aşa mai departe. Nu cred că există vreun om care să se supere dacă tocmai s-a descoperit ceva fantastic şi util procesului de vindecare. Însă probabilitatea ca acest lucru să fie adevărat este egală cu cea ca ţiganca de peste deal să aibă o metodă reală de a-ţi prezice viitorul.

   1. Si mie imi place, mai ales stilul
    Dar af fi fost si “mai tare” daca il dadea dupa ce se informa. Doar ca el refuza sa faca asta
    Numarul mare de studii existente in lumea asta se datoreaza tocmai faptului ca oamenii isi pun intrebari . De ce raspunde corpul la atingere de ce miscari diferite in acelasi punct provoaca reactii diferite, de ce in cazul multor lucruri intregul este mai mult decat suma partilor(vezi si apa )?
    Poate ca suntem doar la stadiul de ipoteze dar aceste ipoteze apar pentru ca se intampla ceva.Si odata cu trecerea anilor fiecare isi va avea raspunsul.
    Cand l-am anuntat pe Andrew ca vreau sa fac studiul mi-a zis ca un ortodont din America a facut deja un studiu si ca in momentul in care au vazut rezultatele colegii i-au propus sa fie presedintele asociatiei.Cu conditia sa nu publice niciodata studiul.Poate Andrew minte ,dar daca e adevarat?
    Pana la urma doar timpul va face lumina
    Energia nu este necunoscuta ,este aceeasi energie care face ca orice corp sa functioneze si este explicata in toate tratatele de fiziologie si de biochimie Sau daca iti e mai usor incearca sa cauti filmele anatomistului Bruce Lipton.
    Eu nu m-am apucat sa fac un studiu numai ca mi-a miscat o rotula sau ca am auzit de Victor
    Am vazu si auzit de mult mai multe, dar ceea ce m-a impresionat cel mai tare a fost cazul de tetrapareza spastica al copilasului paralizat de la gat in jos ,care acum merge singur si isi tine singur sticla de lapte.Asta m-a convins pe mine.
    Nici o terapie nu este magica, personal nu cred in paranormal si nici nu cred ca exista terapii panaceu universal (ca exemplu nu as face niciodata bowen unei persoane cu mastectomie totala tocmai pentru ca terapia functioneaza)

    1. Musiu, studiile asupra Bowen, sunt atat de putine incat mai degraba nu exista.
     Daca tu faci un studiu, te rog sa il pubici si sa te lauzi cu el pana se apuca si altii sa il replice. Pana atunci vorbim discutii si in timpul asta terapeutii Bowen fac bani din ignoranta oamenilor si ignoranta proprie.

     Dovedeste ca Bowen functioneaza conform princinpiilor “doctorului interior” si suntem mai aproape de realitate.

     Pana atunci cazurile tale spectaculoase sunt povesti de adormit copii.

    2. Si eu stiu un copil de 7 ani cu tetrapareza spastica si crize de epilepsie grand-mal care a fost dus la ,,terapia” asta Bowen de mama lui. Dadea cate 50 lei/ sedinta si i s-a spus sa intrerupa tratamentul medicmentos in acest timp. Consecintele au fost dramatice: crizele epileptice s-au indesit iar starea cataleptica a copilului era dezolanta.

     1. Asta pentru ca teraapeutul nu a fost atent la cursuri
      Acolo se spune clar ca nu intrerupi tu de capul tau nici daca esti medic tratamentul medicamentos-aviz amatorilor- ci doar medicul de specialitate care te are sub supraveghereare voie sa faca asta daca e de acord sa colaboreze cu tine

 24. Ne-ar interesa niste rezultate ale acestei terapii, adica afectiuni ameliorate si/sau vindecate, scoase din baza de date ale unui terapeut, nu conteaza care.

 25. Buna ziua ,
  O sa-mi permit un comentariu la ceea ce ati scris despre terapia Bowen ; sunt terapeut Bowen si am citit cu atentie tot ce ati scris dvs . si tot ce s-a comentat . Evident , din perspectiva mea , lucrurile se vad diferit si am sa explic de ce :
  – mai intai terapia Bowen nu este un ,,leac” universal , dar este adevarat ca si acolo unde nu poate vindeca , ofera ameliorari importante , iar calitatea vietii bolnavului e importanta chiar si atunci cand nu poate scapa de statutul de bolnav .
  – aceasta terapie este recunoscuta in Australia unde este inclusa in sistemul asigurarilor de sanatate si medicii o recomanda deseori pacientilor ; se practica peste tot in lume de mii de terapeuti Bowen care sunt acreditati ca atare in urma unor cursuri care includ nu doar suportul teoretic si practic al terapiei in sine , ci si un numar important de ore de anatomie si fiziologie , cat si cursuri de prim ajutor predate de catre medici .
  – numerosi terapeuti Bowen sunt , de fapt , si medici si au ajuns sa practice terapia Bowen urmand aceleasi cursuri ; in marea lor majoritate acesti medici -terapeuti au fost mai intai pacienti ai unui teapeut Bowen , s-au convins ca terapia functioneaza si abia apoi au facut cursurile (da, aveti dreptate , medicii sunt sceptici si e foarte bine ca sunt asa ; important e sa se infoemeze inainte de a nega complet un lucru) .
  – numerosi terapeuti Bowen sunt si maseuri , reflexoterapeuti sau fizioterapeuti (e si cazul meu ; prefer sa practic terapia Bowen deoarece am constatat ca e mult mai eficienta decat masajul sau fizioterapia) .
  – ,,Doctorul interior” este o metafora care se refera la capacitatea naturala a corpului de a se echilibra , uneori de a se autovindeca . Cred ca suntem de acord cu totii ca uzura psihica , fizica , emotionala duce , inevitabil , la dereglarea acestui complex de factori care reprezinta echilibrul nostru ….da , uneori ,,doctorul interior ” adoarme , pleaca la plimbare , demisioneaza , etc ; rezistenta corpului are si ea limitele ei .
  – Sunt de acord cu dvs ca fara medicina alopata n-am mai fi sapte miliarde pe planeta ; trebuie sa fii nebun sa te gandesti la o zi in care n-ar mai fi medicina de urgenta sau stomatologi , laboratoare de investigatii sau antibiotice . DAR …in cazul bolilor cronice lucrurile arata un pic diferit . Cand un pacient ajunge sa ia zece medicamente e clar ca trebuie sa cautam alternative . In 1982 profesorul Pierre Simon, care preda farmacologia la spitalul Pitie-Salpetriere, declara :,,Cand un medic prescrie un medicament , stie unde ajunge ; cu doua , inca poate cunoaste interactiunile ; peste trei , nu mai poate sti ce se va intampla” .
  Asadar , nu tot ce inseamna medicina e complet benefic ; sa nu uitam de numerosele decese datorate consumului de medicamente( 3% din totalul deceselor in Franta !!!!) , sa nu uitam de numeroasele diagnostice gresite si , pe cale de consecinta, tratamente gresite …nu exista solutii complet infailibile , iar medicina alopata nu face exceptie .
  – Sigur ca nu toti pacientii unui terapeut Bowen vor avea rezultate foarte bune urmand terapia ; dar cand 70 -80 % au rezultate foarte bune si acestia te recomanda prietenilor sau rudelor , ce ar trebui sa faci ? eu , personal, nu incurajez pe nimeni sa continue sedintele daca in maxim doua sedinte nu constata o imbunatatire , dar nici nu-mi trece prin cap sa -mi inchid cabinetul dupa cinci ani de practica doar pt ca d-na X supraponderala , la 70 de ani , suferinda si de diabet si de alte patru boli pentru care ia sapte medicamente diferite , nu poate fi vindecata de gonartroza care o supara , ci doar ameliorata !!! Terapeutii Bowen sunt doar terapeuti , nu Isusi ! Imi spun ca nu practic sarlatania , pentru ca totusi sunt capabila sa indrept coloana vertebrala a unui adolescent cu scolioza (uneori TOTAL !) , pentru ca pot mentine functional un bolnav de cancer care face radioterapie,
  pentru ca-i pot scapa pe multi de durerile date de discopatii sau de sindromul de tunel carpian, sau de spondiloze ,pentru ca multi pacienti disperati de disconfortul dat de atacurile de panica au plecat de la mine vindecati , efectiv . Printre pacientii mei s-au aflat intotdeauna si medici . Sa fie toti acesti medici niste mari fraieri ???
  – Entorsele sunt usor de rezolvat pt un terapeut Bowen experimentat , cu conditia sa se execute procedura specifica si sa aplice bandajul special (din bumbac , elastic si hipoalergenic , din pacate nu se gaseste in farmaciile din Romania , dar terapeutii Bowen stiu de unde sa si-l procure). O alta conditie este sa nu existe niciun os fisurat . In urma procedurii si a aplicarii corecte a bandajului , pacientul poate merge fara disconfort , iar dupa patru zile cand scoate bandajul nu mai are absolut nimic .
  V-as ruga cu tot respectul sa incetati sa mai considerati terapia Bowen sarlatanie , e ca si cum ati spune ca exista in lume acum peste 30 000 de sarlatani acreditati sa o practice , multi dintre ei fiind si medici , iar ca medicii australieni sunt niste imbecili care isi trimit pacientii la terapeuti Bowen .
  Cred ca exista loc pentru toti sub soare cu conditia sa fim seriosi si sa ne practicam profesia cu responsabilitate si , mai ales , cu compasiune , daca se poate chiar colaborand spre binele celor bolnavi . De asemeni , mai cred ca e bine sa ne informam serios si cei care si-au ales sa profeseze in domeniul sanatatii sunt datori sa se informeze constant , chiar si cand au o diploma de medic .
  Exista carti exceptionale in acest sens : ,,Medicina cu susul in jos”, ,,Enzima miracol”, ,,Studiul China”, ,,Biologia credintei”, Mafia farmaceutica si agro-alimentara” , ,,Mafia medicala”, ,,Formele fundamentale ale angoasei ” , etc ….am ales doar titlurile unor carti scrise de …MEDICI !!!
  Cat priveste terapia Bowen …poate cel mai bine ar fi sa incercati o sedinta sau doua- pt dvs va fi gratuit ; chiar daca sunteti sanatos – o sa vedeti diferenta . Nu o sa-mi las numele aici pentru ca nu doresc sa-mi fac reclama , nu am nevoie de asta , dar as aprecia daca ati posta si comentariul meu , asa cum ar fi normal .

  1. Sigur Luiza, comentariul e disponibil oricui.

   Pana când terapia Bowen nu își dovedește utilitatea în studii de calitate însă, nu se poate trage alta concluzie decât ca e o păcăleală.

   Eu sunt dispus sa șterg articolul sau sa îl modific în consecință când dovezile sunt covârșitoare în favoarea Bowen. In momentul de fata nu sunt și nici o cantitate de reclama fără dovezi nu ma convinge.

  2. Luiza, te rog citeste comentariile mele de mai sus. Am incercat bowen de mai multe ori si nu gasesc nici un efect simtitor. Entorsa mi-a trecut mai repede prin masaj clasic decat entorsa prin bowen. Alergia e la fel si dupa multe sedinte de bowen si cu medicamente (aerius) trece mai usor perioada critica. Alergia mea e cronica si cu mine pe toate viata 🙂
   De ce la mine nu a functionat?
   Si mai am o serie de prieteni/cunostiente care tot asa au incercat si nu a fucntionat, chiar acum recent am un coleg cu care joc basket care sta pe tusa acum din cauza unei entorse. A fost la bowen si nu a vazut nici o imbunatatire. Deci entorsa 2 persoane, terapeuti diferiti, am incercat, nu a functionat….,
   Acestea sunt marturiile unora care fac parte din statistica pe care terapeutii bowen nu o spun – ei nu prezinta cazurile celor la care nu a avut efect si nici nu participa la studii ca sa se poate face o statistica pe bune. Tu spui ca funtioneaza in 70-80% din cazuri e un pas inainte, ca accepti ca in 30% fie sa nu functioneaze, fie a gresit terapeutul. Altii spun ca s-a corectat alt dezechilibru…. cea ce duce la sarlatanie
   Eu personal nu mai cred ca functioneaza, dar recunosc ca in timpul sedintelor imi era somn si poate atipeam si deci plecam mai relaxat, dar la fel e si la masaj.
   Totusi nu exclud sa existe si o sansa sa functioneze, si sa fi gresit terapetul – dar de data asta vreau dovezi (nu marturii care pot fi false – fie se minte intentionat gen s-a corectat alt dezechilibru – fie neintentionat omul a plecat mai relaxat dupa un somnic si deci nivelul de stres e mai scazut).
   Cand e vorba de sanatate incerci orice poti si iti permiti – e normal – ce nu e normal e sa spui ca s-a corectat alt dezechilibru – atunci cand nu ai rezultate, sa spui ca e buna la orice (cum apare si pe site-ul oficial si al multor terapeuti) si ca ajuta sau amelioareaza fara sa ai un mod de a masura acea ameliorare.
   Deci Luiza in cazul meu cu alergia si entorsa de ce nu a functionat? In cazul otitelor repetate la copilul meu (care face inot) de ce nu a functionat (tot dupa mult hulitele antibiotice se rezolva)? In cazul entorsei prietenului meu (la alt terapeut) de ce nu a functionat?

 26. Buna seara ,

  O sa incerc sa raspund intrebarilor dvs :
  – referitor la absenta studiilor de calitate , si mie imi pare rau ca nu exista , dar de una singura nu pot face mare lucru in acest sens – nu am nici banii si nici logistica necesara unei actiuni de asemenea anvergura . Acum vreo trei ani , cand inca eram f. entuziasta si un pic cam naiva , am incercat sa-mi ofer serviciile ca voluntar unor spitale din Bucuresti , am vrut efectiv sa lucrez fara niciun ban cate o zi pe saptamana intr-un spital de copii si intr-unul de reumatologie , in paralel cu tratamentul alopat care era oferit pacientilor la care as fi avut acces . Am fost refuzata ferm si fara nicio explicatie .Ceea ce voiam sa demonstrez (si nu ca sa-mi fac reclama !) era ca s-ar fi redus considerabil numarul zilelor de spitalizare iar starea pacientilor s-ar fi ameliorat rapid (tocmai avusesem primele mele succese in cazul unor bolnavi cu poliartrita si pluteam pe nori de incredere si bucurie) . Nu m-am ,,invatat minte” cu asta , asa ca mi-am oferit serviciile , tot gratuit , la o …biserica ! (va dau voie sa radeti , aveti dreptate , si eu rad acum de naivitatea mea) , gandind ca un preot , om cu frica lui Dumnezeu , va considera dorinta de a ajuta semenii , mai ales cei fara mijloace materiale, un lucru bun . Nu era nevoie decat sa-mi asigure un mic spatiu pt asta . Ghiciti ce !? Omul s-a uitat la mine ca la cineva bantuit de vreo boala grava si …m-a refuzat .
  Tot ce pot face eu ca terapeut e sa-mi fac treaba corect : pacientii mei au fise , unde stiu ca ajutorul meu nu e suficient ii indrum catre investigatii suplimentare si medici specialisti (cu unii chiar colaborez , iar colaborarea e reciproca , nu doar intr-un singur sens)si sunt cazuri pe care le refuz din start acolo unde stiu sigur ca omul si-ar pierde si timpul si banii , asa cum sunt si cazuri , ale copiilor mici , unde nu primesc niciun ban !
  – referitor la stergerea comentariilor dvs despre terapia Bowen , va rog sa nu ma intelegeti gresit , eu nu de asta am intervenit , ca sa ma disculp pe mine sau pe altii sau ca sa-mi fac reclama , nu am nevoie nici de una , nici de alta ; cand sunt intrebata de vreun pacient de cate sedinte are nevoie , ii spun clar de la inceput ca , daca nu a simtit nicio ameliorare dupa PRIMA sedinta , n-are rost sa continuam . In cinci ani de practica nu cred ca au fost cu totul zece pacienti care au abandonat . Iar singura reclama pe care inteleg sa mi-o fac , sunt marturiile pacientilor care sunt dispusi sa-si lase si numarul de telefon sau fotografiile celor cu scolioze , deci lucruri verificabile .
  – in cazul entorselor repetate la sportivi – se obtin rezultate f bune prin terapia Bowen , cu conditia ca acolo sa nu existe vreo fisura a unui os iar persoana in cauza sa se prezinte la terapeut destul de repede , sau macar inainte sa complice lucrurile fortand articulatia si dezvoltand in plus vreo tendinita , afectiune care se rezolva mult mai greu , in timp si cu conditia absentei activitatii sportive .Stiu ca celor care practica diverse sporturi nu le place sa auda de pauze ceva mai mari , dar , cu cat se forteaza corpul inainte sa reuseasca sa ,,repare” complet o problema , cu atat daunele vor fi mai mari si uneori ireparabile, pt ca rticulatiile afectate in mod repetat , vor dezvolta odata cu inaintarea in varsta , artroze . E mult de discutat aici , nici spatiul si nici timpul nu ne permite , dar va pot sta la dispozitie in particular cu orice informatii aveti nevoie ; va sigur ca am vazut si tratat multe cazuri si stiu ce vorbesc atunci cand spun ca atitudinea sportivilor fata de propriul corp e periculos de ,,sportiva” , probabil pt ca nu sunt nici corect informati si nici bine indrumati de antrenori , daca au asa ceva .
  – In cazul alergiei – nu stiu despre ce alergie vorbim ,ca sa stiu ce sa va raspund , dar daca e o rinita alergica (poate si complicata cu o deviatie de sept ?) primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti ar fi sa renuntati complet la orice produs lactat in paralel cu tratamentul Bowen sau , in absenta tratamentului Bowen, imediat ce s-a instalat puseul alergic sa rememorati ce ati facut in ultimele 24 de ore si sa va notati (ce ati mancat , ce ati baut,in ce medii ati respirat , etc) . De obicei exista un factor declansator , dar n-o sa-l stiti pana nu va urmariti cu atentie si descoperiti ce anume se repeta si coincide in notitele dvs .
  – in cazul otitelor repetate … Tratementul Bowen nu functioneaza in trei situatii : cand terapeutul nu lucreaza corect, cand pacientul repeta situatia care l-a dus la imbolnavire sau cand pacientul nu vrea de fapt sa se vindece (da, exista si asa ceva , cazurile cand pacientii au un profit de pe urma bolii lor , cel mai adesea de ordin emotional , sau cand si-au bagat in cap ca pe ei nu-i poate ajuta nimic pe lume) . Poate copilul dvs e sensibil la vreo substanta care se pune in apa bazinelor de inot sau poate ii e asa de teama ca ,,iar ” va face otita , incat se autoprogrameaza pt asta . Iar daca face repetat otita , n-ar fi mai bine sa schimbati sportul inainte ca aceste otite sa se complice si cu vreo lezare de nerv auditiv sau vreun sindrom Meniere ? (acum am vorbit ca mama , nu doar ca terapeut ) . In sfarsit , cumparati-va un spray ,,Aloe First” de la ,,Forever living product” si utilizati-l dupa sedintele de inot in scop preventiv (are un bun efect bactericid si antifungic) .
  – Cat priveste helicobacter pylori , cred ca va pot ajuta asociind tratamentului Bowen si o cura cu argila Algo pe care va trebui sa vi-o procurati de la orice magazin tip plafar .In cazul ca chiar v-ati stabilit in minte ca terapia Bowen e o gogorita si-atat , atunci luati doar argila exact cum scrie pe prospectul insotitor. Nu e nevoie sa crezi in terapia Bowen cand vii la un terapeut , dar cand mintea respinge cu hotarare un lucru , atunci ea declanseaza asa-numitul efect ,,noncebo” (opusul efectului placebo)- acesta e motivul pt care foarte multi chirurgi evita sa opereze bolnavi care si-au stabilit in cap ca vor muri din cauza operatiei si tot asta e motivul pt care multi chirurgi australieni recomanda pacientului care va intra in operatie sa faca inainte de asta o sedinta de terapie Bowen .
  Ok, am incercat sa raspund detaliat intrebarilor dvs si , indiferent de ce credeti acum , va asigur ca raspunsurile mele au fost date cu dorinta sincera de a va fi de ajutor , in definitiv asta e datoria unui terapeut , sa asculte , sa inteleaga si sa ajute. Eu apreciez site-ul dvs iar atitudinea sceptica vis-a- vis de multe lucruri este , pana la urma, sanatoasa , cam ca ,,optimismul moderat ” .
  Cu siguranta ca nu o sa insist sa va umplu paginile cu cometariile mele , am incercat doar sa explic cum stau lucrurile si din perspectiva unui terapeut Bowen si asta pentru ca , din experienta personala , am inteles cel putin un lucru : foarte multi din cei care ajung la un terapeut Bowen , o fac dupa ce au epuizat toate celelalte alternative . E foarte trist ca lucruri simple care s-ar fi putut rezolva in doua -trei sedinte, ajung sa se complice ingrozitor si, in loc sa ai pe masa o banala intindere musculara , ai pe cineva operat deja pt. o hernie de disc si cu dureri care si-au schimbat doar locatia ; in loc sa tratezi o femeie cu o dereglare hormonala care a dus la aparitia unui mic nodul la san , tratezi o femeie cu mastectomie, cu claviculele deviate din cauza muschilor sectionati, cu sechele tiroidiene si multe altele…in loc sa corectezi scolioza unui adolescent , tratezi adultul cu o tija metalica infipta in spate , in jurul careia coloana s-a incapatanat sa se curbeze multiplicandu-i durerile …Iata motivul pentru care am intervenit : nicio boala nu se instaleaza din start in cea mai grava forma posibila a ei si e pacat ca la terapeutii Bowen oamenii ajung cand toti ceilalti si-au luat mana de pe ei ; daca ati avea in familie un astfel de caz ( si eu am vazut zeci de astfel de cazuri !) ati intelege ce va spun (nu va doresc sa aveti nici in vis asa ceva ) . In schimb , sincer si fara nicio umbra de melodrama , va doresc sa aveti prin preajma un terapeut Bowen experimentat , chiar si cand va simtiti un pic deprimati sau prea des obositi sau cand corpul va spune ca ceva nu e in regula , chiar daca nu stiti ce este … e mai bine sa corectezi asta inainte sa ajunga ceva identificabil din punct de vedere medical .
  Cu speranta ca v-am putut fi de folos , cu nici cea mai mica umbra de ranchiuna pt parerile dvs si cu tot respectul pt.aceasta necesara ,,insula a indoielii ” ,
  un simplu terapeut Bowen …

 27. Luiza, am spus sa citesti si posturile de mai sus:
  – terapeutul la care am fost imi e prieten – si el credea in ceea ce face deci am crezut si eu, pana nu am vazut efectele
  – entorsele s-au rezolvat in 4 saptamani cu masaje normale si in 6 doar cu bowen. Evident in timpul asta efortul a fost evitat, ca am facut radiografii, ca sa nu fie ceva mai grav….La entorsa tratata cu bowen s-a intervenit imediat dupa incident. Efortul l-am reinceput treptat doar dupa ce m-am asigurat ca e vindecat in ambele cazuri…
  – sunt alergic la polen, scrie mai sus – deci factorul declansator e polenul care apare in perioada mai -iunie. Prietenul meu mi-a facut bowen in perioada activa, rezultat nesimitor – dar nu zis nimic de lapte – si nu inteleg ce treaba are laptele cu polenul…si a mai zis ca anul viitor sa vin de prin februarie, martie sa rezolvam alergia de tot. Am fost 12+ sedinte, de rezolvat/amelirot nimic, Am facut de-a lungul timpului (din copilarie) tratament de desensibilizare si acum e suportabil, mai iau aerius cand e polenizarea maxima si apoi trece. Dar eu am crezut ca bowen poate rezolva. Chiar am crezut si am sperat pana am vazut ca e la fel, deci nu se poate vorbi de efect de nocebo.
  – copilul meu e ok acum, cu tratamente normale. Nu ii este teama ca iar va face otite, nu inteleg ce ii cu presupunerile astea – daca ar fi asa n-ar mai vrea sa mearga la bazin. Otita este boala inotatorului unii fac mai des, unii mai rar, probabil are legatura cu ce este in apa. Dar oricum cand avea otita nu mai facea inot, si fii sigura ca l-au vazut specialisti ORL si specialisti pediatri pentru a nu fi vreo problema. Nu l-am dus iar la inot decat atunci cand a fost vindecat. Acum s-a acomodat, si nu mai face otite poate doar cand mergem perioade lungi la aquapark-uri, dar multi fac otite acolo.
  – cert este ca bowen nu l-a ajutat, asa cum s-a spune
  – Am respectat sfatul medicilor, al terapeutilor, deci nu presupune chestii care nu sunt reale. Am incercat bowen in entorsa ca sa pot reveni mai repede la alergari – dar ghininon tot dupa 6 saptamani am fost ok si sigur pe picior, nu dupa 4 zile.
  Eu am ajuns la bowen din prima, fara a epuiza metode alternative, am incercat bowen pentru mine si pentru copil si din cauza ca imi este prieten terapeutul, dar daca nu a fost rezultatul asteptat am spus acest lucru.
  Daca eu as veni la tine si nu ar avea efect – din ce cauza ar fi? Ca acum nu mai am incredere ca functioneaza, cu atat mai mult ar trebui bowen sa actioneze si la nivelul increderii, dar daca ma simt racit parca m-as duce la doctor tocmai sa nu fac ceva mai grav asteptand si sperand ca bowen sa functioneze.
  Eu sunt deschis din fire si mai ca as mai incerca – faci pe gratis sedintele? Cum masuram rezultatul astfel incat sa stiu si eu si tu daca a functionat sau nu? Eu daca ma simt mai bine in problema respectiva voi recunoaste, dar – si daca nu e rezultatul asteptat la problema ce o am recunosti acest lucru?

 28. Buna seara ,
  Ma bucur sa vad ca nu excludeti cu desavarsire faptul ca aceasta ,,curioasa” terapie Bowen s-ar putea sa functioneze . Inainte sa continui as dori sa fac o precizare : respectul cu care continui sa ma adresez dvs .are legatura doar cu modul in care imi tratez chiar si pacientii adulti mai tineri cu 30 de ani decat mine , si nu cu vreo atitudine umila a cuiva care cauta un pic de atentie . Asadar , s-o luam pe rand : anuntati-va prietenii , dusmanii, vecinii si colegii ca oricine face vreo entorsa (fara oase fisurate !!!) este invitat la mine la cabinet in primele 24 de ore de la accident ca sa-l repar – oferta valabila doua luni din acest moment – n-am de gand sa tratez gratuit pe viata totate entorsele de prin imprejurimi. Nu va plati sedinta , ci doar bandajul (nu va speriati , nu e scump ) si-si va lua obligatia de onoare sa scrie despre rezultat . (deja lucrurile devin comice pe aici , nu ? sper sa n-aveti un simt al umorului asa de dezvoltat incat sa va provocati o entorsa acum doar asa , ca sa ma verificati pe mine ).
  – ati citit primul meu comment ? ziceam ca ncio forma de medicina de pe planeta nu vindeca orice si ca leacuri universale nu cred sa existe; in plus n-am pretins niciun moment ca terapia Bowen vindeca orice . Pretind doar ca este o forma de terapie complementara (nu alternativa !!!) extrem de utila in numeroase cazuri . Mai explicam si care sunt cazurile in care nu functioneaza (nu mai repet ).
  – polenul nu are nicio treaba cu laptele, dar alergia are ; cazeina , un compus al laptelui , favorizeaza cresterea cantitatii de mucus in corp , deci e cea mai nefericita idee sa mananci produse lactate daca esti astmatic sau tocmai te-a lovit un puseu alergic (vezi ,,Studiul China”)
  – otite repetate si boli ale inotatorului confirma ceea ce tocmai spuneam in interventia mea anterioara – bolnavul repeta situatia care i-a provocat imbolnavirea , respectiv un agent chimic, infectios, patogen etc la care e extrem de sensibil ; terapia Bowen va poate ajuta , dar n-o sa va schimbe si ADN-ul , incat terenul dvs biologic individual sa fie inclocuit cu altceva . Iata un caz de acum vreo doi ani: o tanara a venit la mine sa se trateze de atacuri de panica si probleme intestinale . Dupa vreo trei sedinte era deja mult mai bine cu starea de spirit , asa ca ne-am apucat sa lucram pt problemele intestinale …o sedinta , doua , trei …nimic ! niciun rezultat ! Desi stiam cam care ii e dieta , ma blocasem , pt ca nu ar fi trebuit sa fie constipata mai mereu si sa aiba dureri de stomac , asa ca am insistat cu intrebarile despre ceea ce mananca si am aflat in cele din urma ceva care m-a lasat masca : isi punea delikat in salate , in ciorbe , pe orice friptura si chiar si pe sandvisuri . Cand am incercat sa-i explic ce-si face singura , a zis ca pt ea mancarea nu are niciun gust fara minunatul delikat si dusa a fost .
  – sa va tratez gratuit pt ce anume ? ati uitat sa spuneti . Puseele alergice ar trebui sa le aveti primavara , iar noi suntem in iulie . Doriti un tratament Bowen gratuit din iulie pana in aprilie ??? Sigur ca am sesizat tonul de la ironic la sarcastic al postarilor celor care s-au repezit sa desfiinteze terapia Bowen , dar m-am gandit ca asa suntem noi , romanii , mai temperamentali , mai repeziti , mai putin dispusi sa ascultam . Imi place sa cred totusi , ca dvs chiar sunteti interesat in rezolvarea unei probleme, nu doar sa provocati la duel si-atat . Va pot oferi gratuit o prima sedinta si atat , iar dvs veti decide daca merita sa continuati sau nu (doar pt copiii mai mici de 5 ani nu primesc niciun ban !). Cand o sa veniti la cabinet (daca o sa veniti, desigur) , o sa intelegeti ca ar fi nedrept fata de ceilalti pacienti/clienti ai mei sa procedez altfel . In plus , atunci cand vorbim de boli vechi si cronice , cea mai mare responsabilitate ii revine bolnavului, nu medicului/terapeutului – cine-mi garanteaza mie sau oricui ca X respecta a la long indicatiile primite si ca nu-si bate joc de munca mea si de timpul lui ? Am avut pacienti barbati (si am inca , acum e sezonul concediilor !) care au venit la mine indoiti si strambi din sale , pt ca tocmai isi provocasera o usoara hernie de disc , veniti sa-i repar si , odata reparati intr-o sedinta -doua , plecati in concediu la volanul propriei masini de aici pana in Turcia , indiferenti la orice indicatie a mea in privinta conduitei lor ulterioare . Acum , cand fac fisa unui astfel de pacient , daca e vara , il si intreb :,,Vreti sa plecati in concediu ? ”
  Intelegeti ? Un terapeut sau un medic nu e un vrajitor si , daca nu face minuni , asta nu inseamna ca munca lui e zero barat . Noi toti nu suntem facuti de-o mama si ce functioneaza intr-un fel pt unul , poate sa nu functioneze la fel pt altul . Terapeutii de orice fel , homeopatii , osteopatii , specialistii in acupunctura etc , ar avea ei vreodata vreun pacient macar daca medicina alopata ar functiona ca un ceas elvetian ? A cui creatie credeti ca suntem , daca nu a acestei medicini oficiale cu atatea rateuri ? unele dintre ele fatale . Ati auzit vreodata de vreun pacient omorat de vreun terapeut Bowen , de un chiropractician , de un homeopat ? Cred ca nu trebuie sa va fac o lista cu amaratii omorati la noi de medici – cazul dentistului care a facut o liposuctie si si-a omorat pacienta e dincolo de orice inchipuire . Sigur, astea sunt exceptii , dar exceptiile confirma regula , pana la urma ,de aceea cred ca o atitudine ceva mai rezervata si , eventual , o cale de mijloc e mai potrivita . Sa va mai spun ca acum 24 de ani am fost diagnosticata cu cancer pulmonar si programata sa mi se extirpe un plaman ? Am un document in acest sens eliberat de un spital bucurestean, cu semnatura si parafa ! Plamanul meu e in regula si in ziua de azi ,la fel si documentul pe care il pastrez ca sa nu cumva sa uit ca nimeni pe lume nu e infailibil , nici macar o bronhoscopie facuta de cel mai mare specialist roman la vremea respectiva , pot sa va arat documentul daca doriti sa vedeti cum arata o sentinta gresita !
  Va sfatuiesc sa veniti la acea unica sedinta gratuita , macar ca sa vedem daca acea glezna care tot sare nu e consecinta unei articulatii coxo-femurale usor diferita de cealalta , presupun ca nimeni nu si-a batut capul sa verifice daca aceasta simetrie exista sau nu in cazul dvs . In rest ….va doresc tuturor de pe aici multa sanatate si tot binele din lume si , cand aveti timp, poate vedeti documentarul despre ,, Cele 5 legi biologice ale noii medicini germanice ” . Pentru ca mai bun medic decat iti poti fi tu insuti , nu-ti poate fi nimeni pe lume , cu conditia sa iti asculti corpul si sa-i inveti si sa-i respecti cat de cat modul de functionare .

  1. Da, eu am auzit de oameni omorâți sau băgați în spital de terapeuți alternativi.

   Caută pe http://www.whatstheharm.net și vei găsi și victime ale homeopatilor și ale chiropracticienilor. Si cine știe poate și al bowenistilor.

   Mai e ceva: degeaba spui tu ca Bowen nu este un panaceu cât timp ceea ce am scris eu în articol rămâne valabil și problema tuturor bolilor e adormirea doctorului interior. Apreciez foarte mult tonul tău civilizat și politicos, dar asta nu schimbă faptul ca ceea ce zici ca faci nu este în nici un fel susținut stiintific.

   Ca tu ai bune intenții nu neg, rămâne sa te întrebi singura dacă e etic sa te bazezi pe efect placebo și da iei bani pt asta.

   Pentru ca pana una alta, cât timp toți terapeuții bowen nu se aduna sa producă niște studii, singura concluzie pe care o poate trage un om rational este ipoteza nulă.

  2. Atata timp cat un om este absolut convins de ceva e greu sau la unii imposibil sa isi schimbe parerea. Eu nu exclud ca Bowen sa funtioneze, dar acum nu mai cred. Tu crezi cu indarjire ca functioneaza si la entorse si la alergii, desi experienta mea arata ca nu functioneaza. Si inca ceva vorbim de bowen nu de medina germanica si de studiul china si nu mai stiu ce alte povesti. Pana una alta Hamer a omorat oameni care poate mai aveau zile mai multe daca ar fi urmat tratamentele conventionale, iar studiul china nu este sustinut de date. In plus Bowen nu are nici o treaba nici cu studiul china, nici cu medicina germanica.
   Aici se discuta de bowen nu de altceva. Sa ramanen doar la bowen si sa nu le amestecam.
   Din fericire pentru mine ma aflu intr-o familie cu medici si am si prieteni medici, si am access la informatii nu doar de pe net si de pe bloguri si pot sa judec singur.
   Am incercat bowen nu a functionat – deci am facut exact replica favorita – ai incercat? Da am incercat de mai multe ori in mai multe probleme
   Glezna mea nu sare, dar am avut ghinionul sa cad pe piciorul altcuiva (de 2 ori) si de aici entorsa, oricine pateste asta daca calca gresit. In functie de viteza e mai nasol sau nu. Am facut 2 entorse in 3 ani., si de inca 3 nu am nimic. Prima am tratat-o cu masaj, a doua cu bowen dar in ambele cazuri am luat si antiinflamatoare si am respectat indicatiile medicului (inclusiv repaus). Deci bowen nu a functionat ca nu functioneaza, sau nu a facut bine terapeutul.
   Copilul nu mai face otite – deja a trecut mai bine de un an si ultima a facut-o la un bazin din ungaria. Deci nu confirma presupunerea facuta, copilul face in continuare inot de cateva ori pe saptamana. Da la inceput a fost o perioada cand a facut mai des, dar uite ca acum e bine in urma tratamentului. dat de medici Si bowen nu a ajutat, sau nu e bun terapeutul. Crezi ca nu am intrebat diversi medici, chiar si prietenul cu bowen daca sa mai faca inot – atunci cand facea mai de? Raspunsul a fost sa nu faca cand are otita.
   Alergia mea actioneaza in mai-iunie, nu in aprilie. Am fact bowen in mai si am facut si din martie pana in mai un an mai tarziu. Sunt tot la fel. Deci nu functioneaza la mine sau nu e bun terapeutul. Si nu cred treaba cu laptele.
   Bowen rezolva hernia de disc, adica intra inapoi acele ciocuri care se scot chirurgical inapoi? Nu prea cred. Poate eventual stimuleaza musculatura sa sustina altfel coloana – asta se poate. Evident ca si pacientul trebuie sa aiba grija sa urmeze niste recomandari – care le fac si medicii de altfel – gen inot, evitarea anumitor miscari, etc.
   Da medicii mai fac greseli, si tratamentele “alternative” profita de aceste greseli pentru a gasii fraieri carora sa le vanda tratamente alernative. Cand gresesc medicii alternativi nu raspunde nimeni, dar cand greseste medicina alopata raspunde medicul care a prescris tratamentul si iese circul de pe lume. Medicii de obicei incurajeaza pacientii sa ceara a doua sau a treia opinie, tocmai pentru a fi pacientul cat mai sigu de diagnostic si tratament. Si da unii medici nu ar trebui sa fie medici, si noroc ca in tarile civilizate li se ridica dreptul de practica. Si sper sa se intample si la noi din ce in ce mai des.
   Bowen-ul poate nu face rau, daca e folosit ca o chestie complementara, si omul respecta si un tratament dat de un medic, dar crezi ca tu ca vindeci o boala mai grava doar cu bowen, iti asumi si daca da coltul ce vei spune?
   In schimb ce ma deranjeaza in discutia asta, este tehnica diversiunii – de a muta discutia de pe o chestie clara, masurabila spre multe alte subiecte. Ce legatura are cancerul cu entorsa, sau studiul china cu bowen-ul? Eu am spus clar ce am facut, ce tratamente am urmat pe o chestie exacta si primesc raspunsuri bazate pe presupuneri si exemple de alte probleme – din cauza delikatului nu functioneaza bowen. Incredibil, eu nu mananc delikat.
   Nu vreau tratament gratuit, il platesc dar de ce sa dau banii degeaba, cum am dat pana acum? Daca nu functioneaza primesc banii inapoi? Eu nu exclud sa ma insel si sa exista cazuri cand bowen merge, poate a gresit terapeutul meu. Dar e valabil si in cazul tau, sa accepti ca nu functioneaza? Daca a gresit terapeutul atunci cum masuram rezultatele sa putem trage la raspundere terapeutul ca nu a facut bine? Cum ne dam seama ca bowen e cel care a ajutat, sau ca nu e efectul placebo, sau ca nu e medicamentul care l-am luat sau faptul ca n-am mai baut lapte o saptamana? Culmea am fost plecat 5 zile in delegatie si nu am prea baut lapte (poate doar in vreo cafea) dar nu ca de obicei si tot la fel am fost cu alergia. de ce nu se doreste sa existe ceva masurabil privind bowen – clar pe cate o afectiune in parte?
   Scuze de postul mult prea lung si eventualele gresesili

 29. Buna seara din nou ,
  – raspuns pt insula indoielii :
  Incerc sa ma conformez cerintei dvs , asa ca iata un link : http://bowtech.ro/ro/category/publications/ . Sper sa va fie de folos , daca tot voiati studii in privinta terapiei Bowen .
  Referitor la ideea ca eu mi-as castiga existenta bazandu-ma pe efectul placebo …v-ati intrebat vreodata ce n-ar da orice terapeut sau medic ca sa fie in stare sa declanseze efectul placebo in pacientii lui ? Daca ai avea o astfel de calitate , chiar ca te-ai putea numi vindecator . Din pacate , nu am un astfel de dar . De asta ii si spun fiecarui pacient care imi multumeste , ca nu eu l-am scapat de probleme , ci propriul sau corp ; terapeutul Bowen nu este decat un facilitator , un intermediar care repune in functie propria capacitate de autovindecare a corpului .
  Dar , indiferent cum v-ar parea dvs asta , sigur nu aveti de ce sa-i considerati pe terapeutii Bowen vreun pericol social ; indiferent unde v-ati arunca ochii pe strada n-o sa vedeti cabinete de terapie Bowen , ci …farmacii peste farmacii !!! Cabinete medicale peste tot . La noi ajung cei pe care medicii i-au lasat balta sau pentru care nu au avut solutiile dorite de pacienti ; si nu vin la noi pt ca ii alergam noi pe strada , sau pt ca ne facem reclame agresive la televizor , ci vin aducandu-se unii pe altii , datorita rezultatelor obtinute . Mai nou pentru ca sunt medici care ne recomanda . Eu , personal, colaborez cu 5 medici din 4 spitale si clinici medicale diferite , unii mi-au fost pacienti , altora le-am tratat rudele . Catre alti 12 medici pe care ii stiu foarte buni(desi nu-i cunosc personal) , cu specializari diferite , imi directionez pacientii pt afectiunile cu care stiu ca nu am nicio sansa , sau in cazurile in care imi dau seama ca e nevoie rapida de un diagnostic precis . In sfarsit , nu mai insist , la urma urmei traim intr- o tara libera si fiecare isi poate exprima o opinie ; eu va multumesc pt amabilitatea de a-mi gazdui opiniile in calitate de terapeut Bowen .
  – raspuns pt Ibo :
  Mai intai imi pare rau ca v-ati enervat asa de tare , intentia mea pe aici nu a fost niciun moment sa scot pe cineva din sarite , chiar daca poate as fi avut si eu motive sa reactionez la ironii . Dar , sa trec la subiect , altfel iar o sa ma acuzati de ,,diversiune” :
  – sa stiti ca osteofitele (ciocurile pe coloana ) nu au nicio legatura cu hernia de disc (medicii din familia dvs va pot confirma asta ) .
  – oferta mea din postarea anterioara ramane valabila ; nu ma pot angaja la mai mult de atat din ratiuni de logica elementara : in ultimul dvs paragraf expuneti un rationament conform caruia , indiferent de rezultatele pe care le-as obtine tratandu-va , nimic nu v-ar convinge , pt motivul ca exista prea multe variabile pe care le-ati putea lua in calcul ca sa justificati un eventual rezultat satisfacator , si atunci munca mea oricum ar fi degeaba . In alta ordine de idei , daca ati fi in locul meu , ati accepta o astfel de propunere din partea cuiva atat de ,,pornit” sa-ti demonstreze ca esti nimeni pe lume ? Cum poate trata vreodata un medic sau un terapeut pe cineva care il trateaza de sus si ii sugereaza ca e un impostor ? Chiar si asa , eu v-am acordat o prima sedinta gratuita , pt ca n-am exclus faptul ca dvs sa fiti o persoana mult mai cooperanta si amabila (macar in interesul propriu) in relatie directa decat in spatiul virtual . Nu trebuie sa va faceti niciun fel de probleme daca va hotarati sa veniti la acea sedinta , o sa beneficiati de aceeasi atentie , rabdare si respect ca orice alt pacient al meu ; toti avem uneori motive sa fim nervosi , ironici, aroganti poate, zile bune sau proaste …terapeutul care nu e capabil sa inteleaga asta si sa continue sa asculte ,sa incerce sa inteleaga , si-a gresit meseria ; eu continui sa sper ca mi-am ales-o corect , in orice caz , ma straduiesc sa merit increderea care mi se acorda . Nu va las aici numele meu complet , dar sunt sigura ca veti sti cum sa ma gasiti , in cazul ca veti dori asta .
  Multa sanatate tuturor !

  1. Luiza nimic de acolo nu este studiu stiintific. Sunt articole de presa, chiar asa slaba pregătire școlară ai încât consideri libertatea jurnal științific?

   Cât despre revista Bowen, e interesantă doar pentru ca seamănă cu revistele martorilor lui Iehova și faptului ca considera chiropraxia, reiki și alte bălării absurde eficiente.

   Scuză-mă dar cred ca ne pierdem timpul amândoi.

   1. Se spune ca atunci cand umbli cu un ciocan in mana , fiecare problema ti se pare un cui . Cred ca e si cazul dvs , care sunteti imun la orice fel de dovezi ale ,,balariilor” terapeutice ” , atata timp cat ele nu trimit bolnavul la farmacie cu reteta in dinti . La punctele 5 si 6 de la acel link, aveti studii , nu articole de presa , dar de ce sa va pierdeti timpul citind , cand e mai simplu si mai distractiv sa jignesti?
    In definitiv , chiar si cand am recomandat pe aici ,,Studiul China” , mi s-a spus ca nu e ceva bazat pe dovezi . Adica un studiu facut pe mii de oameni , in care au fost angajate sute de cadre medicale, analizele de sange fiind efectuate in 24 de laboratoare de pe patru continente , acesta fiind cel mai complet studiu asupra nutritiei facut vreodata in lume, e …tot o balarie , desigur . De ce ? Simplu: nutritia nu intereseaza, pt ca , daca e corect aplicata , atunci riscam sa nu mai avem nevoie de farmacie , asta da pierdere !
    Si pana la urma – sa tratezi cu aroganta si chiar sa-ti jignesti interlocutorul, poate tine loc de argumentatie .
    Aveti dreptate , recunosc : ne pierdem timpul amandoi .

    1. Luiza, sunt studii în revista Bowen? Sunt studii pe mii de oameni dublu randomizat cu placebo?

     Dă-mi link către jurnalul în care au fost făcute nu către revistă. Contează foarte mult și jurnalul.

  2. Luiza,
   Nu este nici o ironie si nici nervi, dar am impresia ca pierdem timpul. Eu vorbesc de ceva clar, am incercat sa descriu cat mai exact experienta mea cu bowen (daca ceva nu e clar pot clarifica in urma unei intrebari exacte) si in schimb primesc raspunsuri ambigue
   Ciocurile de pe coloana pot fi atat osteofitele sau pot fi bucati din disc care s-au deplasat si (pot) apasa pe nerv provocand durere, iar in unele cazuri pot fi ambele. Totusi eu nu sunt medic si prefer sa vorbesc in un limbaj mai usor de inteles, deci nu presupune mai mult decat scriu. Apoi in cazul herniei de disc tratamentul chirugical se aplica in faza in care alt tratament nu mai da rezultate. Iar daca pacientul nu respecta indicatiile primite de la medic sau terapeut o face pe propria raspundere si chiar stiu un astfel de caz in care a ajuns pe targa la spital ca nu se mai putea misca de durere. In astfel de cazuri e vina exclusiva a pacientului, dar nu despre vina pacientului vorbim, ci despre cazul in care se urmeaza indicatiile terapeutului/medicului.
   Nu inteleg cum din ultimul paragraf tragi concluzia ca nu pot fi convins de nimic. Nu asta am scris Te rog reciteste-l si vezi ca spun ca nu exclud sa funtioneze. Doar ca experienta mea de pana acum nu a fost asa. Si tinand cont de aceasta experienta chiar intreb cum putem masura rezultatele astfel incat sa fie clar ca bowen a functionat sau nu, si nu doresc sa existe dubii sau presupuneri ca de fapt mi-a rezolvat o alta problema. Deci vreau sa fie cat mai clar, si nu cred ca e o dorinta absurda.
   Inca ceva eu nu vreau sa demonstrez sau sa sugerez ca esti “nimeni”, sau “impostor”. Eu intreb de ce nu a functionat in cazul meu? La intrebarile concrete ce le-am pus inca nu am primit raspunsuri concrete. Daca tu mergi la un terapeut/medic de mai multe ori faci ce iti zice ala si rezultatele se lasa asteptate tu ce crezi? Oare nu esti curioasa de ce nu a functionat in cazul tau sau daca tratamentul chiar functioneaza?
   Am recitit posturile mele de mai sus, si sunt responsabil de ceea ce am scris nu de ceea ce inteleg altii. In cazul in care ceea ce am scris nu e clar mai bine intrebi ce am vrut sa transmit decat sa presupui ceva.
   Eu cred si terapeutii alternativi si complementari ar trebui sa raspunda (la fel ca medicii) cand tratamentul (poate) face rau (si lipsa rezultatelor poate fi rea, daca pacientul urmeaza doar un tratament), si de asta cred ca trebuie sa existe un mod de a verifica ca functioneaza, in ce conditii, cu ce recomandari, etc, dar si cazurile cand nu functioneaza.
   Si in cazul in care as veni la acea sedinta, nu stiu pentru ce anume sa vin, doar pentru relaxare, sau pentru ce anume? In plus daca e vorba de cabinetul din Bucuresti – imi este dificil sa vin din Cluj :).
   Sper ca am fost suficient de clar, dar daca e nevoie mai pot clarifica.
   Si daca se continua aceasta discutie, as vrea sa fie la concret – altfel cred si eu ca amandoi ne pierdem vremea.
   In rest toate cele bune

   1. Mai adaug ceva, referitor la studiul china – eu am spus ca nu e sustinut de datele prezentate: uite aici link: http://www.sciencebasedmedicine.org/385/
    Nutritia e importanta, uite in recomandarile din link-ul de mai sus in cazul diverselor afectiuni.
    Daca autorul acesti carti ar accepta critica (dar nu o accepta vezi gasesti pe net detalii) poate ca ar face o versiune 2 a studiului in care sa se includa si datele stiintfice din alte surse – oare nu ar fi interesul pacientilor sa apara un studiu mai bine facut/interpretat decat primul? oare chiar nu mai este loc de imbunatatire in acea carte?
    @Insula uite idei de noi articole: studiul china, medicina germanica…

 30. Eu am o entorsă ușoară care mă deranjează de ceva vreme, dar nu scap de ea pentru că merg destul de des la fotbal. Când iau o pauză de vreo 3, 4 săptămâni deja mă simt ca un zmeu pe terenul de fotbal, asta până când calc iar aiurea :).

  Dacă în pauza asta de mai lungă de fotbal aș fi primit vreo două, trei ședințe de Bowen oare aș fi crezut că terapia m-a vindecat?

  O întrebare validă al cărei răspuns ar fi putut fi dat de un studiu care să compare cele două situații, Bowen vs pauză. Problema e că nu există și nu înțeleg de ce nu s-a făcut, doar nu e o terapie de ieri de azi.

 31. Mie nu mi-a trecut prin minte sa ma duc sa cer socoteala altui medic atunci cand unul m-a diagnosticat gresit cu cancer si nici sa-i propun altuia sa ma trateze gratuit ca sa-mi demonstreze mie ce vreau eu sa inteleg .
  http://www.ortokinetic.ro/p65-Hernie+de+disc
  Iata un link care explica pt toata lumea ce e aia o hernie de disc ; ciocurile pe coloana , osteofitele sunt rezultatele reumatismului degenerativ al coloanei – alta gasca in alta traista (se pare ca nici pe medicii din familie nu-i ascultati cu atentie ; dar daca nu va place link-ul , aveti anatomia aparatului locomotor a lui Papillian dupa care se pregatesc si studentii la medicina si medicii…uneori si terapeutii ).
  – Daca si la dr. Colin Campbell gasiti ceva de criticat , desi a dat lectii planetei in materie de nutritie …incep sa ma simt ceva mai bine in pielea mea ! o sa merg la groapa de gunoi a istoriei intr-o companie selecta .
  – De ce nu se fac studii de anvergura la terapiile neconventionale ? Simplu : studiile de anvergura presupun resurse financiare considerabile , iar finantatorii sunt cei cu putere financiara mare – companiile farmaceutice ; cam ce interes ar avea sa scoata , doamne fereste , la iveala , ca mai functioneaza si altceva pe lumea asta ?
  – pt domnul cu entorse peste entorse la fotbal : o entorsa usoara se vindeca de la sine in maxim 2 saptamani , una mai complicata in 3 ; cronicizarea fenomenului inseamna de fapt ligamente slabite, modificarea (uneori ireversibila) a intregului echilibru al articulatiei gleznei (destul de complexa de altfel) si , daca se insista cu distractia asta ,,inofensiva” , instalarea artrozei mai repede decat va puteti imagina . Dar nu e obligatoriu sa ma credeti , nu am decat vreo 18 ani de scoala , s-ar putea sa nu stiu ce spun !
  In rest , conform principiului ,, Ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa ti se-ntample” , va doresc multa sanatate furnizata exclusiv de domeniul alopat .(Totusi …fiti cu ochii in patru , in prostia aia de ,,Studiu China ” , la pag . 18 , ingrijirea medicala apare ca a treia cauza de deces in SUA , inaintea AVC-urilor, diabetului, accidentelor, si imediat dupa boli de inima si cancere ! Norocul nostru ca traim in Romania si avem un sistem de sanatate net superior americanilor !).
  Promit sa nu mai comentez nimic , mi-a facut placere sa va cunosc si , macar accidental , sper ca vreuna din informatiile furnizate de mine sa va fie de folos ; bafta la subiecte ,,incendiare ” !

  1. Luiza, pentru un studiu de baza nu ai nevoie de asa de mulți bani.

   Faci niște studii preliminare, ceri granturi de cercetare suplimentară, le obții și faci studii mai complexe.

   Nu doar companiile farma fac cercetare chiar și instituții ale statului se ocupa cu asta tocmai în scopul găsirii unor tratamente eficiente și ieftine.

   Bowen e practic super-ieftin (costa doar terapeutul) deci dacă e asa minunat ar trebui sa fie deja super cautat și mega cercetat. De 20 de ani însă, nimeni nu îl cercetează pentru că principiile lui de bază sunt varză. Chiar si asa, măcar sa vedem ca funcționează chiar dacă nu știm cum.

   Pai fără cercetare și fără nici un fel de cheltuieli practic terapia Bowen e profit pur.

   Ce sa zic, viata e frumoasa fără principii.

  2. Luiza
   Imi pare rau ca mi-am pierdut timpul degeaba. Tu nu accepti ca s-ar putea sa existe si alte pareri valide.
   De ce sa nu cer socoteala? Tu daca iti ia cineva bani – au gresit la banca – nu te gandesti sa ceri socoteala pentru greaseala? Platesti un serviciu sa iti spele masina si cand vii o gasesti la fel – nu ceri socoteala?
   Ce conteaza ca esti doctor sau terapeut – daca iti asumi ceva iti asumi si greseala nu doar reusita. Trebuia sa ii zici acelui doctor ca a gresit diagnosticul, poate a gresit si la altii – asa ajutai si pe altii.
   Din toata discutia asta nu am obtinut nici un raspuns, in schimb ai divagat despre studiul china si alte cele – deci tehnica diversiunii, ca sa eviti un raspuns concret care probabil nu il ai.
   Cauta pe net despre studiul china este o intreaga controversa – chiar nu e posibil sa aiba ceilalti dreptate, macar partial?
   Eu nu detin adevarul suprem, nici tu, nici campbell cu toate lectiile date planetei. In schimb mi se pare josnice amenintarile mascate, privind sanatatea oamenilor.
   Eu sunt dispus sa imi schimb parerile, sa invat ceva nou – sa accept cand gresesc si sa corectez. Tu poti face asta? De fapt nu raspunde ca nu are rost, am pierdut prea mult timp, consider inchisa discutia.

  3. Nu bănuiam că entorsele repetate și netratate se pot complica în ceva destul rău.

   Eu propun ca cei 30 mii de practicieni din toată lumea să doneze 10 euro (cât valoarea acelei ședințe gratuite) unui grup de cercetători care să facă acel studiu care să demonstreze eficacitatea terapiei.

   Rezultatele pot fi pozitive sau negative.
   Dacă sunt negative, atunci există pacienți Bowen care au făcut același lucru ca și mine, de fapt nu și-au tratat entorsele și au dezvoltat artrite.
   Dacă sunt pozitive, toată lumea-i fericită, dar și foarte norocoasă, știind riscurile netratării.

  4. Bun commentul acesta. Eu pot sa zic doar atat: Fiecare studiaza si crede ce vrea. Cert e ca ptr copilul meu de 4 ani homeopatia asta pe care voi o denigrati a facut minuni. Si daca nu credeti poate imi explicati voi de ce la febra 40.5 a scazut doar cu un remediu homeopat in 30 min. Mentionez ca baietelul avea atunci doar 2 anisori si nici nu ii spusesem ce ii dau deci este exclusa sub orice forma ideea unei autosugestii. Propun sa te mai documentezi ptr aceste homeopate inainte sa publici un articol pe internet!

 32. Cristi

  Eu am fost diagnosticat cu poliartrita reumatoida si doctorul mi-a recomandat o medicamentatie care, conform indicatiilor din flacoanele rspective, mi-ar fi facut praf in 2-3 ani stomacul, ficatul, rinichii si altele…
  Si rezultatul ar fi fost, asa cum am vazut la altii, deformari ale corpului ireversibile. Banuiesc ca s-au facut multe studii, pe o gramada de bani, ca sa se demonstreze ca respectivele medicamente sunt bune la ceva.
  Asa ca nu am urmat “sfatul doctorului” si am preferat sa recurg la o terapie alternativa, bowtech.
  In urma terapiei mi-am revenit (aveam niste dureri greu de suportat in umeri si la maini, degetele incepusera sa se deformeze) si de 5 ani nu am mai avut problemele generate de aceasta boala autoimuna. Este insa adevarat ca, in fiecare an, fac preventiv un set de sedinte pentru echilibrarea corpului. Apropo, oare de ce in limbajul doctorilor lipseste cuvantul acesta preventiv? Poate pentru ca medicamentele nu pot fi administrate preventiv, in covarsitoarea lor majoritate?
  De-a lungul timpului, mi-am format urmatoarea impresie legata de medicina alopata: este imbatabila in privinta cazurilor acute, in schimb, nu are solutii in cazul bolilor cronice. Sunt sigur ca o multime de doctori au ajuns la concluzuia asta. Asa ca, tratamente alternative cum sunt fitoterapia, homeopatia, acupunctura, bioenergia, aromoterapia, bowtech, etc. sunt dupa mine binevenite in cazul bolilor cronice. Sigur, sunt complet de nedorit din perspectiva “Codex alimentarius” sau a concernelor farmaceutice gigant. Din perspectiva asta, sunteti stimate domn “politically correct” cu “Indoiala” dvs.
  Sunt curios stimate domn, ce se va intampla cand, Doamne fereste, eventual v-ati confrunta cu o boala cronica, indiferenta la medicatia administrata. Ati refuza o terapie alternativa, doar pentru ca nu are la baza studii stiintifice?
  Si inca o intrebare, de constiinta. Nu aveti un simtamant de vinovatie ca incercati sa discreditati o terapie care practic a dovedit ca poate macar sa usureze suferinta oamenilor, daca nu chiar sa vindece. In acest fel influentati oamenii sa nu apeleze la acest tip de terapie si astfel le rapiti o speranta in gasirea unei cai de stopare a suferintelor lor?
  Probabil o sa-mi aduceti argumentul ca aveti grija de banii lor. V-ati gandit insa ce sume uriase se cheltuiesc pe medicamente, care in foarte multe cazuri nu dau rezultate sau, mai rau, contribuie la agravarea starii de sanatate prin efectele secundare?
  Multa sanatate tuturor!

  1. Nu a dovedit nimic. Daca dovedea (standardul dovezii nu este povestea ta ci studiile de calitate care în prezent nu există) atunci nici măcar nu începeam acest articol. Ma bucur ca te-a ajutat. Cat despre cuvântul preventiv poate ar trebui sa citești seria mea despre vaccinuri

   1. Hmm, pe unii ii ajuta pe altii nu. Ce este ciudat e ca nu se raporteaza cazurile in care nu ajuta. Vad ca la lbo nu a ajutat, dar totusi terapeutii o tin pe a lor. Alergia lui lbo e o boala cronica, si omul a incercat si bowen si parca si homeopate (daca nu ma insel) – si pe el nu l-au ajutat aceste terapii alternative, si complementare. Ceva e ciudat aici, studii nu (prea) exista, la unii nu functioneaza, dar totusi sa nu spui nimic de treaba asta ca poate ajuta pe altii?

   2. Mie mi-a dovedit! Vad ca nu ai argumente la cele prezentate de mine, in schimb o tii langa cu “povestea” asta (ca sa folosesc limbajul tau) cu “studiile de calitate”. Cu studii sau fara, oamenii multumiti de terapia bowtech vor recomanda si altora tratamentul, pt ca in momentul in care medicina alopata (cu toate studiile serioase) nu reuseste sa rezolve problemele, esti nevoit sa cauti si altceva pt a-ti dobandi sanatatea. Si ar mai fi ceva…Din cauza politicii criminale a conducerii tarii (inchideri de spitale, salarii de mizerie pt personalul sanitar) o multime de medici si asistenti au plecat din tara lasand un gol urias. Acest gol trebuie umplut de cineva, asa ca eu ii salut pe toti cei care practica onest terapii alternative, cu atat mai mult cu cat medicina alopata nu are solutii in privinta bolilor cronice (cel mult e vorba de o palida ameliorare sau a tinerii in loc a bolii). In alta ordine de idei, daca citeai atent ceea ce am scris ai fi vazut ca eu nu am eliminat in totalitate medicamentele in ceea ce priveste preventia. Oricum, vorbim de lucruri diferite, eu ma refeream la preventia in cazul bolilor cronice si nu la preventie cum este cazul virusilor. Apropo insa de vaccinuri, cred ca esti destul de informat asa incat sa nu recurgi la vaccinurile antigripale, nefolositoare in proportie de 99,99% pt ca tulpinile gripale se modifica in fiecare an, ca sa nu mai vorbim de metalele grele care raman in organism toata viata.
    Sanatate!

    1. Avem definiții diferite ale cuvântului ‘onest’. Onest e când tratezi pacientul cu ceea ce arata stiinta ca este cel mai bun tratament posibil. Nu când ii vinzi vrăjeli despre doctori interiori.

     Nu contează ca unii sunt mulțumiți, alții vor fi nemulțumiți. Doar într-un studiu de calitate poți descifra dacă terapia e cea care vindeca zău dacă e atitudinea terapeutului, faptul ca pacientul adoarme în patul respectiv sau pur și simplu ca cineva îl asculta.

     Medicina preventiva este o ramura foarte mare și exista multiple sfaturi despre prevenirea bolilor grave care pot fi evitate. Problema e ca lumea le ignoră nu ca ele nu există. Si dup-aia se plâng ca big pharma le golește buzunarul.

     1. Cristi
      Esti lipsit de idei prietene. Te legi doar de maruntisuri si nu de ideile de fond. Te-ai bagat intr-un domeniu in care palaria e prea mare pt tine.
      Ma opresc aici pt ca e clar ca in afara de “studiile serioase” nu mai esti in stare sa discuti pe alte subiecte legate de terapiile alternative.

      1. Ideile de fond sunt tratamentele și eficienta lor. Daca e eficient (dovedit pe baza unor studii serioase și fără vicii majore) atunci luam decizii în consecință. Daca nu e eficient ar trebui sa fie banat de pe piață. Dar nimeni nu face asta.

 33. @everyone
  Mie bowtech-ul mi-a rezolvat doua probleme cvasi-cronice: migrenele (in unele cazuri punctuale chiar in momentul unor crize, in aproximativ 5 min de la inceputul sedintei durerea disparea, durere care in mod normal dura pana la aprox. 1 ora dupa ingerarea unui antiinflamator puternic) si apneea. Afectiunile respective nu au mai revenit, mai ales ca merg la sedinte de echilibrare/preventive de cateva ori pe an. Quien sabe, poate merg eu la un shaman bun.

  @insula indoielii
  ref la “de ce nu exista studii etc?” – intr-adevar, aia ar face o diferenta gigantica, turma de prosti care halesc tot ce debiteaza “cercetatorii britanici (or insert nation)” ar fi mult mai fericita in cazul in care vreo institutie le-ar garanta printr-un studiu ca pot sa mearga pe apa sau cine stie ce balarie.
  Varianta 2 – exista, in prezent, studii asupra efectelor unor medicamente, respinse de FDA, de exemplu (care e mothershipu’ clearance-ului pentru medicamente). In prezent, si in trecut, medicamentele respective s-au vandut pe piata.RO linistit (nu-i bai, probabil ca la noi existau studii care lasau scepticu’ de serviciu sa se indoape linistit). De asemenea, exista o hoarda de medicamente cu efecte secundare nebuloase, semi-cunoscute, etc. aprobate de FDA si/sau de OMS. De asemenea, gigantii pharma, care pompeaza studii de ai putea sa-ti petreci restu’ vietii de blogger sarcastic citindu-le, o ard comic pentru a evita restrictiile organizatiilor mentionate mai sus, trecand o alta hoarda de chimicale (care au efecte… evident dovedite prin studii) la clasa “suplimente alimentare”.
  Varianta 3 – un studiu poate fi facut, in niste limite destul de generoase, sa prezinte cam ce versiune vrea entitatea care comanda exercitiul statistic respectiv, si nu ma refer numai la studii pharma/med (imagineaza-ti ce poti face cu bugetele de PR/Marketing/R&D de la GSK/Zenith/Bayer/etc). Apropos, legat de studii, desi nu sunt la curent, as face pariu cam 100:1 ca studiile efectuate de ExxonMobil, BP, Total, OMV, etc, subliniaza cat de sigure si de incantatoare sunt exploatarile de gaze de sist. A, da, si Rosia Montana Gold Corporation are un alt studiu genial asupra efectelor cianurilor.
  Nu-i bai, du-te si bea niste apa din panza freatica din zonele exploatarilor, sunt sigur ca e pura si fara diverse porcarii prin ea, ce cac*t, studiile confirma treaba asta.

  P.S. Daca tot vrei sa fii tu ala cinicu’ si sarcasticu’, macar arde-o inteligent.

  @ady
  am fost sportiv de performanta, 11 entorse intr-un an, da, i gets fucked up really fast.

 34. @Insula de lol

  Din felul în care te exprimi este clar că ți-ai format cultura medicală cititnd site-uri propagandiste împotriva Big Pharma, fără a avea o minimă educație medicală.
  Să luăm lucrurile pe rând. Durerile tale de cap și apneea sunt exemple tipice de manifestări care pot fi de natură nevrotică (nu este obligatoriu, dar POT fi). Tocmai de aceea răspunsul placebo este intens. Este suficient ca cineva să petreacă timp cu tine și să te convingă că metoda sa magică este eficientă, și te vei simți mult mai bine (crize mai rare, de mai scurtă durată, de intensitate mai scăzută etc.). Acest lucru e cunoscut nu de ieri ci de cel puțin 100 de ani. Nici nu are importanță ce face, atâta vreme cât e ceva nou, e amabli, îți trezește interesul, îți dă o stare de confort etc.. De aceea succesul șarlataniilor medicale pe care le îmbrățișezi este maxim tocmai în afecțiunile care fie au tendința de a se remite spontan, fie au un mecanism de declanșare sau favorizant de natură psihosomatică și este minim sau nul în cazul celor clar cuantificabile și fără componentă psihică.
  În al doilea rând nu prea înțelegi ce înseamnă metoda științifică și cum funcționează cercetarea medicală. Un preparat nu apare ”din senin” pe piață, sau măcar în testele preliminarii. Preparatele aparțin unor clase de medicamente, au structuri foarte similare cu ceilalți componenți ai clasei respective. Respectiva clasă de preparate are o structură cunoscută, are un mecanism cunoscut, are efecte cunoscute, studiate în laboratoare ș.a.m.d. Un exemplu luat la întâmplare – inhibitorii receptorilor de angiotensină (sartanii) – vezi de exemplu la https://en.wikipedia.org/wiki/Discovery_and_development_of_angiotensin_receptor_blockers (despre istoricul lor). Sunt zeci de mii de ore de muncă și sute de studii în care, treptat, s-a evidențiat felul în care funcționează aceștia pentru a produce efectul dorit (scăderea TA la hipertensivi). În cadrul grupei însă ai o mulțime de droguri – irbesartan, candesartan, losartan, olmesartan, valsartan, eprosartan și încă vreo câțiva. De multe ori sunt produși fiecare de o altă companie farmaceutică, și, evident, există în cazul fiecăreia interesul să promoveze propriul produs. Aici se strecoară uneori și studii ”la comandă” prin care compania X umflă puțin cifrele pentru a dovedi că sartanul ei e mai tare decât sartanul competiției.
  Este o uriașă deosebire între o mică ajustare din condei a cifrelor pentru a promova propriul sartan, un preparat care este bun, are efect, se știe ce și cum face … și inventarea unei terapii magice care nu are absolut nimic de-a face cu medicina și cu felul în care funcționează corpul uman. Asupra căror receptori acționează? Prin ce mecanism? Cum se transmite informația și care este natura ei? Care celule sau mediatori chimici intervin? Cum se face că este presupus valabilă în afecțiuni atât de diverse, care nu au nimic în comun? Unde sunt studiile dublu orb? La toate acestea răspunsul este datul din umeri sau folosirea unui jargon de tipul ”trezirea medicului interior” care pentru un individ aflat peste nivelul revistelor pentru gospodine nu poate decât să producă ilaritate. Ca urmare, solicitarea ca adepții acestor metode să producă niște studii riguros efectuate în care să demonstreze eficacitatea celor susținute este o cerere elementară, de bun simț, fără de care nu poți avea pretenții medicale. Dacă nu ești în stare să explici științific cum funcționează metoda, și nici nu ești în stare să dovedești prin studii comparative dublu orb că funcționează, nu poți avea pretenția să fii luat în serios. Poți doar să aduni câțiva ”martori” care să scrie pe forumuri că le-a trecut durerea de cap sau urticaria sau nodul în gât de la terapia miracol.

  1. Daca aveti aceeasi atitudine si in fata pacientilor, este explicabil de ce prefera tehnicile neconventionale…sincer, faceti ceva si deveniti un pic mai buni, mai deschisi la dialog, ca da forumul asta pe afara de atata desteptaciune! Am inceput sa citesc mesajele pt ca vroiam sa imi formez o parere despre th bowen. Insa din pacate, desi au fost prezenti aici un fizician, un neurolog, un stomatolog, un pacient si un sceptic, tot ceea ce am vazut a fost un schimb de venine de diferite nuante.
   V-ati insurubat toti pe evidence based medicine care pe mine ma face sa ma tavalesc pe jos de ras, in loc sa schimbati impresii in sens constructiv nu distructiv. Nu am vazut pe niciunul incercand sa isi explice cam cum ar putea sa se produca efectele si cam care arfi mecanismele. De ce? Raspunsul e in postarea mea mai de sus: medicina algoritmica. Dl. Pawn spunea ca se stiu deja toate intimitatile corpului uman…Probabil ca da, dar daca le-am cunoaste si noi probabil ca am putea elucida intr-un mod constructiv enigma din spatele bowen.
   Incercati sa lasati u pic mandria de o parte si sa fiti constructivi? Faceti-o pt binele amaratilor care nu sunt atat de echilibrati psihic ca voi si care traiesc in iadul apneei in somn, a atacurilor de panica si care sunt tratati cu xanax ( o pagina intreaga A4 de efecte adverse si colaterale) doar pt ca dr nu considera necesar sa aibe putina compasiune si sa petreaca o ora explicandu-i bietei fiinte neevoluate ca starile din mintea si sufletul lui ii produc efectele alea. Enfin, e mult de scris…

   1. La un duhovnic pustnic batran ai incercat sa te spovedesti? Poate te va ajuta sa te eliberezi de ce ai pe suflet. Sanatate!

  1. Standardele tale sunt foarte low. Cum poti accepta si, mai rau, propune ca dovada o poveste. Studii dublu orb, multe, replicate, publicate, de asta e nevoie. Un framework teoretic, testat si dovedit. Restul e cancan.

 35. Salut, acum am dat peste blogul acesta si mi se pare super. Urmaresc multe bloguri sceptice, in spaniola. Exista un premiu de un milion de dolari-euro ce se ofera oricarui terapeut care dovedeste ca lucrurile functioneaza. Surpriza,niciunul nu doreste premiul… ?????? De ce oare, numa-ntreb. Detalii si link-uri va las data viitoare.
  Salutari

   1. Cristi mai revii te rog? Insula poti pune tu un link despre James randi aici?
    Eu sper sa apuc azi sa citesc si restul de mesaje de aici.Te rog

 36. Despre metoda Bowen se spune: ” Tom, a descris miscarile [care se fac] ca aducind armonia inapoi in corp, restaurind blueprint-ul [corpului] la starea in care trebuie sa fie.” dintr-un articol de Ossie si Elaine Rentsch
  Unde se afla acest “blueprint” al corpului? In planul subtil. Cum trebuia sa fie? Raspunsul meu este la fel de bun ca si al vostru.

  Despre Tom se spune ca vedea energia corpului.
  Tom si terapeutii care il urmeaza pe el, nu sunt vindecatori. Ei faciliteaza vindecarea! Daca nu sunt oameni care sa poata “intui” blueprint-ul pacientului un chiropractor este la fel de bun.

  Terapeutul care mi-a iesit mie in cale, la prima intilnire, cit am intrebat ce face el acolo, ma intrebat ce face mama mea?
  Am tresarit pina in adincuri, mama mea este in ultimul stadiu de Alzheimer si cosmarul ultimilor 11 ani ai vietii mele a fost sa o vad clipa de clipa cum boala mi-o ia de linga mine. Dupa 5 min. fara sa spun un cuvint necunoscutul din fata mea a intuit practic de ce eram acolo. Emotiile si vina care ma bintuie tot de atitia ani au inceput sa se manifeste in organism. Analize ca la carte dar starea de rau fizic continua.

  Concluzia mea personala este ca vindecarea este o decizie individuala. O data pusa intentia, oamenii care au capacitatea sa o faciliteze ne ies in cale. Dar fara alinierea Corp, Minte si Spirit, NU exista vindecare si asta este raspundere individuala!

  Numai bine!

  1. Ce ți-a făcut el nu e tehnică terapeutică ci o tehnica folosita de toate vrăjitoarele și sarlatanii care zic ca ghicesc viitorul. Se numește cold reading.

   1. Ce cold reading?! Asta pe romaneste este chiar vrajitorie draceasca. Tu esti sceptic si in privinta vrajitoriei. Ghicitorii astia care iti spun biografia de cum intri pe usa lor sunt chiar vrajitori ca cei wo-do. Sarlatania este altceva. Parerea mea.

 37. Science: Can tell you how to clone a tyrannosaurus rex.
  Humanities:Can tell you why this might be a bad idea:)

 38. “Există un singur lucru pe care îl pot spune despre acupunctură și meridiane: sistemul chinez de acupunctură s-a dezvoltat în absența oricăror legături cu anatomia reală. Punctele de acupunctură nu există, nu sunt consistente de la o școală de gândire la alta și de-a lungul studiilor nu s-a demonstrat nici o eficiență deosebită a acupuncturii.”Gresit .Culmea a fost dovedita de cercetatori romani :))
  Iar daca crezi ca o stiinta de 3000 de ani e vrajeala esti bou.Apropo vrajeala asta se invata in china la facultate 7 ani si era folosit inainte ca in Europa sa fi fost inventat termenul de medic.

  1. Baga studii sa te vad. Ba chiar arată-mi tu ca este acceptata de comunitatea științifică legătura dintre meridiane și anatomie. Si nu știu de ce te mândrești cu cercetătorii romani ca doar ne amintim de Mr Dr Ponta.

 39. Si acum la final, imi permit sa va lansez o invitatie la pace si la o discutie constructiva. Daca sunteti de acord, hai sa citim impreuna despre sistemul limbic si sistemul reticulat activator ascendent. Cu asistenta dlui dr Pawn sunt sigura ca putem afla foarte multe lucruri noi, interesante si e posibil sa vedem cu alti ochi medicul interior, energia kundalini si bioenergia.
  Si jur, nu am avut rabdare sa vad pana la capat filmul lui Bruce Lipton, nu fac yoga, nici reiki si nici nu am parcurs invataturile lui Ramtha.
  Sunt doar un om sceptic, dar care vrea sa se convinga suprapunand mai multe teorii, fara a intra prea mult in profunzimea lor de la inceput pt a nu se pierde din obiectivism.
  V-am facut propunerea asta pt ca citind s-ar putea sa aveti surpriza sa constatati ca omul e facut oarecum din 2 straturi, adica un om arhaic, de baza si un upgrade.
  In ceea ce priveste BOWTECH, am sa continui sa mai citesc si probabil ma voi duce si la o sedinta de terapie.
  La o prima vedere, fara nimic live, doar pe baza descrierilor, e posibil sa lucreze pe baza unor linii de forta – pentru corectarea afectiunilor osteotendinoase si pe baza probabil a unor reflexe.
  Poate ca dl Pawn imi poate spune ce tip de receptori exista la nivel periostal (ma intereseaza in special receptorii de presiune, si in ce arii corticale se face proiectia stimulilor).
  Pur mecanic, o apasare pe un os determina resorbtia lui prin activarea osteoclastelor. Tractiunea pe un os determina apozitia de os nou. Asa se face modelarea osoasa. Insa e nevoie de ceva forte sa faci asta, iar bowen nu foloseste forta. Ceea ce ma face sa ma gandesc la un shortcut folosind receptorii din oase si tendoane. Daca stii pe unde sa ii cauti si sa ii apesi, poti determina in mod reflex o anumita reactie din partea efectorilor. Eu cam la asta ma gandesc. Cand va plictisiti de evidence based, poate va ganditi si voi.
  Si nu are cum sa functioneze la mod universal. Mai ales ca e la inceput si mai ales ca e disciplina de frontiera, plus ca nu sunt multi care sa fie si practicieni bowen si medici, astfel incat e greu sa aduni date concrete. Dar daca in timp, tehnica va atrage adepti si pacienti multumiti sunt sigura ca se vor face si studii.
  Toate bune si noroace!

   1. Cu ajutorul lui Dumnezeu am scutit pana acum spitalele de prezenta mea incomoda, atat in fata biroului cat si in spatele lui. Imi place evidence based atunci cand nu e ridicat la rang de supriem si cand este plasat la sfarsitul unui capitol dintr-o carte care explica si morfofiziologia si apoi patologia. Urasc grilele si raspunsurile predefinite.
    Nu practic bowen si nici nu sunt beneficiar al tehnicii, deci singurii bani pe care ii arunc pe sanatate sunt cei care se duc la buget.
    V-am pus niste intrebari pentru ca va prezentati ca fiind stiutori.
    Inca astept raspunsurile….bazate nu pe dovezi ce pot fi lesne contrafacute, ci pe mecanisme de actiune, pe fiziologie.

    1. Înțeleg. Deci ce faci tu este sa consideri totul valid până la proba contrarie? Doar doar ceva e util? Nu e o atitudine constructivă sau sceptică chiar dacă probabil îți place să spui că ai ‘mintea deschisă’.

     Bowen va fi considerat valid când produce studii consistente. Până atunci e doar o metodă de a goli buzunarul pacienților.

    2. Bioenergia ( neincadrata inca intr-un tip de energie fizica cunoscuta si masurabila), energi kundalini a filozofiilor indiene ,Dumnezeu amestecat cu toate notiunile astea speculative, cred ca alunecam pe panta ne-stiintei. Mecanismele de actiune fiziologice si fiziopatologice pe care vrei sa le cunosti iti stau la indemana in tratatele dupa care invata studentii la medicina in anii preclinici.

 40. Salut. Am o problema cu spatele,diagnostic pus de doctor reumatolog :sciatica lombara cu vertebrele L3,4,5 deplasate.Ca si problema-durere am o senzatie de carcel in tot piciorul drept cu furnicaturi in talpa in special in zona calcaiului. Am facut doua infiltratii, durerile au scazut, dar nu am putere in muschiul gambei(nu ma pot ridica pe varfuri pe piciorul drept)si deci marg schiop. La mintea mea,(sunt inginer) daca s-au deplasat sa le puna cineva la loc, dar doctorul zice sa iau yogaflex si Omega 3 si poate in doua luni sa dispara durerea. Cand nu poti merge cum ai mers, acest raspuns nu ma multumeste.DE ACEEA VOI INCERCA SI TEHNICA BOWEN. Poate va voi tine la curent cu evolutia mea. Si inca ceva :consultatie 100 lei, analize 92 lei,computer tomograf 180 lei,doua infiltratii 100 lei,medicamente 250lei,un total de aproape 730lei pe o problema nerezolvata. Daca merg la masaj cu 50 lei sedinta si-mi va trecesa zicem in cinci sedinte,voi fi multumit ca am rezolvat problema, daca nu voi fi acolo de unde am plecat. SI IN CAZUL ACESTA, DOCTORUL DE CE NU ESTE SARLATAN SI EL ASA CUM II FACI PE TERAPEUTII BOWEN? La doctor am stat maxim 30 min/200lei , la terapeut voi sta 5 ore cu 250 lei

  1. Buna
   Nu uita de hidratare e foarte importanta .
   Eu as trece si pe un aport important de vitamine din grupul b din surse naturale-vezi painea integrala sau chiar fulgii de cereale ca exemplu-plus Co Q10 .
   La cabinet le recomandam (omega 3 si Co Q10) pe cele de la Hofigal
   S-ar putea sa fie nevoie de mai mult de 5 sedinte ,iar in cazul tau sedinta sa aiba pauze mai lungi.Dupa ce te mai pui pe picioare e cazul sa te gandesti si la intarirea musculaturii spatelui- Dr Calin Marginean recomanda flotarile- dar inainte sa te apuci te intorci frumos la dr -asta e, Bowen e o terapie complementara medicinei-si il intrebi ce si cum.
   Intre timp nu ar strica sa treci pe o dieta care alcalinizeaza organismul ,dar informeaza-te foaaaarte bine inainte de a face pasul asta.

  2. Nici doctorul nu e sarlatan
   Cel putin nu este daca elcrede in tratamentul pe care-l prescrie

 41. Am renuntat sa citesc vazand ca esti revoltat ca nu stii ce inseamna holistic si de aceea Bowen ti se pare o prostie. U are such an IDIOT

  1. Nu sunt deloc revoltat de ceea ce înseamnă holistic. Sunt revoltat de ceea ce spune ca vindeca fără să producă dovezi. Adica minciuni.
   Insultele spun mai multe despre tine decât despre mine

 42. Foarte interesant. Ca sa intelegem si sa credem ceva este nevoie de timp si rezultate. De obicei omenii se impart in doua tabere: pro si contra.
  Si cum rezultatele nu prea exista, pot intelege de ce unii sunt contra.
  Eu am descoperit acum 5 ani lumea reiki. O energie pe care multi nu o simt, dar exista. De obicei, daca nu putem vedea ceva, nu exista !
  Nu pot explica in cateva vorbe ce am acumulat in 5 ani. Si credeti-ma, nu am facut eforturi deosebite!
  Inteleg retinerea fata de ceva nou. Dar pentru ca nu intelegem, este oare bine sa respingem ? Sau sa ne batem joc ?
  Faceti un mic exercitiu, desi este greu: poate veti fi voi descoperitorii unui fenomen inca necunoscut, este clar ca toti vor fi impotriva voastra. De ce ?
  Pentru ca asta este conditionarea lor, asta au invatat sa gandeasca !
  Daca spuneti altfel, e o chestie de schimbare de sistem !
  Eu spun sa nu fiti sceptici, ci realisti !
  Stiu ca e greu, nu exista un sistem predefinit pt. ceva ce functioneaza, ci doar propriile noastre statistici, experiente si infomatii !

  Ganditi-va cate sisteme noi au fost descoperite si cate vor mai fi !
  Doar ca omenirea este cantonata intr-o gandire pesimista, poate racordata la ceea ce ne serveste di umbra o anumita parte foarte puternica a sa.
  Puteti nega asta ?
  Te indoiesti, cauti, experimentezi… Eu de exemplu, am foarte multe info despre bowen. Nu cred total, dar am destule problemute, ca sa am curajul sa incerc pe propriul organism aceasta terapie. Dupa aceea, voi vedea.
  La misto, stiu si eu sa scriu mult si fain, probabil ca pot demonta multe chestii.
  La ceva concret, stau si ma gandesc. Nu e usor sa construiesti. Dai cu barosul, a cazut. Pana ridici, iti ia mult timp. Asta e legea pe Pamant.
  Aveti mare grija de ce parte treceti. De partea cu barosul sunt foarte multi.
  De partea Constructorilor, foarte putini.

  Cu deosebita stima

 43. Buna ziua Ma numec boca razvan deci miaam dat si numele ,nu ma und sub denumiri sau porecle si mentionez ca am facut aceasta terapie bowen si in cazul herniei mele de disc nu a functionat …. .
  Ce sa zic am vazut ca sunt pe forum terapeuti bowen fac o oferta generoasa s dispus sa platesc un protocol sau dooua pt coloana cu conditia urmatoare facem contract in care specific ca dak dupa tratament nu functioneeaza. Imi dati banii inapoi , iar daca functioneza si nu maii am deloc hernie de disc. Pe rmn platescpe langa tratament inca 1000 lei knin plus. Va. Las mailu meu si nr de teleefon terapeutilor dak acceptati oferta mea insseamnaa ca functioneaza. Terapia si credeti In ea daca nu inseamnaa ca sunteti niste escroci. 0747767742

  1. Buna Razvan
   Mai important decat datale pe care le-ai dat, sunt orasul din care esti , meseria pe care o practici,greutatea si inaltimea -deci dispozitia ta de a slabi daca e necesar si la ce nivel era terapeutul tau.
   Ca idee este greu de crezut ca o sa te vindeci cu bowen daca dupa o sedinta te duci a doua zi la munca si cari cu carca sau stai minim 6 ore cocosat intr-un scaun de masina.In plus nu cred ca exista vreun terapeut bowen care sa te creada ca vei urma cu religiozitate indrumarile sale atata timp cat pe tine nu te intereseaza cu adevarat cum te prezinti chiar si aici pe site,Sper ca intelegi ce am vrut sa spun.
   Eu m-as incumeta sa te tratez dar nu asa cum vrei tu ci cu sedinte gratis ,doar ca trei ani de zile esti pacientul meu, mergi in concediu cand zic eu mananci ce-ti zic eu, intrii saptamanal aici pe blog si descrii -corect romaneste-senzatiile dintre sedinte , nu ai voie nici sa ma lauzi dar nici sa ma critici si demonstrezi 24 de ore din 24 ca ai urmat conditiile astea(asta ar insemna ceva de genul live show televizat.)Si asta enumerand doar cateva din conditii.Daca ti se par prea dure trebuie sa stii ca exista un pacient tratat cu bowen de epilepsie si care nu mai face crize deloc ,dar el nici macar la dus nu se sapunea prea tare.A respectat la sange tot ce i-a spus terapeutul.

    1. La fel de mare ca si ceea ce propunea el
     Nu vrea decat sa faca un soi de inginerie financiara prin care sa faca bani si sa se aleaga si cu sedinte gratis
     Daca ai fost atent la coment nu propune nici un fel de idee ca sa arate ca poate demonstra ca a respectat toate conditiile ca sa nu-si provoace recadere. Bowen oricum ar fi reglat cat de cat conditia lui pana se ducea la operatie si la final isi “savura fericit cireasa de pe tort”
     In ce ma priveste am mai incercat sa fac terapie gratis unei persoane cu probleme la coloana chiar mai grave decat o hernie ,fara bani si fara nici un fel de conditii si pe langa faptul ca ma tinea la telefon cu orele ,de cate ori avea cate o criza mai dureroasa gaseam acasa la acea persoana cate un kinetoterapeut sau un fizioterapeut si se jura ca n-a facut nimic doar a stat de vorba, In plus suna la toti ceilalti terapeuti ca sa se asigure ca e bine ce-i fac eu
     Acum suflu si in iaurt.
     Te sperie schimbarea stilului de viata?Altii platesc sume incepand de la 4000 de roni ca sa primeasca informatiile si indrumarea despre nutritie si detox pe care le pot eu oferi. Sau stau cate 3-4 ani cu nasul prin carti si scotocind pe net.

     1. Lol, un curs de nutriționist costa câteva sute de lei (sub 10) si dup – aia ai patalama și poți sa iei bani de la cei care nu știu sa mănânce echilibrat

      Chiar și așa, mai mult de un case report nu iti iese din povestea asta. Daca ai face un studiu ar fi alta poveste.

      1. Fa tu cursul ala de doi lei si vezi ce rezolvi cu el
       Eu am avut parte de asa ceva gratis la facultate si te asigur ca n-as da nici macar 1 ban pe el
       Pe de alta parte in lume sunt doctori care vindeca cancere doar prin nutritie asa ca nu ma lua peste picior si mai cauta cursuri serioase

      2. Nimeni nu vindeca cancerul prin nutriție. Maxim prin nutriție ajuta corpul să-și revină după chimio /radio / chirurgie.

       Oricine zice ca vindecă cancerul prin nutriție e un sarlatan fără scrupule

      3. Multe din raspunsurile tale ,cel putin cele pe care le-am citit eu sunt date pe baza unei lipse de informatii si in general doar ca sa umple spatiul.Pot doar sa sper ca daca nu tu ca persoana constienta, macar inconstientul tau va pune cateva intrebari al caror raspuns sa-l primesti odata cu trecerea timpului.
       Oare ce intelegi tu prin nutritie?

      4. Pe nutritie studii sunt destule ,ia si cauta
       Cat despre bowen uite ca au inceput si ele sa apara pe net.Printre astea de aici sunt si cateva studii Din pacate sunt cu reyiew pending deci mai avem de asteptat.si tot din pacate sut orientate spre o singura problema.
       O sa explic altadata de ce nu sunt de acord cu asta.

      5. te contrazic. o prietena trimisa de doctori acasa cu leucemie dupa ani de tratament s-a vincecat cu raw vegan. demonstrat. apreciez scepticismul pt ca e normal sa nu crezi/ accepti orice ti se propune. pe de alta parte, ai contestat un tratament medicamentos dat de un medic specialist? adica daca tot esti sceptic, fii pina la capat

      6. Un medic specialist care da un tratament se bazează pe studii, experienta și cunoștințe.

       Povestea ta e neverificabila și tu ești un anonim pe internet.

     2. Nu cred ca e o prostie ce zicea Razvan, lbo mai sus propunea sau vorbea de ceva similar. Oameni diferiti cu experiente diferite, terapeuti diferiti, fara efect de la bowen si aceasi explicatie de kko, terapeutul si terapia sunt ok, dar pacientul nu a respectat nu stiu ce, sau e de vina ca – trebuie sa isi schimbe stilul de viata, si acuma o dam si pe nutritie si detox ca sa aburim si mai tare lucrurile.
      Totusi pana la urma ce dracu face terapia asta, unde e legatura cu nutritia si cu stilul de viata? sau ai descoperit ca nu merge – dar daca il pui pe un om ce il doare stomacul sa nu mai manance prostii timp de cateva luni, si il mai faci masaj de asta bowen si daca ala respecta ce i-ai zis atunci s-a facut bine de la bowen, daca nu ala e de vina ca nu a respectat si de aia nu a functionat. Pai si atunci unde ajuta bowen? Adica nu functioneaza decat daca omu isi schimba stilul de viata? Parca vorbim de placebo – uite iei pastila asta, sau facem terapia asta, dar ca sa functioneze faci urmatoarele de pe lista asta. Macar la tratamentele clasice acolo stii la ce sa te astepti iei pastila si urmaresti ca macar o chestie sa se rezolve – sa treaca durerea ceva. Apoi pe termen lung orice medic bun iti va spune ce ai de facut ce sa corectezi in stilul de viata pentru a elimina si preveni problema respectiva, si pentru a ajuta organismul sa isi revina.
      Inca ceva din ce vad Unda trimiti discutia in zona gri si cauti explicatii in orice afara de bowen. Eu vad ca unii au avut mintea deschisa la diverse alternative, au incercat, nu a functionat, nu cred ca e vina lor sau stilul de viata. In cel mai bun caz bowen nu a functionat in cazul lor la fel cum un medicament nu functioneaza la anumiti oameni. Dar exista si o sansa buna ca bowen sa nu functioneze de loc, in bolile lor, si vad ca nu ai explicatii si atunci pentru a apara ceea ce faci ataci persoanele, stilul de viata, delikat-ul si alte cele.
      Dar solutia nu e asta, asta e rolul studiilor si atunci ar fi date statistice, ar exista o masura asupra ratei de reusita a terapiei cu sau fara modificari ale stilului de viata, cu masuri ce trebuie luate in plus. Doar ca atunci terapeutii ar fi obligati sa spuna ca s-ar putea sa nu functioneze in loc de povestile cu doctorul care doarme. Si sunt convins ca terapeutii nu vor asta 🙂 e un business bun, pana la urma.

      1. http://www.registrebowen.com/articles.html
       Printre astea sunt si studii.Nu stiu ce s-a intamplat data trecuta ma grabeam ff tare sau a sters copilul ceva chiar nu stiu
       Nu-mi plac studiile facute pe o singura chestie rezolvate cu terapia bowen pentru ca de obicei ,daca ai mai multe afectiuni corpul alege sa o vindece prima pe cea care crede el ca este cea mai grava si este posibil ca pacientul sa renunte la tratament pentru ca el considera ca nu merge.Ca sa intelegeti mai bine dupa o anumita procedura predata la sfarsitul modulului 2 eu am mers acasa si am avut 7 scaune destul de consistente si normal conformate in interval de 10 ore si asta desi nu credeam ca sufar de constipatie-la doua scaune unul dimineata si unul seara zilnic e cam greu sa crezi asta.O alta colega ne-a anuntat ca in urma acelei proceduri a eliminat doua fibroame uterine unul de 2 si unul de 8 centimetrii.Credea ca revenise ciclul menstrual , desi era la menopauza deja de ceva timp.Ca idee ea la tot batut la cap pe instructor ca nu scapa deloc de durerea de umar.Fiecare reactioneaza in felul lui si rezolva doar ceea ce are el de rezolvat.Nu stiu ca a mai facut cu durerea ei de umar pentru ca nu a continuat cursurile in grupa mea.Dar tare mi-ar placea sa stiu

 44. mai da,va intreb eu,daca sintem negativi si pesimisti?ce rezolvam?voi va simtiti bine?organismul uman pur si simplu e o masinarie perfecta,cel putin asa pare,din moment ce se autogenereaza,altfel daca te julesti de 10 ori,in diferite parti ale corpului ai ramane fara piele,deci doar muschi,si aia ii atinci se distrug,si devii o relicva dupa cateva accidente.tot blogul asta mi se pare o tampenie totala,chiar si daca nu are efect,e mai bine sa te faca sa speri,sa te simti bine,decat sa stai sa palavragesti si sa cauti indoiala,niciodata nu o sa ajungi prea departe.eu doar atat va rog pe toti ironicii de aici,fiti mai buni,oferiti fara sa cereti,si incet si atrageti alti oameni care vor fi buni.si inchei cu un exemplu concret,daca eu vorbesc frumos cu o persoana,mie cel putin niciodata nu mi-a urlat inapoi?de ce?pentru ca tu transmiti bunatate,nu poti primi inapoi rautate.daca urlii,automat va urla si el.e logic nu?actiune si reactiune.si eu sint om tehnic,si caut dovezi,dar sintem atat de primitivi si nesemnificati in universul asta,incat avem inca multe de invatat.adica nimeni nu stie cum functioneaza creierul,ce e sufletul,daca exista,DAR noi,si unii care fac bloguri ca cel de fata,stiu totul,si asa e bine,sa nu credem nimic ,sa nu facem nimic.eu din contra vad urmatoarea idee,medicina alopata,lasa prea multe sechele,deci e normal,ca lumea sa incerce sa caute alternative cat mai neinvazive,si singurul scop al omenirii e sa evolueze nu sa fie in intuneric ,in indoiala si pesimism ca toti care vreti sa fiti asa.mai bine prefer sa dau 50/ron pe un masaj relaxant(chiar daca nu e vindecator) si pe deasupra mai si schimb o vorba,decat sa raman singur frustrat,pesimist si indoielnic,ca nu ajuta la nimic.in concluzie,fiti mai optimisti,mai pozitivi,omul cand e binedispus,relaxat,mai bun,poate create multe,e mult mai puternic,si poate evolua.cand esti indragostit cum te simti ,rau?evident ca bine,pentru ca si dragostea e deasupra fricii,si indoielii ca putere,si deasupra si ca rationalul,de aceea e bine sa iubesti si sa fi iubit,mai sus de dragoste exista doar pacea aceea interioara si iluminarea,care…cu atitudinea asta sigur nu ajungi vreodata acolo.va doresc tuturor sanatate si multa intelepciune!

 45. Insula indoielii, esti un tip destul de marginit si cu o argumentatie destul de precara. Nu asa se combate impostura. Si, mai ales, ai grija mare cu statisticile si cu studiile facute de ce stiu eu ce prestigioase institute de cercetare. Iti recomand un strop de scepticism cand e vorba de stiintele unde e greu de formulat teorii universal valabile si care functioneaza preponderent pe baza de paradigme. Si iti recomand un exercitiu de indoiala citindu-l pe Nassim Taleb – Lebada Neagra. Poate iti mai schimbi putin optica intepenita in argumentul autoritatii. Nu de alta, dar stim cu totii cum functioneaza medicina in tandem cu marile companii farmaceutice. E si acolo cam tot atata impostura cat in tehnicile astea alternative. Deci nu cred ca strica sa incercam si alternative la chimicale, mai ales daca, in prealabil, dintr-un minim simt al masurii, ne informam.

   1. Nu am stat sa citesc chiar tot ce scrie aici, dar am citit articolul tau, care este pretextul dezbaterii si inca cateva disertatii de-ale tale hazardate, Ca atare nu m-am putut abtine sa nu comentez, de vreme ce te vrei un fel de miniformator de opinie. O sa fiu mai explicita, poate pricepi:
    1. dihotomia asta agresiva de tip maniheist pe care o faci intre medicina alopata si cea homeopata, cu negarea absoluta a homeopatiei, doar pentru ca esti total ignorant in privinta asta, e scolareasca. Nu insist asupra traditiilor de mii de ani ale acupuncturii si presopuncturii, ar fi prea multe de spus, dar poti citi, daca te intereseaza.
    2. stim cu totii ca nu exista medicament fara reactii adverse in prospect, deci absolutizarea chimicalelor, pe care o sustii inversunat bazat pe argumentul autoritatii (studii, care stim cu totii cum se fac de catre marile companii farmaceutice) este iarasi o prostie.
    3.dupa cum algocalminul poate calma unuia o durere si poate provoca altuia soc anafilactic, tot asa si remediile homeopate pot functiona in unele cazuri si pot fi inutile in altele. Nu degeaba, chiar si in mediile academice medicale, se vorbeste tot mai mult in ultima vreme de particularizarea tratamentelor. Organismul uman este atat de complex incat se poate spune intr-adevar ca fiecare suntem unici, chiar daca asta e putin peste puterile tale de comprehensiune.
    4.studiile statistice in medicina nu servesc la stabilirea terapiilor individuale din cauza mai sus mentionata. si extrapolarea nu se poate face niciodata exhaustiv. Intotdeauna va exista cel putin o exceptie de la rezultatele studiilor, si cu viata omului nu te poti juca. Sunt inutile scuzele si apelul la argumentul autoritatii pentru decedat.
    5. ai sa razi, dar celula are memorie. Ai auzit matale de ARN si ADN? Cred ca asta se invata in gimnaziu. Adica ce sunt ele si care e jobul lor.
    6.efectul placebo e folosit mai nou si de medicii cu acte in regula si e un lucru pozitiv, nicidecum un bau-bau asa cum lasi matale sa se inteleaga. Creierul proceseaza in aceeasi masura gandurile noastre, dar si ce se intampla la nivel celular. Asadar, e firesc sa existe conexiuni intre cum gandim si ce se intampla in organismul nostru. Chiar e foarte importanta polaritatea afectiva in vindecare. Adica nu-i totuna sa gandesti pozitiv sau negativ despre boala ta si despre tratament.
    CONCLUZIE: oameni buni, cititi, informati-va, si testati in cunostinta de cauza orice remediu, bineinteles, cautand in primul rand sfatul specialistului. Nu exista retete universale si nu e bine sa gandim exclusivist, adica sa acordam credit exclusiv medicamentelor sau homeopatiei. Se pot imbina foarte bine. Totul e particularizarea la cazul in speta. Si e de preferat un remediu homeopat, daca da rezultate, unui remediu alopat cu acelasi efect.
    Si, oameni buni, nu va lasati influentati de cei care prezinta lucrurile in alb-negru. In realitate exista mii de nuante de gri. Ca sa nu mai vorbesc de toate celelalte culori si nenumaratele lor nuante. Exista impostura si in tagma medicilor si companiilor farmaceutice, dar si in cea a homeopatior. Just think, analize and be open-minded!

  1. oq’ din umbra – e bine că ai citit asemenea cărți. Poate ai mers și mai departe cu Fooled by Randomness – dacă nu, fă-o! Vei găsi explicația faptului că oamenii sunt atât de ușor păcăliți de coincidențe, preconcepții și autosugestie. Este exact ce se întâmplă cu adepții acestor terapii complementare, care pun niște ameliorări anecdotice tocmai pe seama terapiei lor miraculoase (făcând abstracție de cursul natural al bolii, de factorul întâmplare, de factorul placebo, de faptul că de multe ori concomitent s-au urmat alte cure etc.). Tocmai de aceea se solicită studii dublu orb cu semnificație statistică, acelea izolează variabila și elimină sau reduc la minim factorul subiectiv și întâmplarea. La prostioare pentru gospodine precum terapia Bowen lipsesc asemenea dovezi, singurele care pot fi luate în seamă.

    1. ca sa intelegi mai bine punctul meu de vedere, citeste si raspunsul de mai sus. eu nu militez anti. pur si simplu invit la analiza, testare si scepticism moderat. evit judecatile excesiv partinitoare. adevarul este relativ si in continua completare. suntem prea ignoranti ca sa afirmam ca le stim noi pe toate.

     1. Nu te supăra, analiza aceea la care inviți deja s-a făcut. Indiferent cine a inventat un remediu de orice natură, dacă este dovedit că funcționează devine medicină, fiind acceptat ca atare de toate Universitățile, Spitalele, medicii și așa mai departe. Criticile pe care i le aduci autorului blogului mai sus sunt nemeritate, ca să nu spun mai mult. Punctual:
      1. Homeopatia a fost cea mai testată dintre toate metodele neștiințifice de tratament. Toate metaanalizele serioase au arătat că are efect NUL. Logica spune că are efect nul. Lipsa oricărei molecule de substanță activă în majoritatea ingredientelor spune același lucru. Ideea că apa ar avea memorie a fost dovedită ca falsă prin studii dublu orb. Intoxicațiile voluntare cu cutii întregi de pilule homeopate cu efect nul – argument suplimentar. Vine un moment când poți să vorbești de alb și negru și să denumești bullshitul drept ceea ce este. Dacă vrei linkuri îți dau o căruță.
      2. Nimeni nu absolutizează efectele medicației clasice și nimeni nu neagă efectele adverse care pot apărea. Doar sunt scrise și în prospect. Însă, cel puțin, aceste droguri sunt dovedite cu efecte pozitive prin mecanisme cunoscute la un procentaj ridicat al pacienților.
      3. De acord cu particularizarea tratamentului. Acest lucru îl încearcă toți medicii serioși. De aceea avem atâtea zeci de antihipertensive, antiinflamatoare, antiparkinsoniene, antiepileptice, antidiabetice etc. – tocmai pentru că nu toți răspund în aceeași măsură la oricare dintre ele. Însă de aici și până a le înlocui cu terapii vrăjitorești gen Bowen este o foarte mare distanță.
      4. Din nou de acord, dar nerelevant. Nimeni nu pretinde altceva.
      5. Ce legătură are informația genetică cu homeopatia sau terapia Bowen? Zero.
      6. Corect. Dar efect placebo au și terapiile convenționale, și un doctor amabil și optimist. De ce să dai ceva ce are NUMAI efect placebo, când poți administra placebo plus terapie cu șanse de vindecare sau ameliorare? Și de ce să pretinzi că faci altceva decât faci? Spune lucrurilor pe nume, spune că dai apă chioară și mângâieri duioase pe post de placebo și nu se supără nimeni.

      1. Inca o data, eu nu fac prozelitism pentru Bowen. Eu doar am corectat afirmatiile hazardate ale autorului acestui articol, care chiar nu au nici o legatura cu Bowen. O persoana care rade cand aude ca celula are memorie, ma face sa am indoieli despre toate afirmatiile sale. Nu cunosc mare lucru despre aceasta terapie (Bowen), dar m-a deranjat ca cineva la fel de ignorant ca si mine se poate erija in judecatorul acesteia. Cat despre homeopatie, de unde stii tu ca efectele ei sunt nule? Doar pentru ca nu sunt acceptate de mediul academic? Ai idee cati bani pompeaza marile companii farmaceutice in reclama anti homeopatie? Am facut voluntariat intr-o asociatie internationala medicala si stiu ce spun, din interiorul sistemului. Eu cunosc cazuri in care remedii homeopate au dat rezultate excelente. Am doi prieteni vindecati de cancer fara medicamente. Daca intelegeai mesajul lui Taleb, intelegeai ca testul empiric in terapie e mai important decat studiile statistice. Doar pentru ca noi nu stim ceva, asta nu inseamna ca nu exista. Galileo a trebuit sa retracteza candva teoria sa heliocentrista ca sa nu fie ars pe rug.

      2. Negarea/afirmarea lucrurilor despre care nu stim mare lucru este hazardata, iar argumentele, fie ele pro sau contra, unei idei sunt puse serios sub semnul intrebarii, cand autorul lor da dovada de ignoranta in privinta unor lucruri absolut elementare. Asta e tot ce voiam eu sa spun. Si mai voiam sa spun ca nu exista panaceu universal, dar putem gasi solutii in natural mai bune decat in artificial, daca suntem suficient de curiosi si de deschisi la minte.

      3. Testul empiric nu este sinonim cu relatări anecdotice. Tu știi cazuri în care homeopatia a vindecat cancerul. LOL. Și eu știu cancere care s-au remis spontan, făcând nimic. Înseamnă asta că nimicul vindecă cancerul? Altele s-au remis mergând la preot, altele bând ceai. So what? De unde știm că nu a fost o coincidență? Pentru a putea susține că a fost ceaiul/preotul/homeopatia care a vindecat, trebuie să existe acest efect pe un număr suficient de mare de cazuri comparativ cu un lot martor, la care nu s-a aplicat aceeași terapie. Acesta este rolul studiilor, pentru a discerne rezultatul întâmplător de cel real. Nu există o altă metodă pentru a deosebi un tratament real de unul imaginar. Mai ales când presupusul tratament contrazice toate legile cunoscute ale chimiei și fizicii, precum homeopatia, trebuie să fim cu atât mai circumspecți.
       Ți-am explicat în mesajul precedent de unde știe comunitatea științifică (nu doar eu) că efectele homeopatiei sunt nule. Nu știu câți bani pompează marile companii în reclama antihomeopatie, eu nu am văzut niciodată o asemenea reclamă, nicăieri. De fapt, multe produse homeopate sunt făcute tocmai de acele mari companii. În schimb am văzut extraordinar de multe reclame făcute acestei escrocherii, la televizor pe toate canalele, postere uriașe în farmacii, sponsorizări ale medicilor etc..

      4. iti dau un singur exemplu apropo de homeopatie versus medicina alopata, care doar pentru ca exista, ma face sa fiu curioasa macar cand aud de o terapie alternativa si sa ma informez despre ea inainte de a o nega pur si simplu. Mama sufera de hepatita B contractata intr-un spital pe vremea raposatului. Ani de zile am indopat-o cu minunatele medicamente testate si studiate, inclusiv cu Interferon, care era cat pe ce sa o ucida. Apoi am ajuns, intamplator asistenta unui lider a unei asociatii a bolnavilor hepatici. Acolo am aflat adevaruri inspaimantatoare despre Interferon, despre faptul ca toate studiile erau false si totul era doar chestie de profit. Marile companii farmaceutice care sponsorizau aceste asociatii ale bolnavilor hepatici din Europa, plateau bani grei si medicilor ca sa vanda aceste medicamente. Cand mama a ajuns la ciroza, imediat dupa tratamentul cu Interferon, am renuntat la medicatie si la voluntariat. De cativa ani folosim exclusiv apa alcalina si toate analizele la ficat ale mamei au devenit neasteptat de bune. Din pacate s-a ales cu o gramada de alte probleme de la medicatia din trecut, dar traieste si e in parametri de ani buni fara sa mai ia medicamente. Cand ma refer la homeopatie, nu ma refer deloc la pilule de slabit sau alte aberatii, declarate fals ca fiind din plante si cu totul naturale. Ma refer la remedii tip acupunctura, masaj, presopunctura, cure cu retete preparate in casa din fructe si legume. Fata de tot ce poarta eticheta si e fabricat in serie am o rezerva serioasa. Si de cand am mai citit cate ceva am rezerve serioase si fata de tot ce e promovat in mediul academic. In schimb prefer sa caut informatii despre Bowen, chiar daca in final voi fi dezamagita de aceasta terapie. Pentru simplul fapt ca acest tip de impostura nu ma poate ucide, ci cel mult dezamagi. In timp ce impostura cu Interferonul, chiar poate ucide.

      5. Hai ca mi-ai plăcut. Cand ma refer la homeopatie nici măcar nu la refer la homeopatie.

       Serios acum, tu știi care sunt principiile de baza ale homeopatiei?

 46. Nu are rost nici sa te trimit la dictionar si nici sa te invit sa mai citesti o data ce am spus ca sa intelegi exact. Daca reduci homeopatia la pilulele frumos ambalate si despre care se spune ca sunt “pe baza de plante”, nu are rost sa insist si nici sa continui acest dialog al surzilor. Daca tii cu tot dinadinsul sa demonstrezi ignoranta mea si superioritatea opiniei tale, ai reusit inainte de a incepe acest dialog, pentru ca eu admit ca sunt ignoranta in mare masura, pentru ca asta e realitatea. Oricand sunt lucruri pe care nu le stim, dar le putem invata. Diferenta dintre noi doi este ca eu sunt deschisa la a-mi schimba uneori opiniile in legatura cu ceva, la a ma informa, in timp ce tu le stii pe toate si ai pareri gata facute si bine intepenite despre lucruri. Eu prefer sa ma informez continuu si sa am mintea pregatita pentru noi posibilitati, In timp ce tu crezi ca le stii deja pe toate, iar daca, doamne fereste, tu sau cineva apropiat veti avea vreodata o problema medicala grava la care medicii nu va pot da solutie, te vei duce atunci pe la vreo baba si vei testa in pripa si fara discernamant vreo solutie alternativa, care s-ar putea sa nu aiba succes. Asta e pretul prejudecatilor rigide. Cu toata placerea pe care mi-a facut-o acest schimb de idei, o sa ma retrag. O zi buna!

  1. Dragă, dacă ai dovezi serioase ca homeopatia funcționează sunt dispus sa te ascult. Dar asta înseamnă studii serioase nu povesti de adormit copiii.

  2. Ca fapt divers, si eu am mintea deschisa si citesc mereu despre noi posibilitati ale medicinei.
   Ca sa accept insa ca ceva functioneaza, acea terapie trebuie sa treaca prin niste probe de foc (aka, studii, review-uri, meta-analize).
   Care sunt probele tale?

 47. Nu vreau sa ma afund in polemici pentru ca nu am timpul necesar, dar abordarea ta este “clasica” dintr-o perspoectiva bio-medicala (trend folosit tot mai putin in diagnoza dar foarte invocat de catre studenteii de anul 1 sau 2 sau uneori de catre pretendentii la medicina), astazi stiinta medicala foloseste un principiu bio-psiho-social mult mai adecvat zilelor noastre(in asta abordarea pacientului devine una holistica). Si tangential cu bolnavii si “cliseul” bolilor invocat de tine, inclusiv Hipocrate sustinea ca in medicina se trateaza bolnavi si nu boli…si apropos, vezi ca esti destul de dezinformat referitor la medicina chineza si chiar si la cea alopata. Fara suparare

  1. Serios, medicina integrează bulshit holistic fără sa facă studii care sa ii dovedească eficienta? Să-mi spui și mie unde ca sa ma feresc

  2. FElicitari! Un raspuns inteligent la o abordare extrrem de agresiva si incuiata! No offense Insula Indoielii,, dar chiar esti o insula. Izolata de tot…Dar pana la urma e dreptul tau sa faci spume la gura. Macar sa te alegi si tu cu ceva. Pana la urma, statisticile tale medicale – si ale toti medicilor de medicina alopata sunt precum costumele de baie – acopera esentialul. Maturizeaza-te!

   1. Ce spune omul ăla acolo este o prostie. Cei care integrează medicina bazată pe dovezi cu prostiile “holistice” sunt niște inutili ce fac rău pacienților. Și exista nenumărate dovezi în acest sens.

 48. Singurul lucru adevarat este ID pe care ti l-ai ales. Te indoiesti de tot si de toate. Ce poti spune despre “gandirea pozitiva” care tie iti lipseste? Ce poti spune despre “autosugestie” care la multi functioneaza pozitiv? Nu sustin teorii care in practica nu se confirma. Cum explici afirmatia asa zisilor “terapeuti” ca metoda lor are efect doar daca ai incredere sau “crezi” in ea? De multe ori tonul folosit de tine in raspunsuri nu este corespunzator desi cei care scriu nu te jignesc. Mai faci si greseli gramaticale sau/si de ortografie de neacceptat la o persoana atat de “culta” si priceputa in toate.

  1. Da, ma indoiesc de tot si de toate. Well, toate care nu au sustinere stiintifica.
   Ce sa zic despre gandirea pozitiva? Depinde de context ca si autosugestia.

   Afirmatia terapeutilor care sustin ca metoda are efect o explic prin interes direct.
   Ok, tonul meu este sarcastic si cinic. Si ce?

 49. Asta-i trista concluzie: oamenii cauta disperati vindecare , fiind in stare sa dea orice, sa faca orice, sa inghita si un soarece mort, numai sa se vindece. Nu mai conteaza cine se ofera sa-i trateze, ce le ofera, daca este sau nu o metoda verificata stiintific, daca nu pot aparea ulterior efecte adverse necunoscute ( posibile cand substanta nu ti se potriveste, sau cand ,,manipulezi” energii vitale, forte nemasurabile ). – continui mai tarziu –

 50. Credem ca stiinta de azi nu cunoaste totul despre om , despre ce este materia vie si ce anume o face sa fie vie.
  Sa fii ,,minte deschisa”, receptiva la noutate nu echivaleaza dupa mine, cu credulitatea, cu aprobarea ignoranta, cu inghitirea nemestecata a oricaror teorii fanteziste despre minte-trup-suflet doar pentru ca s-a folosit un ambalaj atragator de termeni stiintifici inadecvati la subiect.
  Teoriile acestea ale asa numitei medicine holistice au o mare matrice filozofico-religioasa de tip vitalist. Cei ce vor, pot afla ce inseamna asta.
  Intuim ca in afara de materia grosiera facuta din celule, molecule, atomi, ioni, configurate complex, mai trebuie sa fie ceva care ne scapa masuratorilor. Holisticii acestia ii zic forta vitala, energia vitala, care se integreaza si echilibreaza cu energia Universului, Qi, prana, etc. Altii ii zic suflet. Cine produce, de unde se produc aceste energii zise vitale, ce natura au, caror legi se supun nu se poate demonstra, se poate doar presupune.

 51. Si inca ceva si gata: cei cu aderenta religioasa crestina isi pun problema de la cine vin ,, energiile” care pretind ca vindeca? Si dracu’ poate sa iti dea o bombonica si apoi sa te incalece, cum ziceau batranii foarte haios.
  Din multe motive deci, este bine sa fim rezervati la acest aspect si rationali cand ne aventuram cu tratarea bolnavilor. Sa mergem pe cararile cunoscute si batatorite de cercetarea stiintifica si sa intelegem ca bolile au evolutii adesea imprevizibile care ies din statistica experientei medicului. Inovatiile si experientele nu se fac d’emblee pe bolnavi, profitand de disperarea lor.

 52. @ Vali Dec : nu trebuie sa fii medic ci sa fii perspicace si logic cand citesti ,, studiile de caz” prezentate pe site-ul ala.
  De exemplu :
  Fractura de corp vertebral cu reactiile edematoase perilezionale firesti , se consolideaza ( vindeca) in maxim trei luni, daca se evita anumite miscari si tensiuni mecanice asupra coloanei , asa incat si reactiile edematoase initiale se remit nu prin ,,trezirea doctorului interior”ci prin mecanismele auto-reparatorii proprii fiecarei fiinte vii.
  Si mai putem continua cu logica dar nu cred ca merita atat atentie.
  Ciroza era sub tratament medicamentos ( nu alopat, ca asta-i o eticheta fara suport real) continuu, deci reducerea edemelor nu poate fi atribuita mangaierilor bowen-iste.

 53. Bun UNDA sunt dispus sa ac toot ce zic tu daca ma tratezi gratis slabesc tin stilu de viata acaccept provocarea daca esti asa sigura pe ideile tale adaugama pe razvancj93 sau la nr de telefon 0747767742

 54. ,,un loc pentru ratiune, argumente si dovezi” asa precizeaza autorul acestui blog. Ratiunea trebuie sa fie cea stiintifica, argumentele trebuie sa faca parte dintr-un sistem coerent , adica sa nu fie vulnerabile si sa nu intre in contradictie cu legitatile stiintelor exacte deja verificate .
  Atunci cum merg toate astea de mai sus cu dovezile astea empirice, nesustinute de un sistem epistemologic si care funcioneaza dupa lozinca ,, daca i-a facut bine lui X ” trebuie sa mearga si la mine ?
  Sa fim receptivi la noutate dar sa nu fim creduli. Din cauza credulitatii multora prolifereaza sarlatanii in toate domeniile , nu numai in medicina.

 55. Nici n-am citit ce ai scris tu aici, din momentul în care am văzut că vrei cu disperare să dobori speranţele oamenilor.
  PROSTULE, tu crezi că eşti inteligent?
  After all, toţi suntem doar nişte proşti. Depinde de care prost vrei să fii…
  un prost care nu vede şi e fericit
  un prost care vede şi nu e fericit
  sau un prost care şi vede, şi e şi fericit.
  Simpla ta existenţă, ca om, toate procesele fizice care se întâmplă în tine, e magie. Magia e doar ştiinţa neînteleasă.

  Sunt scârbită de ăştia ca tine, care cred că ştiu anatonia umană, ca pe “Bune ziua.”
  OMUNLE! Noi nu ştim încă APROAPE NIMIC despre noi înşine.
  Abea acum începem să evoluăm ca rasă, abea acum începem să ne descoperim.
  Ţintim spre ani lumină depărtare, când noi nu ştim ce avem în oceane.
  Oh, Doamne, viaţa e mult mai complexă decât crezi tu.
  Doar pentru că NU POŢI înţelege ceva, nu înseamnă că acel ceva nu există.
  Acum nu mai mult de 100 de ani, nimeni nu s-ar fi gândit la calculatoare. Şi uite-le.
  Acum nu mai mult de 200 de ani, nimenu nu s-ar fi gândit la electricitate. Şi iat-o.
  Acum nu mai mult de 500 de ani, nimeni nu s-ar fi gândit la arme de foc. Şi avem bombe nucleare.
  Acum mii de ani, nimeni nu s-ar fi gândit că există focul. Şi totuşi ei aici.

  Voi, oamenii ăştia “inteligenţi” nu faceţi nimic altceva decât să opriţi evoluţia!
  Pentru că singurii care au inventat şi au descoperit au fost oamenii cu IMAGINAŢIE! Oamenilor care nu le era frică să creadă, să exprime, să ţipe în gura mare. Mulţi au murit pentru asta! Dar nu s-au oprit.
  Pentru că tot ce-l face pe om special, tot ce-l face om, e imaginaţia.
  Ăştia ca voi stau în calea evoluţiei. Ăştia care cred că ştiu totul, că nu mai au nimic de învâţat. Care au impresia că nu mai au nimic de descoperit, că dincolo de realul lor nu mai există nimic.
  RUŞINE!
  Mi-e deja silă.

  Păi tu ce crezi, că atunci când un biet bolnav a încercat totul, şi nu mai are nici o speranţă, nu acearcă şi această ultimă sămânţă?! Cu ce drept îi dobori nu speranţele? Cu ce drept îi furi ultima sămânţă? Cu ce drept? Crezi că eşti mai deştept, mai inteligent?! NU eşti! Eşti doar inteligent şi limitat! Asta nu-i adevărata putere.
  Majoritatea activităţilor din corp sunt coordonate de creier. Dacă crezi ceva suficient de mult…există posibilitatea să se întâmple! Lasă-i, omule, să creadă!
  Şi nu-mi veni cu comentariul “Dacă vreau să zbor, pot s-o fac?”
  Îţi răspunde de acum. NU, ÎNCĂ nu poţi. ÎNCĂ! Dar cine ştie până unde va evolua medicina?! Poate până la stadiul în care oamenii vor putea zbura!
  În lumea asta, în care NOI putem să existăm, ceva aşa complex ca şi corpul uman, POATE exista, orice e posibil.
  ORICE!
  Dar în mintea celor atât de limitaţi ca tine, nu se poate întâmpla.

  OH! Şi încă câte mai sunt de spus.

  Oameni, credeţi! Credeţi că ştiinţa poate merge mai departe. CREDEŢI! Credeţi că putem descoperii secretele Universului, Oceanelor, secretul NOSTRU! Al oamenilor. Credeţi că putem, într-un final, că vom putea să ne cunoaştem pe noi.
  Credeţi, oameni! E singura variantă!

  1. Deci tu faci apologia credulitatii? Mișto, mult succes.

   Cei care au contribuit la dezvoltarea omenirii nu au fost cei cu imaginație ci cei care înțelegeau principiile lumii, oameni de știință care s-au folosit de proprietățile lucrurilor din jurul lor

   Dar mi-a plăcut rant-ul a fost ridicol și amuzant.

   1. Limitatule…orbule…mă nene. Nu poţi întelege ceva ce NU EXISTĂ. Ce nu întelegi? N-aveau de unde să ştie că pământul e sferic. Au trebuit să şi-o imagineze, ca s-o descopere.
    Oamenii cu imaginaţie au descoperit totul, fie că o negi tu, fie că nu.
    Eşti doar revoltat din cauză că nu eşti unul dintre ei. Trebuie să ai o viaţă foarte tristă ca să gândeşti aşa…
    Ei au ceva ce tu n-o să ai. Imaginaţia, cum ziceam. Ei au limitarea ta, dar o depăşesc, nu se opresc la primul zid mai înalt.

    Ştii cum e, pe prost îl poţi face să se credă cel mai deştept, dacă e sufiecient de prost.
    Eh, n-avem ce face.

    Dacă tu consideri postul meu atât de amuzant, înseamnă că nu l-ai înteles deloc. Dar nu mă mir.

    Mult noroc cu pesimismul tău. O să ai o viaţă frumoasă, cu siguranţă.

   2. Ah da, am uitat să menţionez că te iei de bieţii oameni care încearcă să lucrete cu creierul, să vadă cât de departe poate merge şi cât de multe poate face, da’ n-ai nimic cu nemernicu’ ce stă în cabinete cu mugecai pe la colţuri, îţi ia tensiunea, şi apoi prescrie vreo 5-6 soiuri de medicamente, ce, vezi Doamne, te vindecă, doar ca să mai facă un bănuţ-două farmaciilor cu care sunt mână în mână?
    Cât de departe crezi că vezi, măgarule?
    După ce că ăia îşi bagă bănuţu’ în buzunar, îţi mai şi fac rău. Eventual ca să îţi mai poată prescrie vreo 3-4 soiuri.

    Aşa, cu terapiile astea, dai banii, poate ai o şansă, poate nu, depinde de fiecare, cât de mult crede, da’ măcar ştii că nu-ţi face nici un rău. Dacă altu’ s-a vindecat, de ce să nu se mai vindece unu’?

    Te rog eu frumos, fă un bine omenirii, şi opreşte-te din scrisul acestor nimicuri.
    Te rog frumos.
    Că doar omul îşi foloseşte aproximativ 10% din creier.
    Şi se ştie că totul în organism e coordonat de materia cenuşie.
    Fă bine, dai semne de inteligenţă.
    N-o irosii revoltându-te pe oamenii ăştia, care încearcă să evolueze, oprind operarea cu chimia, şi încercând, cât-de-cât, să dea un brânci lucrării cu sistemul nervos.

     1. Şi mie rar mi-a fost dat să întâlnesc pe cineva aşa limitat, care să se şi creadă inteligent.

      1. Doar eu am adus argumente în această situaţie. Dacă toţi era ca tine, încă eram convinşi ca e plat pănântul. Refuzi să evoluezi. Trist.

      2. Nu, nu ai adus argumente dar n-am răbdare să te combat.

       Ce ai adus e doar o grămadă de platitudini.

       Îți recomand o carte, Carl Sagan – A demon haunted world.

       Citește și vorbim după.

 56. Dacă ai avea cu ce să mă combaţi ai avea răbdare. Din păcate, n-ai acuma nici o idee, cât-de-cât interesantă, cu care să dobori afirmaţiile mele.

   1. Vai de capul meu. Voiam o discuţie cu tine, omule, da’ cu ăştia de genul tău nu se poate vorbi. Voi sunteţi cei mai buni, toţi suntemi inferiori.
    Bine.
    O lăsăm aşa.

    Salut.

 57. Domnul de la Insula indoielii-este ,desigur, f.f. singur si…deschide discutii in contradictoriu pt. a vorbi ,totusi, cu cineva…Sarmanul…
  Dupa parera d-lui, homeopatia -nu exista-pt. a se putea contrazice cu sutele de martori care sunt convinsi de cu totul altceva…

  I-am raspuns alta data cu o mica povestire a lui Marin Preda .
  Acesta povestea despre un taran din satul lui,care a vazut o girafa,s-a uitat la ea o zi intreaga si seara a plecat acasa clatinind din cap si afirmind ca asa ceva nu exista…
  Asta este ,omul are nevoie sa fie bagat in seama …inca o data ..sarmanul…

  1. Si vrajile exista si au efect. De astea ce zici ? Cum le explici ? Tot cu energii cosmice necunoscute inca, si cu ,,fizica cuantica” ? Sau cu sugestie telepatica? Sau cu dracul?

   1. Tot ce exista pe lumea asta va putea fi explicat matematic intr-o zi chiar daca iti place sau nu asta. Cat despre paranormal in general nu exista decat in mintea celor pasionati de senzational. Pot sa-ti exemplific , pentru ca asa imi place mie, cu combustia spontana.De curand un doctor a inceput un studiu despre vindecarea cancerului cu radiofrecvente. A vazut in schimb ca un pahar cu apa cu o anumita concentratie de sare arde efectiv sub influenta frecventelor radio de o anumita frecventa.
    Filmul este pe you tube. Daca il gasesc il postez aici

 58. Nu o sa comentez pe marginea subiectului, dar esti o persoana cel putin naiva daca nu crezi in capacitatea de auto-vindecare a corpului uman, si nu ma refer la tehnicile de auto-declansare si subiectele comerciale vehiculate in presa si pe internet.E la “mintea cocosului” de ce medicina nu aduce in discutie capacitatile de auto-vindecare, mai ales ca cea mai puternica industrie a lumii, industria farmaceutica, ar avea grav de suferit.Apreciez tentativa de a deconspira, dar nu te subestima, si mai ales, nu ii face si pe altii sa se subestimeze.

  1. Capacitatile de autovindecare sau de auto-reparare sunt foarte bine cunoascute de medici , pentru ca tocmai pe aceste capacitati se bazeaza vindecarea organismului dupa operatiile chirurgicale, pe acestea se bazeaza repararea organismului ajutat ( doar) de medicatia administrata. Pe autoreparare se bazeaza consolidarea unui os fracturat si cicatrizarea unor plagi ( rani) . Cei ce nu au cunoastinte in acest domeniu decat cele de cultura generala, isi inchipuie alte basme. Industria farmaceutica are interese comerciale ca orice industrie, iar medicii trebuie sa aiba discernamant. Pacientii este bine sa se informeze , sa fie mai putin recalcitranti la stiinta medicala si mai nereceptivi la povestile vracilor si ,,doftoroaielor”cu leptop si minciuni poleite in terapii bowenistice si holisice. Azi toti ,,se pricep” la fotbal, politica si medicina !

    1. Nu ai spus chiar asa , ci ca ,,medicina nu aduce in discutie capacitatile de auto-vindecare” .
     Care este legatura intre acest aspect si interesele industriasilor si comercinantilor din industria farmaceutica? Oare medicii sunt toti ,,vanduti’ sau subordonati in vreun fel acestor interese? Poate cativa or fi dar marea masa nu au nici un ghiseft de la comertul cu chimicale medicamentoase, asa incat de ce ar pastra o liniste mormantala asupra acetui aspect?! In ce ,,discutie” sa aduca medicii aspectul auto-vindecarii? In ,,discutiile televizate? in discutiile cu pacientii ?
     Medicii stiu cat anume face organismul in procesul reparator al vindecarii si cat trebuie ajutat cu interventie stiintifica. Despre medicii escroci ( putini sau cati or fi) nu vreau sa dicut , ca ei fac ( sau ar trebui sa faca)obiectul preocuparilor altor autoritati.
     Multi pacienti au observat si ei ca in anumite conditii , se vindeca mai repede pentru ca au ajutat propriul organism sa se repare, evitand acele situatii ce ingreuneaza vindecarea.
     Terapiile fara explicatie ( unii zic ,,deocamdata”) logic-stiintifica, trebuie evitate , atat timp cat pot avea ulterior efecte imprevizibile, de vreme ce nu se stie cum au actionat.
     ,,Pionierii”, avangardistii unor metode incerte pot face experiente pe propriul corp dar nu au dreptul moral sa faca experiente nesigure pe corpul unor oameni disperati de boala.

     1. Eu ti-am pus o intrebare la care sa raspunzi cu “da” sau “nu”.Daca nu ai inteles, citeste din nou intrebarea si raspunde ulterior.”Chiar asa” nu are nicio relevanta in ceea ce am postat prima data sau in raspunsul tau.
      Cand am spus “medicina”, m-am referit la reprezentanti, nu la fiecare medic de familie in parte.Si ai inteles din prima la ce ma refer, sau esti putin ignorant, dar din dorinta arzatoare de a va contrazice, incercati sa intoarceti contextul in propriul avantaj.Normal ca MEDICINA isi va sustine industria.Si sa nu vorbim de medici, care in parte sunt plafonati.AFACEREA, pentru ca de asta e vorba.Acum te-ai prins?

      1. Radule, în prima intervenție ai afirmat două lucruri:
       1. Că autorul articolului este naiv pentru că nu crede în capacitatea de autovindecare a corpului uman. Este o insultă fără obiect; ceea ce spune omul, pe bună dreptate, este că această capacitate este limitată la anumite condiții și nu poate fi invocată misterios prin ritualuri cu mângăieri magice, precum pretind boweniștii. Nu există vreun om care să nu fi văzut cum se vindecă o zgârietură sau o răceală banală, fără a fi nevoie de doctori sau medicamente.
       2. Că medicina tradițională ține ascunse capacitățile de autovindecare. Aberant. O mulțime de soluții medicamentoase și fizicale au în vedere tocmai stimularea acestei capacități. Orice reechilibrare hidroelectrolitică, minerală, vitaminică, orice stimulare a imunității, orice curățare a unei plăgi, orice program de recuperare motorie după un accident sau atac cerebral, chiar și vaccinurile mult discutate de autor în alte articole, au drept scop tocmai ajutarea și stimularea organismului, să-și facă treaba mai bine.
       Atunci când auto-repararea are loc de la bun început, pacientul nici nu mai ajunge la vreun medic. Nu are de ce, vede el singur că e mai bine de la o zi la alta. Problema este atunci când așteaptă și așteaptă și lucrurile merg spre rău. Ce face? a) Așteaptă și mai mult să pornească odată auto-repararea, cu riscul de a se agrava și a scăpa din vedere un diagnostic grav? b) Merge la un șaman dinăsta care-l convinge că apa chioară pe post de homeopatie sau jocul bowenistic cu degețelele pe corpul lui va rezolva problema? c) Merge la medicii specialiști și face investigațiile și tratamentele care sunt considerate ca necesare în lumina cunoștințelor științifice actuale? Un om cu capul pe umeri știe că răspunsul c) este corect. Ah … că poate un medic este cointeresat să scrie un preparat mai scump cu efect similar altuia mai ieftin – e posibil să dai peste așa ceva. Aspectul mercantil există cam în toate domeniile vieții moderne. Însă cel puțin dai banul unuia care și-a tocit coatele zeci de ani învățând medicină adevărată și care chiar are habar ce face, și nu unui vraci care profită de naivitatea oamenilor simpli.

      2. Eu nu am spus ca cel mai bun remediu este sa stai si sa te uiti pe pereti.Am spus ceva de lipsa de efect a medicamentelor, tehnicilor de vindecare pe care ni le “procuram” din industrie? Nu cred.Cand am spus “auto-vindecare” m-am referit la autonomia corpului de a se reface fara ajutorul medicamentelor.Citeste de doua ori inainte sa te contrazici.Hraneste ego-ul, stiu.
       Auto-vindecarea este ceva nepalpabil, dar sunt sigur ca exista.Nu as vrea sa fiu pus in situatia de a imi demonstra capacitatile de care cu siguranta nu sunt constient, dar sunt atatea “lucruri” in corp pe care inca nu le-am descoperit.Ma deranjeaza vehementa cu care va dati cu parerea de niste lucruri care exista, dar nu sunt dovedite.Sunteti total obiectivi intr-un subiect abstract pana la urma… De ce atatea contre? Mi se pare ca autorul a fost destul de strict in parerea lui, iar ce incerc eu sa spun este ca atata timp cat suntem energie, si diferite configuratii ale energiei genereaza diferite lucruri, fiinte etc, nu ar trebui sa excludem, dar nici sa credem ca este calea salvarii.Asa greu e sa pricepeti ?

      3. “Capacitatea corpului de a se reface fără ajutorul medicamentelor” există în anumite situații și lipsește în altele. Vezi ce pățește diabeticul fără insulină. Vezi ce pățește hipertensivul fără medicația antihipertensivă. Vezi cum se murea pe capete de infecții înainte de antibiotice. Vezi ce viață are parkinsonianul fără antiparkinsoniene, sau epilepticul fără antiepileptice. Și pot să-ți dau sute de exemple.
       E foarte bine că autorul este strict, pentru că trăim într-o țară în care cam o treime nu se caută numai când e prea târziu, și o treime se duc la escroci, din cauza proastei informări și lipsei de educație științifică. Medicina modernă a ajuns să salveze cazuri disperate, să dubleze durata medie a vieții, să crească simțitor calitatea ei, și asta în doar 1-200 de ani. Nu spune nimeni că am ajuns la capăt, însă progresul este obținut prin cercetare medicală, nu prin aberații izvorâte din mintea unui tâmplar. Trăim într-o epocă în care prostimea preferă marile adevăruri woo-woo din revistele de gospodine. Așa a ajuns lumea să nu-și mai vaccineze copiii, să bea apă chioară pe post de tratament homeopat sau să creadă că gâdilatul bowen are efecte miraculoase. Din acest motiv orice articol caustic și orice miștocăreală la adresa acestor pseudo-terapii este binevenită.

      4. Sunt de acord cu dumneavoastra, dar cum de anumiti medici practica si aceasta tehnica de vindecare? Este unul in Alba Iulia care-i medic, iar unul este profesor de sport, absolvent vezi doamne al Academiei Australiene de Terapie Bowen lect.dr. si ce academie este asta?

      5. Nu a spus nimeni că toți medicii sunt străluciți, chiar contrariul, foarte puțini sunt devotați muncii lor, foarte puțini au o gândire critică și foarte puțini nu încearcă să te stoarcă de bani. Dar asta nu este din vina medicinei sau a științei. Sunt oameni, sunt români și cum se întâmplă în absolut orice domeniu, și aici sunt mulți tâmpiți și mulți escroci. Orice metodă de a face bani este bine venită, mai ales când terapiile alternative nu au nevoie de cine știe ce ustensile.

 59. Las comentariul aici desi nu e locul lui aici, ar fi la Despre Insula Indoielii.
  Noua versiune de site e mai putin friendly decat cea veche. Lipsesc meniurile si o metoda de navigare mai usoara in pagina, ar fi util lista articolelor… ar fi cateva chestii de facut pentru a fi mai usor de parcurs, citit, comentat, etc.
  Acum e blog-ul tau, imi place sa il citesc, daca tie iti place asa ok lasa-l asa, dar daca ai timp/chef si crezi ca merita fa cateva imbunatatiri sa fie mai placut la vedere si de lecturat, asa eu cred ca lumea se va indeparta de el si cred ca merita sa il citeasca cat mai multi in special din cei care nu sunt inca spalati pe creier – dar se invart in grupuri cu cei spalati deja.
  Si continua cu articolele despre terapii gen aia a lui Hammer – care mi se par f periculoase. Eu apreciez munca ta.

  1. Fixxer, mulțumesc, doar am schimbat tema dar nu am apucat sa adaug istoricul și alte chestii.

   Personal ma interesează sa am foarte mult spațiu pentru text sa fie largi coloanele, restul e cancan.

   Dar o sa apuc sa mai modific în curând, probabil chiar azi mâine.

 60. Pentru cei care au citit mai sus comentariile despre lapte am gasit filmul asta care prezinta si cateva studii

 61. tERAPIA ASTA E UN FEL DE MASAJ LIMFATIC,DAR, MASAJUL LIMFATIC CRED CA ESTE MAI EFICACE DECAT ACEASTA PROSTIE.

 62. Din cate observ nu ai reusit sa gasesti dovezi ca aceasta tehnica ar fi o prostie, e adevarat ca nici efectele ei benefice nu au fost dovedite, dar oare la cat de limitata e stiinta si la cate descoperiri noi se fac zi de zi cum ai poti sustine ca e o prostie ? lipsa de informatii demonstreaza doar ca inca nu avem un raspuns, nici pe departe ca ai tu raspunsul

  1. Bravo Raluca, ai dreptate. Și acum te întreb : cât de ok este din punct de vedere moral, etic, financiar, legislativ etc sa declari ca vindeci toate alea când nu ai nici o dovadă în acest sens?

   1. Doamna la care merg eu pentru terapie Bowen nu sustine ca te vindeca de toate..ea crede ca iti amelioreaza problemele.. mamei unei prietene I s-a pus diagnostic de cancer la ficat..nu a luat nimic..a mers la Bowen, a facut terapii florale, a renuntat la carne..iar la control medicii I-au spus ca s-au inselat..acum, hai sa fim seriosi..la astfel de medici sa mergem (medici buni, din Cluj-Napoca!!!!)…Doamne freste, dar sa te vad pe tine cu astfel de probleme..ce o sa faci? te rezumi la medicamente?

    Apropo, am o cunostinta farmacista..cu probleme la glanda tiroida, tensiune..a renuntat a medicamente si a mers la homeopat..dupa 10 zile de tratament I s-au dezumflat mainile si picioarele, fata..nu mai are problem cu roseate din obraji si nu mai ia deloc tratament medicamentos pentru tensiune..

    Esti inca sceptic/a..problema ta..dar nu mai scrie labareli pe site-uri..

    Te salut!

    1. Foarte interesant. Oare care variantă este mai probabilă?
     1. Un medic a pus un diagnostic greșit din diferite motive – analize neconcludente, grabă, nepricepere, diagnostic diferențial insuficient gândit (se întâmplă zilnic).
     2. Un cancer hepatic s-a remis spontan (se întâmplă, chiar dacă nu foarte frecvent, vezi de exemplu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3283101/).
     3. E o poveste inventată, deformată, sau exagerată de cineva care are dorința de a susține o idee (se întâmplă extrem de frecvent).
     4. Cancerul de fapt se vindecă prin terapii florale, renunțarea la carne și Bowen, dar există o uriașă conspirație a medicilor și cercetătorilor care nu vor să recunoască acest lucru.

     1. “Un cancer hepatic s-a remis spontan (se întâmplă, chiar dacă nu foarte frecvent, “…sa nu confundam frecventa…cu coincidenta….iar coincidenta in domeniu medical….nu prea cred ca exista…iar nepriceperea la momentul actual deja …cred… ca e apanajul doctorilor…blabla…

      1. Nu prea înțeleg ce vrei sa spui. Cumva declari ca terapia Bowen vindecă forme de cancer? Care din cele peste 200? Cu ce frecvență? Prin ce mecanisme? Ce efecte secundare (știu, știu, nici unul)?

       Este acest efect consistent pentru o mare parte a populației? Poate fi doar efect placebo? Sunt ratele de remisie în urma Bowen similare cu ratele de remisie generale?

       Ia răspunde matale la aceste întrebări cu dovezi și studii științifice și apoi vorbim.

   2. N-am mai stat de mult sa citesc cap coada ce zice la bowtech pe site , desi articolul tau plus comentariile le-am luat de vreo tgrei ori la rand.
    Imi dai si mie un copy paste unde scrie la ei ca vindeca tot?

    1. “Geniul lui Tom Bowen, fondatorul tehnicii Bowen, a constat in descoperirea faptului ca organismul nostru dispune de abilitatile necesare rezolvarii oricarei afectiuni si ca aceste abilitati se declansaza in momentul in care se realizeaza relaxarea totala a corpului.”

     Bonus : “Cum nimic nu este intamplator, exista un motiv pentru care ati ajuns aici. ” :))

     1. Cumva insula Indoielii e diagnosticat cu personalitate multipla si tu abia acum ai inceput sa te manifesti?

    2. insula imi raspunzi si mie la comentariul asta
     Rog pe toti ceilalti care ar putea fi interesati sa raspunda sa se abtina.

     N-am mai stat de mult sa citesc cap coada ce zice la bowtech pe site , desi articolul tau plus comentariile le-am luat de vreo trei ori la rand.
     Imi dai si mie un copy paste unde scrie la ei ca vindeca tot?

     1. Ți-am dat eu citat de pe site-ul lor. L-ai citit și mi-ai și răspuns. Dar te rog, continuă cu întrebările stupide la care evident doar Insula îți poate răspunde.

      1. Probabil ca te ascunzi dupa Motanul si dupa tot soiul de ocolisuri din condei pentru ca nu poti gasi asa ceva?

      2. Era bine daca o faceai .Vezi tu nu Motanul a subliniat treaba cu vindecarea in articol si in comentarii
       Să nu uitați nici o secundă că terapia Bowen pretinde că vindecă absolut orice boală.

       insulaindoielii
       octombrie 3, 2013 la 14:04

       1

       1

       Rate This
       Nu sunt deloc revoltat de ceea ce înseamnă holistic. Sunt revoltat de ceea ce spune ca vindeca fără să producă dovezi. Adica minciuni.
       Insultele spun mai multe despre tine decât despre mine
       Răspunde
       insulaindoielii
       ianuarie 17, 2014 la 17:18

       1

       0

       Rate This
       Bravo Raluca, ai dreptate. Și acum te întreb : cât de ok este din punct de vedere moral, etic, financiar, legislativ etc sa declari ca vindeci toate alea când nu ai nici o dovadă în acest sens?
       Răspunde

       Motanul
       ianuarie 21, 2014 la 17:43

       0

       0

       Rate This
       “Geniul lui Tom Bowen, fondatorul tehnicii Bowen, a constat in descoperirea faptului ca organismul nostru dispune de abilitatile necesare rezolvarii oricarei afectiuni si ca aceste abilitati se declansaza in momentul in care se realizeaza relaxarea totala a corpului.”
       Cat desprecitat chiar nu vad unde zice ca bowen vindeca.Ceea ce se spune in citat este si ceea ce sustine atat scoala bowen cat si terapeutii experimentati.Terapeutii bowen sunt facilitatori ai vindecarii.Prin miscarile de bowen ei transmit un mesaj de relaxare. Ce rezolva corpul si care este gradul de relaxare obtinut dupa bowen depinde de fiecare in parte.
       As mai vrea sa-ti atrag atentia si la citatul urmator
       Corpul dumneavoastra trebuie sa regaseasca drumul catre functionarea echilibrata, sa reinstaleze mecanismele de auto-aparare si sa aleaga un optim, in circumstantele date, pentru cea mai buna stare de sanatate posibila.
       Poate ti-a scapat pentru ca citesti atat de mult in atat de multe domenii.Un optim in circumstantele date -intelegi?
       Si prin asta ai si tu fixxer raspunsul -care este legatura cu nutritia
       Noi suntem ca si organisme, sisteme entropice.Adica pentru a functiona avem nevoie sa facem schimburi cu exteriorul.Poti sa relaxezi pana nu mai poti fibra conjunctiva ca sa permiti oxigenarea hidratarea si hranirea mai buna a celulelor , daca nu aduci un aport optim de nutrienti ca sa permiti hranirea cat si procesele de
       detoxifiere ,nu ai cum sa beneficiezi 100 la 100 de bowen.

      3. Unda, ce fel de mesaj?
       Catre care parte a corpului?
       Ce frecventa foloseste acest mesaj?
       Poate fi interceptat cu aparatura potrivita?
       Poate fi tradus, izolat, refolosit?
       As putea sa imi dau cate un mesaj de-asta dimineata ca sa nu ma imbolnavesc niciodata?
       Daca copii invata in liceu sa isi dea mesaje vinecatoare nu se mai imbolnavesc cand sunt adulti?

       Tu nu vezi ca te duci intr-o gaura neagra? Nici nu poti explica cu termeni stiintifici ceea ce spui.
       Astea sunt vrajeli, abureli si manipulari. Iote fleosc, mesaj de vindecare, really? Pai inseamna ca oricine poate transmite acest mesaj ca doar terapeutii bowen nu afla nimci spectaculos la cursuri, doar cum sa gadile buricul unui pacient.

       Hai sa folosim Bowen la traumatologie, in caz de accident de avion in munti. Daca stiau Bowen medici de acolo puteau sa-l salveze pe Iovan de la inghet? Doar inghetul e o stare de dezechilibru al organismului.

       Ce faci tu se numeste “drinking the kool-aid” esti atat de investita in bulshitul Bowen incat nu-ti mai dai seama ca orice spui nu are nici o valoare reala.

      4. Dpdv a ceea ce se stie pana acum in terapia bowen raspunsurile sunt urmatoarele
       1-un mesaj de relaxare .|Daca vrei ceva de genul 0101 ca sa intelegi, cand medicina o sa aiba asa ceva pentru cuantificarea stimulilor transmisi de factorii fizici chimici electrici …o sa ai si pentru acest mesaj bowen.
       2-de la periferie unde aplici miscarea catre creier si apoi inapoi catre periferie acolo unde este nevoie
       3-vezi 4
       4-nu stiu daca exista inca aparatura speciala pentru asa ceva .Tot ce pot sa-ti spun este ca dr Dogaru , seful de catedra de la biofizica a prezentat la un curs, niste traductori microscopici cu care se masura in vitro suprafata unei celule. Daca a evoluat mai mult tehnologia asta si pana la ce nivel sau in ce fel se pot face masuratori de acest gen nu stiu inca.Ia si tu legatura cu el si vezi ce-ti spune.Oricum sunt sigura ca daca medicina clasica detine tehnologia asta atat de specifica pe care o ceri tu ,ea poate fi aplicata si pentru terapia bowen.Mai ramane doar problema costurilor.
       5-vezi 4
       6 nu nu poti –bowen ca si terapie se face in medie saptamanal. In plus n-ar strica sa mai citesti o data comentariul la care tocmai ai raspuns cu asa ceva
       7-probabil ca da nu stiu sigur dar ce pot sa-ti spun cu siguranta este ca mesajele astea vindecatoare nu tin de terapia bowen si ramane de vazut daca ei inventeaza ceva mesaje vindecatoare cat de protectoare pot fi pe viitor . Tocmai ce ti-am scris mai sus ca bowen tine de relaxare dar daca vrei sa-i dai inainte cu intrebari tendentioase fara sa citesti cu atentie ce scrie pe site sau ce mai scriu eu prin comentarii dai inainte .

       Nu sunt intr-o gaura neagra diferita de cea in care se afla si medicina la momentul asta . Nu vine nici un extraterestru in timpul terapiei sa-i aduca pacientului un corp virtual cu cai de cpnducere diferite de cele pe care se face in mod normal conducerea semnalelor care apar in corp ca urmare a contactului de diferite feluri cu mediul inconjurator. Dar vezi tu ar fi interesant de stiut daca ai gasit studii despre frecventa cu care este transmis curentul de la fizioterapie in diferite tesuturi(nu ceea ce se aplica la suprafata pielii) pentru ca in esenta cam asta este ceea ce imi ceri mie sa-ti aduc.

       Iote fleosc mesajul de vindecare e mesaj de relaxare.

       Se poate folosi si in traumatologie dar vreau sa-ti reamintesc ca terapia asta e complementara medicinei alopate.In cazul asta miscarea de urgenta poate determina scaderea dramatica a sangerarii in cazul sangerarii Andrew ne povestea despre un asemenea caz de sangerare in jet din artera faciala ,care dupa miscarea de urgenta a ajuns in cateva secunde la o simpla picurare si asta nu din cauza exanqvinarii. In plus miscarile specifice unei anumite zone, nu se aplica daca exista fractura acolo. A mai povestit de asemenea de reducerea unei fracturi cred ca claviculare, tot dupa aplicarea urgentei ,fara alta interventie.Asta nu inseamna ca acea fractura nu trebuie gipsata dupa.Cat despre inghet –optimum in conditiile date spune multe.Inghetul e inghet il combati cu caldura-daca ai.Faptul ca tu te legi de asa ceva –e in stilul tau si nu am ce altceva sa mai spun.
       Acum tu o iei cum vrei –poti crede sau nu.1000 la 100 ca nu crezi dar asta e.
       Chiar nu inteleg de ce daca vrei atat de mult sa combati terapia asta, nu te duci tu sa faci cursurile astea ca sa poti fii cu adevarat eficient in ceea ce faci.Dai sfoara in tara ,strangi niste bani si afli singur care-i diferenta intre mangaierile pe care ti le imaginezi tu ca ar fi asa zis vindecatoare si miscarile bowen.Imi e grau sa cred ca nu gasesti niste sustinatori prin padurea de antibowenisti

       Personal nu am cum sa nu cred in bowen –am vazut prea multe.La fel ca si ceilalti terapeuti nu spun ca rezolva orice stiu ca are limite. Tu esti singurul care continua sa bata apa in piua cu mesajele vindecatoare ignorand tot ceea ce este scris.

       Asta” Daca copii invata in liceu sa isi dea mesaje vinecatoare nu se mai imbolnavesc cand sunt adulti?” chiar nu stiu de unde ti-a venit .Ai gasit ceva scris pe site la bowen sau ai ceva reminiscente de undeva si refulezi aici la articolul asta? Daca ai gasit da un copy paste sa mai avem ce discuta.

      5. Unda…
       1. “Un mesaj de relaxare”. Huehuehue, tu te auzi? Medicina ARE ceva pentru cuantificarea stimulilor, ba chiar stim cu exactitate cu ce viteza se misca impulsul electric prin neuroni. Si nu e o problema de cost am facut un test de genul asta acum aproape 15 ani.
       http://en.wikipedia.org/wiki/Nerve_conduction_study
       http://en.wikipedia.org/wiki/Electromyography
       2. Mmmhm, deci daca pacientul ar fi conectat la un aparat ai putea urmari cum simte ca a fost atins -> semnal merge la creieri. Si apoi tu spui ca ai putea evidentia cum creierul da un impuls electric unor nervi (ca altceva n-are la dispozitie) care apoi transmit impulsul electric mai departe celulelor bolnave, si undeva in tot acest misticism creierul traduce gadilatul tau in “hei, vezi ca ti-a cazut cureaua, pune-o la loc”. Deci n-ar mai fi impuls electric ar fi cu totul altceva.
       Stii ce? Afirmatia asta este perfect, dar pefect masurabila, evident mai putin partea a doua, unde totul va esua lamentabil pentru ca Bowen nu are baza stiintifica. Dar iti urez succes in a demonstra.
       3 si 4. In vitro multe se pot face. In vivo e cu totul alta viata.
       5 si 6. convenabil si evident. Daca oricine ar putea sa faca asta de ce ar mai fi nevoie de terapeuti.

       “Andrew ne povestea despre un asemenea caz de sangerare in jet din artera faciala ,care dupa miscarea de urgenta a ajuns in cateva secunde la o simpla picurare si asta nu din cauza exanqvinarii.”

       Nu stiu cine e Andrew dar e prost cu spume. “miscarile de urgenta” n-au nici o legatura la o rana deschisa. Exista o diferenta de presiune dintre sangele din artere si presiunea aerului exterior. EVIDENT ca se va opri in cateva secunde, asa cum atunci cand deschizi sticla de Pepsi fasaie un pic si dup-aia ii trece in cateva secunde.
       Sunt convins ca ti-ai imaginat ceva sangerare cu jet ca-n filme, alea se intampla foarte rar si deseori sunt exagerari.

       Unda, hai sa facem un deal. Eu ma duc la cursuri de Bowen daca mi le platesti tu. Ca eu nu vreau sa sustin cu banii mei sarlatanie. E o problema etica din care nu prea pot iesi, as vrea sa investighez niste dubiosenii dar nu vreau sa le dau bani celor care le promoveaza.
       In plus, am un articol despre cum nu e nevoie sa testezi personal absolut orice (pentru ca nu e stiinta ci doar anecdota). Iata-l http://insulaindoielii.wordpress.com/2012/02/01/incearca-nu-judeca/

       Dar hei, banii gratis sunt gratis, deci da-mi un mail de pe adresa pe care o folosesti aici daca esti interesata si iti raspund cu contul meu IBAN.

  2. Dacă nu există dovezi care să susțină efectele respective ( efecte promovate de terapeuții peștelui prăjit ) atunci pentru orice om normal la cap asta ar însemna că tehnica respectivă este o prostie. Nu ai nimic care să îți susțină afirmațiile magice delirante dar tu ca terapeut de coșciuge alternative dai înainte cu tupeu și încerci să omori oameni ( nu mă refera la tine, ci la general ). Asta pe lângă faptul că poți să îți dai seama că este o tâmpenie doar aplicând niște logică elementară la banalele cunoștințe de biologie pe care le-ai căpătat în liceu. Povara dovedirii afirmațiilor cade pe Gigelul care a făcut respectivele afirmații, nu pe ceilalți. Nu este normal să încerc să îți explic de ce nu există inorogi înaripați când tu afirmi că există, zburdă pe câmpii, sunt roz și invizibili dar noi suntem prea proști și încă nu avem mijloacele necesare pentru a putea să îi detectăm. Este absurd. Tu trebuie să demonstrezi că inorogii există, nu noi trebuie să îți demonstrăm că nu sunt reali ( cu toate că deja s-a făcut acest lucru prin studii științifice iar toate terapiile alternative nu sunt cu nimic mai bun decât placebo ).

   Gândește-te puțin, dacă ceva funcționează și se pot scoate bani frumoși de acolo ( și din toate terapiile de coșciuge alternative se scot bani frumoși ) de ce nu ar fii acceptate de medicină ? Le este frică să nu se îmbogățească prea repede ? Le este frică că sunt oamenii mult prea sceptici ( bună gluma, știu ) ? Sau oare nu funcționează ? Toate lucrurile care funcționează sunt acceptate de medicină, cele care sunt respinse nu sunt susținute de dovezi și au eșuat să se comporte mai bine decât placebo.

  3. Exact din aceasta cauza(poate m-am grăbit dar a fost adhoc) am comentat ca e un blog de cacao…cand arunci cu piatra…asigura-te ca stii cu ce arunci…mai intai…

 63. Cred ca e un blog de cacao….e dreptul meu-sa cred, e dreptul dvs. sa lasati postul… sau nu :)))

 64. Mda..pentru mine tot ce ai scris aici este pura dezinformare pentru oameni..eu sunt cea mai sceptica persoana de pe lume si am mers la Bowen doar ca sa vad care e treaba cu ea..si ..uimitor..am resimtit o multime de efecte..de exemplu: dupa prima sedinta am facut febra musculara la picioare si mi-a aparut o banda de cosuri in zona lombara..apoi am inceput sa imi simt pancreasul secretand..dupa a doua sedinta mi-au aparut doua pete (mari) pe fata (pe ambii pometi)..iar dupa a 4 sedinta am observant eu ca mi-a pierit pofta de dulce (eu, care consumam o ciocolata pe zi, cel putin)..om obisnuit sau vizionar, acest Tom a avut o intuitie buna..poate ca a studiat el ceva carti despre acupunctura..

  In afara de asta..Reflexoterapia a scapat-o pe o verisoara de-a mea de mai mult de 20 de kilograme in plus..

  Personal previn racelile fiului meu cu spary de la Forever..cu aloe.. (tot asa I-am tratat si amigdalita pultacee, cand medical imi recomandase antibiotic, speriindu-ma ca daca nu ii dau va face complicatii si voi trebui sa ii scot amigdalele..apropos, fiul meu facea amigdalita cel putin o data pe luna..iarna asta nu a mai facut deloc)

  Asa ca..te rog sa ma scuzi cand spun ca vorbesti in necunostinta de cauza..

  Reamintesc..am fost una dintre cele mai sceptice persoane..nu am crezut in efectele tratamentelor de la Forever, sau Bowen..deci nu a fost vorba de efectul placebo..

  Va salut si va doresc sanatate maxima!

  1. “.eu sunt cea mai sceptica persoana de pe lume si am mers la Bowen ”

   10/10, would troll again

 65. Buna! Nu de curand am mers si eu la terapia asta Bowen la recomandarea unei colege. Am mers pentru ca am niste probleme mai grave si deveneam stresata. Mi s-a zis ca chestiile astea te vindeca din interior, practic corpul tau se lupa cu boala. Am mers la o sedinta, dar inca sunt sceptica in privinta acesteia. Ma dor toate, in special spatele si tot la fel dorm noaptea :)) cand am ajuns acolo m-a tot asezat, mi-a dat de completat ceva si… la treaba! Ok, dar totusi asteptam o discutie. Inca nici acum nu reusesc sa inteleg ce-i asta. Cand am intrebat de la ce mi se trage o anumita problema a fost frustrata ca am intrebat-o si mi-a zis ca nu e ea doctor sa-mi puna un diagnostic. Bine, si atunci daca dam cu presupusul ce facem? Mi-a zis ca o sa am nevoie de mai multe sedinte sa ma vindec. Sincer, inca nu vad nimic bun in asta, doar ca tot la o sedinta 50 de lei se duc pe apa sambetei fara sa stiu daca e bine sau rau. Am prietena care de cand s-a dus la Bowen tot mai multe probleme i-au aparut si i s-au agravat. Am cautat si pe net mai multe informatii despre Bowen, dar nimic concret. Am apelat la asa ceva sa scap de operatii si medicamente, dar nu prea vad ceva schimbari. Parca mai rau sunt. PS: cand in foaia aia cu bolile am trecut ca iau anticonceptionale s-a uitat urat la mine, oarecum, si intr-o oarecare masura mi-a interzis categoric acest lucru. Poi daca eu vreau sa iau care-i problema ei? Nu de nebuna le iau.Poate ca la terapia dumneai se renunta la operatii, medicamente si chestii de genul, dar nu prea am puterea sa cred ca te vindeci doar asa din senin fara sa faci nimic. E prea ciudat. In concluzie, era cam revoltata pe baza faptului ca, noi credem mai tare in medicamente decat in terapiile alternative. Oricum mi se pare ciudat!

  1. Denisa, trimite-i respectivei ca ai citit pe site-ul meu ca Bowen e o terapie inventata fara nici o dovada stiintifica si ca nu ii mai dai 50 de lei pe sedinta pana nu iti prezinta studii facute pe minim 100 de persoane, randomizat, controlat cu placebo care a dovedit eficienta in ceea ce te trateaza pe tine.

   1. AAAAh…si sa nu uitam apropo de ce spuneai intrun post anterior…..si Isus a fost tamplar…si iaca-ta-l mare vedeta dupa 2000 de ani.

    1. Mda, dar nimeni nu-l apreciază pentru cât de bun tâmplar era. In schimb vorbele i-au fost răstălmăcite timp de sute de ani începând chiar cu Paul. Citește niște exegeza biblică ca nu mă pasionează subiectul aici.

    1. Din momentul in care au aparut sute(nu vreau sa spun mii) de cazuri de vindecare …sub egida unui forum unanim acceptat…cred ca sarlatanismul deja se exclude…

     1. Nope, sarlatanismul se exclude doar când se dovedește științific că terapia Bowen face ceea ce zice ca face.

      Putem dezbate dacă terapeuții sunt True Believers sau mincinoși notorii, dar cam atât. Cat timp nu au studii sunt cu toții șarlatani fie cu știință fie din neștiință.

 66. din Dex : ȘARLATÁN, șarlatani, s. m. Persoană necinstită care înșală buna-credință a cuiva; farsor; escroc. — Din fr. charlatan.
  Stiintific nu au putut dovedi nici curentul electric la momentul respectiv….nici propagarea undelor….etc.

  1. Hai nu face apărarea struțului. Afirmațiile Bowen sunt perfect testabile în condiții de studiu double blind placebo controled. Ca nu s-au făcut studii pana acum în peste 20 de ani de existenta a pseudo terapiei arata ca dacă au încercat sa le facă li s-a stins sub nas relevanta științifică.

   Deci? Alte scuze?

   Definiția din dex e perfecta. Oamenii vin cu bună credință și șarlatanii le înșală așteptările. Ca o fac știind ca sunt mincinoși sau nu e alta discuție.

    1. Hai sa privim aceasta situatie si din alta perspectiva….medicina alopata a aparut de mult timp…si s-au facut studii….cred ca ar trebui sa mai asteptam…

 67. Offf, ma enervezi cu criteriile astea stiintifice… :)))) , stiinta asta a incetat sa mai poarte “rochita” ei de fo 40-50 de ani… nimeni nu mai face studii pt. sanatate…ci doar pt antisanatate…nu dorim natiuni sanatoase ci natiuni bolnavicioase pt. a se vinde medicamente…nimanui nu ii convine sa-vii tu,sa-ti plimbi degetele pe om si sa zici…ecce homo……nu vei putea sa atragi stiinta de partea ta…astfel ca se ramane cumva in umbra cu orice metoda alternativa,holistica etc.(vit. C )…vis-a-vis de stiinta.

  1. Aberezi. Știința a evoluat enorm de 40-50 de ani. Schimbând domeniul ai dovadă internetul. Păstrând domeniul ai multiple reușite din care menționez transplanturi, eradicarea variolei, eliminarea aproape completa a poliomielitei, nenumărate descoperiri în biologie și fiziologie, codul genetic și decriptarea lui.

   Sa stai pe internet, pe calculator, cu lumina în casa, apa curentă, mâncare în frigider și sa declari ca știința nu a evoluat de 50 de ani este vârful ignorantei arogante.

   Cauta efectul dunning kruger, te descrie perfect.

 68. “nu dorim natiuni sanatoase ci natiuni bolnavicioase pt. a se vinde medicamente”

  Pentru că evident este mai eficient ( și din punct de vedere al resurselor folosite, și din punct de vedere al timpului pierdut și din punct de vedere al banilor câștigați ) să îmbolnăvești niște oameni iar apoi să îi vindeci cu medicamente decât să “tratezi” actualele boli ( sau unele imaginare ) cu “medicamente” care nu au efecte.

  Cum puteți mă să gândiți în halul ăsta ? Și ce naiba s-a întâmplat acum 50 de ani ? Scoți cifre din jobenul rectal.

 69. Let me give you a hand here: deci, Tom Bowen nu a descoperit mersul pe jos nici apa calda. Capacitatea corpului de a se regenera a purtat diverse denumiri prin sisteme traditionale de vindecare iar in medicina moderna se numeste simplu: sistemul nervos vegetativ parasimpatic, care este una din cele doua subdiviziuni ale sistemului nervos vegetativ, alaturi de sistemul nervos simpatic. Sistemul nervos vegetativ, SNV, este responsabil de reglarea vietii interne a intregului organism si pentru ca nu este sub coordonare voluntara, are doua subdiviziuni: simpaticul si parasimpaticul.

  Aceste doua subdiviziuni actioneaza antagonic, dupa parerea unora sau complementar, dupa parerea altora. Acolo unde unul stimuleaza, celalalt inhiba si invers. Cele doua sisteme asigura corelarea activitatii organelor interne la ceea ce se intampla in mediul extern.

  Astfel, atunci cand detectam un pericol potential in mediul extern, este declansata stimularea simpatica care pregateste organismul pentru “lupta sau fuga”: creste bataile inimii, creste frecventa respiratorie, creste alerta corticala, creste excitabilitatea neuro-musculara. Toate astea se intampla in timo ce organele interne sunt private de atentie: se ia sange din stomac si din intestine si este condus catre muschi pentru ca digestia poate sa mai astepte pana scapam de leul care rage la 100 de metri de noi.

  In schimb, cand simtim ca ne aflam intr-un mediu prietenos, in care ne putem relaxa este declansata stimularea parasimpaticului care aduce inapoi sangele la organele interne, scade excitabilitatea neuro-musculara, scade alerta corticala. Pe scurt, SNV Parasimpatic este responsabil de refacerea si reconstructia organismului dupa perioadele de stimulare simpatica.

  Intrebarea este acum daca manevrele din Bowtech pot stimula SNV parasimpatic si raspunsul meu dupa ce am primit Bowtech si am vizionat mai multe clipuri pe internet este un mare NU. Pentru ca manevrele Bowtech actioneaza in marea majoritate a cazurilor rapid, brusc si imprevizibil ceea ce produce stimulare locala simpatica si nu parasimpatica. Daca nu ma credeti, urmariti din nou clipurile Bowtech si judecati singuri.

  Dincolo de discutia cu simpatic si parasimpatic, merita putina atentie sistemul de marketing exceptional dezvoltat de urmasii lui Bowen. Jos palaria, felicitari sincere! Sistemul este f bine pus al punct cu nivele peste nivele ca intr-un MLM, din ce in ce mai scumpe. Exista si un director al Academiei Bowen din Australia, care fie vorba intre noi, emite hartii maculatura in Romania, ne avand nici o putere oficiala in UE. In Romania, singura diploma oficiala de masaj este cea oferita de Ministerul Muncii prin diversi furnizori de servicii de calificare, dar asta nu i-a impiedicat pe mult sa ceara peste 1000 de euro pe cursurile lor.

  Eu pot sa inteleg bunele intentii ale celor care practica Bowtech, dar daca s-ar asculta pe ei dupa ce si-ar scoate capul din fund ar rade de ce gogosi vand clientilor lor. Cea mai absurda dintre ele este interdictia pe care le-o impun clientilor lor de a beneficia de orice alta terapie odata ce au inceput Bowtech!! Mi se pare un teribilism inimaginabil si o prostie fara limite! Ei spun clientilor ca s-a declansat vindecarea in corpul lor si nu trebuie sa interfereze cu alte terapii 🙂 Pe scurt, pastrati-va banii doar pentru Bowtech!!! Partea incredibila este ca multi clienti ii cred!!

  Asta imi aduce aminte de tigancile care cereau de la creduli verighete sau inele pe care se prefaceau ca le baga in batiste sau hartii si le returnau apoi cu indicatia stricta sa nu le deschida pana acasa cand bineinteles descopereau ca batistele erau goale sau bagasera vreo tinichea in locul lor…

  Daca vrei sa ajuti clientii tai sa isi inceapa vindecarea, lucreaza cu manevre calde, calme, blande si cand pleaca din camera ta, permiteti-le acestora sa mearga si cu tramvaie cu numar par in zile impare si sa se bucure si de alte terapii!

  1. Ce-mi place cand se mai trezesc cate unii si isi dau cu parerea despre ceva de care habar nu au
   Mlm? serios? Macar ai idee despre ce inseamna un mlm?
   Cred ca daca ai avea nu te-ai hazarda sa faci o asemenea afirmatie.

 70. N-am citit nimic despre cauzele subtile ale bolilor sau mai bine zis manifestarile somatice ale gandurilor. Banuiesc ca veti afirma ca si psihoterapiile tin tot de sarlatani, ca deh … doar psihiatri sunt medici !
  Oare de ce face un copil otita ? Oare ce nu mai vrea sa auda ? De ce faceti entorse, luxatii , de ce va dor genunchii sau spatele etc ? Cercetati-va gandurile si realizati mai bine de unde va vine dorinta de a avea dreptate cu orice pret. De unde pornirile agresive ? Mai devreme sau mai tarziu gandurile voastre isi vor arata fata prin afectiunile voastre. Informatia trebuie sa circule pentru ca deocamdata nu exista un remediu universal valabil … sau poate exista …
  http://astrodeva.wordpress.com/2014/01/27/interviu-minunat-cu-un-calugar-cu-har/

 71. Eu pot sa înţeleg multe, dar una nu o pot înţelege. De ce atâta puneţi PATIMĂ ?!!!
  Eu zic aşa: dacă omul -care este o creaţie- şi-ar cunoaşte BINE corpul, s-ar numi Dumnezeu. Ceea ce este IMPOSIBIL. Totuşi omului- creaţia, i-a fost lăsat la îndemână fructul cunoaşterii BINELUI şi RĂULUI.
  Ce s-a întâmplat mai departe ştim de bună-seamă cu toţii. Insula care se numea EDEN, adică RAI, a devenit foarte repede o INSULĂ a ÎNDOIELII, printr-un act de ÎNDOIALĂ. De necredinţă adică.
  Ce facem noi aici: ne dăm cu părerea -pe insula îndoielii !!!- dacă e bine sau e rău. Dacă terapia asta e bună sau mai puţin bună.
  Eu zic că dacă am avea credinţă în DUMNEZEU, cât o grăunţă, ne-am putea vindeca de orice boală şi am putea muta munţii din loc.
  Mie mi se pare o poveste “stravezie” chestia cu tamplaru. E preluata din Biblie. Abureala cu rol clar de marketing. Dar daca tot a preluat dom’ tamplar Tom povestea poate ar trebui sa fi preluat si obiceiul Domnului Iisus de a nu lua banuţu de la cei pe care i-a făcut sănătoşi…
  Oficial isi spune terapie alternativa sau complementara… Eu as intreba: complementara cui ?!!!

  1. Nu știu Toma, chestia asta cu credința e o chestie dubioasa. Probabil de-a lungul istoriei mulți au crezut mai mult decât o boaba de muștar dar cu siguranță n-au murit sănătoși dacă au murit de moarte bună.

   Deci nu te poți baza pe rugăciuni și speranțe. Dar altfel suntem de acord.

  2. Ca veni vorba de mutatul muntilor…

   Tocmai despre asta vorbeste Isus, despre munti de indoiala, nu e vorba de muntii in sensul fizic, acele formatuni de relief care le vedem noi.
   Stim foarte bine ca Ius tot timpul vorbeste in pilde.

 72. Bowen comparat cu presopunctura

  Cum am ajunge omul la terapii alternative? In primul rand trebuie sa te doara ceva, sa te saturi de luat hap-uri care pentru o scurta perioada (8-12 ore) te ajuta iar dupa 2 saptamani iti ataca stomacul daca e mai sensibil. Si dintr-o pura intampare intrand la un medic in cautarea unor infiltratii cu ceva care sa ajute, acesta zice “veniti sa vedem spatele” !!!
  Eu ii tot spuneam ca am o durere de cap, ca am facut RMN, ca as fi de acord sa mi se decupeze o bucata de scalp care o simt eu rece tot timpul si care pare sa fie initiatorul migrenelor si el repeta: “o sa ne uitam la spate” .
  Au urmat 7 sedinte de presopunctura aplicate pe spate. Bineinteles cu atentia necesara acordata celor spuse de doctor: daca esti transpirat nu te expune unui curent de aer rece, etc. s-au rarit episoadele de DURERI DE CAP (la 2-3 pe an fata de 1 pe saptamana).
  Fiindca la moda este terapia Bowen am mers si eu la o sedinta. Din ce mi-am dat seama e un fel de presopunctura de 10 ori mai slaba, un fel de abureala. Daca dupa presopunctura efectiv simteam o imbunatatire, la Bowen doar ma simteam nasol ca pierd timpul degeaba.

Comments are closed.