Cine știe ce face terapia Bowen? Terapeuții habar nu au.

De-a lungul peregrinărilor mele prin străfundurile internetului în căutarea părerilor despre vaccinuri am găsit multe informații. Despre unele chestiuni nu știam și am aflat ceva nou. Despre altele, preferam sa nu aflu.

Și despre terapia Bowen am aflat că există.

În forumurile dedicate mamelor și viitoarelor mame terapia Bowen face ravagii. Cum apare cineva cu o problemă medicală, pac i se recomandă terapia Bowen.

Dar de ce? Ce anume este terapia Bowen, cum funcționează ea, care sunt principiile terapeutice?

Vom afla imediat pentru ca exista un site dedicat terapiei Bowen și el ne explică absolut tot ce vrem să stim.

Tehnica Bowen este o terapie holistica, ce se bazeaza pe declansarea capacitatii de auto-vindecare a propriului nostru corp. Suntem fiecare in parte individualitati unice, deci și afectiunile de care suferim pot sa se manifeste diferit. Exista insa un medic care stie exact ce este in neregula si unde este localizata cauza problemelor – DOCTORUL INTERIOR! Prin aplicarea miscarilor specifice Bowen, extrem de delicate, pe anumite locatii precise de pe corp, trezim “Doctorul Interior” care preia comanda si incepe procesul de vindecare!

Uau, am un doctor interior, cine mai are nevoie de medici? Să le spunem celor de la ”Carol Davilla” că avem cu toții doctori interiori și că trebuie să-i trezim. Asta e problema cu sistemul medical domle, până și doctorii interiori dorm pe ei.

Nici nu pot să calific cât de absurdă este această afirmație. Suntem cu toții individualități unice deci bolile se manifestă diferit? Mâna sus cui îi curge nasul, e ușor febril și n-are poftă de mâncare dacă e răcit! Ah, toată lumea? Well,  poate că mulțumită terapiei Bowen, vom afla că direcția specifică a curgerii mucilor e ușor diferită, deci totul e individual, clar?

Doar fraza din citatul de mai sus ar trebui să pornească alarmele de semnalizare a pseudoștiinței pentru că ridică mai multe semne de întrebare decât răspunsuri:

1. Ce e aia holistic?

2 Auto-vindecare? Medicina de ce nu știe de asta?

3. Daca fiecare individ e unic când e bolnav cum putem învăța ceva despre tratarea bolilor?

4. Ce înseamnă doctorul interior?

5. Cum anume pot mișcările specifice Bowen să trezească un doctor interior?

6. De ce a adormit doctorul interior?

6. Dacă doctorul interior e doctor în filosofie mă mai poate vindeca? Dar dacă a făcut plagiat?

Povestea lui Tom Bowen

Terapia Bowen este numită astfel după un tâmplar pe nume Tom Bowen. Aparent soția lui avea astm și tot pipăind-o cu grijă a descoperit că ea se simte mai bine. E urât din partea mea să speculez că nu prea îi dădea atenție soției așa că, săraca, cum simțea niște mâini de bărbat imediat se simțea muult mai bine? E urât, bine. Esențial e că, văzând că soția se simte mai bine, Tom a tras concluzia că e mare vindecător.

Și cum marii vindecători nu se înșeală niciodată, a început să se auto-promoveze ca și vindecător. Atenție însă, nu avea nici un fel de pregătire medicală sau cunoștințe despre cum funcționează corpul uman (sau fiind tâmplar, poate s-a inspirat din povestea lui Pinocchio). Ce ușurare că nici nu avea nevoie, doar descoperise sfântul Graal al vindecării miraculoase și ca prin minune doar mâinile lui știau să vindece.

După ce a devenit celebru în Australia pentru ”vindecările” lui și în ciuda a numeroase cereri de a preda metoda sa și altora, a ținut-o în mare secret, învățând doar vreo 6 persoane. Convenabil, altfel risca să se afle că dă cu degetele pe corp fără nici un sens. E important ca atunci când ești guru să nu-ți dezvălui secretele celor care s-ar putea să fie sceptici. Guru-juniori vor putea face ce vor ei, dar guru cel mare trebuie să fie învăluit în mister.

Convenabil uitat de către toți terapeuții care pretind că terapia Bowen vindecă toate bolille este însăși faptul că Tom era surd și probabil avea diabet. De ce nu s-o fi vindecat singur? Poate pentru că ceea ce susținea el este spectaculos de absurd?

Ce e terapia Bowen?

Ei bine, este o terapie holistică cu doctori interiori, nu e clar? Nu știu alții cum sunt, dar eu sper că doctorul meu interior e bine citit și are toate instrumentele importante cu el…

Trebuie să menționez ceva, pentru că zi de zi șarlatani vând terapii miraculoase folosind aceleași tehnici: asociind o problemă misterioasă doar de ei știută cu tehnica de vindecare pe care o vând și declarând fără pic de jenă că problema X este cauza tuturor problemelor de sănătate.

Haideți să facem un mic inventar:

Chiropracticienii spun că subluxațiile sunt cauza tuturor problemelor.

Homeopații spun că miasmele sunt cauza tuturor problemelor.

Bioenergoterapeuții spun că dezechilibrele energetice sunt cauza tuturor problemelor.

Practicienii Ayurveda spun că digestia greșită e cauza tuturor problemelor.

Producătorii de curățitoare intestinale spun că placa mucoidă e cauza tuturor problemelor.

Persoanele religioase o să vă spună că păcatele sunt cauza tuturor problemelor.

Cei care fac Rolfing spun că gravitația e cauza tuturor problemelor.

Și în cele din urmă, terapeuții Bowen spun că doctorul interior adormit e cauza tuturor problemelor

Așa-i că lista asta vă ridică niste semne de întrebare? Ca de exemplu, care e până la urma cauza tuturor problemelor? Well, azi e ziua voastră norocoasă, vă spun eu: lipsa de scepticism și gândire logică. Și vă dau soluția, gratis: nu vă mai dați banii tuturor mincinoșilor!

Care e pasul următor declarării a X ca și cauză a tuturor problemelor? Pai evident, terapia Y este soluția tuturor problemelor.

Care este tehnica Bowen și ce face ea?

Aparent Tom Bowen lucra ”intuitiv” și nu a fost acceptat în ordinul osteopaților din Australia. Dar nu-i nimic, a învățat niște persoane o parte din ce știa el și apoi respectivele persoane au integrat ce au învățat în alte sisteme la fel de ineficiente. Puteți citi aici despre cum tehnica originală s-a pierdut și acum se folosește doar o parte din ce ”știa” Tom Bowen. Amintiți-vă de partea în care ziceam că e guru.

Well, partea cea bună este că acum există totuși niște tehnică Bowen salvată de la dispariție. Să ne rugăm cu toții la guru pentru inspirație și să urmărim acest clip în care se demonstrează deosebit de complicatele tehnici care trezesc medicul interior.

Nu știu despre voi dar eu am făcut și primit masaj mai intens de atât. Și masajul nu promite rezolvarea tuturor problemelor de sănătate.

De altfel speculația mea este că terapia Bowen se bazează pe endorfinele specifice masajului și în mod special cele emise de organism la  începutul masajului.

Dacă dați 50 de lei pe un masaj o să observați că e cel mai plăcut la început, adică atunci când mușchii sunt atinși pentru prima dată. Acele momente plăcute sunt înlocuite relativ rapid de ceva mai puțină plăcere și uneori durere pentru că tehnica de masaj numită frământare este ceva mai dură, în special dacă se întâlnește cu vreo contractură.

Dar Bowen? Nici o problemă, aș sta la terapie Bowen toată ziua că se joacă doar cu centrii plăcerii. Când corpul se afundă într-un pat de masaj și e din când în când atins cu delicatețe ce poate să fie rău? Mai ales când pacientul e apoi lăsat în pace, poate adoarme… Cine nu se simte bine după un somn?

Dar de ce să speculez eu când pute
m direct de la pagina principală a terapueților Bowen cum funcționează?

Iată:

Exista cateva teorii cu privire la felul in care actioneaza Tehnica Bowen.

Hopa! Deci sunt teorii? Teorii în sensul științific al teoriei evoluției, teoriei gravitației, teoriei cum că pământul e rotund? Sau teorii în sensul popular de ipoteze nedemonstrate?

Având în vedere restul textului, e cu siguranță vorba de ipoteze!

Ceea ce înseamnă că cei care vă iau banii pentru terapie Bowen, HABAR NU AU CUM FUNCȚIONEAZĂ!

Păi dacă ei nu știu cum funcționează, cine ar trebui să știe? Cine e responsabil cu informarea completă și corectă a pacientului? Cum poate o tehnică medicală (vorba vine) să fie oferită unor pacienți fără să existe măcar niște studii clare despre cum funcționează?

S-ar putea ridica întrebarea (priviți doar la comentarii) : ce contează cum funcționează, cât timp chiar funcționează? Cum să zic asta ca să nu pară insultător: cum funcționează e mai important decât dacă funcționează! Pentru că o dată mecanismul cunoscut, se poate adapta, adăuga și asocia cu alte metode pentru a aduce un aport terapeutic important pacientului.

Dar dacă nu putem știi cum funcționează, nu putem nici măsura concret dacă funcționează și asta pentru că mărturiile de genul ”mi-au trecut firele albe după ce am fost la Bowen” nu sunt o metodă corectă de a măsura eficiența unei terapii. Specialiștii caută anumite semnale biochimice în corp atunci când testează eficiența unei terapii, pentru că organismul nu minte, dar omul se poate păcăli singur cu ușurință. Mai ales când a dat bani pe ceva. Mai ales când i-a fost recomandat de către o persoană de încredere când era pe vârful bolii.

Ideile sugerate ca și metodă de funcționare sunt desigur complet ridicole începând cu ”încurajează organismul să se re-echilibreze și să se reîntoarca la starea naturală de sănătate”.

Cum anume încurajează?

Ce înseamnă re-echilibrare?

Care este starea naturală de sănătate, la ce vârstă se atinge ea și dacă te-ai născut cu vreo boală auto-imună, cancer sau altă nenorocire ce se întâmplă?

Să nu uitați nici o secundă că terapia Bowen pretinde că vindecă absolut orice boală.

Ipotezele următoare sunt și mai fantasmagorice, folosind suficientă anatomie cât să pară convingătoare pentru cei care nu știu cum funcționează corpul uman și că niște mișcări delicate nu pot influența atât de multe lucruri în așa de puțin timp.

DAAAAR, ajungem și la ultimele două bălării ale terapiei Bowen, respectiv :

Punctele de acupunctura si meridianele – majoritatea miscarilor se suprapun peste punctele de acupunctura, iar unele traverseaza chiar doua sau trei meridiane dintr-o data. Practicienii de acupunctura au corelat indicatiile si efectele miscarilor Bowen cu punctele corespondente din acupunctura.

Există un singur lucru pe care îl pot spune despre acupunctură și meridiane: sistemul chinez de acupunctură s-a dezvoltat în absența oricăror legături cu anatomia reală. Punctele de acupunctură nu există, nu sunt consistente de la o școală de gândire la alta și de-a lungul studiilor nu s-a demonstrat nici o eficiență deosebită a acupuncturii.

Memoria celulara – oamenii de stiinta au demonstrat ca unele miscari specifice Bowen declanseaza recuperarea memoriei celulare a organismului, prin accesarea “tiparului originar” si reinstalarea parametrilor unei stari anterioare de bine si echilibru.

E ridicol că trebuie să explic asta: celulele nu au memorie! Singurul organ cu memorie din corpul uman este creierul. Dacă memoria celulară ar exista, și terapia Bowen ar activa-o atunci celulele ar trebui să se întoarcă la a fi celule-șușă, ergo ar trebui ca dintr-un persoană normală de pe masa terapeutului să te transformi în niște celule aproape invizibile. Parcă e mai bine că terapia Bowen e doar o minciună spoită.

Concluzii

Singurul lucru bun pe care îl pot spune despre terapia Bowen este că nu are cum să facă rău celor care se duc să arunce banii pe mângâieri.Nici nu știu cum ar putea acele mângăieri să producă vreun efect.

Cred că dacă mamele care se duc la Bowen ar folosi mișcări asemănătoare pentru a trezi ”memoria celulară” a ștromeleagului din pantalonii soțului  ar avea parte de mai mult succes și de o sesiune terapeutică mai complexă și mai satisfăcătoare.

Poate vă întrebați de ce, în buna tradiție a blogului, nu am trimis legături către studii care să arate ineficiența terapiei Bowen.

Am încercat!

Dar în ciuda faptului că este folosită de zeci de ani și terapeuții sunt peste tot în România, nu există studii care să verifice eficiența terapiei Bowen. Există niște studii preliminare, niște studii pilot și un așa-numit review care sunt destul de pozitive. Dar asta e normal când e vorba de o tehnică nouă, mai întâi susținătorii fac studiile, nu folosesc tehnici de eliminare a bias-ului și deseori aleg doar rezultatele pozitive. De altfel multe din studii sunt publicate în jurnale de proastă calitate dedicate terapiilor alternative.

Nu există din câte văd beneficii terapeutice care să nu fie obținute prin masaj (o tehnică recunoscută), kinetoterapie (o tehnică recunoscută) sau pur și simplu niste exerciții fizice.

Singurul pericol al terapiei Bowen pe care îl văd este evitarea tratamentului recomandat de un medic. Oameni care renunță la medicamente pentru că terapeutul Bowen i-a asigurat că au soluția pentru toate bolile.

Mie mi se pare complet nesimțit din partea oricărui sistem terapeutic să declare că are soluția pentru toate bolile. Nici măcar medicina bazată pe dovezi nu spune asta în ciuda zecilor de ani de succese deosebite în tratarea a sute de probleme.

Pe scurt, terapia Bowen inventează o cauză a tuturor problemelor, vinde pacienților o rezolvare pentru absolut toate bolile și se interpune cu tupeu între o persoană bolnavă și tratamentul problemelor lui. Personal mi s-a făcut rău când am văzut mame întrebând disperate unde să-și ducă copilul cu o  problemă minoră tratabilă banal în orice clinică și terapeuți Bowen intervenind și oferindu-se ca și soluție.

Terapia Bowen nu este dovedit eficientă nu are nici un mecanism de acționare clar dovedit și se bazează pe ignoranța pacienților.

În două cuvinte: fiți sceptici!

391 comments

 1. mai da,va intreb eu,daca sintem negativi si pesimisti?ce rezolvam?voi va simtiti bine?organismul uman pur si simplu e o masinarie perfecta,cel putin asa pare,din moment ce se autogenereaza,altfel daca te julesti de 10 ori,in diferite parti ale corpului ai ramane fara piele,deci doar muschi,si aia ii atinci se distrug,si devii o relicva dupa cateva accidente.tot blogul asta mi se pare o tampenie totala,chiar si daca nu are efect,e mai bine sa te faca sa speri,sa te simti bine,decat sa stai sa palavragesti si sa cauti indoiala,niciodata nu o sa ajungi prea departe.eu doar atat va rog pe toti ironicii de aici,fiti mai buni,oferiti fara sa cereti,si incet si atrageti alti oameni care vor fi buni.si inchei cu un exemplu concret,daca eu vorbesc frumos cu o persoana,mie cel putin niciodata nu mi-a urlat inapoi?de ce?pentru ca tu transmiti bunatate,nu poti primi inapoi rautate.daca urlii,automat va urla si el.e logic nu?actiune si reactiune.si eu sint om tehnic,si caut dovezi,dar sintem atat de primitivi si nesemnificati in universul asta,incat avem inca multe de invatat.adica nimeni nu stie cum functioneaza creierul,ce e sufletul,daca exista,DAR noi,si unii care fac bloguri ca cel de fata,stiu totul,si asa e bine,sa nu credem nimic ,sa nu facem nimic.eu din contra vad urmatoarea idee,medicina alopata,lasa prea multe sechele,deci e normal,ca lumea sa incerce sa caute alternative cat mai neinvazive,si singurul scop al omenirii e sa evolueze nu sa fie in intuneric ,in indoiala si pesimism ca toti care vreti sa fiti asa.mai bine prefer sa dau 50/ron pe un masaj relaxant(chiar daca nu e vindecator) si pe deasupra mai si schimb o vorba,decat sa raman singur frustrat,pesimist si indoielnic,ca nu ajuta la nimic.in concluzie,fiti mai optimisti,mai pozitivi,omul cand e binedispus,relaxat,mai bun,poate create multe,e mult mai puternic,si poate evolua.cand esti indragostit cum te simti ,rau?evident ca bine,pentru ca si dragostea e deasupra fricii,si indoielii ca putere,si deasupra si ca rationalul,de aceea e bine sa iubesti si sa fi iubit,mai sus de dragoste exista doar pacea aceea interioara si iluminarea,care…cu atitudinea asta sigur nu ajungi vreodata acolo.va doresc tuturor sanatate si multa intelepciune!

 2. Insula indoielii, esti un tip destul de marginit si cu o argumentatie destul de precara. Nu asa se combate impostura. Si, mai ales, ai grija mare cu statisticile si cu studiile facute de ce stiu eu ce prestigioase institute de cercetare. Iti recomand un strop de scepticism cand e vorba de stiintele unde e greu de formulat teorii universal valabile si care functioneaza preponderent pe baza de paradigme. Si iti recomand un exercitiu de indoiala citindu-l pe Nassim Taleb – Lebada Neagra. Poate iti mai schimbi putin optica intepenita in argumentul autoritatii. Nu de alta, dar stim cu totii cum functioneaza medicina in tandem cu marile companii farmaceutice. E si acolo cam tot atata impostura cat in tehnicile astea alternative. Deci nu cred ca strica sa incercam si alternative la chimicale, mai ales daca, in prealabil, dintr-un minim simt al masurii, ne informam.

   1. Nu am stat sa citesc chiar tot ce scrie aici, dar am citit articolul tau, care este pretextul dezbaterii si inca cateva disertatii de-ale tale hazardate, Ca atare nu m-am putut abtine sa nu comentez, de vreme ce te vrei un fel de miniformator de opinie. O sa fiu mai explicita, poate pricepi:
    1. dihotomia asta agresiva de tip maniheist pe care o faci intre medicina alopata si cea homeopata, cu negarea absoluta a homeopatiei, doar pentru ca esti total ignorant in privinta asta, e scolareasca. Nu insist asupra traditiilor de mii de ani ale acupuncturii si presopuncturii, ar fi prea multe de spus, dar poti citi, daca te intereseaza.
    2. stim cu totii ca nu exista medicament fara reactii adverse in prospect, deci absolutizarea chimicalelor, pe care o sustii inversunat bazat pe argumentul autoritatii (studii, care stim cu totii cum se fac de catre marile companii farmaceutice) este iarasi o prostie.
    3.dupa cum algocalminul poate calma unuia o durere si poate provoca altuia soc anafilactic, tot asa si remediile homeopate pot functiona in unele cazuri si pot fi inutile in altele. Nu degeaba, chiar si in mediile academice medicale, se vorbeste tot mai mult in ultima vreme de particularizarea tratamentelor. Organismul uman este atat de complex incat se poate spune intr-adevar ca fiecare suntem unici, chiar daca asta e putin peste puterile tale de comprehensiune.
    4.studiile statistice in medicina nu servesc la stabilirea terapiilor individuale din cauza mai sus mentionata. si extrapolarea nu se poate face niciodata exhaustiv. Intotdeauna va exista cel putin o exceptie de la rezultatele studiilor, si cu viata omului nu te poti juca. Sunt inutile scuzele si apelul la argumentul autoritatii pentru decedat.
    5. ai sa razi, dar celula are memorie. Ai auzit matale de ARN si ADN? Cred ca asta se invata in gimnaziu. Adica ce sunt ele si care e jobul lor.
    6.efectul placebo e folosit mai nou si de medicii cu acte in regula si e un lucru pozitiv, nicidecum un bau-bau asa cum lasi matale sa se inteleaga. Creierul proceseaza in aceeasi masura gandurile noastre, dar si ce se intampla la nivel celular. Asadar, e firesc sa existe conexiuni intre cum gandim si ce se intampla in organismul nostru. Chiar e foarte importanta polaritatea afectiva in vindecare. Adica nu-i totuna sa gandesti pozitiv sau negativ despre boala ta si despre tratament.
    CONCLUZIE: oameni buni, cititi, informati-va, si testati in cunostinta de cauza orice remediu, bineinteles, cautand in primul rand sfatul specialistului. Nu exista retete universale si nu e bine sa gandim exclusivist, adica sa acordam credit exclusiv medicamentelor sau homeopatiei. Se pot imbina foarte bine. Totul e particularizarea la cazul in speta. Si e de preferat un remediu homeopat, daca da rezultate, unui remediu alopat cu acelasi efect.
    Si, oameni buni, nu va lasati influentati de cei care prezinta lucrurile in alb-negru. In realitate exista mii de nuante de gri. Ca sa nu mai vorbesc de toate celelalte culori si nenumaratele lor nuante. Exista impostura si in tagma medicilor si companiilor farmaceutice, dar si in cea a homeopatior. Just think, analize and be open-minded!

  1. oq’ din umbra – e bine că ai citit asemenea cărți. Poate ai mers și mai departe cu Fooled by Randomness – dacă nu, fă-o! Vei găsi explicația faptului că oamenii sunt atât de ușor păcăliți de coincidențe, preconcepții și autosugestie. Este exact ce se întâmplă cu adepții acestor terapii complementare, care pun niște ameliorări anecdotice tocmai pe seama terapiei lor miraculoase (făcând abstracție de cursul natural al bolii, de factorul întâmplare, de factorul placebo, de faptul că de multe ori concomitent s-au urmat alte cure etc.). Tocmai de aceea se solicită studii dublu orb cu semnificație statistică, acelea izolează variabila și elimină sau reduc la minim factorul subiectiv și întâmplarea. La prostioare pentru gospodine precum terapia Bowen lipsesc asemenea dovezi, singurele care pot fi luate în seamă.

    1. ca sa intelegi mai bine punctul meu de vedere, citeste si raspunsul de mai sus. eu nu militez anti. pur si simplu invit la analiza, testare si scepticism moderat. evit judecatile excesiv partinitoare. adevarul este relativ si in continua completare. suntem prea ignoranti ca sa afirmam ca le stim noi pe toate.

     1. Nu te supăra, analiza aceea la care inviți deja s-a făcut. Indiferent cine a inventat un remediu de orice natură, dacă este dovedit că funcționează devine medicină, fiind acceptat ca atare de toate Universitățile, Spitalele, medicii și așa mai departe. Criticile pe care i le aduci autorului blogului mai sus sunt nemeritate, ca să nu spun mai mult. Punctual:
      1. Homeopatia a fost cea mai testată dintre toate metodele neștiințifice de tratament. Toate metaanalizele serioase au arătat că are efect NUL. Logica spune că are efect nul. Lipsa oricărei molecule de substanță activă în majoritatea ingredientelor spune același lucru. Ideea că apa ar avea memorie a fost dovedită ca falsă prin studii dublu orb. Intoxicațiile voluntare cu cutii întregi de pilule homeopate cu efect nul – argument suplimentar. Vine un moment când poți să vorbești de alb și negru și să denumești bullshitul drept ceea ce este. Dacă vrei linkuri îți dau o căruță.
      2. Nimeni nu absolutizează efectele medicației clasice și nimeni nu neagă efectele adverse care pot apărea. Doar sunt scrise și în prospect. Însă, cel puțin, aceste droguri sunt dovedite cu efecte pozitive prin mecanisme cunoscute la un procentaj ridicat al pacienților.
      3. De acord cu particularizarea tratamentului. Acest lucru îl încearcă toți medicii serioși. De aceea avem atâtea zeci de antihipertensive, antiinflamatoare, antiparkinsoniene, antiepileptice, antidiabetice etc. – tocmai pentru că nu toți răspund în aceeași măsură la oricare dintre ele. Însă de aici și până a le înlocui cu terapii vrăjitorești gen Bowen este o foarte mare distanță.
      4. Din nou de acord, dar nerelevant. Nimeni nu pretinde altceva.
      5. Ce legătură are informația genetică cu homeopatia sau terapia Bowen? Zero.
      6. Corect. Dar efect placebo au și terapiile convenționale, și un doctor amabil și optimist. De ce să dai ceva ce are NUMAI efect placebo, când poți administra placebo plus terapie cu șanse de vindecare sau ameliorare? Și de ce să pretinzi că faci altceva decât faci? Spune lucrurilor pe nume, spune că dai apă chioară și mângâieri duioase pe post de placebo și nu se supără nimeni.

      1. Inca o data, eu nu fac prozelitism pentru Bowen. Eu doar am corectat afirmatiile hazardate ale autorului acestui articol, care chiar nu au nici o legatura cu Bowen. O persoana care rade cand aude ca celula are memorie, ma face sa am indoieli despre toate afirmatiile sale. Nu cunosc mare lucru despre aceasta terapie (Bowen), dar m-a deranjat ca cineva la fel de ignorant ca si mine se poate erija in judecatorul acesteia. Cat despre homeopatie, de unde stii tu ca efectele ei sunt nule? Doar pentru ca nu sunt acceptate de mediul academic? Ai idee cati bani pompeaza marile companii farmaceutice in reclama anti homeopatie? Am facut voluntariat intr-o asociatie internationala medicala si stiu ce spun, din interiorul sistemului. Eu cunosc cazuri in care remedii homeopate au dat rezultate excelente. Am doi prieteni vindecati de cancer fara medicamente. Daca intelegeai mesajul lui Taleb, intelegeai ca testul empiric in terapie e mai important decat studiile statistice. Doar pentru ca noi nu stim ceva, asta nu inseamna ca nu exista. Galileo a trebuit sa retracteza candva teoria sa heliocentrista ca sa nu fie ars pe rug.

      2. Negarea/afirmarea lucrurilor despre care nu stim mare lucru este hazardata, iar argumentele, fie ele pro sau contra, unei idei sunt puse serios sub semnul intrebarii, cand autorul lor da dovada de ignoranta in privinta unor lucruri absolut elementare. Asta e tot ce voiam eu sa spun. Si mai voiam sa spun ca nu exista panaceu universal, dar putem gasi solutii in natural mai bune decat in artificial, daca suntem suficient de curiosi si de deschisi la minte.

      3. Testul empiric nu este sinonim cu relatări anecdotice. Tu știi cazuri în care homeopatia a vindecat cancerul. LOL. Și eu știu cancere care s-au remis spontan, făcând nimic. Înseamnă asta că nimicul vindecă cancerul? Altele s-au remis mergând la preot, altele bând ceai. So what? De unde știm că nu a fost o coincidență? Pentru a putea susține că a fost ceaiul/preotul/homeopatia care a vindecat, trebuie să existe acest efect pe un număr suficient de mare de cazuri comparativ cu un lot martor, la care nu s-a aplicat aceeași terapie. Acesta este rolul studiilor, pentru a discerne rezultatul întâmplător de cel real. Nu există o altă metodă pentru a deosebi un tratament real de unul imaginar. Mai ales când presupusul tratament contrazice toate legile cunoscute ale chimiei și fizicii, precum homeopatia, trebuie să fim cu atât mai circumspecți.
       Ți-am explicat în mesajul precedent de unde știe comunitatea științifică (nu doar eu) că efectele homeopatiei sunt nule. Nu știu câți bani pompează marile companii în reclama antihomeopatie, eu nu am văzut niciodată o asemenea reclamă, nicăieri. De fapt, multe produse homeopate sunt făcute tocmai de acele mari companii. În schimb am văzut extraordinar de multe reclame făcute acestei escrocherii, la televizor pe toate canalele, postere uriașe în farmacii, sponsorizări ale medicilor etc..

      4. iti dau un singur exemplu apropo de homeopatie versus medicina alopata, care doar pentru ca exista, ma face sa fiu curioasa macar cand aud de o terapie alternativa si sa ma informez despre ea inainte de a o nega pur si simplu. Mama sufera de hepatita B contractata intr-un spital pe vremea raposatului. Ani de zile am indopat-o cu minunatele medicamente testate si studiate, inclusiv cu Interferon, care era cat pe ce sa o ucida. Apoi am ajuns, intamplator asistenta unui lider a unei asociatii a bolnavilor hepatici. Acolo am aflat adevaruri inspaimantatoare despre Interferon, despre faptul ca toate studiile erau false si totul era doar chestie de profit. Marile companii farmaceutice care sponsorizau aceste asociatii ale bolnavilor hepatici din Europa, plateau bani grei si medicilor ca sa vanda aceste medicamente. Cand mama a ajuns la ciroza, imediat dupa tratamentul cu Interferon, am renuntat la medicatie si la voluntariat. De cativa ani folosim exclusiv apa alcalina si toate analizele la ficat ale mamei au devenit neasteptat de bune. Din pacate s-a ales cu o gramada de alte probleme de la medicatia din trecut, dar traieste si e in parametri de ani buni fara sa mai ia medicamente. Cand ma refer la homeopatie, nu ma refer deloc la pilule de slabit sau alte aberatii, declarate fals ca fiind din plante si cu totul naturale. Ma refer la remedii tip acupunctura, masaj, presopunctura, cure cu retete preparate in casa din fructe si legume. Fata de tot ce poarta eticheta si e fabricat in serie am o rezerva serioasa. Si de cand am mai citit cate ceva am rezerve serioase si fata de tot ce e promovat in mediul academic. In schimb prefer sa caut informatii despre Bowen, chiar daca in final voi fi dezamagita de aceasta terapie. Pentru simplul fapt ca acest tip de impostura nu ma poate ucide, ci cel mult dezamagi. In timp ce impostura cu Interferonul, chiar poate ucide.

 3. Nu are rost nici sa te trimit la dictionar si nici sa te invit sa mai citesti o data ce am spus ca sa intelegi exact. Daca reduci homeopatia la pilulele frumos ambalate si despre care se spune ca sunt “pe baza de plante”, nu are rost sa insist si nici sa continui acest dialog al surzilor. Daca tii cu tot dinadinsul sa demonstrezi ignoranta mea si superioritatea opiniei tale, ai reusit inainte de a incepe acest dialog, pentru ca eu admit ca sunt ignoranta in mare masura, pentru ca asta e realitatea. Oricand sunt lucruri pe care nu le stim, dar le putem invata. Diferenta dintre noi doi este ca eu sunt deschisa la a-mi schimba uneori opiniile in legatura cu ceva, la a ma informa, in timp ce tu le stii pe toate si ai pareri gata facute si bine intepenite despre lucruri. Eu prefer sa ma informez continuu si sa am mintea pregatita pentru noi posibilitati, In timp ce tu crezi ca le stii deja pe toate, iar daca, doamne fereste, tu sau cineva apropiat veti avea vreodata o problema medicala grava la care medicii nu va pot da solutie, te vei duce atunci pe la vreo baba si vei testa in pripa si fara discernamant vreo solutie alternativa, care s-ar putea sa nu aiba succes. Asta e pretul prejudecatilor rigide. Cu toata placerea pe care mi-a facut-o acest schimb de idei, o sa ma retrag. O zi buna!

  1. Ca fapt divers, si eu am mintea deschisa si citesc mereu despre noi posibilitati ale medicinei.
   Ca sa accept insa ca ceva functioneaza, acea terapie trebuie sa treaca prin niste probe de foc (aka, studii, review-uri, meta-analize).
   Care sunt probele tale?

 4. Nu vreau sa ma afund in polemici pentru ca nu am timpul necesar, dar abordarea ta este “clasica” dintr-o perspoectiva bio-medicala (trend folosit tot mai putin in diagnoza dar foarte invocat de catre studenteii de anul 1 sau 2 sau uneori de catre pretendentii la medicina), astazi stiinta medicala foloseste un principiu bio-psiho-social mult mai adecvat zilelor noastre(in asta abordarea pacientului devine una holistica). Si tangential cu bolnavii si “cliseul” bolilor invocat de tine, inclusiv Hipocrate sustinea ca in medicina se trateaza bolnavi si nu boli…si apropos, vezi ca esti destul de dezinformat referitor la medicina chineza si chiar si la cea alopata. Fara suparare

  1. FElicitari! Un raspuns inteligent la o abordare extrrem de agresiva si incuiata! No offense Insula Indoielii,, dar chiar esti o insula. Izolata de tot…Dar pana la urma e dreptul tau sa faci spume la gura. Macar sa te alegi si tu cu ceva. Pana la urma, statisticile tale medicale – si ale toti medicilor de medicina alopata sunt precum costumele de baie – acopera esentialul. Maturizeaza-te!

   1. Ce spune omul ăla acolo este o prostie. Cei care integrează medicina bazată pe dovezi cu prostiile “holistice” sunt niște inutili ce fac rău pacienților. Și exista nenumărate dovezi în acest sens.

 5. Singurul lucru adevarat este ID pe care ti l-ai ales. Te indoiesti de tot si de toate. Ce poti spune despre “gandirea pozitiva” care tie iti lipseste? Ce poti spune despre “autosugestie” care la multi functioneaza pozitiv? Nu sustin teorii care in practica nu se confirma. Cum explici afirmatia asa zisilor “terapeuti” ca metoda lor are efect doar daca ai incredere sau “crezi” in ea? De multe ori tonul folosit de tine in raspunsuri nu este corespunzator desi cei care scriu nu te jignesc. Mai faci si greseli gramaticale sau/si de ortografie de neacceptat la o persoana atat de “culta” si priceputa in toate.

  1. Da, ma indoiesc de tot si de toate. Well, toate care nu au sustinere stiintifica.
   Ce sa zic despre gandirea pozitiva? Depinde de context ca si autosugestia.

   Afirmatia terapeutilor care sustin ca metoda are efect o explic prin interes direct.
   Ok, tonul meu este sarcastic si cinic. Si ce?

 6. Asta-i trista concluzie: oamenii cauta disperati vindecare , fiind in stare sa dea orice, sa faca orice, sa inghita si un soarece mort, numai sa se vindece. Nu mai conteaza cine se ofera sa-i trateze, ce le ofera, daca este sau nu o metoda verificata stiintific, daca nu pot aparea ulterior efecte adverse necunoscute ( posibile cand substanta nu ti se potriveste, sau cand ,,manipulezi” energii vitale, forte nemasurabile ). – continui mai tarziu –

 7. Credem ca stiinta de azi nu cunoaste totul despre om , despre ce este materia vie si ce anume o face sa fie vie.
  Sa fii ,,minte deschisa”, receptiva la noutate nu echivaleaza dupa mine, cu credulitatea, cu aprobarea ignoranta, cu inghitirea nemestecata a oricaror teorii fanteziste despre minte-trup-suflet doar pentru ca s-a folosit un ambalaj atragator de termeni stiintifici inadecvati la subiect.
  Teoriile acestea ale asa numitei medicine holistice au o mare matrice filozofico-religioasa de tip vitalist. Cei ce vor, pot afla ce inseamna asta.
  Intuim ca in afara de materia grosiera facuta din celule, molecule, atomi, ioni, configurate complex, mai trebuie sa fie ceva care ne scapa masuratorilor. Holisticii acestia ii zic forta vitala, energia vitala, care se integreaza si echilibreaza cu energia Universului, Qi, prana, etc. Altii ii zic suflet. Cine produce, de unde se produc aceste energii zise vitale, ce natura au, caror legi se supun nu se poate demonstra, se poate doar presupune.

 8. Si inca ceva si gata: cei cu aderenta religioasa crestina isi pun problema de la cine vin ,, energiile” care pretind ca vindeca? Si dracu’ poate sa iti dea o bombonica si apoi sa te incalece, cum ziceau batranii foarte haios.
  Din multe motive deci, este bine sa fim rezervati la acest aspect si rationali cand ne aventuram cu tratarea bolnavilor. Sa mergem pe cararile cunoscute si batatorite de cercetarea stiintifica si sa intelegem ca bolile au evolutii adesea imprevizibile care ies din statistica experientei medicului. Inovatiile si experientele nu se fac d’emblee pe bolnavi, profitand de disperarea lor.

 9. @ Vali Dec : nu trebuie sa fii medic ci sa fii perspicace si logic cand citesti ,, studiile de caz” prezentate pe site-ul ala.
  De exemplu :
  Fractura de corp vertebral cu reactiile edematoase perilezionale firesti , se consolideaza ( vindeca) in maxim trei luni, daca se evita anumite miscari si tensiuni mecanice asupra coloanei , asa incat si reactiile edematoase initiale se remit nu prin ,,trezirea doctorului interior”ci prin mecanismele auto-reparatorii proprii fiecarei fiinte vii.
  Si mai putem continua cu logica dar nu cred ca merita atat atentie.
  Ciroza era sub tratament medicamentos ( nu alopat, ca asta-i o eticheta fara suport real) continuu, deci reducerea edemelor nu poate fi atribuita mangaierilor bowen-iste.

 10. Bun UNDA sunt dispus sa ac toot ce zic tu daca ma tratezi gratis slabesc tin stilu de viata acaccept provocarea daca esti asa sigura pe ideile tale adaugama pe razvancj93 sau la nr de telefon 0747767742

 11. ,,un loc pentru ratiune, argumente si dovezi” asa precizeaza autorul acestui blog. Ratiunea trebuie sa fie cea stiintifica, argumentele trebuie sa faca parte dintr-un sistem coerent , adica sa nu fie vulnerabile si sa nu intre in contradictie cu legitatile stiintelor exacte deja verificate .
  Atunci cum merg toate astea de mai sus cu dovezile astea empirice, nesustinute de un sistem epistemologic si care funcioneaza dupa lozinca ,, daca i-a facut bine lui X ” trebuie sa mearga si la mine ?
  Sa fim receptivi la noutate dar sa nu fim creduli. Din cauza credulitatii multora prolifereaza sarlatanii in toate domeniile , nu numai in medicina.

 12. Nici n-am citit ce ai scris tu aici, din momentul în care am văzut că vrei cu disperare să dobori speranţele oamenilor.
  PROSTULE, tu crezi că eşti inteligent?
  After all, toţi suntem doar nişte proşti. Depinde de care prost vrei să fii…
  un prost care nu vede şi e fericit
  un prost care vede şi nu e fericit
  sau un prost care şi vede, şi e şi fericit.
  Simpla ta existenţă, ca om, toate procesele fizice care se întâmplă în tine, e magie. Magia e doar ştiinţa neînteleasă.

  Sunt scârbită de ăştia ca tine, care cred că ştiu anatonia umană, ca pe “Bune ziua.”
  OMUNLE! Noi nu ştim încă APROAPE NIMIC despre noi înşine.
  Abea acum începem să evoluăm ca rasă, abea acum începem să ne descoperim.
  Ţintim spre ani lumină depărtare, când noi nu ştim ce avem în oceane.
  Oh, Doamne, viaţa e mult mai complexă decât crezi tu.
  Doar pentru că NU POŢI înţelege ceva, nu înseamnă că acel ceva nu există.
  Acum nu mai mult de 100 de ani, nimeni nu s-ar fi gândit la calculatoare. Şi uite-le.
  Acum nu mai mult de 200 de ani, nimenu nu s-ar fi gândit la electricitate. Şi iat-o.
  Acum nu mai mult de 500 de ani, nimeni nu s-ar fi gândit la arme de foc. Şi avem bombe nucleare.
  Acum mii de ani, nimeni nu s-ar fi gândit că există focul. Şi totuşi ei aici.

  Voi, oamenii ăştia “inteligenţi” nu faceţi nimic altceva decât să opriţi evoluţia!
  Pentru că singurii care au inventat şi au descoperit au fost oamenii cu IMAGINAŢIE! Oamenilor care nu le era frică să creadă, să exprime, să ţipe în gura mare. Mulţi au murit pentru asta! Dar nu s-au oprit.
  Pentru că tot ce-l face pe om special, tot ce-l face om, e imaginaţia.
  Ăştia ca voi stau în calea evoluţiei. Ăştia care cred că ştiu totul, că nu mai au nimic de învâţat. Care au impresia că nu mai au nimic de descoperit, că dincolo de realul lor nu mai există nimic.
  RUŞINE!
  Mi-e deja silă.

  Păi tu ce crezi, că atunci când un biet bolnav a încercat totul, şi nu mai are nici o speranţă, nu acearcă şi această ultimă sămânţă?! Cu ce drept îi dobori nu speranţele? Cu ce drept îi furi ultima sămânţă? Cu ce drept? Crezi că eşti mai deştept, mai inteligent?! NU eşti! Eşti doar inteligent şi limitat! Asta nu-i adevărata putere.
  Majoritatea activităţilor din corp sunt coordonate de creier. Dacă crezi ceva suficient de mult…există posibilitatea să se întâmple! Lasă-i, omule, să creadă!
  Şi nu-mi veni cu comentariul “Dacă vreau să zbor, pot s-o fac?”
  Îţi răspunde de acum. NU, ÎNCĂ nu poţi. ÎNCĂ! Dar cine ştie până unde va evolua medicina?! Poate până la stadiul în care oamenii vor putea zbura!
  În lumea asta, în care NOI putem să existăm, ceva aşa complex ca şi corpul uman, POATE exista, orice e posibil.
  ORICE!
  Dar în mintea celor atât de limitaţi ca tine, nu se poate întâmpla.

  OH! Şi încă câte mai sunt de spus.

  Oameni, credeţi! Credeţi că ştiinţa poate merge mai departe. CREDEŢI! Credeţi că putem descoperii secretele Universului, Oceanelor, secretul NOSTRU! Al oamenilor. Credeţi că putem, într-un final, că vom putea să ne cunoaştem pe noi.
  Credeţi, oameni! E singura variantă!

  1. Deci tu faci apologia credulitatii? Mișto, mult succes.

   Cei care au contribuit la dezvoltarea omenirii nu au fost cei cu imaginație ci cei care înțelegeau principiile lumii, oameni de știință care s-au folosit de proprietățile lucrurilor din jurul lor

   Dar mi-a plăcut rant-ul a fost ridicol și amuzant.

   1. Limitatule…orbule…mă nene. Nu poţi întelege ceva ce NU EXISTĂ. Ce nu întelegi? N-aveau de unde să ştie că pământul e sferic. Au trebuit să şi-o imagineze, ca s-o descopere.
    Oamenii cu imaginaţie au descoperit totul, fie că o negi tu, fie că nu.
    Eşti doar revoltat din cauză că nu eşti unul dintre ei. Trebuie să ai o viaţă foarte tristă ca să gândeşti aşa…
    Ei au ceva ce tu n-o să ai. Imaginaţia, cum ziceam. Ei au limitarea ta, dar o depăşesc, nu se opresc la primul zid mai înalt.

    Ştii cum e, pe prost îl poţi face să se credă cel mai deştept, dacă e sufiecient de prost.
    Eh, n-avem ce face.

    Dacă tu consideri postul meu atât de amuzant, înseamnă că nu l-ai înteles deloc. Dar nu mă mir.

    Mult noroc cu pesimismul tău. O să ai o viaţă frumoasă, cu siguranţă.

   2. Ah da, am uitat să menţionez că te iei de bieţii oameni care încearcă să lucrete cu creierul, să vadă cât de departe poate merge şi cât de multe poate face, da’ n-ai nimic cu nemernicu’ ce stă în cabinete cu mugecai pe la colţuri, îţi ia tensiunea, şi apoi prescrie vreo 5-6 soiuri de medicamente, ce, vezi Doamne, te vindecă, doar ca să mai facă un bănuţ-două farmaciilor cu care sunt mână în mână?
    Cât de departe crezi că vezi, măgarule?
    După ce că ăia îşi bagă bănuţu’ în buzunar, îţi mai şi fac rău. Eventual ca să îţi mai poată prescrie vreo 3-4 soiuri.

    Aşa, cu terapiile astea, dai banii, poate ai o şansă, poate nu, depinde de fiecare, cât de mult crede, da’ măcar ştii că nu-ţi face nici un rău. Dacă altu’ s-a vindecat, de ce să nu se mai vindece unu’?

    Te rog eu frumos, fă un bine omenirii, şi opreşte-te din scrisul acestor nimicuri.
    Te rog frumos.
    Că doar omul îşi foloseşte aproximativ 10% din creier.
    Şi se ştie că totul în organism e coordonat de materia cenuşie.
    Fă bine, dai semne de inteligenţă.
    N-o irosii revoltându-te pe oamenii ăştia, care încearcă să evolueze, oprind operarea cu chimia, şi încercând, cât-de-cât, să dea un brânci lucrării cu sistemul nervos.

      1. Doar eu am adus argumente în această situaţie. Dacă toţi era ca tine, încă eram convinşi ca e plat pănântul. Refuzi să evoluezi. Trist.

      2. Nu, nu ai adus argumente dar n-am răbdare să te combat.

       Ce ai adus e doar o grămadă de platitudini.

       Îți recomand o carte, Carl Sagan – A demon haunted world.

       Citește și vorbim după.

 13. Dacă ai avea cu ce să mă combaţi ai avea răbdare. Din păcate, n-ai acuma nici o idee, cât-de-cât interesantă, cu care să dobori afirmaţiile mele.

   1. Vai de capul meu. Voiam o discuţie cu tine, omule, da’ cu ăştia de genul tău nu se poate vorbi. Voi sunteţi cei mai buni, toţi suntemi inferiori.
    Bine.
    O lăsăm aşa.

    Salut.

 14. Domnul de la Insula indoielii-este ,desigur, f.f. singur si…deschide discutii in contradictoriu pt. a vorbi ,totusi, cu cineva…Sarmanul…
  Dupa parera d-lui, homeopatia -nu exista-pt. a se putea contrazice cu sutele de martori care sunt convinsi de cu totul altceva…

  I-am raspuns alta data cu o mica povestire a lui Marin Preda .
  Acesta povestea despre un taran din satul lui,care a vazut o girafa,s-a uitat la ea o zi intreaga si seara a plecat acasa clatinind din cap si afirmind ca asa ceva nu exista…
  Asta este ,omul are nevoie sa fie bagat in seama …inca o data ..sarmanul…

  1. Si vrajile exista si au efect. De astea ce zici ? Cum le explici ? Tot cu energii cosmice necunoscute inca, si cu ,,fizica cuantica” ? Sau cu sugestie telepatica? Sau cu dracul?

   1. Tot ce exista pe lumea asta va putea fi explicat matematic intr-o zi chiar daca iti place sau nu asta. Cat despre paranormal in general nu exista decat in mintea celor pasionati de senzational. Pot sa-ti exemplific , pentru ca asa imi place mie, cu combustia spontana.De curand un doctor a inceput un studiu despre vindecarea cancerului cu radiofrecvente. A vazut in schimb ca un pahar cu apa cu o anumita concentratie de sare arde efectiv sub influenta frecventelor radio de o anumita frecventa.
    Filmul este pe you tube. Daca il gasesc il postez aici

 15. Nu o sa comentez pe marginea subiectului, dar esti o persoana cel putin naiva daca nu crezi in capacitatea de auto-vindecare a corpului uman, si nu ma refer la tehnicile de auto-declansare si subiectele comerciale vehiculate in presa si pe internet.E la “mintea cocosului” de ce medicina nu aduce in discutie capacitatile de auto-vindecare, mai ales ca cea mai puternica industrie a lumii, industria farmaceutica, ar avea grav de suferit.Apreciez tentativa de a deconspira, dar nu te subestima, si mai ales, nu ii face si pe altii sa se subestimeze.

  1. Capacitatile de autovindecare sau de auto-reparare sunt foarte bine cunoascute de medici , pentru ca tocmai pe aceste capacitati se bazeaza vindecarea organismului dupa operatiile chirurgicale, pe acestea se bazeaza repararea organismului ajutat ( doar) de medicatia administrata. Pe autoreparare se bazeaza consolidarea unui os fracturat si cicatrizarea unor plagi ( rani) . Cei ce nu au cunoastinte in acest domeniu decat cele de cultura generala, isi inchipuie alte basme. Industria farmaceutica are interese comerciale ca orice industrie, iar medicii trebuie sa aiba discernamant. Pacientii este bine sa se informeze , sa fie mai putin recalcitranti la stiinta medicala si mai nereceptivi la povestile vracilor si ,,doftoroaielor”cu leptop si minciuni poleite in terapii bowenistice si holisice. Azi toti ,,se pricep” la fotbal, politica si medicina !

    1. Nu ai spus chiar asa , ci ca ,,medicina nu aduce in discutie capacitatile de auto-vindecare” .
     Care este legatura intre acest aspect si interesele industriasilor si comercinantilor din industria farmaceutica? Oare medicii sunt toti ,,vanduti’ sau subordonati in vreun fel acestor interese? Poate cativa or fi dar marea masa nu au nici un ghiseft de la comertul cu chimicale medicamentoase, asa incat de ce ar pastra o liniste mormantala asupra acetui aspect?! In ce ,,discutie” sa aduca medicii aspectul auto-vindecarii? In ,,discutiile televizate? in discutiile cu pacientii ?
     Medicii stiu cat anume face organismul in procesul reparator al vindecarii si cat trebuie ajutat cu interventie stiintifica. Despre medicii escroci ( putini sau cati or fi) nu vreau sa dicut , ca ei fac ( sau ar trebui sa faca)obiectul preocuparilor altor autoritati.
     Multi pacienti au observat si ei ca in anumite conditii , se vindeca mai repede pentru ca au ajutat propriul organism sa se repare, evitand acele situatii ce ingreuneaza vindecarea.
     Terapiile fara explicatie ( unii zic ,,deocamdata”) logic-stiintifica, trebuie evitate , atat timp cat pot avea ulterior efecte imprevizibile, de vreme ce nu se stie cum au actionat.
     ,,Pionierii”, avangardistii unor metode incerte pot face experiente pe propriul corp dar nu au dreptul moral sa faca experiente nesigure pe corpul unor oameni disperati de boala.

     1. Eu ti-am pus o intrebare la care sa raspunzi cu “da” sau “nu”.Daca nu ai inteles, citeste din nou intrebarea si raspunde ulterior.”Chiar asa” nu are nicio relevanta in ceea ce am postat prima data sau in raspunsul tau.
      Cand am spus “medicina”, m-am referit la reprezentanti, nu la fiecare medic de familie in parte.Si ai inteles din prima la ce ma refer, sau esti putin ignorant, dar din dorinta arzatoare de a va contrazice, incercati sa intoarceti contextul in propriul avantaj.Normal ca MEDICINA isi va sustine industria.Si sa nu vorbim de medici, care in parte sunt plafonati.AFACEREA, pentru ca de asta e vorba.Acum te-ai prins?

      1. Radule, în prima intervenție ai afirmat două lucruri:
       1. Că autorul articolului este naiv pentru că nu crede în capacitatea de autovindecare a corpului uman. Este o insultă fără obiect; ceea ce spune omul, pe bună dreptate, este că această capacitate este limitată la anumite condiții și nu poate fi invocată misterios prin ritualuri cu mângăieri magice, precum pretind boweniștii. Nu există vreun om care să nu fi văzut cum se vindecă o zgârietură sau o răceală banală, fără a fi nevoie de doctori sau medicamente.
       2. Că medicina tradițională ține ascunse capacitățile de autovindecare. Aberant. O mulțime de soluții medicamentoase și fizicale au în vedere tocmai stimularea acestei capacități. Orice reechilibrare hidroelectrolitică, minerală, vitaminică, orice stimulare a imunității, orice curățare a unei plăgi, orice program de recuperare motorie după un accident sau atac cerebral, chiar și vaccinurile mult discutate de autor în alte articole, au drept scop tocmai ajutarea și stimularea organismului, să-și facă treaba mai bine.
       Atunci când auto-repararea are loc de la bun început, pacientul nici nu mai ajunge la vreun medic. Nu are de ce, vede el singur că e mai bine de la o zi la alta. Problema este atunci când așteaptă și așteaptă și lucrurile merg spre rău. Ce face? a) Așteaptă și mai mult să pornească odată auto-repararea, cu riscul de a se agrava și a scăpa din vedere un diagnostic grav? b) Merge la un șaman dinăsta care-l convinge că apa chioară pe post de homeopatie sau jocul bowenistic cu degețelele pe corpul lui va rezolva problema? c) Merge la medicii specialiști și face investigațiile și tratamentele care sunt considerate ca necesare în lumina cunoștințelor științifice actuale? Un om cu capul pe umeri știe că răspunsul c) este corect. Ah … că poate un medic este cointeresat să scrie un preparat mai scump cu efect similar altuia mai ieftin – e posibil să dai peste așa ceva. Aspectul mercantil există cam în toate domeniile vieții moderne. Însă cel puțin dai banul unuia care și-a tocit coatele zeci de ani învățând medicină adevărată și care chiar are habar ce face, și nu unui vraci care profită de naivitatea oamenilor simpli.

      2. Eu nu am spus ca cel mai bun remediu este sa stai si sa te uiti pe pereti.Am spus ceva de lipsa de efect a medicamentelor, tehnicilor de vindecare pe care ni le “procuram” din industrie? Nu cred.Cand am spus “auto-vindecare” m-am referit la autonomia corpului de a se reface fara ajutorul medicamentelor.Citeste de doua ori inainte sa te contrazici.Hraneste ego-ul, stiu.
       Auto-vindecarea este ceva nepalpabil, dar sunt sigur ca exista.Nu as vrea sa fiu pus in situatia de a imi demonstra capacitatile de care cu siguranta nu sunt constient, dar sunt atatea “lucruri” in corp pe care inca nu le-am descoperit.Ma deranjeaza vehementa cu care va dati cu parerea de niste lucruri care exista, dar nu sunt dovedite.Sunteti total obiectivi intr-un subiect abstract pana la urma… De ce atatea contre? Mi se pare ca autorul a fost destul de strict in parerea lui, iar ce incerc eu sa spun este ca atata timp cat suntem energie, si diferite configuratii ale energiei genereaza diferite lucruri, fiinte etc, nu ar trebui sa excludem, dar nici sa credem ca este calea salvarii.Asa greu e sa pricepeti ?

      3. “Capacitatea corpului de a se reface fără ajutorul medicamentelor” există în anumite situații și lipsește în altele. Vezi ce pățește diabeticul fără insulină. Vezi ce pățește hipertensivul fără medicația antihipertensivă. Vezi cum se murea pe capete de infecții înainte de antibiotice. Vezi ce viață are parkinsonianul fără antiparkinsoniene, sau epilepticul fără antiepileptice. Și pot să-ți dau sute de exemple.
       E foarte bine că autorul este strict, pentru că trăim într-o țară în care cam o treime nu se caută numai când e prea târziu, și o treime se duc la escroci, din cauza proastei informări și lipsei de educație științifică. Medicina modernă a ajuns să salveze cazuri disperate, să dubleze durata medie a vieții, să crească simțitor calitatea ei, și asta în doar 1-200 de ani. Nu spune nimeni că am ajuns la capăt, însă progresul este obținut prin cercetare medicală, nu prin aberații izvorâte din mintea unui tâmplar. Trăim într-o epocă în care prostimea preferă marile adevăruri woo-woo din revistele de gospodine. Așa a ajuns lumea să nu-și mai vaccineze copiii, să bea apă chioară pe post de tratament homeopat sau să creadă că gâdilatul bowen are efecte miraculoase. Din acest motiv orice articol caustic și orice miștocăreală la adresa acestor pseudo-terapii este binevenită.

      4. Sunt de acord cu dumneavoastra, dar cum de anumiti medici practica si aceasta tehnica de vindecare? Este unul in Alba Iulia care-i medic, iar unul este profesor de sport, absolvent vezi doamne al Academiei Australiene de Terapie Bowen lect.dr. si ce academie este asta?

      5. Nu a spus nimeni că toți medicii sunt străluciți, chiar contrariul, foarte puțini sunt devotați muncii lor, foarte puțini au o gândire critică și foarte puțini nu încearcă să te stoarcă de bani. Dar asta nu este din vina medicinei sau a științei. Sunt oameni, sunt români și cum se întâmplă în absolut orice domeniu, și aici sunt mulți tâmpiți și mulți escroci. Orice metodă de a face bani este bine venită, mai ales când terapiile alternative nu au nevoie de cine știe ce ustensile.

 16. Las comentariul aici desi nu e locul lui aici, ar fi la Despre Insula Indoielii.
  Noua versiune de site e mai putin friendly decat cea veche. Lipsesc meniurile si o metoda de navigare mai usoara in pagina, ar fi util lista articolelor… ar fi cateva chestii de facut pentru a fi mai usor de parcurs, citit, comentat, etc.
  Acum e blog-ul tau, imi place sa il citesc, daca tie iti place asa ok lasa-l asa, dar daca ai timp/chef si crezi ca merita fa cateva imbunatatiri sa fie mai placut la vedere si de lecturat, asa eu cred ca lumea se va indeparta de el si cred ca merita sa il citeasca cat mai multi in special din cei care nu sunt inca spalati pe creier – dar se invart in grupuri cu cei spalati deja.
  Si continua cu articolele despre terapii gen aia a lui Hammer – care mi se par f periculoase. Eu apreciez munca ta.

  1. Fixxer, mulțumesc, doar am schimbat tema dar nu am apucat sa adaug istoricul și alte chestii.

   Personal ma interesează sa am foarte mult spațiu pentru text sa fie largi coloanele, restul e cancan.

   Dar o sa apuc sa mai modific în curând, probabil chiar azi mâine.

 17. Pentru cei care au citit mai sus comentariile despre lapte am gasit filmul asta care prezinta si cateva studii

 18. tERAPIA ASTA E UN FEL DE MASAJ LIMFATIC,DAR, MASAJUL LIMFATIC CRED CA ESTE MAI EFICACE DECAT ACEASTA PROSTIE.

 19. Din cate observ nu ai reusit sa gasesti dovezi ca aceasta tehnica ar fi o prostie, e adevarat ca nici efectele ei benefice nu au fost dovedite, dar oare la cat de limitata e stiinta si la cate descoperiri noi se fac zi de zi cum ai poti sustine ca e o prostie ? lipsa de informatii demonstreaza doar ca inca nu avem un raspuns, nici pe departe ca ai tu raspunsul

  1. Bravo Raluca, ai dreptate. Și acum te întreb : cât de ok este din punct de vedere moral, etic, financiar, legislativ etc sa declari ca vindeci toate alea când nu ai nici o dovadă în acest sens?

   1. Doamna la care merg eu pentru terapie Bowen nu sustine ca te vindeca de toate..ea crede ca iti amelioreaza problemele.. mamei unei prietene I s-a pus diagnostic de cancer la ficat..nu a luat nimic..a mers la Bowen, a facut terapii florale, a renuntat la carne..iar la control medicii I-au spus ca s-au inselat..acum, hai sa fim seriosi..la astfel de medici sa mergem (medici buni, din Cluj-Napoca!!!!)…Doamne freste, dar sa te vad pe tine cu astfel de probleme..ce o sa faci? te rezumi la medicamente?

    Apropo, am o cunostinta farmacista..cu probleme la glanda tiroida, tensiune..a renuntat a medicamente si a mers la homeopat..dupa 10 zile de tratament I s-au dezumflat mainile si picioarele, fata..nu mai are problem cu roseate din obraji si nu mai ia deloc tratament medicamentos pentru tensiune..

    Esti inca sceptic/a..problema ta..dar nu mai scrie labareli pe site-uri..

    Te salut!

    1. Foarte interesant. Oare care variantă este mai probabilă?
     1. Un medic a pus un diagnostic greșit din diferite motive – analize neconcludente, grabă, nepricepere, diagnostic diferențial insuficient gândit (se întâmplă zilnic).
     2. Un cancer hepatic s-a remis spontan (se întâmplă, chiar dacă nu foarte frecvent, vezi de exemplu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3283101/).
     3. E o poveste inventată, deformată, sau exagerată de cineva care are dorința de a susține o idee (se întâmplă extrem de frecvent).
     4. Cancerul de fapt se vindecă prin terapii florale, renunțarea la carne și Bowen, dar există o uriașă conspirație a medicilor și cercetătorilor care nu vor să recunoască acest lucru.

     1. “Un cancer hepatic s-a remis spontan (se întâmplă, chiar dacă nu foarte frecvent, “…sa nu confundam frecventa…cu coincidenta….iar coincidenta in domeniu medical….nu prea cred ca exista…iar nepriceperea la momentul actual deja …cred… ca e apanajul doctorilor…blabla…

      1. Nu prea înțeleg ce vrei sa spui. Cumva declari ca terapia Bowen vindecă forme de cancer? Care din cele peste 200? Cu ce frecvență? Prin ce mecanisme? Ce efecte secundare (știu, știu, nici unul)?

       Este acest efect consistent pentru o mare parte a populației? Poate fi doar efect placebo? Sunt ratele de remisie în urma Bowen similare cu ratele de remisie generale?

       Ia răspunde matale la aceste întrebări cu dovezi și studii științifice și apoi vorbim.

   2. N-am mai stat de mult sa citesc cap coada ce zice la bowtech pe site , desi articolul tau plus comentariile le-am luat de vreo tgrei ori la rand.
    Imi dai si mie un copy paste unde scrie la ei ca vindeca tot?

    1. “Geniul lui Tom Bowen, fondatorul tehnicii Bowen, a constat in descoperirea faptului ca organismul nostru dispune de abilitatile necesare rezolvarii oricarei afectiuni si ca aceste abilitati se declansaza in momentul in care se realizeaza relaxarea totala a corpului.”

     Bonus : “Cum nimic nu este intamplator, exista un motiv pentru care ati ajuns aici. ” :))

     1. Cumva insula Indoielii e diagnosticat cu personalitate multipla si tu abia acum ai inceput sa te manifesti?

    2. insula imi raspunzi si mie la comentariul asta
     Rog pe toti ceilalti care ar putea fi interesati sa raspunda sa se abtina.

     N-am mai stat de mult sa citesc cap coada ce zice la bowtech pe site , desi articolul tau plus comentariile le-am luat de vreo trei ori la rand.
     Imi dai si mie un copy paste unde scrie la ei ca vindeca tot?

     1. Ți-am dat eu citat de pe site-ul lor. L-ai citit și mi-ai și răspuns. Dar te rog, continuă cu întrebările stupide la care evident doar Insula îți poate răspunde.

      1. Probabil ca te ascunzi dupa Motanul si dupa tot soiul de ocolisuri din condei pentru ca nu poti gasi asa ceva?

      2. Era bine daca o faceai .Vezi tu nu Motanul a subliniat treaba cu vindecarea in articol si in comentarii
       Să nu uitați nici o secundă că terapia Bowen pretinde că vindecă absolut orice boală.

       insulaindoielii
       octombrie 3, 2013 la 14:04

       1

       1

       Rate This
       Nu sunt deloc revoltat de ceea ce înseamnă holistic. Sunt revoltat de ceea ce spune ca vindeca fără să producă dovezi. Adica minciuni.
       Insultele spun mai multe despre tine decât despre mine
       Răspunde
       insulaindoielii
       ianuarie 17, 2014 la 17:18

       1

       0

       Rate This
       Bravo Raluca, ai dreptate. Și acum te întreb : cât de ok este din punct de vedere moral, etic, financiar, legislativ etc sa declari ca vindeci toate alea când nu ai nici o dovadă în acest sens?
       Răspunde

       Motanul
       ianuarie 21, 2014 la 17:43

       0

       0

       Rate This
       “Geniul lui Tom Bowen, fondatorul tehnicii Bowen, a constat in descoperirea faptului ca organismul nostru dispune de abilitatile necesare rezolvarii oricarei afectiuni si ca aceste abilitati se declansaza in momentul in care se realizeaza relaxarea totala a corpului.”
       Cat desprecitat chiar nu vad unde zice ca bowen vindeca.Ceea ce se spune in citat este si ceea ce sustine atat scoala bowen cat si terapeutii experimentati.Terapeutii bowen sunt facilitatori ai vindecarii.Prin miscarile de bowen ei transmit un mesaj de relaxare. Ce rezolva corpul si care este gradul de relaxare obtinut dupa bowen depinde de fiecare in parte.
       As mai vrea sa-ti atrag atentia si la citatul urmator
       Corpul dumneavoastra trebuie sa regaseasca drumul catre functionarea echilibrata, sa reinstaleze mecanismele de auto-aparare si sa aleaga un optim, in circumstantele date, pentru cea mai buna stare de sanatate posibila.
       Poate ti-a scapat pentru ca citesti atat de mult in atat de multe domenii.Un optim in circumstantele date -intelegi?
       Si prin asta ai si tu fixxer raspunsul -care este legatura cu nutritia
       Noi suntem ca si organisme, sisteme entropice.Adica pentru a functiona avem nevoie sa facem schimburi cu exteriorul.Poti sa relaxezi pana nu mai poti fibra conjunctiva ca sa permiti oxigenarea hidratarea si hranirea mai buna a celulelor , daca nu aduci un aport optim de nutrienti ca sa permiti hranirea cat si procesele de
       detoxifiere ,nu ai cum sa beneficiezi 100 la 100 de bowen.

      3. Unda, ce fel de mesaj?
       Catre care parte a corpului?
       Ce frecventa foloseste acest mesaj?
       Poate fi interceptat cu aparatura potrivita?
       Poate fi tradus, izolat, refolosit?
       As putea sa imi dau cate un mesaj de-asta dimineata ca sa nu ma imbolnavesc niciodata?
       Daca copii invata in liceu sa isi dea mesaje vinecatoare nu se mai imbolnavesc cand sunt adulti?

       Tu nu vezi ca te duci intr-o gaura neagra? Nici nu poti explica cu termeni stiintifici ceea ce spui.
       Astea sunt vrajeli, abureli si manipulari. Iote fleosc, mesaj de vindecare, really? Pai inseamna ca oricine poate transmite acest mesaj ca doar terapeutii bowen nu afla nimci spectaculos la cursuri, doar cum sa gadile buricul unui pacient.

       Hai sa folosim Bowen la traumatologie, in caz de accident de avion in munti. Daca stiau Bowen medici de acolo puteau sa-l salveze pe Iovan de la inghet? Doar inghetul e o stare de dezechilibru al organismului.

       Ce faci tu se numeste “drinking the kool-aid” esti atat de investita in bulshitul Bowen incat nu-ti mai dai seama ca orice spui nu are nici o valoare reala.

      4. Dpdv a ceea ce se stie pana acum in terapia bowen raspunsurile sunt urmatoarele
       1-un mesaj de relaxare .|Daca vrei ceva de genul 0101 ca sa intelegi, cand medicina o sa aiba asa ceva pentru cuantificarea stimulilor transmisi de factorii fizici chimici electrici …o sa ai si pentru acest mesaj bowen.
       2-de la periferie unde aplici miscarea catre creier si apoi inapoi catre periferie acolo unde este nevoie
       3-vezi 4
       4-nu stiu daca exista inca aparatura speciala pentru asa ceva .Tot ce pot sa-ti spun este ca dr Dogaru , seful de catedra de la biofizica a prezentat la un curs, niste traductori microscopici cu care se masura in vitro suprafata unei celule. Daca a evoluat mai mult tehnologia asta si pana la ce nivel sau in ce fel se pot face masuratori de acest gen nu stiu inca.Ia si tu legatura cu el si vezi ce-ti spune.Oricum sunt sigura ca daca medicina clasica detine tehnologia asta atat de specifica pe care o ceri tu ,ea poate fi aplicata si pentru terapia bowen.Mai ramane doar problema costurilor.
       5-vezi 4
       6 nu nu poti –bowen ca si terapie se face in medie saptamanal. In plus n-ar strica sa mai citesti o data comentariul la care tocmai ai raspuns cu asa ceva
       7-probabil ca da nu stiu sigur dar ce pot sa-ti spun cu siguranta este ca mesajele astea vindecatoare nu tin de terapia bowen si ramane de vazut daca ei inventeaza ceva mesaje vindecatoare cat de protectoare pot fi pe viitor . Tocmai ce ti-am scris mai sus ca bowen tine de relaxare dar daca vrei sa-i dai inainte cu intrebari tendentioase fara sa citesti cu atentie ce scrie pe site sau ce mai scriu eu prin comentarii dai inainte .

       Nu sunt intr-o gaura neagra diferita de cea in care se afla si medicina la momentul asta . Nu vine nici un extraterestru in timpul terapiei sa-i aduca pacientului un corp virtual cu cai de cpnducere diferite de cele pe care se face in mod normal conducerea semnalelor care apar in corp ca urmare a contactului de diferite feluri cu mediul inconjurator. Dar vezi tu ar fi interesant de stiut daca ai gasit studii despre frecventa cu care este transmis curentul de la fizioterapie in diferite tesuturi(nu ceea ce se aplica la suprafata pielii) pentru ca in esenta cam asta este ceea ce imi ceri mie sa-ti aduc.

       Iote fleosc mesajul de vindecare e mesaj de relaxare.

       Se poate folosi si in traumatologie dar vreau sa-ti reamintesc ca terapia asta e complementara medicinei alopate.In cazul asta miscarea de urgenta poate determina scaderea dramatica a sangerarii in cazul sangerarii Andrew ne povestea despre un asemenea caz de sangerare in jet din artera faciala ,care dupa miscarea de urgenta a ajuns in cateva secunde la o simpla picurare si asta nu din cauza exanqvinarii. In plus miscarile specifice unei anumite zone, nu se aplica daca exista fractura acolo. A mai povestit de asemenea de reducerea unei fracturi cred ca claviculare, tot dupa aplicarea urgentei ,fara alta interventie.Asta nu inseamna ca acea fractura nu trebuie gipsata dupa.Cat despre inghet –optimum in conditiile date spune multe.Inghetul e inghet il combati cu caldura-daca ai.Faptul ca tu te legi de asa ceva –e in stilul tau si nu am ce altceva sa mai spun.
       Acum tu o iei cum vrei –poti crede sau nu.1000 la 100 ca nu crezi dar asta e.
       Chiar nu inteleg de ce daca vrei atat de mult sa combati terapia asta, nu te duci tu sa faci cursurile astea ca sa poti fii cu adevarat eficient in ceea ce faci.Dai sfoara in tara ,strangi niste bani si afli singur care-i diferenta intre mangaierile pe care ti le imaginezi tu ca ar fi asa zis vindecatoare si miscarile bowen.Imi e grau sa cred ca nu gasesti niste sustinatori prin padurea de antibowenisti

       Personal nu am cum sa nu cred in bowen –am vazut prea multe.La fel ca si ceilalti terapeuti nu spun ca rezolva orice stiu ca are limite. Tu esti singurul care continua sa bata apa in piua cu mesajele vindecatoare ignorand tot ceea ce este scris.

       Asta” Daca copii invata in liceu sa isi dea mesaje vinecatoare nu se mai imbolnavesc cand sunt adulti?” chiar nu stiu de unde ti-a venit .Ai gasit ceva scris pe site la bowen sau ai ceva reminiscente de undeva si refulezi aici la articolul asta? Daca ai gasit da un copy paste sa mai avem ce discuta.

      5. Unda…
       1. “Un mesaj de relaxare”. Huehuehue, tu te auzi? Medicina ARE ceva pentru cuantificarea stimulilor, ba chiar stim cu exactitate cu ce viteza se misca impulsul electric prin neuroni. Si nu e o problema de cost am facut un test de genul asta acum aproape 15 ani.
       http://en.wikipedia.org/wiki/Nerve_conduction_study
       http://en.wikipedia.org/wiki/Electromyography
       2. Mmmhm, deci daca pacientul ar fi conectat la un aparat ai putea urmari cum simte ca a fost atins -> semnal merge la creieri. Si apoi tu spui ca ai putea evidentia cum creierul da un impuls electric unor nervi (ca altceva n-are la dispozitie) care apoi transmit impulsul electric mai departe celulelor bolnave, si undeva in tot acest misticism creierul traduce gadilatul tau in “hei, vezi ca ti-a cazut cureaua, pune-o la loc”. Deci n-ar mai fi impuls electric ar fi cu totul altceva.
       Stii ce? Afirmatia asta este perfect, dar pefect masurabila, evident mai putin partea a doua, unde totul va esua lamentabil pentru ca Bowen nu are baza stiintifica. Dar iti urez succes in a demonstra.
       3 si 4. In vitro multe se pot face. In vivo e cu totul alta viata.
       5 si 6. convenabil si evident. Daca oricine ar putea sa faca asta de ce ar mai fi nevoie de terapeuti.

       “Andrew ne povestea despre un asemenea caz de sangerare in jet din artera faciala ,care dupa miscarea de urgenta a ajuns in cateva secunde la o simpla picurare si asta nu din cauza exanqvinarii.”

       Nu stiu cine e Andrew dar e prost cu spume. “miscarile de urgenta” n-au nici o legatura la o rana deschisa. Exista o diferenta de presiune dintre sangele din artere si presiunea aerului exterior. EVIDENT ca se va opri in cateva secunde, asa cum atunci cand deschizi sticla de Pepsi fasaie un pic si dup-aia ii trece in cateva secunde.
       Sunt convins ca ti-ai imaginat ceva sangerare cu jet ca-n filme, alea se intampla foarte rar si deseori sunt exagerari.

       Unda, hai sa facem un deal. Eu ma duc la cursuri de Bowen daca mi le platesti tu. Ca eu nu vreau sa sustin cu banii mei sarlatanie. E o problema etica din care nu prea pot iesi, as vrea sa investighez niste dubiosenii dar nu vreau sa le dau bani celor care le promoveaza.
       In plus, am un articol despre cum nu e nevoie sa testezi personal absolut orice (pentru ca nu e stiinta ci doar anecdota). Iata-l http://insulaindoielii.wordpress.com/2012/02/01/incearca-nu-judeca/

       Dar hei, banii gratis sunt gratis, deci da-mi un mail de pe adresa pe care o folosesti aici daca esti interesata si iti raspund cu contul meu IBAN.

  2. Dacă nu există dovezi care să susțină efectele respective ( efecte promovate de terapeuții peștelui prăjit ) atunci pentru orice om normal la cap asta ar însemna că tehnica respectivă este o prostie. Nu ai nimic care să îți susțină afirmațiile magice delirante dar tu ca terapeut de coșciuge alternative dai înainte cu tupeu și încerci să omori oameni ( nu mă refera la tine, ci la general ). Asta pe lângă faptul că poți să îți dai seama că este o tâmpenie doar aplicând niște logică elementară la banalele cunoștințe de biologie pe care le-ai căpătat în liceu. Povara dovedirii afirmațiilor cade pe Gigelul care a făcut respectivele afirmații, nu pe ceilalți. Nu este normal să încerc să îți explic de ce nu există inorogi înaripați când tu afirmi că există, zburdă pe câmpii, sunt roz și invizibili dar noi suntem prea proști și încă nu avem mijloacele necesare pentru a putea să îi detectăm. Este absurd. Tu trebuie să demonstrezi că inorogii există, nu noi trebuie să îți demonstrăm că nu sunt reali ( cu toate că deja s-a făcut acest lucru prin studii științifice iar toate terapiile alternative nu sunt cu nimic mai bun decât placebo ).

   Gândește-te puțin, dacă ceva funcționează și se pot scoate bani frumoși de acolo ( și din toate terapiile de coșciuge alternative se scot bani frumoși ) de ce nu ar fii acceptate de medicină ? Le este frică să nu se îmbogățească prea repede ? Le este frică că sunt oamenii mult prea sceptici ( bună gluma, știu ) ? Sau oare nu funcționează ? Toate lucrurile care funcționează sunt acceptate de medicină, cele care sunt respinse nu sunt susținute de dovezi și au eșuat să se comporte mai bine decât placebo.

  3. Exact din aceasta cauza(poate m-am grăbit dar a fost adhoc) am comentat ca e un blog de cacao…cand arunci cu piatra…asigura-te ca stii cu ce arunci…mai intai…

 20. Mda..pentru mine tot ce ai scris aici este pura dezinformare pentru oameni..eu sunt cea mai sceptica persoana de pe lume si am mers la Bowen doar ca sa vad care e treaba cu ea..si ..uimitor..am resimtit o multime de efecte..de exemplu: dupa prima sedinta am facut febra musculara la picioare si mi-a aparut o banda de cosuri in zona lombara..apoi am inceput sa imi simt pancreasul secretand..dupa a doua sedinta mi-au aparut doua pete (mari) pe fata (pe ambii pometi)..iar dupa a 4 sedinta am observant eu ca mi-a pierit pofta de dulce (eu, care consumam o ciocolata pe zi, cel putin)..om obisnuit sau vizionar, acest Tom a avut o intuitie buna..poate ca a studiat el ceva carti despre acupunctura..

  In afara de asta..Reflexoterapia a scapat-o pe o verisoara de-a mea de mai mult de 20 de kilograme in plus..

  Personal previn racelile fiului meu cu spary de la Forever..cu aloe.. (tot asa I-am tratat si amigdalita pultacee, cand medical imi recomandase antibiotic, speriindu-ma ca daca nu ii dau va face complicatii si voi trebui sa ii scot amigdalele..apropos, fiul meu facea amigdalita cel putin o data pe luna..iarna asta nu a mai facut deloc)

  Asa ca..te rog sa ma scuzi cand spun ca vorbesti in necunostinta de cauza..

  Reamintesc..am fost una dintre cele mai sceptice persoane..nu am crezut in efectele tratamentelor de la Forever, sau Bowen..deci nu a fost vorba de efectul placebo..

  Va salut si va doresc sanatate maxima!

 21. Buna! Nu de curand am mers si eu la terapia asta Bowen la recomandarea unei colege. Am mers pentru ca am niste probleme mai grave si deveneam stresata. Mi s-a zis ca chestiile astea te vindeca din interior, practic corpul tau se lupa cu boala. Am mers la o sedinta, dar inca sunt sceptica in privinta acesteia. Ma dor toate, in special spatele si tot la fel dorm noaptea :)) cand am ajuns acolo m-a tot asezat, mi-a dat de completat ceva si… la treaba! Ok, dar totusi asteptam o discutie. Inca nici acum nu reusesc sa inteleg ce-i asta. Cand am intrebat de la ce mi se trage o anumita problema a fost frustrata ca am intrebat-o si mi-a zis ca nu e ea doctor sa-mi puna un diagnostic. Bine, si atunci daca dam cu presupusul ce facem? Mi-a zis ca o sa am nevoie de mai multe sedinte sa ma vindec. Sincer, inca nu vad nimic bun in asta, doar ca tot la o sedinta 50 de lei se duc pe apa sambetei fara sa stiu daca e bine sau rau. Am prietena care de cand s-a dus la Bowen tot mai multe probleme i-au aparut si i s-au agravat. Am cautat si pe net mai multe informatii despre Bowen, dar nimic concret. Am apelat la asa ceva sa scap de operatii si medicamente, dar nu prea vad ceva schimbari. Parca mai rau sunt. PS: cand in foaia aia cu bolile am trecut ca iau anticonceptionale s-a uitat urat la mine, oarecum, si intr-o oarecare masura mi-a interzis categoric acest lucru. Poi daca eu vreau sa iau care-i problema ei? Nu de nebuna le iau.Poate ca la terapia dumneai se renunta la operatii, medicamente si chestii de genul, dar nu prea am puterea sa cred ca te vindeci doar asa din senin fara sa faci nimic. E prea ciudat. In concluzie, era cam revoltata pe baza faptului ca, noi credem mai tare in medicamente decat in terapiile alternative. Oricum mi se pare ciudat!

  1. Denisa, trimite-i respectivei ca ai citit pe site-ul meu ca Bowen e o terapie inventata fara nici o dovada stiintifica si ca nu ii mai dai 50 de lei pe sedinta pana nu iti prezinta studii facute pe minim 100 de persoane, randomizat, controlat cu placebo care a dovedit eficienta in ceea ce te trateaza pe tine.

   1. AAAAh…si sa nu uitam apropo de ce spuneai intrun post anterior…..si Isus a fost tamplar…si iaca-ta-l mare vedeta dupa 2000 de ani.

    1. Mda, dar nimeni nu-l apreciază pentru cât de bun tâmplar era. In schimb vorbele i-au fost răstălmăcite timp de sute de ani începând chiar cu Paul. Citește niște exegeza biblică ca nu mă pasionează subiectul aici.

    1. Din momentul in care au aparut sute(nu vreau sa spun mii) de cazuri de vindecare …sub egida unui forum unanim acceptat…cred ca sarlatanismul deja se exclude…

     1. Nope, sarlatanismul se exclude doar când se dovedește științific că terapia Bowen face ceea ce zice ca face.

      Putem dezbate dacă terapeuții sunt True Believers sau mincinoși notorii, dar cam atât. Cat timp nu au studii sunt cu toții șarlatani fie cu știință fie din neștiință.

 22. din Dex : ȘARLATÁN, șarlatani, s. m. Persoană necinstită care înșală buna-credință a cuiva; farsor; escroc. — Din fr. charlatan.
  Stiintific nu au putut dovedi nici curentul electric la momentul respectiv….nici propagarea undelor….etc.

  1. Hai nu face apărarea struțului. Afirmațiile Bowen sunt perfect testabile în condiții de studiu double blind placebo controled. Ca nu s-au făcut studii pana acum în peste 20 de ani de existenta a pseudo terapiei arata ca dacă au încercat sa le facă li s-a stins sub nas relevanta științifică.

   Deci? Alte scuze?

   Definiția din dex e perfecta. Oamenii vin cu bună credință și șarlatanii le înșală așteptările. Ca o fac știind ca sunt mincinoși sau nu e alta discuție.

    1. Hai sa privim aceasta situatie si din alta perspectiva….medicina alopata a aparut de mult timp…si s-au facut studii….cred ca ar trebui sa mai asteptam…

 23. Offf, ma enervezi cu criteriile astea stiintifice… :)))) , stiinta asta a incetat sa mai poarte “rochita” ei de fo 40-50 de ani… nimeni nu mai face studii pt. sanatate…ci doar pt antisanatate…nu dorim natiuni sanatoase ci natiuni bolnavicioase pt. a se vinde medicamente…nimanui nu ii convine sa-vii tu,sa-ti plimbi degetele pe om si sa zici…ecce homo……nu vei putea sa atragi stiinta de partea ta…astfel ca se ramane cumva in umbra cu orice metoda alternativa,holistica etc.(vit. C )…vis-a-vis de stiinta.

  1. Aberezi. Știința a evoluat enorm de 40-50 de ani. Schimbând domeniul ai dovadă internetul. Păstrând domeniul ai multiple reușite din care menționez transplanturi, eradicarea variolei, eliminarea aproape completa a poliomielitei, nenumărate descoperiri în biologie și fiziologie, codul genetic și decriptarea lui.

   Sa stai pe internet, pe calculator, cu lumina în casa, apa curentă, mâncare în frigider și sa declari ca știința nu a evoluat de 50 de ani este vârful ignorantei arogante.

   Cauta efectul dunning kruger, te descrie perfect.

 24. “nu dorim natiuni sanatoase ci natiuni bolnavicioase pt. a se vinde medicamente”

  Pentru că evident este mai eficient ( și din punct de vedere al resurselor folosite, și din punct de vedere al timpului pierdut și din punct de vedere al banilor câștigați ) să îmbolnăvești niște oameni iar apoi să îi vindeci cu medicamente decât să “tratezi” actualele boli ( sau unele imaginare ) cu “medicamente” care nu au efecte.

  Cum puteți mă să gândiți în halul ăsta ? Și ce naiba s-a întâmplat acum 50 de ani ? Scoți cifre din jobenul rectal.

 25. Let me give you a hand here: deci, Tom Bowen nu a descoperit mersul pe jos nici apa calda. Capacitatea corpului de a se regenera a purtat diverse denumiri prin sisteme traditionale de vindecare iar in medicina moderna se numeste simplu: sistemul nervos vegetativ parasimpatic, care este una din cele doua subdiviziuni ale sistemului nervos vegetativ, alaturi de sistemul nervos simpatic. Sistemul nervos vegetativ, SNV, este responsabil de reglarea vietii interne a intregului organism si pentru ca nu este sub coordonare voluntara, are doua subdiviziuni: simpaticul si parasimpaticul.

  Aceste doua subdiviziuni actioneaza antagonic, dupa parerea unora sau complementar, dupa parerea altora. Acolo unde unul stimuleaza, celalalt inhiba si invers. Cele doua sisteme asigura corelarea activitatii organelor interne la ceea ce se intampla in mediul extern.

  Astfel, atunci cand detectam un pericol potential in mediul extern, este declansata stimularea simpatica care pregateste organismul pentru “lupta sau fuga”: creste bataile inimii, creste frecventa respiratorie, creste alerta corticala, creste excitabilitatea neuro-musculara. Toate astea se intampla in timo ce organele interne sunt private de atentie: se ia sange din stomac si din intestine si este condus catre muschi pentru ca digestia poate sa mai astepte pana scapam de leul care rage la 100 de metri de noi.

  In schimb, cand simtim ca ne aflam intr-un mediu prietenos, in care ne putem relaxa este declansata stimularea parasimpaticului care aduce inapoi sangele la organele interne, scade excitabilitatea neuro-musculara, scade alerta corticala. Pe scurt, SNV Parasimpatic este responsabil de refacerea si reconstructia organismului dupa perioadele de stimulare simpatica.

  Intrebarea este acum daca manevrele din Bowtech pot stimula SNV parasimpatic si raspunsul meu dupa ce am primit Bowtech si am vizionat mai multe clipuri pe internet este un mare NU. Pentru ca manevrele Bowtech actioneaza in marea majoritate a cazurilor rapid, brusc si imprevizibil ceea ce produce stimulare locala simpatica si nu parasimpatica. Daca nu ma credeti, urmariti din nou clipurile Bowtech si judecati singuri.

  Dincolo de discutia cu simpatic si parasimpatic, merita putina atentie sistemul de marketing exceptional dezvoltat de urmasii lui Bowen. Jos palaria, felicitari sincere! Sistemul este f bine pus al punct cu nivele peste nivele ca intr-un MLM, din ce in ce mai scumpe. Exista si un director al Academiei Bowen din Australia, care fie vorba intre noi, emite hartii maculatura in Romania, ne avand nici o putere oficiala in UE. In Romania, singura diploma oficiala de masaj este cea oferita de Ministerul Muncii prin diversi furnizori de servicii de calificare, dar asta nu i-a impiedicat pe mult sa ceara peste 1000 de euro pe cursurile lor.

  Eu pot sa inteleg bunele intentii ale celor care practica Bowtech, dar daca s-ar asculta pe ei dupa ce si-ar scoate capul din fund ar rade de ce gogosi vand clientilor lor. Cea mai absurda dintre ele este interdictia pe care le-o impun clientilor lor de a beneficia de orice alta terapie odata ce au inceput Bowtech!! Mi se pare un teribilism inimaginabil si o prostie fara limite! Ei spun clientilor ca s-a declansat vindecarea in corpul lor si nu trebuie sa interfereze cu alte terapii 🙂 Pe scurt, pastrati-va banii doar pentru Bowtech!!! Partea incredibila este ca multi clienti ii cred!!

  Asta imi aduce aminte de tigancile care cereau de la creduli verighete sau inele pe care se prefaceau ca le baga in batiste sau hartii si le returnau apoi cu indicatia stricta sa nu le deschida pana acasa cand bineinteles descopereau ca batistele erau goale sau bagasera vreo tinichea in locul lor…

  Daca vrei sa ajuti clientii tai sa isi inceapa vindecarea, lucreaza cu manevre calde, calme, blande si cand pleaca din camera ta, permiteti-le acestora sa mearga si cu tramvaie cu numar par in zile impare si sa se bucure si de alte terapii!

  1. Ce-mi place cand se mai trezesc cate unii si isi dau cu parerea despre ceva de care habar nu au
   Mlm? serios? Macar ai idee despre ce inseamna un mlm?
   Cred ca daca ai avea nu te-ai hazarda sa faci o asemenea afirmatie.

 26. N-am citit nimic despre cauzele subtile ale bolilor sau mai bine zis manifestarile somatice ale gandurilor. Banuiesc ca veti afirma ca si psihoterapiile tin tot de sarlatani, ca deh … doar psihiatri sunt medici !
  Oare de ce face un copil otita ? Oare ce nu mai vrea sa auda ? De ce faceti entorse, luxatii , de ce va dor genunchii sau spatele etc ? Cercetati-va gandurile si realizati mai bine de unde va vine dorinta de a avea dreptate cu orice pret. De unde pornirile agresive ? Mai devreme sau mai tarziu gandurile voastre isi vor arata fata prin afectiunile voastre. Informatia trebuie sa circule pentru ca deocamdata nu exista un remediu universal valabil … sau poate exista …
  http://astrodeva.wordpress.com/2014/01/27/interviu-minunat-cu-un-calugar-cu-har/

 27. Eu pot sa înţeleg multe, dar una nu o pot înţelege. De ce atâta puneţi PATIMĂ ?!!!
  Eu zic aşa: dacă omul -care este o creaţie- şi-ar cunoaşte BINE corpul, s-ar numi Dumnezeu. Ceea ce este IMPOSIBIL. Totuşi omului- creaţia, i-a fost lăsat la îndemână fructul cunoaşterii BINELUI şi RĂULUI.
  Ce s-a întâmplat mai departe ştim de bună-seamă cu toţii. Insula care se numea EDEN, adică RAI, a devenit foarte repede o INSULĂ a ÎNDOIELII, printr-un act de ÎNDOIALĂ. De necredinţă adică.
  Ce facem noi aici: ne dăm cu părerea -pe insula îndoielii !!!- dacă e bine sau e rău. Dacă terapia asta e bună sau mai puţin bună.
  Eu zic că dacă am avea credinţă în DUMNEZEU, cât o grăunţă, ne-am putea vindeca de orice boală şi am putea muta munţii din loc.
  Mie mi se pare o poveste “stravezie” chestia cu tamplaru. E preluata din Biblie. Abureala cu rol clar de marketing. Dar daca tot a preluat dom’ tamplar Tom povestea poate ar trebui sa fi preluat si obiceiul Domnului Iisus de a nu lua banuţu de la cei pe care i-a făcut sănătoşi…
  Oficial isi spune terapie alternativa sau complementara… Eu as intreba: complementara cui ?!!!

  1. Nu știu Toma, chestia asta cu credința e o chestie dubioasa. Probabil de-a lungul istoriei mulți au crezut mai mult decât o boaba de muștar dar cu siguranță n-au murit sănătoși dacă au murit de moarte bună.

   Deci nu te poți baza pe rugăciuni și speranțe. Dar altfel suntem de acord.

  2. Ca veni vorba de mutatul muntilor…

   Tocmai despre asta vorbeste Isus, despre munti de indoiala, nu e vorba de muntii in sensul fizic, acele formatuni de relief care le vedem noi.
   Stim foarte bine ca Ius tot timpul vorbeste in pilde.

 28. Bowen comparat cu presopunctura

  Cum am ajunge omul la terapii alternative? In primul rand trebuie sa te doara ceva, sa te saturi de luat hap-uri care pentru o scurta perioada (8-12 ore) te ajuta iar dupa 2 saptamani iti ataca stomacul daca e mai sensibil. Si dintr-o pura intampare intrand la un medic in cautarea unor infiltratii cu ceva care sa ajute, acesta zice “veniti sa vedem spatele” !!!
  Eu ii tot spuneam ca am o durere de cap, ca am facut RMN, ca as fi de acord sa mi se decupeze o bucata de scalp care o simt eu rece tot timpul si care pare sa fie initiatorul migrenelor si el repeta: “o sa ne uitam la spate” .
  Au urmat 7 sedinte de presopunctura aplicate pe spate. Bineinteles cu atentia necesara acordata celor spuse de doctor: daca esti transpirat nu te expune unui curent de aer rece, etc. s-au rarit episoadele de DURERI DE CAP (la 2-3 pe an fata de 1 pe saptamana).
  Fiindca la moda este terapia Bowen am mers si eu la o sedinta. Din ce mi-am dat seama e un fel de presopunctura de 10 ori mai slaba, un fel de abureala. Daca dupa presopunctura efectiv simteam o imbunatatire, la Bowen doar ma simteam nasol ca pierd timpul degeaba.

Comments are closed.