În opinia mea, compania Zenyth Pharmaceuticals dezinformează chiar și în dreptul la replică

Sunt de-a dreptul șocat (și nu o spun ironic)

Adineaori s-a publicat dreptul la replică produs de către Zenyth Pharmaceuticals în urma articolului publicat pe platforma Think Outside The Box.

Articolul initial este aici (fără vreo participare din partea companiei) totb.ro/colonhelp-vs-wordpress-proces-fara-precedent-in-romania

Dreptul la replică este aici: http://totb.ro/pozitia-oficiala-a-companiei-zenyth-pharmaceuticals-in-cazul-colonhelp-vs-wordpress

La finalul articolului este publicată partea mea din conversatia avută în privat cu directorul de marketing Zenyth, Tudor Popa

Nu pot decât să răspund acuzațiilor pas cu pas în speranța că arătând toate informațiile pe care le am se va întrevedea realitatea.

Vreau să încep adresând problema anonimității. S-a discutat zilele acestea intens pe internet că ar trebui să ies la iveală. Nu o pot face din motive personale și profesionale, dar faptul că nu exista un nume real asociat acestui blog nu face informațiile din el mai puțin adevărate. Știu că arată nasol și anonimitatea mea e incriminată de parcă întărește poziția Zenyth.

Automattic are acum procesul pe rol, aștept deznodământ. În lumina a ce e mai jos, s-ar putea să schimbăm foaia dar nu pot acum. Vă rog să mă înțelegeți și vă asigur că nu îmi doresc nimic mai mult decât să fac totul clar și simplu, dar nu e totul simplu…

De asemenea nu face procesul Zenyth Pharmaceuticals vs Automattic mai puțin problematic pentru libertatea de exprimare sau pentru libertatea de a critica produse problematice.

Regret că toată povestea asta se întâmplă și că speram că atenția masivă din partea presei ar fi descurajat continuarea acestei probleme. Desigur, dreptul la replică este normal, doar l-aș fi acordat și eu dar pot să îl și comentez.

Considerăm că este absolut nemeritată atenția din partea presei de care se bucură autorul unui blog de scandal (https://insulaindoielii.ro), autor care sub protecția anonimatului a demarat de un an și jumătate o campanie susținută de defăimare a produsului ColonHelp și a companiei noastre. Într-un limbaj josnic și extrem de trivial, acesta a distorsionat majoritatea informațiilor prezentate și i-a insultat pe absolut toți consumatorii noștri, care au dorit să își exercite dreptul lor la exprimare pe site-ul respectiv, privind beneficiile personale obținute cu produsul nostru.

Dezinformare

Dacă articolele mele sunt scrise într-un limbaj josnic și trivial atunci îmi tai degetele. Cât despre comentarii, comentariile sunt încă acolo și nu cred ca am numit vreun comentator în vreun fel. În plus, blogul are niște reguli, daca concluziile mele sunt false o arăți cu studii. Cred că din 2009 până acum nici un comentator nu a dat un link către un studiu. Si totusi am sters foarte putine comentarii. Libertatea de expresie pe acest blog este respectată chiar și atunci când eu sunt numit bou, prost sau alte asemenea invective.

Iată doar câteva exemple extrase din articolele postate pe blogul respectiv:

„Aș vrea să spun că incursiunea în lumea destul de puturoasă a detoxifierii colonului mi-a adus surprize plăcute.“

„Oamenii care curăță colonul au umplut ventilatorul de rahat“.

„Hornarii colonului“ (referindu-se la compania Zenyth Pharmaceuticals).

„Un produs creat pentru a fi excretat precum ColonHelp (sau Detoxicolon sau Colonix) nu este creat de oameni cu integritate care doresc cu adevărat să-și servească clienții cu cel mai bun produs posibil.“

„În continuare sunt uimit de tupeul de a vinde oamenilor ceva ce va fi evident excretat a doua zi.“

Dumnezeule mare, vă rog să nu mai permiteți ironia și umorul sau pe internet sau în persoană pentru că mă lezează groaznic!

Doamne ferește să folosești niște expresii mai literare că te trezești dat în judecată!

Da, pun la îndoială faptul că firma Zenyth este 100% convinsă că produsul lor face tot ce scrie prin articolele lor. Nu pot dovedi asta, și nu e o afirmație pe care aș susține-o în instanță pentru că e imposibil de dovedit ce e în capul oamenilor, dar personal, mă îndoiesc.

Și sunt uimit în continuare de faptul că după mai bine de un an de la articolul meu, și cred ca cel puțin 50 de ani de la inventarea termenului placă mucoidă, cineva mai crede că este ceva real. De ce se mai află pe site-ul colonhelp.ro două articole care discuta despre pericolele placii mucoide cât timp este evident o falsitate?

De ce sunt și alte articole care dezinformeaza populația cu privire la funcționalitatea organismului (mitul auto-intoxicării, necesității detoxifierii etc)

Mă scuzați că nu sunt destul de matur să nu folosesc glume despre rahat când terenul e fertil. Uneori un articol serios trebuie să aibă și o glumă ca să poți trece mai departe.

Exemplele pot continua. Scopul adevărat al autorului anonim nu a fost dezbaterea unei teorii despre funcționalitatea colonului într-un cadru civilizat sau de a afla cât este de bun produsul nostru, ci de a se promova printr-un scandal pe care l-a întreținut constant, atât pe site-ul propriu, cât și pe alte site-uri, atacând virulent o marcă notorie, foarte cunoscută în mediul online, precum și o companie cu o reputație nepătată până acum.

Dezinformare

Rog compania Zenyth Pharmaceuticals să găsească un comentariu al meu în afara blogului propriu înainte de prima amenințare a lor. Evident că voi încerca să fac cunoscută amenintarea după ce s-a întâmplat deja. Pentru că singurul lucru care mă putea ajuta este presiunea publică! Vorbim de 100.000 de euro, ce credeți, că produc bani in somn? Înainte de a fi amenințat cu procese am stat cuminte în banca mea și am discutat cu prietenii mei, nu m-am dus sa propovăduiesc anti-detoxifiere pe alte site-uri cu atât mai puțin pe vreun mediu virtual al Zenyth Pharma.

Fiecare articol are un anumit ciclu de timp în care îmi tine interesul. Primul articol despre ColonHelp a fost foarte popular și comentat intens chiar si după ce mă plictisisem de subiect. Pentru că tot s-a insistat cu diverse întrebări am scris și al doilea articol pentru a clarifica și întări calitatea informațiilor prezentate! Puțin îmi pasă cine este producătorul unui produs de detoxifiere colonică, toate cele care spun ”eliminăm placa mucoidă” fac afirmații demonstrabil false (prin mărturia experților citați)

Din respect pentru consumatorii noștri insultați în mod obsesiv de către acest autor anonim, precum și din dorința noastră de a înceta acest scandal care în mod nemeritat ne afectează imaginea, am transmis în luna mai 2012 o notificare către bloggerul respectiv pentru a înceta acțiunile subversive, atrăgându-i atenția că, dacă nu încetează, îi vom solicita daune consistente pentru calomniere, defăimare și folosirea cu rea-credință a imaginii mărcii noastre. Răspunsul a fost unul și mai virulent decât anterior, iar autorul în loc să aibă un dialog cu noi sau cu firma de avocatură a început să aducă o nouă serie de injurii, atât către noi, cât și către firma de avocatură care ne reprezintă. Printr-un email anonim transmis, ne-a declarat că, chiar dacă am obține câștig de cauză, își va face zeci de bloguri și va putea lansa ample campanii în continuare, folosindu-se de zeci de pseudonime, lucru pe care, din păcate, am constatat că îl face și în prezent.

Dezinformare

Am insultat consumatori în mod obsesiv?Asta e de-a dreptul calomnios (haha!)  Ce le-am făcut, i-am urmărit în farmacii și le-am strigat că sunt proști? Nu aș face asta niciodată, fiecare e liber să facă ce vrea cu banii lui, singura mea dorință este să îi informez!  Cred ca am dreptul să mă exprim cum vreau și nu știam că atunci când cumperi ColonHelp câștigi și dreptul de a-ți fi protejată onoarea de către compania producătoare. Oamenii maturi au discuții la nivelul la care știu și pot să le poarte. E interesant că și eu am parte de diverse injurii de la cei care comentează la diverse articole și nu mă deranjează atât de tare încât să le cer bani pentru că mi-au stricat imaginea.

Da, am publicat amenințarea/notificare pentru că am fost șocat de ea! De faptul că există! Pentru că vroiam să se vadă riscurile la care mă expun pentru a scrie niște articole… nici măcar așa de grozave. Cel de la Medicologia.info e mult mai bun chiar și cu toate referirile la nume de marcă eliminate.

Așa că am scris articolul în care îmi dădeam cu părerea despre notificare. Și am considerat-o fără nici un fel de bază legală, ca și nespecialist ce mă aflu.

Se poate citi articolul și se poate vedea că nu spun absolut nimic despre cabinetul de avocatură. Avocații sunt oameni care își fac treaba pentru care sunt plătiți, ar fi și ridicol să îi insult pentru asta. Ah, cred ca am spus ceva în privat, respectiv că acea notificare e prost gândită, vedeți mai jos. Ce să zic… tot o consider prost gândită.

Email anonim: nu cred că am făcut asta. Nu îmi amintesc deloc să fi făcut asta! Am scris public că articolele mele pot fi preluate de către alții și desigur că și eu voi vrea să deschid alt blog în care să fac același lucru ca și aici, să discut informații științifice. Pe de altă parte, dacă email-ul era anonim, habar n-am cum s-ar putea demonstra că eram eu și nu un cititor indignat care spunea ca sunt eu. Oamenii mai și mint pe internet…

Drept urmare, în lipsa oricărei posibilități de dialog normal cu acest autor, în luna august 2012, Zenyth Pharmaceuticals a atenționat platforma WordPress cu privire la campania de denigrare și dezinformare pe care blogul http://insulaindoielii.wordpress.com o duce la adresa ColonHelp. 

Dezinformare

Din 3 iulie 2011 și până în august 2012 nu am putut comunica? De ce credeți că există comentarii în blog? Nu putea nimeni din cadrul Zenyth să trimită un comentariu zicând ”hei, as vrea să vorbim despre ce e scris aici, putem vorbi, cum te contactăm?”. Nu s-a făcut nici un efort de genul ăsta, hai să fim serioși!

Dacă s-ar fi întâmplat asta, aș fi venit în persoană la biroul vostru să discutăm care este problema! Vă dădeam numărul de mobil, că eram naiv și tăntălău. Nu aș fi escaladat un conflict de dragul distracției. Are cineva impresia că eu am vreun beneficiu? N-am, nu există reclamă pe blog, nu dau sfaturi de cumpărare a unui produs în detrimentul altuia, doar spun oamenilor să aibă grijă ce cumpără și de ce să aibă grijă.

În august 2012 am creat adresa de email oindoiala@gmail.com care este vizibilă de atunci și am publicat un nou articol în care  spuneam citez:

Așa că dragă companie, sunt gata să mă transform în suporter și să sterg/modific articolele curente despre voi cu o condiție simplă:

Trimiteti la adresa de email oindoiala@gmail.com un mesaj care să conțină rezultatele studiilor științifice făcute cu produsul vostru, cu protocol corect adica trial randomizat dublu orb. Studii publicate într-un jurnal științific recunoscut, care să fie consecvente cu consensul științific asupra acestui produs.

Și dacă vreți să fiu impresionat, declarația unui profesor doctor gastroenterolog și a unui medic legist că placa mucoidă există în stare naturală în corpul uman și că muesli-ul vostru este cu adevărat util.

După cum stiți, dar convenabil uităm când e vorba să ne judece presa, acest articolul al meu a venit în urma unor scrisori similare cu cele trimise mie, livrate celor de la Medicologia.info care au publicat un articol în care foloseau cuvântul ColonHelp. Articolul curent este evident modificat. Ei săracii, nici nu mai pot ridica vocea în povestea asta că au primit acasă scrisoare cu parafă. Măcar la mine e doar un comentariu.

Diseminarea de informaţii complet eronate pe blogul http://insulaindoielii.wordpress.com, informaţii care aduc prejudicii companiei Zenyth Pharmaceuticals şi consumatorilor produsului ColonHelp. Am atras atenția WordPress că informaţiile sunt insuficient documentate și sunt publicate cu rea-credință sub masca anonimatului, ceea ce denotă o dată în plus atitudinea răuvoitoare.

Am cerut în nenumărate rânduri în discuțiile private pe care le-am avut să identificați informațiile complet eronate! Care sunt acestea? Ce înseamnă insuficient documentate, dați-mi documentarea științifică și modific articolele! Unde este documentarea? De ce nu mi-o trimiteți? Vă rog citiți mesajele mele de mai jos în care cer companiei să îmi dea informațiile care să corecteze articolele!

Utilizarea ilicită a mărcii ColonHelp, ceea ce aduce atingere drepturilor Zenyth Pharmaceuticals de proprietate intelectuală.

Am cerut în la fel de multe rânduri să-mi spuneți exact care e problema. Doar acum o văd scrisă clar și neechivoc ”ai o poza cu marca noastră pe ea”. Pe de altă parte cred că putem avea o dezbatere intensă despre acea poză (nu că aș ține foarte mult la ea). Cred că este protejată dpdv legal fiind încadrabilă la parodie conform legii 8/1996 art 35 litera b. Sau poate sunt eu prost.

În capul meu cât timp notificarea pe care ați făcut-o nu a avut efectul scontat și ați început un proces cu Automattic, notificarea nu mai era validă, pentru că eu nu sunt parte a Automattic. Poate greșesc, dar nu mi-ați spus să dau poza jos, n-am dat-o jos…

Instigarea la ură (hate content) împotriva companiei și a produsului ColonHelp – postarea link-urilor către pagina de Contact de pe site-ul www.colonhelp.ro și către pagina de Facebook ColonHelp cu recomandarea către cititori: „Vă recomand să fiți sceptici și să evitați să aruncați banii în vasul toaletei“.

Dezinfor… ce e asta, nene?

Incredibil. Zenyth Pharma consideră hate content ”nu vă aruncați banii în vasul toaletei”. Ce-i aia rasism și xenofobie, ce-i aia misoginism, homofobie și alte lucruri care fac lumea un loc nu chiar ideal. A da un sfat rezonabil, ca și concluzie după mutiple surse de documentare care susțin părerea autorului este hate content. Mă scuzați, îmi este imposibil să continui să iau în serios acest drept la replică.

În adresa către WordPress s-a precizat că înțelegem foarte bine diferența dintre un review critic la adresa unui produs și întreaga campanie de defăimare, al cărei scop este înșelarea deliberată a consumatorului, jignirea acestuia, precum și obținerea de posibile beneficii materiale din partea concurenței de pe piață prin discreditarea companiei noastre. Autorul anonim susține că nu are niciun fel de studii medicale care să îi permită o opinie științifică, este în schimb specialist în domeniul IT, fiind și un cunoscător foarte bun al tehnicilor de optimizare SEO. Astfel, articolele defăimătoare au fost optimizate pentru cuvântul „ColonHelp“, ceea ce a făcut ca în prezent, articolul http://insulaindoielii.wordpress.com/2011/07/03/colonhelp-nu-ajuta-colonul/ să apară pe poziția a treia în căutări în Google, înaintea a zeci de alte site-uri terțe care au prezentat comentarii despre produsul ColonHelp. Avem motive să credem că această optimizare a articolului, utilizând în titluri și în text de sute de ori denumirea produsului ColonHelp, a fost făcută cu scopul de a crește traficul pe blogul propriu, profitând de notorietatea mărcii ColonHelp, și cu intenția vădită de a deturna consumatorii de pe site-ul oficial al produsului ColonHelp. Acest scop de folosire a unui blog pentru a se interpune între o marcă și piață sau a se substitui unei mărci reprezintă de asemenea o încălcare gravă, interzisă prin Termenii și condițiile platformei WordPress.

Dezinformare

Se poate vedea din modul în care mentionez majoritatea produselor de pe piață în ambele articole initiale cum vreau să le bag pe gâtul cititorilor. De asemenea se poate vedea din faptul că trimit oamenii să se documenteze la site-uri de bună calitate că vreau să îi înșel.

Oameni buni, IT-ul este un domeniu mare. Nu trebuie să știi programare ca să lucrezi în IT. Poate că nu fac decât să instalez PC-uri toată ziua. Poate că lucrez într-un limbaj de programare obscur. Nu am habar despre cum se construiește o pagină web, d-aia am blog pe WordPress. Pentru că face lucrurile astea ușor de folosit chiar și pentru mine, și pentru alții mai puțin tehnici. A pune niște tag-uri și a folosi numele unui produs nu este SEO. SEO este oricum discutabil ca și domeniu de activitate datorită faptului că motoarele de căutare își rafinează regulat criteriile și ce era valid ieri nu e neapărat valid azi.

Și până la urmă nu am voie să scriu cuvântul ColonHelp în titlul unui articol sau în corpul lui? Dar pe blogul lui Cristi Brancu e ok? Sau e în regulă doar dacă asocierea de cuvinte este pozitivă? Deci să nu avem păreri negative, vreodată?

Cel mai important criteriu când scrii un blog este ”să creezi conținut relevant”. Eu asta încerc să fac. Despre SEO la nivel tehnic nu știu nimic, exceptând ce găsesc prin setările WordPress (e o bifă) și ce am menționat mai sus.

Resping cu desăvârșire și indignare sugestia că aș fi plătit de către companii concurente! Dacă aș fi un om care vroia să vă șantajeze pentru bani v-aș fi cerut bani în discuțiile private! Nu v-am cerut bani sub nici o formă și am făcut asta foarte clar!

Nu sunt plătit de nimeni pentru a scrie aici, este timpul meu și munca mea și o fac 100% pentru a-i informa pe ceilalți.

Da, recunosc că am interesul ca fiecare articol de pe blogul meu să fie văzut. La fel ca fiecare blogger de la începutul bloggingului! Aș vrea ca toată lumea să citească acest articol la care am muncit de mi-au ieșit ochii și e și actual. Mă interesează extrem de puțin dacă în urma lecturii unui articol, cititorul se mai duce la astrolog, la iridolog, la homeopat, mai cumpără produsele voastre sau mai crede în apocalipsă. E dreptul lui! Eu simt că este datoria mea să informez asupra a ceea ce este considerat pseudoștiință pentru că nu există suficient conținut de calitate în limba română. E îngropat sub munți de site-uri create de companii care vând orice de la orgoni la zeoliti și de la aparate magnetice la terapii cuantice!. Nici măcar conținutul meu nu e de calitate ireproșabilă dar măcar există, e un început, e o insulă de scepticism într-o mare de pseudoștiință.

De asemenea, nu sunt responsabil pentru acțiunile altor persoane. Pot spune cu convingere că e sănătos să sari gol în zăpadă, dar toți cei care mă ascultă își folosesc libertatea proprie de conștiință. A îmi pune în cârcă acțiunile altora, chiar dacă au primit un link de la mine este ridicol. Le mulțumesc celor care m-au susținut pentru că au făcut-o, indiferent de motivația lor internă!

WordPress a răspuns la solicitarea Zenyth prin declinarea competențelor în acest caz, afirmând că este nevoie de o decizie judecătorească cu privire la faptul că respectivul conținut este ilegal și defăimător. Doar după ce Zenyth va avea o asemenea decizie, WordPress va lua o hotărâre cu privire la conținutul tendențios de pe blogul http://insulaindoielii.wordpress.com. Urmare a refuzului WordPress de a declina identitatea autorului blogului pentru a ne putea îndrepta direct împotriva lui, precum și de a se sesiza cu privire la conținutul tendențios, Zenyth a chemat în judecată WordPress pentru a obține prin hotărâre judecătorească cele solicitate.

De acord!

Menționăm că din luna august și până acum am avut mai multe încercări de încheiere amiabilă a acestui conflict cu autorul anonim, însă acesta ne-a refuzat în mod constant, declarând că nu se poate întâlni cu noi și că nu își poate divulga identitatea. I s-a comunicat de asemenea foarte clar că suntem nevoiți să cerem identificarea lui pe cale penală, cu toate neplăcerile cauzate de această procedură și că, pe de altă parte, suntem dispuși să renunțăm la absolut orice pretenție financiară sau pecuniară, dacă putem avea un dialog civilizat și dacă renunță la folosirea neautorizată a mărcii noastre pe blogul său de scandal, însă a refuzat de fiecare dată acest lucru.

Dezinformare

Primul email primit de la directorul de marketing Zenyth Pharma a fost primit în 25 octombrie, după ce WordPress m-a informat că există un proces și după ce am publicat un articol în limba engleză. Nu din luna august! Vedeți mai jos!

Na, nu vreau sa public și mail-urile din partea directorului de marketing unde tot ce îmi spunea era ”hai să ne întâlnim, o să fie bine”. O să vedeți ce am spus și vă rog să trageți singuri concluziile. Dialog civilizat a fost tot timpul. Clarificare a cerințelor…. nu.

În consecință, vom apela la instanțele de judecată pentru interpretarea legalității acestor campanii de defăimare și calomniere a produsului și companiei noastre, considerând că, dacă un blogger anonim are dreptul să ne trimită amenințări pe emailuri și să ne aducă constant injurii pe site-urile sale, și noi avem dreptul de a ne apăra legal, în instanță.

Nu am trimis nici o amenințare pe email, asta ca să fie clar. Și desigur, calea legală este disponibilă. Dacă ceea ce am scris este calomnie sau adevăr, rămâne să demonstrați…

Iată schimburile de email-uri avute cu directorul de marketing (doar ceea ce am scris eu, să nu fiu acuzat de vreo încălcare a corespondenței private).

Din motive care nu tin decat de faptul ca acest articol este vechi, imaginile nu mai sunt disponibile (a existat si o migrare de servere, etc)

56 comments

   1. salut Ionut, sunt Ionut ca aasa ma cheama sui pe mine, eu zic sa nu te mai agiti si sa le dai ignori complet ca nu au ce sa-ti faca si la amenintari gratuite se da ignore .pe de alta parte sesizez niste naivitate din partea ta referitor la discutiile tale cu ei, Ionut , companiile farmaceutice vor castig, punct , nu dau doi bani pe in telegere, a face bine, avindeca etc, ‘daca e sa mori sa mori eu sa castig’ – asta e motoul Deci Ionut , iti dau un sfat -IGNORE

    1. Ei, asta nu e așa de simplu. Dacă ei m-ar fi ignorat eu nu-mi mai băteam capul cu ei. Dar asta e, acum sunt importanți ei pentru mine și eu pentru ei.

 1. Legat de SEO, compania mananca placa mucoida din urmatoarul motiv (geniile de la Zenyth ar fi putut afla asta daca dadeau telefon oricarei companii care apare in prima pagina dupa ‘seo consultant’): Blogul este hostat pe platforma wordpress.com unde posibilitatile de “optimizare” sunt aproape zero. Nu se pot instala plugin-uri pentru a imbunatati performantele SEO ale site-ului dincolo de capacitatile de baza ale platformei (care nu sunt impresionante) si nici nu se poate modifica codul aplicatie in acest scop. Ideea este ca daca tu, pe acest blog, faci optimizare SEO atunci oricine cu un blog pe wordpress.com face optimizare SEO doar ca un rezultat inevitabil al utilizarii platformei.

  1. Articolul acela apare in prima pagina nu pentru ca l-a optimizat Ionut, ci pentru ca multa lume a dat link spre el, deci are autoritate. Iar publicitatea de care beneficiaza blogul nu face decat sa ajute articolele sa ramana pe prima pagina, deci sa loveaza credibilitatea produsului “de curatat colonul” ColonHelp

 2. E evident ca departamentul legal al ZP doar doreste sa isi justifice facturile.

  1)
  Nu l-au abordat pe autorul blogului intr-o maniera profesionista, ci intr-o maniera golaneasca. Intai cu amenintari, apoi cu smecherie de cartier “hai baiatu ca povestim”.

  2)
  Nu isi pun problema ca poate mailurile pe care le-au primit au fost trimise de alti oameni de pe internet, nu de autorul blogului, ca reactie de revolta fata de abuzul pe care il comit impotriva unui om obisnuit care are blog.

  Tu esti un biet muncitor in IT si vine colosul corporatist si te ameninta ca le datorezi taxa de protectie de 100,000 de EURO. Nu m-ar mira ca unul din miile de internauti care au vazut amenintarea la adresa bloggerului sa se fi revoltat si sa fi scris un adevar: e inutil sa hartuiasca un om nevinovat, pentru ca oricum informatia pe care ei doresc s-o ascunda sub pres poate fi reprodusa extrem de usor de catre oricine, prin doar cateva clickuri.

  3)
  E evidenta mania securist-conspirationista din tonul mesajelor avocatilor. Ce “motive ascunse” are bloggerul? Il platesc dusmanii, sau poate e nebun? Nu si-au pus problema nici macar O CLIPA ca poate informatiile prezentate de el aici sunt CORECTE, iar cele de pe site-ul Colon Help sunt GRESITE.

  In cazul asta, problema putea fi solutionata foarte simplu: cei care intretin site-ul Colon Help eliminau informatiile demonstrate de acest site ca fiind eronate, obligatoriu publicau o clarificare, iar ca urmare a acestei intelegeri, Ionut si-ar fi modificat si el postarile. E o varianta.

  Dar nu. Ce au facut avocatii? Au dat in judecata mesagerul unui mesaj corect. Mesager care a facut-o din scopuri pur ALTRUISTE de informare a consumatorului.

  Nu a facut-o in calitate de muncitor in IT, ci pur si simplu a preluat opiniile unor specialisti de TALIE MONDIALA din comunitatea stiintifica internationala care si-au oferit expertiza in analizarea acestei clase de produse, produse care “elimina placa mucoidala”.

  Nu am vazut in mesajele reprezentantilor colosului corporatist nici o referire, nici o urma de regret ca ar fi prezentat publicului informatii false, referitor la aceasta “placa mucoidala”.

  Din contra, continuia in stil grobian sa il acuze pe blogger pentru ca a subliniat evidentul si a spus niste adevaruri.

  De fapt firma aceasta si-a facut singur rau, pentru ca povestea se pierdea in obscuritatea miliardelor de pagini de pe internet. Asa ei singuri au facut-o de actualitate. Daca e cineva care ar trebui dat in judecata de departamentul legal al ZP e tot acelasi departament legal al ZP, care nu s-a putut abtine sa nu hartuiasca o persoana privata.

  Ca urmare, zeci de alte bloguri si chiar si publicatii serioase au preluat stirea. Ma tem ca pentru avocatii ZP exista o singura soarta daca vor continua pe drumul amenintarilor: ar putea chiar sa fie dati afara de compania-mama pentru scandalul mediatic produs.

 3. Ionuț vrea să rămână anonim – e decizia lui. Eu nu sunt anonim. Eu sunt Iulian Lucian Octavian Vâlsan din Bârlad și locuiesc în Cluj Napoca și susțin public toate afirmațiile făcute de Ionuț pe blogul Insula Îndoielii!

  Acestea fiind spuse, nu trebuie să dați în judecată Google, mă găsiți direct!
  Sincer, acum regret că n-am preluat articolul lui Ionuț chiar din prima zi când l-am citit că poate acum mă dădeau și pe mine în judecată și mă distram un pic și eu. Dar poate nu e timpul pierdut.

  E timpul ca adepții cenzurii din România să afle și ei că atunci când încerci să suprimi un mesaj de pe Internet, efectul e exact invers.

 4. De ce nu faci o petitie(sti ca in general nu prea conteaza) dar macar sa vada cretinii astia de la Zenyth ca nu esti singur si ca ai sustinere. Eu am luat 3 zile si mi-a generat doar scaune moi… asa ca m-am oprit din mancat tain…

  In mod normal nici o instanta din lume nu ar trebui sa le dea dreptate. S-ar crea un precedent pericolos si s-ar incalca dreptul la opinie. Wtf nu am voie sa spun o parere personala ca vine un frustrat care nu intelege nimic din drepturile omului si te da in judecata. Pentru ce? Ca am spus ce cred, pentru ca am o parere, pentru ca am avut tupeul sa am o parere?
  Adica daca spun ca Coca Cola e mai bun ca Pepsi nu e bine? Nu am voie? Unde tragem linia?

  Niste COMUNISTI sinstri.. sa se mai uite si ei prin cartile de istori si sa vada ca nu cu multi ani in urma au murit oameni ca eu sa pot sa imi expun o opinie personala! Le doresc celor de la Zenyth un faliment cat mai rapid!

 5. Ideea cu petitia este buna, insa momentan Ionut nu este implicat in proces. In locul tau as publica articolele si pe Facebook, Twitter, Posterous, etc. sa fie si ei dati in judecata. Oricum, ce ma mira este ca nu se autosesizeaza nicio organizatie pentru apararea drepturilor de exprimare. Pacat ca e iarna ca faceam acum 20 de tricouri si le imparteam prin metrou. Este uimitor si sunt socat de ceea ce am citit…tine-te tare Ionut!

  1. Ar trebui sa trimitem multe email-uri aici poate ii ajutam sa se autosesizeze:
   http://www.apador.org/contact.php
   http://www.aepado.ro/Contact.php
   http://www.cdep.ro/informatii_publice/ong.chest_aprobate?f_idc=1602 (aici mai putin)

   Eu organizatiile astea le-am gasit si am trimis email-uri.
   Intr-o tara civilizata in care cetatenii isi cunosc drepturile pentru o asemenea incalcare a unui drept fundamental lumea ar fi iesit in strada in semn de sustinere!

 6. Eu am foslosit Colon Help din curiozitate, din dorinta de a ma detoxifia si de ce nu, de a mai da jos 1-2 kg.Din punctul meu de vedere, e un produs pe cat de scump, pe atat de inutil. Si daca tot am zis-o, sa ma astept sa fiu data in judecata??? Sau nu e voie sa gasesti articole CONTRA despre un anume produs, ci doar PRO???????

 7. io zic sa te pregatesti cu niste avocati, pentru ca cu ordine de-astea judecatoresti iti vor afla in final identitatea (blogger o sa dea ip-ul, dupa care alt proces cu cine are ip-ul, te gasesc unless l-ai accesat doar din retele publice de wifi). stiu ca e nedrept dar asta e realitatea. si nu uita sa cureti ce ai prin calculator legat de acest blog. stii cu ce scule, ca zici ca lucrezi in it.

  1. Dacă decizia judecătorească este sa forțeze wordpress sa imi dea datele, atunci o sa apar cu nume real. Nu vreau sa mă opun legii și sa obfuschez justiția dar trebuie sa se dovedească faptul ca am incalcat o lege înainte de a mă supune unor procese.

   Dacă Zenyth pierd, atunci ar fi de neînțeles din partea lor sa mai continue.

   1. nu uita ca traiesti in romanica. dupa ce-ti vor afla identitatea, te vor da in judecata, cu avocati bine platiti vor obtine o hotarire aberanta gen ai sa le dai x euro despagubiri, ti se va face sechestru/confiscare bunuri, si pina ajungi tu la cedo si ti se va face dreptate (intr-un final) vei constata ca au trecut ani si nervi si bani. deci te rog, sterge tot ce ai prin calculator, macar daca ajung la tine sa nu gaseasca nimic. faptul ca ip-ul de pe care la momentul x s-a postat pe un sait a fost alocat tie nu este dovada ca chiar tu ai postat. te-ai virusat, na, si ai fost o victima. plus ca logurile astea expira la isp dupa 6 luni sau cam asa ceva. deci tre s-o lungesti cu procesul minim cit dureaza de la ultima accesare blog pina cind expira logurile de conectare in isp.

 8. ar trebui sa-i dai tu in judecata pt calomnie ! auzi “actiune subversiva” :))
  Problema e ca nu se vede padurea din cauza copacilor, recte tema principala , adica DEMONSTRATI CA C.H. NU E APA DE PLOAIE! demontati-mi textul cu argumente! amenintarile NU sunt argumente!
  au o atitudine specific crestinopata , logica lor e minunata insa lipseste cu desavarsire , sper sa pice zdravan!
  Asta e parerea mea si mi-o asum! 🙂

  1. Sunt avocat si probabil iti spun ce ti-au spus si ceilalti avocati cu care ai vorbit – procesul lor e o tampenie si nu au nicio sansa sa castige:). L-au initiat ca sa te sperie, nu inteleg de ce nu s-au oprit – personal cred ca avocatii lor sunt niste amatori dupa limbajul folosit.

   Eu zic sa fii mai mult decat relaxat – observ ca te streseaza procesul – ar trebui sa te distreze. Inteleg ca neffind de profesie esti poate intimidat dar chiar nu ai de ce:).

   Cum au zis si altii, poate pui si niste link-uri pe alte site-uri.

   PS – e primul comentariu in viata mea pe un site, deci blogul asta chiar merita efortul. Bravo!

   1. nu-s avocati dar exact asa mi-a parut si mie limbajul. nu doar de amator, dar foarte… de gradinita.
    “mami, ala mi-a zis ca-s un prost”.
    wtf? :))

 9. Ce tampiti , de eram in locul lor cumparam blogul asta prin terti si terminam frumos tot balciul … NU cred ca refuzai o oferta pentru el

   1. Ei stiu ca lumea nu mai e asa proasta , inainte sa cumpere ceva se informeaza si ajung aici si vor afla ca vand doar rahat impachetat cu mult marketing…. sa demonstreze ca exista mucoid plaque

    1. Daca dati cautare pe Google dupa Colon Help al treilea rezultat e blogul Insula Indoieli, probabil asta ii doare tare.

      1. Corect! Probabil ca urmeaza sa dea si Google-ul in judecata, eventual si toti furnizorii de internet ca nu ti-au blocat blogul. Eu daca eram manager la firma lu’ peste prajit Zenyth il dadeam afara pe directorul ala de marketing si pe toti cei responsabili de scandalul asta. Chiar nu inteleg ce spera sa castige? Sa zicem ca printr-un miracol(Doamne Fereste!) castiga procesele, ce rezolva? Pata neagra, marlania, si scarba de care s-au umplut nu dispar peste noapte, ba dimpotriva ar creste!

       Mie aproape ca nu imi vine sa cred ca in anul 2012 mai sunt oameni care gandesc atat de rudimentar! Pentru unii inca este valabila regula pumnului in gura…

       Daca erau baieti destepti dadeau un comunicat de presa decent(sau nu faceau nimic, asta era si mai inteligent din partea lor) in care isi exprimau punctul de vedere si probabil in 2-3 zile lumea uita.

       Sa ne tii la curent cu ce se mai intampla.

 10. in fix concordanta cu dreptul la opinie, indivizii astia au dreptul sa te dea in judecata. sa le ceri deapgubiri pentru ca ti-au consumat din timp daca trebuie sa te prezinti la vreo citatie.

 11. Era inevitabil sa le iasa disperarea la suprafata…
  Daca-mi permiti un mic citat din filmul Network, 1976 (vezi si filmuletul in semnatura):

  “You have meddled with the primal forces of nature, mister, and I won’t have it! Is that clear?! You think you’ve merely stopped a business deal — that is not the case! […] It is ecological balance. You are an old man who thinks in terms of nations and peoples. There are no nations. There are no peoples. There are no Russians. There are no Arabs. There are no third worlds. There is no West! There is only one holistic system of systems, one vast and immane, interwoven, interacting, multi-variate, multi-national dominion of dollars. Petro-dollars, electro-dollars, multi-dollars, Reichmarks, rins, rubles, pounds and shekels. It is the international system of currency which determines the totality of life on this planet. That is the natural order of things today. That is the atomic and subatomic and galactic structure of things today! And YOU have meddled with the primal forces of nature, and YOU WILL ATONE!”

 12. Dupa cum functioneaza lucrurile in societatea contemporana, tinand cont de faptul ca se avizeaza pozitiv comercializarea oricarui rahat impachetat frumos (da da, ma refer la ColonHelp si alte produse asemanatoare) nu as avea atata incredere oarba in justitie, ea ca organizatie avand o mentalitate inca FOARTE invechita si anumite reticente fata de libera exprimare, drepturi civile, “anonimat”, bloguri, IT, etc. ca sa nu mai vorbim de tendinta de a se lasa foarte usor influentata prin mijloace €xterne.

  Asa ca: mai bine actualizeaza (anonimizeaza) toate legaturile tale cu WordPress, reziliaza contractul cu ISP-ul tau, fa-ti un contract de net cu un nou IP, dinamic de preferat, (sa speram ca IP-ul anterior va fi reciclat in sistem in cateva luni, pana la o eventuala decizie judecatoreasca si nu atasat pe veci unui client, mai ales daca acest client are un nou IP in dreptul sau, in cazul ca ramai la acelasi ISP), ia in calcul schimbarea adresei de MAC (schimba placa de retea, sau adauga una, schimba routerul, etc) instaleaza-ti Tor Browser Bundle si la cat mai multe articole pe insula indoielii.

  Si doar ca sa dormi mai linistit, e bine sa prevezi si sa faci tot ce-ti sta in putinta sa folosesti in favoarea ta timpul si informatiile.

  PS Stiloul e cea mai periculoasa arma, pana si justitia se teme de ea.

  1. Nu cred ca este totusi posibil pentru ca mai sunt si alte instante internationale la care poti sa te adresezi si baietii mari din occident nu se joaca dea drepturile omului.

 13. Ma, deocamdata eu am dat share pe “feisbuc” de pe site-ul Zergu-lui, numa’ asa sa fie putina publicitate-poate se mai intinde povestea. Eu am ce am cu dreptul la libera exprimare. Bafta in toate.

 14. De ce nu e bine sa deschizi Colonul Pandorei.

  Iata trei comentarii pertinente legate de procesul Zenyth Pharmaceuticals vs Automattic Inc., colectate de pe blogul lui Chinezu. Responsabilitatea pentru afirmatiile facute apartine in intregime autorilor comentariilor!

  Camelia Camet:

  Este foarte amuzant ca tocmai cei de la ColonHelp acuza pe cineva de nerespectarea legii, cand ei sunt maestri in batjocorirea legilor industriei de suplimente alimentare din Romania.
  Ma uit umita cu cat tupeu scriu pe ambalajul lor despre bolile pe care le trateaza cu un supliment alimentar. Pentru cei care nu stiu, in Romania si in toata lumea civilizata, un supliment alimentar este asociat cu alimentele si producatorul nu are voie sa atribuie produsului propietati de vindecare a unei boli. Desigur aceasta nu a contat nicodata pt ColonHelp sau alte produse ale Zenyth Pharmaceuticals…
  De parca nu ar fi fost suficient, o alta lege (neinteresanta pt cei de la Zenyth) spune ca nu ai voie sa te folosesti in publicitatea la un supliment alimentar de o vedeta, un medic sau un lider de opinie care sa indemne oamenii sa foloseasca produsul. Ce au facut cei de la Zenyth? l-au platit pe d-nul Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, pe d-na Carmen Bruma , pe d-na Simona Balanescu ca ambasadori ai produselor lor. Ilegal in Romania, dar un detaliu minor pt Zenyth si toate produsele lor, gen ColonHelp. ..
  Dar sa fim mai intelegatori si sa avem clementa cu avocatii Zenyth caci nu au avut timp sa analizeze propia ograda de ilegalitati, fiind foarte ocupati cu blogosfera…

  PS Legile: Codului de reglementare a continutului audiovizual, Art.144; HOTARARE nr. 106 din 7 februarie 2002 privind etichetarea alimentelor

  ——————————————-
  Mihai:

  din punct de vedere tehnic , daca tot am o diploma de medic in biblioteca, pot sa spun ca studiile prezentate sunt in articolul respectiv sunt oarecum logice si nu-ti trebuie prea multa medicina ca sa stii ca acea placa mucoida nu exista in oameni decat daca faci ceva expres pentru asta. De fapt si studiile alea demonstreaza intr-un fel ca apa-i uda… dar cateodata trebuie si astfel de demonstratii.
  Ce nu pot eu sa inteleg cum o companie pharma care se presupune ca stie ce are in portofoliu ia decizia sa dea in judecata un blog cvasianonim si fara influenta. Adica lucrurile sunt clare din toate punctele de vedere si totusi ei decid sa mearga in instanta. pentru mine e dincolo de capacitatea mea de intelegere.
  ar fi un mic PS: In Romania companiile pharma au ajuns la concluzia ca e mult mai ieftin sa angajezi licentiati in economie decat personal cu pregatire pharma/med si cum nu exista niciun fel de legislatie in domeniu care sa ingradeasca astfel de practici. astfel ca si cunostintele lor in domeniul medical sunt limitate la ce primesc din companie sa prezinte la altii

  ——————————————-
  Lazy Pawn:

  În primul rând, legislația europeană face o distincție clară între fapte și opinii. Dacă pe blogul meu anonim scriu că Icsulescu a furat un porc, gazda blogului poate fi forțată să divulge identitatea mea, pentru că am făcut o afirmație faptică fără dovezi, care îl poate afecta pe respectivul. Dacă însă scriu că, după părerea mea, lui Icsulescu nu-i stă bine cu mustață, instanța nu poate forța dezvăluirea identității mele, pentru că nu există un delict de opinie. Atenție, chiar dacă opinia mea este una pur subiectivă, nedocumentată, răutăcioasă — legal nu pot fi atacat.
  În al doilea rând, se face clar distincția între persoane și bunuri. Un produs nu poate fi calomniat, nu are onoare. Și dacă scriu că ultimul model de la BMW este o mașină de toată jena, cei de la BMW nu pot să mă atace. Este opinia mea despre un produs oarecare de pe piață.
  În cazul nostru particular, cei de la Zenyth nu au avut nici cea mai mică intenție de a combate afirmațiile punctuale, cu susținere științifică, ale bloggerului anonim. Au recurs doar la practici de tip intimidare și băgarea pumnului în gură, lucru absolut inacceptabil. Gafa de PR este uriașă. Puteau liniștiți să ignore un blog nu foarte popular, pe care oricum targetul lor format din gospodine naturiste homeopate nu l-ar fi citit niciodată.

  Asa ca…
  In cazul in care prin absurd vor reusi sa obtina un caz in instanta, toti cei care au ceva de spus in domeniu sa faca front comun si sa-i mature pe acesti impostori dezgustatori de pe piata romaneasca.

 15. Citesc si ma minunez….
  Ca bloggerita, as scrie si eu un articol de genul acesta dar imi lipseste curajul autorului Insulei Indoielii. Si apoi, blogul asta cu asta se ocupa, da? Si daca omul aduce argumente, foarte bine. Sa polemizam! Dar nu sa ne dam in judecata! Oameni buni, fiecare are drept la libera exprimare si opinie… acum, ce-ar insemna sa ne dam in judecata unii pe altii pentru o afirmatie sau alta? Aaaa… doar daca la mijloc nu sunt cumva mai multi bani! Foarte multi, adica!
  Si ce? Eu, daca am folosit Colon Help (ceea ce am si facut) inseamna ca am si slabit automat? Da! Am slabit! Dar nu consider ca este meritul acestui curatitor intestinal! Ci doar autosugestia care mi-a zis asa: iei Colon Help, nu mai bei cafea, mananci iaurt la micul dejun, bagi cereale naturale, ceaiuri cat incape, seara cina usoara si miscare. Pai, sa va zic ceva! Sunt de acord cu autorul aarticolului cand spune ca se poate si fara ele! Eu, daca nu luam Colon Help si ma apucam de iaurturi, sport, cereale, ceaiuri si lasam porcariile de sucuri, cafea si dulciuri si mancam mai usor seara, slabeam foarte usor! Cred ca asta a vrut sa spuna omul asta! Si nu ma puteti contrazice, ca este aplicata pe pielea mea!
  Adevarat, nu acelasi efect are peste tot, la toti… dar in mare, schimbarea stilului de viata si a alimentatiei face uneori minuni! Incercati si nu va mai judecati! Fiecare citeste si aplica informatia asa cum crede fiecare! Si nu mai pierde nimeni!

 16. De ce nu trimiti un email catre James Randi Educational Foundation, Richard Dawkins Foundation, Sceptici in Romania, sau vreo sursa asemanatoare? In 2010(parca) un critic al chiropraxiei a fost dat in judecata de societatea britanica de chiropraxie si a primit bani de proces de la comunitatea sceptica. Rezultatul a daramat o mare parte din suportul statului pt medicina alternativa per total.

  Daca ai nevoie de publicitate, exista multe comunitati, interne si externe, pe care-ti poti face cunoscuta problema. Mai ales daca sunt din tari in care asemenea produse au fost lamurite sau puse in banca lor sa nu poata minti publicul, va fi o revolta si multe tari civilizate vor rade de situatia din Romania, facand presiuni in directia unei abordari corecte.

  In Italia o fata a fost data in judecata de Boiron pt ca critica produsele homeopate. In cele din urma Boiron s-a facut de rusine si si-a retras amenintarea. Din pacate nu peste tot e la fel. In India un tip a expus o icoana care plangea drept supurand apa de canalizare, si a fost condamnat la inchisoare pt insulte religioase, iar astazi sta-n exil in Finlanda.

  Nu renunta insa! Continua sa-ti faci situatia cunoscuta. In cele din urma poate porni un Streisand Effect, cu intreaga blogosfera criticand compania, de o asemenea amploare incat nu-i vor putea da in judecata pe toti.

  1. Stiu toate lucrurile astea si le voi folosi, dar deocamdata nu sunt parte a procesului. Daca se ajunge sa fiu in instanta voi vrea tot internetul de partea mea, cu siguranta. Cazul lui Simon Singh nu este chiar asemanator, legea din UK e mult inapoiata fata de Romania

 17. Nu-i slabi! Tine-i in sah pe astia cu Colonul…

  La inceput ai fost sprijinit de comunitatea scepticilor acum te ajuta si adeptii fanatici (printre care sunt si eu) ai internetului liber.

  Daca cei care au wordpress-ul cedeaza, o sa incaseze un protest nasol din partea bloggerilor si ei stiu asta asa ca va lupta ca sa iti protejeze identitatea.

  Nu m-as mira daca efectul de domino ar merge mai departe si ar iesi o vanatoare online de companii care nu respecta drepturile omului.

  1. WordPress merita tot sprijinul comunității pentru ca s-au implicat. Ar fi putut sa dea informația în discuții private și n-as fi știut vreodată.

   Acum plătesc bani pentru un avocat ca sa mă apere indirect pe mine.

   Nu e nici un motiv sa fie considerați băieți răi, ba chiar le sunt extrem de recunoscător.

   WordPress nu are nici o obligație sa mă țină pe mine anonim, chiar nici una, dar sunt foarte recunoscător ca au preluat apărarea în acest proces (șansele să piardă prin nereprezentare erau mari)

   1. S-ar putea sa fie trecut undeva in termeni si conditii un paragraf prin care ei se obliga sa pastreze anonimatul.

    1. Nu, chiar spun ca dacă vrei blogging anonim sa nu îi folosești. Dar în același timp o companie care se respecta nu poate închide un serviciu fără o bază.

     Și cum baza e în dezbatere legală nu aveau ce altceva sa facă decât sa aștepte hotărârea judecătorească care sa spună că am incalcat legea.

     Sper sa nu primească așa ceva prea curând cât timp legea nu este încălcată după capul meu.

 18. Le-am trimis un e-mail de multumire astora cu colonu’. Sper ca l-au citit!


  Va adresez multumiri fiindca ati dat in judecata WordPress! Fara acest gest prostesc, minunatele suplimente alimentare nu ar fi primit reclama negativa pe care o merita.

  De asemenea ati oferit bula de oxigen necesara scepticismului mioritic care sa-l ajute sa deschida ochii naivilor!

  Va rog sa ma dati si pe mine in judecata (eventual si pe cei de la yahoo) pentru acest mesaj, daca se poate, cerand o suma astronomica unui student ca mine care nu are din ce sa-si plateasca restantele la facultate!

  Va doresc un an nou fericit plin cu o multime de astfel de initiative avocatesti care sa ne distreze. Domnul sa va binecuvanteze fiindca ajutati romanii sa-si dea seama ca peste 90% din valoarea suplimentelor alimentare nu reprezinta decat reclama mincinoasa!

  Doresc de asemenea sa vizionati aceasta emisiune de pe sceptici.ro ca sa vedeti ce se mai spune despre voi:
  http://podcast.sceptici.ro/2012/12/30/sceptici-in-romania-episodul-57/
  Eventual, daca nu agreati scepticii mistocari, puteti viziona emisiunea asta de la TV:

  PUPICI!

 19. Am folosit si noi produsul minune, o tarna de bani pe niste tarate semifolositoare, efectele au fost spre 0, doar spatiu ocupat aiurea in frigider. Sunt niste magari, ca recurg la asemenea fapte, dar asta este o dovada ca ceva nu este ok cu marfa lor si de asemenea se simte frica fata de opinia publica. Asta imi aduce aminte de un samsar de masini de la Brasov ce simteau nevoia sa posteze amenintari si mesaje pe toate forumurile unde apareau oameni cu probleme legate de masinile cumparate de la ei.

 20. Si ce s-a mai intamplat cu procesul celor de la Zenyth Ph. ?
  Povestile acestea cu detoxifierea si produsele destinate chipurile sa ne curete de toxine (de bani), au prins asa de bine la un anumit gen de public, incat greu ne este noua medicilor care mai practicam inca medicina bazata pe dovezi, sa ii convingem ca sunt basme.
  Stiinta are rigorile ei. Ea nu este o religie de aceea nu putem spune crede si nu cerceta ( apropos, in Biblie nu scrie nicaieri asa ceva, contraziceti-ma dupa ce o cititi) cum mentiona cineva pe blogul asta. Tocmai asta diferenta intre orice credinta (religioasa sau nu) si stiinta. Iar in medicina, daca ai inconstienta sa te bazezi pe ce crezi si nu pe ce s-a dovedit cu instrumentele riguroase ale cercetarii stiintifice, poti deveni un pericol public, nu medic ci vraci si sarlatan. Ma refer aici la toate asa zisele terapii si produse pseudo-medicinale care au aiurit de tot biata Romanie iesita din negura comunismului.

Comments are closed.