Efectul Placebo și tratamentele medicale

Efectul Placebo este un fenomen extrem de interesant prin care anumite afecțiuni sau simptoame sunt ameliorate chiar dacă intervenția asupra acestora este făcută cu ingrediente/elemente care nu au nici un efect demonstrat.

Un exemplu simplu ar fi: Ai o durere și ți se spune că dacă iei o anumită pastilă te vei face bine. Dacă crezi acest lucru și iei pastila, în câteva ore sau zile (depinzând de tipul afecțiunii) te vei face bine. Dar pastila este doar zahăr neavând nici un strop de efect clinic (mai mult decât un pic de ciocolată). Și atunci ce te-a vindecat?

Răspunsul este: propria minte.

Acest efect deosebit de interesant a fost folosit din secolul 18 uneori cu rolul intenționat de a păcăli pacientul că i-a fost administrat un tratament corespunzător.

Pe lângă medicii care probabil îl foloseau pentru a scăpa de bolnavii închipuiți, a primit multă atenție în lumea medicală odată cu apariția cărții lui Henry K.  Beecher ”The Powerful Placebo”.

Ce mi s-a părut de-a dreptul uimitor citind despre efectul Placebo este modul în care ne putem păcăli singuri că tratamentul funcționează.

Toate procedeele menționate mai jos sunt placebo. De exemplu, operația efectuată este una superficială, injecția conține substanță salină ce înlocuiește componentul oficial, etc:

  • O operație  e mai eficientă decât o injecție
  • O injecție e mult mai potentă decât pastilele
  • Un tratament de acupunctură e mai bun decât pastilele
  • Capsulele sunt mai eficiente decât tabletele
  • Cu cât pastilele sunt mai mari cu atât mai bine
  • Numărul de doze pe zi influențează eficacitatea tratamentului
  • Cu cât medicamentele sunt mai scumpe cu atât cura funcționează mai bine
  • Culoarea pastilei e importantă (de exemplu pastila alb-roșie e mai eficientă decât pastila albă)
  • Încrederea medicului în tratament va avea efect (a spune ”asta te va scăpa de dureri” e mai eficient decât ”asta s-ar putea să ajute”)

Nu e uimitor cât de ușor putem fi păcăliți? Este foarte important să avem grijă atunci când urmăm tratamente alternative cu produse homeopatice (demonstrate ca și inerte) sau atunci când ne tratăm cu diverse terapii fără sens gen iridiologia acupunctura sau cristaloterapia.

Cum funcționează:

Degeaba v-aș spune ce se întâmplă dacă nu vă spun și cum, nu?

Există câteva explicații psihologice și fiziologice care explică mecanismul din spatele efectului placebo:

  • Așteptarea este un fenomen psihologic cunoscut. Coca-Cola e mai bună dacă e din altă țară, ciocolata e mai bună dacă e mai scumpă. Afectează chiar și vederea, astfel încât vedem mai degrabă ce vrem să vedem decât ce e de fapt acolo. Dacă ni se spune că primim un analgezic puternic vom simți efectele unui analgezic puternic
  • Motivația, este normală pentru orice bolnav. Dorința de a te face bine e un motor puternic pentru vindecare – în același fel în care urmarea strictă a medicației și dorința puternică de vindecare au de obicei o corelație pozitivă cu ameliorarea propriu-zisă a problemei
  • Condiționarea e ce le-a făcut Pavlov câinilor lui. Oamenii învață să asocieze pastilele (sau ceaiurile) cu vindecarea și astfel în urma tratamentului (sau în urma a ceea ce ți s-a spus că e tratamentul) vei avea reacția așteptată
  • Opioidele endogene sunt chimicale cu funcții anaglezice produse în creier. Studiile au arătat că producția de endorfine este crescută în cazul pacienților care iau analgezice false. De asemenea, dacă se injectează un drog care blochează producția de endorfine va fi blocat și efectul placebo. Așadar efectul opioidelor a fost demonstrat ca și având rol în crearea impresiei de ameliorarea a durerii.

De ce e important să știi:

În primul rând pentru a știi că poți fi păcălit cu ușurință de tratamente inferioare sau ineficiente. Doar pentru ca a funcționat medicamentul minune promis de compania Boiron (un mare producător de medicamente homeopate) nu înseamnă că el este cu adevărat eficient.

Majoritatea tratamentelor alternative (homeopatia, iridiologia, acupunctura, magnetoterapia, reflexoterapia, presopunctura, cristaloterapia etc) funcționează pe baza placebo-ului și doar când sunt presați pentru teste clinice șarlatanii recunosc că ceea ce încearcă ei să facă este să stimuleze efectul placebo în pacienți. Sper că am explicat destul din mecanismul de funcționare ca să nu vă lăsați păcăliți.

Medicina este atacată din toate părțile de șarlatani care promit medicamente minune, vindecări fără efort și tratamente fără efecte secundare. Ar fi bine să știți că nimic nu este fără risc și nimeni nu încearcă să se ferească de tratamentele funcționale. Dar adevărul e că testele făcute pentru tratamentele alternative au arătat fără discuție că sunt doar frecție la piciorul de lemn.

Un tratament care nu face de fapt nimic, nu este decât o pierdere de timp și bani dați pentru a înghiți pastile de zahăr sau apă chioară.

Fiți sceptici și nu vă lăsați păcăliți de orice guraliv cu dovezi anecdotice!

Etică

Mulți terapeuți spun că datorită efectului placebo medicamentul sau tratamentul lor este eficient. Ei bine, asta este desigur adevărat dar e la fel de adevărat este că o palmă peste ochi poate fi eficientă dacă îți e vândută corect. Cu toții stim cât de disperați devenim dacă suntem bolnavi sau cei dragi ne sunt bolnavi, iar vânzătorii aceștia de iluzii exact asta speră, să ne vândă speranțe deșarte. Sunteți liberi să cumpărați și să le folosiți dar spuneți sincer, de ce ați folosi un medicament care e de fapt o iluzie?

S-a sugerat ca unor pacienți ar trebui să li se dea medicamente placebo fără cunoștința lor pentru a vedea dacă sunt cu adevărat bolnavi. Din fericire majoritatea medicilor nu sunt de acord cu o asemenea încălcare a regulilor etice și a încrederii pacienților. Din păcate însă lipitorile vânzătoare de iluzii nu au asemenea probleme morale.

Ben Goldacre vorbește despre efectul Placebo:

Concluzie

Efectul Placebo este un instrument deosebit de important pentru a deosebi tratamentele eficiente de cele care sunt o idee frumoasă, dar falsă. Companiile farmaceutice l-au integrat de mult în practica testării și testele efectuate pentru noile medicamente conțin loturi de voluntari care iau de fapt placebo, tocmai pentru a verifica cât de eficient este medicamentul testat. Astfel putem fi siguri că ceea ce cumpărăm din farmacii sunt medicamente testate, aprobate și eficiente.

Pe de altă parte, atenție! Nu tot ce cumpărăm în farmaciile  din România este testat și eficient, multe lanțuri făcând o adevărată carieră din vânzarea de medicamente homeopatice drept tratamente medicale. Nu vă lăsați păcăliți și verificați cu atenție prospectul și informațiile oferite ca să nu plătiți bani grei pe extract de coadă de dragon.

Surse:

http://en.wikipedia.org/wiki/Placebo

http://www.skeptic.com/eskeptic/09-05-20/

http://www.snm.org/index.cfm?PageID=4287&RPID=7320

10 comments

  1. Foarte interesant articolul si bine documentat. La mai multe si mai dese.

    p.s. In prima propozitie la “simptome” ai un “o” in plus.

  2. Dupa cea am citit atatea articole interesante, as putea spune foarte interesante, doresc sa va adresez o provocare…. Aparatele Salin …. sunt pe http://www.aer-salin.ro, eu de acolo le stiu. Dar nu prea am incredere! Aveti ceva date suplimentare? eventual un articol pe tema asta? va rog mult de tot, ar fi foarte util.

Comments are closed.