Ignoranța, biorezonanța și reporterii

Acest articol vrea să trateze două probleme separate, biorezonanța ca și pseudoștiință care a cuprins România și repoterii ignoranți care încurajează oamenii să o folosească.

1a. Biorezonanța

Cei care se ocupă cu biorezonanța magnetică spun că aparatele lor măsoară biorezonanța corpului uman  și prin comparație cu statisticile adunate de-a lungul timpului generează diagnostice, tratamente și prin aceasta ameliorarea sănătății pacienților. Totul se face prin simpli electrozi plasați pe corpul pacientului. Evident, fiind o tehnică neinvazivă și fără vreun efect secundar, e foarte tentantă. În plus aserțiunea că este precis în proporție de 90-95% și limbajul științific îi pot convinge ușor pe cei neinformați.

1b. Eficacitatea biorezonanței.

Ai spune că un aparat care diagnostichează aproape orice boală posibilă în organismul uman și care de asemenea e capabil de diagnosticare și de tratament prin ”corecție bioinformațională” ar fi apreciat de lumea medicală și inventatorul lui ar primi premii peste premii. Ei bine, nu, pentru că aparatul e o șarlatanie.

Sunt multe tipuri de aparate de acest fel și din păcate a le descrie pe toate și a le arăta ca false e o sarcină sisifică. Dar mecanismul de funcționare e același (bazat pe bioenergia corpului uman – o chestie care nu exista) și prin urmare toate pot fi invalidate în același fel, în comparație cu aparate reale.

Există multiple teste științifice care arată că nici un aparat de biorezonanță nu funcționează mai bine decât efectul Placebo în cazul tratamentelor sau mai bine decât ghiceala pură în cazul diagnosticării.

Puteți citi pe Quackwatch câteva mărturii și un test științific asupra unui aparat de acest tip.  Un test asupra alergiilor, demonstrează că tehnicile sunt inutile în viața reală. Un studiu asupra eficacității tratamentelor emise de aceste aparate pentru o formă de dermatită i-a dovedit inutilitatea.

Acestea sunt boli banale,  boli pentru care există tratamente sau modalități de diagnosticare standardizate, cu rezultate clare.

De ce ai avea încredere ca un aparat care nu reușește să detecteze o chestiune relativ banală precum o alergie să descopere alte boli cu mult mai grave precum cancerul (așa cum deseori se laudă șarlatanii). Ba mai mult, de ce ai avea impresia că așa un aparat poate să detecteze ”predispozițiile” organismului pentru anumite boli?

1c. În România

Biorezonanța este practic cea mai populară pseudoștiință din țară. Existe probabil sute de cabinete ale unor pseudo-doctori, unii chiar doctori în toată regula amăgiți de aceste aparate. Medicina e grea, e de multe ori lipsită de bucurii și mulți nu au renunțat la visul de a ”ajuta oameni”. Așa că după o cruntă dezamăgire prin anii de rezidențiat se aruncă în brațele pseudo-științei (cu ajutorul facultăților de calitate îndoielnică pe care le-au urmat)

Am primit chiar ieri un flyer de la reprezentantul unei asemenea clinici. Cercetând numele inventatorului aparatului QXCI pe care acesta l-a ”inventat”. William Nelson este un fost angajat NASA care acum se declară doctor de renume mondial. Totuși, aparent multele sale diplome, cărți și licențe  nu reușesc să fie găsite nicăieri. Când inventatorul unui aparat atât de ”avansat” nu are nici măcar spoială de cunoștințe medicale atestate ar trebui să te intrebi serios dacă vrei să te diagnosticheze sau să asculți ce are de zis despre bolile tale.

1d. Concluzii

Biorezonanții nu se sfiesc să mintă, cu bunăștiință sau nu asupra calitații serviciilor oferite. Ba chiar le împănează cu anunturi gen ”avizat de Ministerul Sănătății”, aviz care nu înseamnă decât că au demonstrat că nu îți pot face rău cu acel aparat, nu că i-au dovedit eficacitatea.

Își umplu paginile de mistere cuantice și energii cosmice și folosesc un limbaj științific în fața căruia un om educat s-ar crăcăna de râs în timp ce pacientul lor, din păcate, se declară fascinat. Dacă vi se spune că sunteți vindecați de energiile universului sau de pe baza vreunei presupuse proprietăți cuantice puteți să cereți banii înapoi, vă asigur că nu există nici o dovadă concludentă asupra funcționalității acelor tratamente.

Iată și o părere personală a unui om care înțelege gândirea critică.

Și un articol critic de la hotnews.ro

2a. Reportajele din Adevărul

Ideea acestui articol a venit în urma lecturării Adevărului de seară în care autorul ridica în slăvi terapia cu biorezonanță, fără să menționeze vreo secundă faptul că există dovezi evidente asupra faptului că e o pseudo-știință.

Partea tristă e că documentându-mă am întâlnit oameni care datorită faptului că li s-au nimerit bolile au început să creadă în acel aparat mai ceva ca în zei. Alții erau sceptici dar acceptau cu bucurie terapii la fel de false precum homeopatia (pregătesc și despre asta un articol).

Puteți vedea aici rezultatul unei căutări după termenul biorezonanță pe site-ul Adevărul. Aproape 90 de rezultate în edițiile din întreaga țară. Suceava, Brașov, Botoșani,  peste tot e plin de biorezonanți care se folosesc de disperarea unor pacienți dezamăgiți de sistemul medical românesc. Din păcate nici măcar nu primesc un tratament adevărat ci doar false speranțe și poate chiar agravarea bolilor.

2b. Cui dăunează?

S-ar putea argumenta că aparatele astea nu fac nimic rău, tratamentele sunt suplimente nutritive sau homeopate deci în afară de faptul că îi păgubesc pe unii, nu se întâmplă nimic. E o vorbă care spune că prostul și banii lui nu stau mult timp împreună, așa că documentați-vă bine ca să nu vă ia alții de fraieri.

Dar în cazul de față am o poveste specifică, tristă prin lipsa de gândire critică de care se dă dovadă, atât din partea redacției Adevărul, care împinge în față biorezonanța de parcă ar fi un tratament real cât și din partea părinților unui copil de 4 ani.

Pe scurt, Alexandru Dumitriu s-a infectat în spital cu o formă de E.coli și sistemul imunitar a fost afectat. După multiple [1], [2], [3], [4] cereri de ajutor și detalieri ale poveștii lui am descoperit și un articol în care a fost dus de părinți la un cabinet de biorezonanță din București. Imaginați-vă speranțele puse în acel drum de 7-8 ore, bucuria cu care au auzit că totul va fi bine din gura unor mincinoși și apoi nota de plată. 1000 de lei pe lună pentru suplimente nutritive pentru o boală care riscă să îl omoare pe Alex din clipă în clipă.

Și pe lângă infecția cu E.coli, bietul copil suferă și de autism (unii oameni chiar nu au noroc) și trebuie trimis la logoped pentru recuperare. Cât costă o ședință de logopedie? 50 de lei. Cât costă vitaminele și apa cu zahăr prescrisă de șarlatani? 1000 de lei.  Câte ședințe se puteau face cu acești bani?

Conform unui articol publicat chiar azi, Alex ia un tratament inutil de 3 luni. 3 luni în care cei 3000 de lei economisiti ar fi putut însemna 60 de ședințe de logopedie, adică 5 luni de recuperare printr-o metodă adevărată. Pentru o familie care trăiește din pensii și muncă ocazională, din banii obținuți pe vânzarea unei case (!) și donațiile unor oameni buni 3000 de lei înseamnă o avere și deși sunt bine intenționați e de înțeles că nu au posibilitatea sau disponibilitatea de a căuta informații medicale la zi. Se lasă pe mâna oamenilor care le dau sfaturi.

Însă ziarul Adevărul prin reporterul care se ocupă de caz, Paula Scânteianu, dovedește reaua-voință și lipsa de documentare minimală. Oare dna Scânteianu nu ar fi putut să cerceteze un pic dacă tratamentul miraculos de la sute de kilometrii depărtare nu e o șarlatanie? Oare colegii ei nu ar fi putut să întrebe un om de știință despre ideile pe care le propun acești șarlatani înainte să-și umple ziarul de minciuni?

Vreau să semnalez această poveste ca și dovada faptului că lipsa de informare are consecințe grave.

Donați bani pentru Alex Dumitriu și ajutați-l dacă aveți posibilitatea. Dar contactați familia și spuneți-le ce minciună le-a fost vândută, cum le-a fost înșelată încrederea și încurajații să aibă încredere în medicina modernă (fie ea și în altă țară).

Dar nu încurajați lipsa de onestitate și hoția calificată a acestor pseudo-terapeuți plini de energii cuantice și cosmice care nu fac decât să distrugă încrederea în și-așa fragilul sistem medical românesc.

Fiți sceptici și gândiți rațional!

P.S. Adevărul pare să fie un adevărat cuib de informații false și reportaje proaste, citiți și aceste articole care tratează evoluția și designul inteligent. Unul de la Întreabă un ateu și altul de la Rezistența Urbană

52 comments

  1. Buna roberta.
   Consta in plasarea unor electrozi pe corpul pacientului si apoi un computer emite un diagnostic bazat pe un algoritm sau ce introduce “operatorul” despre pacient.

   Cel mai probabil pe baza acelor informatii computerul emite informatii statistice despre bolile pe care e posibil sa le aiba pacientul, respectiv daca are 65 de ani e foarte probabil sa sufere de cardiopatie ischemica.

   De multe ori diagnosticul este o nimereala absoluta sau face uz de termeni din medicina orientala gen “energii dezechilibrate la nivelul pieptului”

   Pe scurt e o sarlatanie deghizata in act medical.
   Din pacate zilnic intalnesc distribuitori de flyere la metrou si sunt sigur ca unii dintre cei care le primesc chiar se duc sa se diagnosticheze.

 1. M-am mai interesat si am aflat ca acel aparat ar fi de ultima generatie si ca ar face o scanare completa a organismului, fapt care ar duce la depistarea oricarei afectiuni.
  Suna promitator…

  1. Nu exista aparate care sa faca asta roberta. Nu fi fraiera si lua de buna ce mint aia. Nu poti detecta toate bolile cu niste electrozi banali. pana la urma sunt banii tai, macar nu fa prostia sa dai banii pe tratamente homeopate.

   1. Nu pledez nici pro nici contra aparatelor cu biorezonanta.Tot ce va pot spune este ca am facut din proprie initiativa un astfel de test,am platit 70 ron,si ce vreau sa va spun este ca ,spre uimirea mea care am mers doar din curiozitate,m-i s-au depistat cam tot ce am avut in trecut la diverse organe ,si am fost atentionat de
    diverse afectiuni care s-ar pute produce.M-i s-a recomandat unconsum moderat de carne ,pe cat posibil alimentatie rationala
    Faceti un astfel de test si pe urma mai vorbim.Fiti impartiali si fara prejudecati.Nu va credeti mai destepti ca alti ,lasati oamenii sa decida.

    1. Nucu, ce ti s-a spus tie a fost simpla statistica.
     Ai fost cumva atent unde a gresit respectiva biorezonanta? Cat din ce ti-a spus a fost suta la suta adevarat? Nici o eroare, diagnostice clare, cu date stiintifice pe care un medic “nerezonant” sa le inteleaga? Sau numai idei vagi pe care tu le-ai luat de “valide”
     Apreciez ca ai fost si ca ti s-au spus lucruri de bun simt, dar lucruri de bun simt afli si pe google cu suficient interes.
     70 de lei e prea mult pentu “mananca sanatos, fa miscare”

 2. Bani pe homeopate?Sa nu uitam totusi ca homeopatele sunt mai ieftine decat alopatele.De exemplu un tub de homeopate cu 90 de granule costa 5 lei sau 9 lei in comparatie sa zicem cu CONTRLOC- medicament alopat pentru boli de stomac care costa peste 20 de lei. Eu pe langa alte boli sufar de ulcer si am luat cred cele mai bune medicamente alopate gen Controloc, De-nol,Omeprazol,plus antibiotice pt.tratarea Helicobacterului si nici unul nu m-au vindecat.Doar ma amelioreaza pt ceva timp dupa care cand ma enervez sau mananc ceva ce nu am voie iar ma simt rau.Si tine cont ca astea enumerate de mine sunt medicamente ALOPATE dintre cele mai “bune” si celebre.Acum incerc cu BIOREZONANTA si Homeopate,poate totusi vor face ceva bun pt. mine din moment ce sunt satula de alopate care au si reactii adverse cum sunt antibioticele care ma constipa de mama focului.Nu stiu ce sa zic.

  1. Alexandra, medicamentele homeopate or fi mai ieftine dar stii cat costa productia lor? Aproape zero. Zero investitii in cercetare, in studii de eficienta, zero teste clinice, zero reglementari dificile. Si stii de ce? Pentru ca sunt apa chioara sau zahar. Asta este componenta lor. sigur ca poti sa incerc sa te tratezi cu biorezonanta si homeopatia dar ceea ce te va ajuta de fapt este efectul placebo. Daca homeopatia ar functiona ar fi demult o tehnica medicala acceptata de comunitatea stiintifica, din pacate actul medical in Romania sufera atat din cauza dezinformarii medicilor (unii chiar cred ca homeopatia e ok) cat si din lipsa de informare a pacientilor,

 3. Da bine, bine dar nici tratamentele alopate nu fac minuni.Nu zic am renuntat la ele, continui sa le iau cand e nevoie chiar daca nu imi plac dar nici alopatele nu vindeca. Daca ar vindeca de 4 ani de zile de cand ma chinuie stomacul si tot am inghitit la alopate ar fi trebuit sa fiu acum MEGAVINDECATA.Si mai am si alte afectiuni printre care si ANXIETATEA asta nenorocita care nu imi trece de tot indiferent ce alopate gen ANSILAN sau HEGLONYIL iau.Ce sperante sa mai am?

 4. Pai alexandra, problema ta e ca te astepti la minuni.
  Minunile nu exista!
  Medicamentele normale nu fac decat sa-ti amelioreze simptomele astfel incat sa-ti ofere o calitate a vietii superioara cazului in care nu ai avea acces la ele.

  Cu siguranta nu vei beneficia de nici un efect al tratamentelor biorezonante sau homeopate, nu mai bine decat un efect placebo.

  Ai asteptari nerezonabile de la un medicament, iti inteleg nerabdarea dar din pacate o solutie simpla nu exista.

  Poate ar trebui sa cauti alte pareri medicale (nu pseudo-medicale)

 5. Pai si ce alte pareri medicale normale sa mai caut ca le-am epuizat:raza, endoscopie,analize de sange si bineinteles tratamentele alopate ce le-am urmat.Nu zic ca nu s-a ameliorat dar cum sa nu fiu furioasa cand eu trebuie sa tot mananc in fiecare an antibiotice pt a incercca sa stopez scarba aia de Helicobacter care tot reapare de cate ori I se pune pata.Si asta nu-I nimic .Acum a mai dat si un drac de astm peste mine care ma infurie si mai tare stiind cat de periculos poate fi si nici nu poate fi vindecat.

 6. Daca s-a ameliorat, asta e tot ce poti cere.
  Trebuie sa intelegi ca bacteria a evoluat ca sa iti manance stomacul si stiinta a creat medicamentele ca sa o opreasca.

  Du-te la un biorezonant (imi pare rau de banii tai) si prefa-te ca schiopatezi/te doare spatele.
  Si vezi daca isi da seama de helicobacter pylori.

  Uite ceva interesant: http://en.wikipedia.org/wiki/Helicobacter_pylori_eradication_protocols

  Trebuie sa ai asteptari realiste de la tratamentele tale. Daca simptomele ti se amelioreaza inseamna ca tratamentul are efect.

  Daca ceea ce-ti doresti tu este sa ai stomacul unei adolescente fara griji cred ca ai asteptari nerealiste.

  1. Banuiala mea e ca beneficiezi de cele mai bune medicamente disponibile dar nu esti multumita…
   Inteleg, dar alte solutii nu sunt, si daca dai bani sarlatanilor nu ajuti cu nimic.

 7. La prima sedinta de biorezonanta doctorita de acolo mi-a spus ca stomacul meu nu era vindecat.Cum a stiut?In momentul in care aparatul scaneaza partile afectate ti le arata desenate in rosu iar eu le-am vazut pe ecran care se afla in fata mea.Aparatul chiar mi-a scanat coloana mea si mi-a aratat-o cat de stramba e din cauza scoliozei pe care o am de mai multi ani. Dar uite ce e mai interesant:
  La prima sedinta de biorezonanta doctorita mi-a zis niste chestii pe care nu avea cum sa le stie: mi-a zis ca am probleme cu o ureche ceea ce era adevarat iar ea nu avea de unde sa stie pt.ca eu nu ii mentionasem nimic despre acest lucru.Eu dar I-am confirmat cand ea mi-a zis si m-am intrebat cum de si-a dat ea sau aparatul seama.O alta chestie pe care doctorita nu avea de unde sa stie pt.ca la fel nu spusesem nimic despre acest lucru este faptul ca imi este frica de serpi.Cand doctorita mi-a facut testul de biorezonanta si mi-a spus dintr-o data “Iti este frica de serpi nu-I asa?”am ramas statuie.De unde a stiut?Si sa nu spui ca la toata lumea le frica de serpi pt.ca sunt persoane carora chiar le plac serpii si nu le e frica de ei.Deci concluzia este ca cel putin in acest moment nu as putea afirma cu siguranta ca e inselstorie.Sa mai vedem.

  1. Alexandra, cati ani ai? Cati oameni de varsta ta au probleme cu stomacul? Ai vreo idee de statistica? Practic toata lumea are helicobacter in stomac si unii au o varianta mai agresiva. Si pana la urma ce informatie e “stomacul tau nu e vindecat”? Ce diagnostic e asta? E ca si cum ti-as spune ca ai par in cap. Un diagnostic relevant este unul in care stii cu exactitate ce se intampla in corpul tau. “Ai probleme la stomac” poti sa-i spui si unui caine si ai avea dreptate

   Scolioza? Asta e banal, si eu am asta si majoritatea copiilor din romania au o problema cu coloana.

   Frica de serpi? Serios? E o chestie comuna una dintre cele mai comune. Faptul ca exista exceptii e una dar a considera exceptia normalitatea e ridicol. Asta e scoasa din burta, practic a dat la nimereala.

   Cat despre ureche… hai sa fim seriosi, chiar trebuie sa-ti explic cum si-a dat seama?

   Repet, faptul ca esti nemultumita de efectul medicamentelor curente nu e un motiv sa-ti arunci banii pe biorezonanta si homeopatie. Gandeste-te cum ar fi viata ta fara acele medicamente de care esti nemultumita…

 8. Tin sa mentionez ca nu sunt adolescenta si nici batrana pt. a putea spune ca ar trebui sa am probleme cu stomacul chiar daca am baut tone de Pepsi. Am 27 de ani.Bunicul meu a murit de neoplasm gastric dar el avea 70 si ceva de ani. Cat despre SERPI repet ea nu avea de unde sa stie pt.ca ea ar fi putut in mod eronat sa zica ca eu sunt “EXCEPTIA” cum ai zis tu si sa-mi spuna invers “nu-ti frica de serpi nu-I asa?”.De unde a stiut din ce categorie fac eu parte?

  1. Alexandra, care parte din “frica de serpi e o fobie comuna” e greu de inteles? E foarte comuna: http://phobias.about.com/od/phobiaslist/a/ophidiophobia.htm

   Daca raspundeai cu “nu” zicea ca aparatul a detectat ca ai o legatura puternica cu serpii si ea a banuit ca ti-e frica de ei. Adica ea a gresit nu aparatul. Sarlatanii sunt mai priceputi decat tine la a face treaba asta, d-aia primesc bani ca sunt convingatori.

   Du-te te rog la alt biorezonant si vezi daca te intreaba acelasi lucru, poate asa te convingi. Faptul ca unul a nimerit o fobie sau o boala nu il face medic il face un sarlatan priceput.

   Astrologii cum stiu sa-ti spuna ce vrei sa auzi? Vrajitoarele cum iti ghicesc toate alea? La 27 de ani as zice ca ai trecut printr-o facultate si ai inteles ca lucrurile se obtin cu munca nu cu vanturat trei electrozi peste un pacient.

   Esti mult prea dornica sa crezi intr-un sarlatan cand medicamentele pe care le iei iti fac viata mai usoara. Si in plus, scuza-ma ca-ti spun dar e ridicol, te plangi de o banala infectie in stomac si un astm de parca ar fi sfarsitul lumii. O sa te mai lovesti de ulcere, reumatisme, artrite, artroze, osteoporoze, atunci ce o sa faci?

   Tot la sarlatani o sa te duci daca oh vai, e insuportabila iritatia stomacala/durerea articulatiei? Solutiile medicale nu sunt simple si nu se poate rezolva totul cu un simplu aparat. De ce crezi ca medicii cheltuie milioane pe noi aparate de diagnosticare (RMN,EKG etc). Ca e totul banal si se rezolva cu un laptop? Serios Alexandra gandeste critic cand dai banii ca-s banii tai.

   Ia spune-mi ti-ai luat si medicamente de la ei? Ce ti-au vandut cu milioane?

 9. Pai sa stii ca chiar am facultate.Cat despre ASTM te rog sa nu faci misto de aceasta boala numind-o “banala”.Adica un om in general care face crize de astm si se sufoca si intra si in panica de-I tremura si curul dE frica ti se pare banal?Ti se pare banal si placut sa te sufoci?Nu stii ce vorbesti. Si sa nu crezi ca sunt 100% naiva pt. ca nu am zis ca sunt absolut convinsa de acest tratament. Cat despre medicamentele ce mi le-a dat: Paraprotex,Rhodiolin,OxyMax, LiquidChlorophyll(Clorofila).E un lichid verde cu gust puternic de menta.Contine clorofila. In plus mai iau ceva ce nu mi-a fost recomandat de nimeni:Sirop natural de patlagina de la Favisan si Bitter Suedez.

 10. A si sa stii ca am luat tratament alopat pt.astm.Am luat SERETIDE timp de 2 luni.E o pulbere de inhalat care ajunge pe bronhii si e menit sa previna crizele de astm.Acum doctorita asta mi-a zis ca nu mai am astm si ca de fapt am avut bronsita astmatiforma care spre deosebire de astm se vindeca dar au cam aceleasi simptome.

  1. Alexandra ai dat peste 500 de lei pe suplimente naturiste ale caror calitati inca nu sunt dovedite! Poate pentru Rhodiolin, dar si pentru ala exista alternative mult mai ieftine… Ti-ai aruncat banii Oxigen activ? Serios? Si vrei sa te cred ca nu ai crezut-o pe femeia aia? Portofelul tau a crezut-o e mai mult decat suficient pentru ea.

   Uau, fraierii chiar sunt pe toate drumurile, istetii ii jecmanesc si prostii ca mine ii invata cum sa distinga minciunea de adevar. Si dup-aia tot eu pic de “incuiat”

   Astmul este o afectiune banala comparativ cu altele. Poate fi tinuta sub control si poti trai foarte bine toata viata cu aceasta boala. Asta spre deosebire de bolile degenerative care te fac pas cu pas incapabil sa mai traiesti ca un om normal.

   Tu iti dai prea multa importanta cu stomacul deranjat si simptome asemanatoare cu astmul, da-ti fetita banii pe toate mizerile ca doar sunt banii tai.

   Iarta-ma dar sa-mi spui ca nu esti convinsa dupa ce ai dat peste 500 de lei pe prostiile alea e o vrajeala.

   Esti convinsa si cel mai bine ar fi sa ramai convinsa in continuare, sa nu cumva sa-ti strici efectul placebo.

   Fi atenta aici: exista o singura medicina. Cea care functioneaza. Daca ai senzatia ca exista vreo diferenta intre medicina “alopata” si cea “alternativa” ai dreptate: medicina “alternativa” este o sarlatanie menita sa-ti ia banii dand in schimb foarte putine beneficii.

   Daca anumite componente din medicina alternativa isi dovedesc functionalitatea ele sunt integrate in medicina normala, in singura functionala. Documenteaza-te din ce e facuta aspirina ca sa ai un exemplu clar.

 11. Asculta aici.Ca sa stii prefer o durere de picior in locul problemelor respiratorii.Pt ca fara aer nu poti trai.Si cu asta am spus totul despre acest subiect!Eu ti-am vorbit frumos tie asa ca ai grija la vocabular.Deci chiar tu imi spui ca RHODIOLIN ar putea fi bun.So…Plus ca nu am platit peste 500 de lei pt ca nu le-am luat din farmacie.Le-am luat direct de la Calivita care lucreaza cu medicii si au fost mai ieftine.Si nu le-am platit eu.M-a ajutat mama. ASPIRINA nu-I chiar lipsita de probleme stiind-use ca afecteaza stomacul.Esti in urma.Sunt mai informata decat tine. Cat despre ASTM sa nu-mi spui tu mie ca e floare la ureche.Daca vrei tu sa stii am vazut in familia mea la o verisoara si un nepot ce inseamna crize de astm.I-am vazut sufocandu-se cu ochii mei.Nepotul meu a ajuns la URGENTA acum cativa ani.Mama lui era asa de speriata, ii dadu-se pastila ALOPATA care NU ISI FACU-SE EFECTUL si l-a luat biata lui mama si a fugit repede cu el la URGENTA in timp ce bietul copil care pe vremea aia avea vreo 2-3 ani se sufoca si se chinuia sa respire.Iar eu am asistat la scena.Daca tie ti se pare banal inseamna Ca ai probleme la mansarda.

  1. Cine a vorbit de dureri de picior?
   Tu pari incapabila sa intelegi ca ceea ce ti se ofera dpdv medical este tot ce se poate obtine in momentul de fata.
   Urmaresti iluzoriu o stare de sanatate pe care o aveai cine stie cand in loc sa accepti ca tot ce poti sa faci acum este sa traiesti cu ceea ce ai.

   Da, astmul nu este o boala usoara, ceea ce am spus eu este ca daca ai grija de tine este o chestiune cu care poti trai o viata normala. Crizele pot fi tinute sub control, viata poate continua fara probleme.

   Eu ti-am dat exemplu cu aspirina pentru ca este extrasa din salcie. Dar ai dreptate ca afecteaza stomacul, d-aia ai face bine sa te intrebi care sunt efectele secundare ale pastilelor pe care ai platit tu si mama ta atata amar de bani. Ca daca ii crezi pe aia ca n-au efecte secundare inseamna ca esti mai credula decat mi-am imaginat.

   Orice drog indiferent de originea lui are efecte secundare.

   In alta ordine de idei, n-ar strica sa te mai uiti si peste gramatica…

 12. Ia uite bai frate sunt judecata pt.ca imi doresc sa fiu sanatoasa.Ce om nu isi doreste sa fie sanatos?Trebuie sa fii absolut schizofrenic ca sa iti doresti sa fii toata ziua buna ziua bolnav. Tu ai pomenit de picior cand ai vorbit despre reumatism si tot neamul lui.Cat despre medicamentele pe care le iau sa stii ca nu sut facute din plante gen TATANEASA care este otravitoare sau Aspirina.In primul rand nu as accepta eu spre exemplu sa iau aspirina cand stiu ca nu e buna pt.stomac.De fiecare data cand iau un medicament alopat citesc inainte prospectul de 10 ori si cand vad ce reactii adverse sunt trecute acolo nu imi mai vine sa le iau.La fel cu plantele.De multe ori s-a intamplat sa mi se puna pata pe anumite ceiauri din plante care au contraindicatii si sa refuz sa pun gura pe ele.Cat despre ASTM-te inseli.Nu intotdeauna poate fi tinut sub control cu medicamente.Mai ales in cazul unei raceli.Si nu imi cer osanda.Eu ii multumesc lui Dumnezeu ca pana acum nu am facut nici o criza adevarata de astm chiar daca uneori respir mai greu.Si ma rog in continuare nici sa nu fac. Iar tu nu te mai comporta ca si cum tu le stii pe toate iar toti ceilalti din jurul tau sunt prosti.

  1. Nu te judec pentru ca iti doresti sa fii sanatoasa ci pentru ca nu vrei sa intelegi ca una este sa fii sanatoasa tun cum erai cand erai copil (probabil) si alta e sa inveti sa traiesti cu o boala.

   Ti-am dat un link pentru tratarea Helicobacter cu un tratament in trei parti. Ai incercat asa ceva? E destul de eficient din ce am citit.

   Citesti prospectul de 10 ori dar asa-i ca astea naturiste spun ca n-au efecte secundare? Ei bine au, doar ca astia te mint in fata.

   Cat despre astm:
   “Death from asthma is a relatively uncommon event, and most asthma deaths are preventable. It is very rare for a person who is receiving proper treatment to die of asthma.

   However, even when it is not life threatening, asthma can be debilitating and frightening. Asthma that is not properly controlled can interfere with school and work, as well as daily activities.”

   Deci clar? Cand nu e corect controlata poate fi nasol. Faptul ca te temi pentru viata ta nu e acelasi lucru cu a o pierde.

   Hai, scuteste-ma ca m-ai enervat, du-te si inghite pastilele alea platite cu banii tai si ai mamei tale si vezi sa nu-ti strici efectul placebo gandind vreun pic.

 13. Draga Alexandra. Nu stiu ce sa fac. Sa rad sau sa plang?

  O alta chestie pe care doctorita nu avea de unde sa stie pt.ca la fel nu spusesem nimic despre acest lucru este faptul ca imi este frica de serpi.Cand doctorita mi-a facut testul de biorezonanta si mi-a spus dintr-o data “Iti este frica de serpi nu-I asa?”am ramas statuie.De unde a stiut?

  Dupa ce ca esti credincioasa si te rogi la Dumnezeu sa te apere de astm, nici Sfanta Scriptura nu o cunosti. Uite, am sa te luminez eu:

  Geneza 3:13
  Şi Domnul Dumnezeu a zis femeii: “Ce ai făcut?” Femeia a răspuns: “Şarpele m-a amăgit, şi am mâncat din pom.”
  Geneza 3:14
  Domnul Dumnezeu a zis şarpelui: “Fiindcă ai făcut lucrul acesta, blestemat eşti între toate vitele şi între toate fiarele de pe câmp; în toate zilele vieţii tale să te târăşti pe pântece, şi să mănânci ţărână.
  Geneza 3:15
  Vrăjmăşie voi pune între tine şi femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei. Aceasta îţi va zdrobi capul, şi tu îi vei zdrobi călcâiul.”

  Toata lumea stie ca femeilor le este frica de serpi, asa a lasat Dumnezeu. Pune mana si citeste-ti biblia degraba.

 14. Auziti bai fraierilor.Da voi dl.”evolueaza” si “godless” voi nu ma cunoasteti pe mine.Nu am mancat la aceasi masa si nu stiti ce e in sufletul meu ca sa ma judecati.Chiar daca am citit sau nu Sfanta Scriptura asta nu inseamna ca sunt atee.Din contra. Nu am zis niciodata ca ma bazez doar medicamente naturiste.Am mancat medicamente alopate pe paine si voi mai manca.Asa ca nu imi puneti voi cuvinte in gura ca nu stiti voi mai bine ca mine la ce medici “normali” am fost si ce medicamente am luat.Ia vedeti ca voi nu sunteti nici perfecti si nici nu cred ca ati terminat vreo facultate de medicina in America. Iar pt.dl.”evolueaza” crede-ma ca tu esti mult mai enervant decat mine.Pentru cultura ta sa stii ca am vazut cu ochii mei medicamente naturiste la care mentioneaza contraindicatiile si reactiile adverse. Cat despre Helicobacter nu te speria tu ca nu m-am nascut la coada vacii. Am urmat eu tratamentul traditional alopat asa cum trebuie: 2 antibiotice in combinatie cu un antiacid.Si l-am urmat de nenumarate ori. Hai ca deja ma plictisesc si mai am si altele de facut. O viata buna si plina de sanatate va doresc.

 15. Ca o continuare la comentariul meu anterior ca am uitat sa va dau un sfat.Nu care cumva sa beti rahaturi de sucuri gen Pepsi cum am facut eu care contine extras din petrol in detrimentul sucurilor naturale facute acasa la storcatorul de fructe doar pt.ca sunt naturale si nu contin vreo 50 de coloranti si E-uri care iti fac stomacul carne tocata.Banuiesc ca voi ati fi in stare sa INSULTATI si mierea de albine pt.ca e naturala si sa spuneti ca e o porcarie.

  1. Alexandra tu vorbesti serios? Hai poate ne-am incins dar cu fiecare postare iti dovedesti si mai mult lipsa elementara de informare. Cu toate ca ai acces la internet. Poti sa-mi dai o sursa pentru informatia asta cum ca Pepsi e facut din petrol? Chiar nu o gasesc nicaieri. Pe tine cine te-a convins?

   Si nu, n-as insulta mierea de albine pentru ca n-ar avea cum sa se apere saraca. I-as insulta pe toti cei care cred ca doar pentru ca ceva e natural e neaparat sanatos, ba te mai si vindeca de cine stie ce bazaconie. Mierea de exemplu cauzeaza botulism copiilor sub 1 an.

 16. haha.Din cate stiu eu pestele, conservele de peste cauzeaza botulism.Dar mierea?E prima data cand aud asa ceva. Auzi dar sucul de mere natural facut acasa la storcator ce cauzeaza?SCIHZOFRENIE?PARALIZIE? De unde stiu faza cu PEPSI?Din cartile de specialitate scrise de doctori, specialisti in chimie si toti colorantii care le baga astia in alimente. O mica poveste reala:Cand eram mai mica am fost internata in spital cu gastrita.Medicul care s-a ocupat de mine a facut un experiment:Mi-a pus intr-o cana niste suc, nu mai stiu ce suc era.In suc mi-a pus o bucata de carne.Pana a doua zi bucatica de carne nu mai exista!A fost complet “mancata” de catre acidul din suc.Iar faptul ca PEPSI este o porcarie chimica din petrol am simtit-o si eu pe stomacul meu.Cand imi turnam sucul in cana fierbea de ziceai ca I’ll pusesem pe foc la 120°.Poate fi folosit si la spalat masina pt. ca e atat de chimizat incat curata mizeria. Se pare ca sunt mai informata decat credeai.Nu fi dezamagit.

  1. Nu alexandra, nu esti mai informata. Ai face bine sa te informezi cu privire la miere poate gasesti vreun bou sa te faca mama si ii distrugi viata copilului tau. Ca doar mierea e sanatoasa! Cat despre Pepsi, trebuie ca suferi de ceva ca sa spui ca un lichid carbogazos fierbe. Si sifonul “fierbe” atunci si ala e doar apa cu gaz. E bine ca i-ai citit pe cine stie cine dar ai uitat de acidul carbonic din lectia de clasa a sasea de chimie.

   As fi incantat sa fi mai informata decat mine, as da o petrecere in cinstea ta, dar esuezi lamentabil in a parea in primul rand intreaga la cap si apoi in a-ti documenta afirmatiile cu ceva date reale.

   Poate trebuia sa-mi dau seama cand ai zis ca iei Rudotel (controlc ala mentionat de tine)

 17. Nu am mancat la aceasi masa si nu stiti ce e in sufletul meu ca sa ma judecati

  E suficient ceea ce ai postat pe aici ca sa judec destule. Ce o fi in “sufletul” tau, poate ca nu stiu, dar ceea ce poti sa vezi si tu recitindu-ti comentariile si replicile primite, este ca esti o persoana grav dezinformata si ca comiti erori in rationamente la tot pasul.

  .Chiar daca am citit sau nu Sfanta Scriptura asta nu inseamna ca sunt atee.Din contra

  Dar nici nu-mi imaginam ca esti atee. Ateu sunt eu. Tocmai de aia ti-am recomandat sa citesti Biblia. E cuvantul creatorului Universului, nu? Poate gasesti ceva interesant pe acolo. Daca erai atee ai fi fost mult mai sceptica vis-a vis de tot ceea ce ti se spune si n-ai fi crezut toate truismele pe care ti le-a spus biorezonantu’ ? Crede si nu cerceta nu-i asta solutia? Crede-o pe asta: Oamenii au evoluat prin selectie naturala, si majoritatea oamenilor au; si barbatii si femeile o frica instinctiva de serpi deoarece mai multi dintre ei sunt foarte veninosi. Cei care nu au avut frica de serpi au crapat si n-au mai apucat sa se reproduca, deci au ramas doar aceia cu frica de serpi.

  Nu care cumva sa beti rahaturi de sucuri gen Pepsi cum am facut eu care contine extras din petrol in detrimentul sucurilor naturale facute acasa la storcatorul de fructe doar pt.ca sunt naturale si nu contin vreo 50 de coloranti si E-uri care iti fac stomacul carne tocata

  Nu mersi, nu beau pepsi, prefer palinca la 60+ concentratie. E naturala. Din prune. Si din cauza ca e naturala, ai voie sa bagi 6 litri in tine, desi teoretic dupa 500-600 ml esti decedat. Sau faptul ca ceva e natural nu-l face sa fie nici bun si nici sanatos? Tu ce zici?

  1. nu muri, dar e bine sa ai oameni de incredere pe langa tine ca sa-ti spuna ce ai facut in restul timpului.

 18. “evolueaza” si mai zici ca tu esti informat.Haha. CONTROLOC ala mentionat de mine este un medicament pentru boli de stomac nu de cap si nu are nimic de-a face cu Rudotel.Si mai pretinzi ca esti mai informat decat mine.Ce gluma.Ai esuat. Ceea ce esti tu de fapt:un cretin care face reclama la sucuri ce dauneaza sanatatii si face prostia de a spune unei persoane ca mine care a baut PEPSI ani de zile ca nu fierbe. Du-te si ia o sticla dE PEPSI proaspat, adica nerasuflat, desfa sticla si toarna intr-un pahar ca sa vezi cum fierbe.Eventual pune si o bucata de carne in suc si sa vezi ca in cateva ore nu mai ramane nimic din ea.Asa se intampla si cu stomacurile noastre care la urma urmei tot o bucata de carne sunt.”Istetule” ce esti.Si vorbesc din proprie experienta nu din auzite.Dupa ce faci toate astea sa vedem daca mai ai tupeul sa vii sa-mi dai tu mie lectii, lectii pe care eu le stiu de multa vreme deja.Hai acum vezi poate ai ceva treaba, eventual sa faci reclama sucurilor ca sa nu isi piarda producatorii banii si clientela.Probabil esti unul dintre producatori.

  1. alexandra dar nu ar fi mai bine sa lasam pepsi-ul sa se invecheasca adica sa se rasufle si dupa aia il putem bea linistiti?

   apa minerala carbogazoasa bei? sau si aia fierbe?

 19. Florin normal ca si apa minerala fierbe ca doar tot acidulata e.Poate ca nu are coloranti si E-uri ca sucul dar nu, nu mai beau pt. ca acidul ei fie el si natural imi face rau la stomac.Cat despre Pepsi si alte sucuri din comert eu nu mai beau de 4 ani de zile de cand am realizat cat rau mi-au facut .In plus mie imi placea cel mai mult sa le beau inainte ca acidul sa-si piarda din “intensitate” pt. ca asta e de fapt farmecul lor, nu gustul dulce de zahar.

  1. Uau alexandra chiar nu-ti dai seama ca esti ridicola. Cum poate un lichid sa fiarba si tu sa-l bei imediat dup-aia si sa fie rece? Chiar nu iti dai seama ca vorbesti prostii? Oh fass, am uitat ce droguri iei, vezi sa nu-mi pese.

   Si pentru informatia ta acidul carbonic e cel mai slab acid din lume, in stomacul tau se agita o chestie numita acid clorhidric care e muuuult mai puternic. Dar de la una care crede ca sifonul fierbe cand il torni, la ce sa ma astept?

   1. Uite ce e am incercat sa fiu cat mai politicoasa dar uneori cu unii oameni ca tine pur si simplu nu merge.Esti un prost!In primul rand nu iau droguri.Nici nu am bani pentru ele.
    In al doilea rand cand am zis ca pepsi “fierbe” nu m-am referit la acel tip de fierbere, cum fierbe apa cand o pui pe foc.Cum sa- ti explic mai pe intelesul tau ca la prosti, ca sa intelegi?
    Cand torni suc, PEPSI NERASUFLAT intr-un pahar “fierbe” putin din cauza presiunii si din cauza faptului ca este foarte acidulat dupa care se potoleste.Dar banuiesc ca tu nu poti intelege asta. Iar tu nu imi poti demonstra mie altceva din moment ce eu am foarte mare experienta in materie de PEPSI.Hai vezi poate ai treaba in alta parte si eu te retin

   2. Toate medicamentele sunt droguri. D-aia se numesc in engleza “drugs”. Sunt produse chimice de sinteza la fel ca majoritatea drogurilor alea de tras pe nas.

    Ai zis de 7 ori ca Pepsi fierbe fara sa pui o ghilimea. Si fara sa dai cuiva de inteles ca te referi la agitatia carbogazoasa. Adica, nu ca nu as fi inteles, dar te-am lasat sa te scufunzi in propria irelevanta.

    Experienta ta in materie de pepsi e un vacs,orice ai spune tu nu schimba faptul ca spui prostii.

    Te referi la asta:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Carbonated
    adica eliberarea de sub presiune a dioxidului de carbon care a fost introdus in lichid ceea ce rezulta in efectul de “fizz” si eliberarea de CO2 atunci cand bulele mentinute sub presiune vor sa scape.

    Ca tu numesti asta fierbere e ridicol si ai gresit cu siguranta.
    Daca vrei sa te exprimi pe internet fa un minim de documentare inainte.

    Iti repet faptul ca acidul carbonic este cel mai slab acid din lume si orice profesoara de chimie iti poate confirma asta. In stomacul tau exista acid clorhidric, mult mai puternic.

    Alexandra, experienta mea cu tine m-a deprimat. Ai inceput de la o pozitie de “ce sa mai fac, nu gasesc solutia la problema mea” ca sa sustii biorezonanta pe baza unor pacaleli, sa spui ca nu esti total convinsa desi ai dat 500 de lei pe extracte de plante cu dovezi inca neclare. Asta in timp ce te plangeai ipocrit ca medicamentele FUNCTIONALE sunt prea scumpe respectiv costa 20 de lei.

    Ca dup-aia m-ai enervat si te-am atacat e alta discutie. Dar nici la o discutie aprinsa nu faci fata eu nu te-am facut nici o secunda proasta ci neinformata.

    In continuare ti-ai aratat lipsa de informare tinand-o una si buna cu sucul care fierbe desi un amarat de google search ti-ar fi dat un termen corect si care sa nu te faca de ras.
    Ba chiar ai fi si aflat cateva lucruri pe care tonele de pepsi nu ti le-au putut spune.

    Si ne intoarcem la problema initiala, de unde ti-a dat prin cap ca pepsi se face din petrol.

    Poti macar acum la spartul targului cand in sfarsit ai clarificat ceva (chiar daca prost) sa produci o dovada (google te ajuta) pentru a sustine ideea ca pepsi este produs din petrol?

    Nici nu mai aduc in discutie faptul ca m-ai acuzat ca sunt producator de sucuri care promoveaza chestii nesanatoase cand daca ai citi ceva despre acest blog ai vedea ca nu promovez nimic altceva decat gandirea critica.

    Ceva ce tie iti lipseste cu desavarsire. Cel putin pana dovedesti contrariul.

    1. Si ca sa-ti dovedesc ultima mea afirmatie ofer publicului cititor mesajul tau catre Carmen Hara, cunoscuta mincinoasa fara rusine

     “Sunt nascuta la data de 7.09.1983 in zodia FECIOAREI si as dori sa stiu despre sanatatea mea: in ce stare ma aflu pentru ca ma simt rau.Mi-e frica sa nu fie ceva grav!Va rog foarte mult sa ma ajutati! mail: alexandra_dot@(adresa protejata). com”

     Nu mai dezbat sanatatea ta ci faptul ca te lasi mintita de oricine de frica.
     Ti-e frica degeaba, esti relativ sanatoasa, problema e ca nu gandesti critic.

  2. alexandra parerea mea este ca tu confunzi doua fenomene total diferite.

   nu-ti cer sa ma crezi, dar iti sugerez sa faci un experiment acasa. ia un recipient, de preferinta metalic. umplel cu apa de la chiuveta si pune-l pe foc. cumpara o sticla de apa carbogazoasa . cand apa de pe foc incepe sa fiarba toarna apa carbogazoasa intr-un pahar. eu zic ca cele doua fierberi arata diferit.

   poate asa iti dai seama de greseala pe care o faci.

   1. Florin aclasi lucru ti-l spun si tie mai putin faza cu “esti prost” cum i-am spus-o d-lui “evolueaza”.Imi puneti vorbe in gura din cauza faptului ca m-ati inteles gresit.Nu am zis niciodata ca “fierberea” sucului pepsi este leit identica cu fierberea naturala a apei atunci cand o pui pe foc.In momentul cand am zis ca Pepsi “fierbe” nu m-am referit la acea fierbere ca atunci cand pui apa pe foc.Normal ca sunt 2 tipuri de fierbere diferite.PEPSI “fierbe” putin in momentul cand il torni in pahar din cauza acidului.Daca ai observat si cand incerci sa desfaci dopul de la sticla atat din cauza acidului cat si a presiunii sucul “fierbe”putin.Deci eu nu am gresit.Voi m-ati inteles gresit.

 20. Tu afirmi ca bioenergia corpului nu exista?? Atunci potentialele de actiune de la nivelul celuler ce sunt?

  1. Diferenta de potential electric transmembranar ( adica intre interiorul si exteriorul celulei) este data de concentratiile diferite de anioni si cationi pe care pompele ionice celulare o realizeaza activ . Deci vorbim aici despre ioni negativi si pozitivi, despre care iti amintesti probabil de la chimie. Astia sunt substante palpabile, mai, nu sunt energii vitale cuantice si ezoterice, cum pretind sustinatorii credintelor orientale . Bioenergie este un termen confuz, vag si nu se refera la energia masurabila de tip mecanic, caloric, electric. Ei cand zic ,,bioenergie” si pretind ca o ,,echilibreaza” prin acupunctura, homeopatie, aparate de biorezonanta, se refera la o asa zisa energie universala care ar trece si prin corpul nostru si ne mentine in viata.

 21. Dar despre produsele de la Fares inclusiv siropuri,ceaiuri,pastile ce spuneti?Sau tot ce tine de plante e “apa de ploaie”?
  Certifica renumele firmei eficienta produselor????Sau e o alta inselatorie cum spuneti voi?

 22. Renumele firmei nu conteaza, conteaza cat de eficient e componenta din ceaiuri.
  Daca exista dovezi stiintifice pentru ceea ce afirma ei pe cutie atunci e ok. Daca nu, e doar o alta inselatorie.

 23. Buna, eu sunt reportera cu pricina din Adevarul si nu am decat un raspuns pentru tine, cel care iti pierzi timpul stand in scaun si criticand pe altii care, din fericire, mai au treaba. Decat sa faci filozofie cu”biorezonanta” si sa arati cat de ignotranti sunt unii, mai bine pune tu mana si trange 3.000 de euro pentru Alex Dumitriu, copilulc are a avut nevoie de ajutorul nostru. Eu am reusit sa strang acesti bani. Multumesc oricum pentru faptul ca mi-ai dat atentie!

  1. Buna Paula,

   Ma bucur ca ai gasit articolul, imi pare rau ca nu ai inteles pentru ce ma agitam eu aici. La fel, ma bucur ca l-ai putut ajuta pe Alex dar imi pare rau ca l-ai ajutat insuficient.

   Din cei 3000 de euro, cati au fost aruncati pe tratamentul inutil homoepat promovat de biorezonanti si cati au fost folositi pentru logopedie sau alte terapii utile?

   Problema mea cu tine, era ca desi ai facut efortul de a scrie despre Alex si ai strans banii, efectul final al muncii tale a fost aruncarea banilor pe apa Sambetei.

   Nu ti se pare ca efortul tau a fost in zadar?

 24. salut paula,
  care e legatura dintre stransul de fonduri si scrisul de articole?

  cei 3000 de euro au mers tot la un biorezonant? copilul s-a vindecat?

 25. Cu acei bani a facut investigatiile necesare la Bucuresti si a avut bani de tratament pentru un an de zile. In prezent Alex se simte bine, daca atunci ii ceda si cel de-al doilea rinichi iar medicii nu ii mai dadeau sanse, acum acesta s-a stabilizat si baietelul poate merge la gradinita, a crescut foarte mult si vorbeste mult mai bine. O parte din tratament a fost pentru dezvoltarea limbajului, l-a stimulat cumva. La biorezonant a fost doar atunci si a fost destul de util. Nu vad din ce motiv, aveti o oarecare rautate in voi, nu cred ca este necesar, uneori si 3.000 de euro ajuta atunci cand parintii nu au 10 lei in buzunar. Mai nou, Alex nu mai are tata de peste ;apte luni, prin urmare traiau din alocatii. Nu ai de unde sti viata unor oameni, astfel incat sa judeci si efortul nostru, ca simplii ziaristi, si pe cel al tratamentelor. Iar daca Florin ar sti mai multe despre bacteria E-coli, probabil nu ar mai fi atat de sarcastic sa ma intrebe daca Alex s-a vindecat. Numai bine va doresc!

 26. Paula, iarasi ma tem ca nu ai inteles problema de fond.
  Eu apreciez si inteleg faptul ca tu te-ai implicat in povestea lui Alex si ma bucur ca am aflat ca ii merge bine. E minunat ca lucrurile sunt mai bune si imi pare rau de tatal lui.

  Ce criticam era faptul ca din cei 3000 de euro sau 3000 de RON cati s-au strans s-au dat banii pe tratamente inutile precum cele homeopate promovate de obicei de biorezonanti.
  Ori pentru o familie precum cea a lui Alex care nu isi permitea sa arunce bani faptul ca in momentul invitatiei la biorezonanti tu nu te-ai documentat sa le spui “duceti-va” sau “nu va duceti” si chiar ai raportat triumfatoare ca se trateaza la biorezonanti este o greseala majora.

  Dar fie, lucrurile sunt mai bune acum… asta e ce conteaza.

Comments are closed.