Tot ce trebuie să știi despre vaccinurile gripale în pandemie

Sezonul 2020-2021

Notă: Informațiile din acest articol sunt extrase din prospectele oficiale sau ghiduri internaționale privind vaccinarea antigripală. Articolul este gândit pentru vaccinarea adulților și copiilor fără probleme majore de sănătate. Dacă aveți o situație medicală specifică, consultați prospectul vaccinurilor și medicul curant.

Dacă sunt întrebări care credeți că merită incluse în acest articol, vă rog să ni le sugerați în grupul Vaccinuri și Vacinare

Puteți susține astfel de articole și inițiative pentru susținerea educației privind sănătatea publică donând prin Patreon pentru proiectele grupului.

Notă de pandemie: Purtați mască, păstrați distanța și spălați-vă pe mâini. Nu e chiar vaccin, dar cu siguranță ajută.

Dacă acest articol mi-a răspuns la o întrebare, ce fac cu el?

Îl trimiteți mai departe cunoscuților și necunoscuților prin poștă, email, Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram, TikTok etc. 

0. Poate vaccinarea antigripală să expună o persoană la un risc crescut de a avea Covid-19?

Vaccinarea antigripală este recomandată în general copiilor, persoanelor vârstnice, și bolnavilor cronic. Dintre aceștia, vârstnicii și bolnavii cronic sunt întotdeauna la risc de complicații indiferent de boala pe care o fac.

Vaccinarea antigripală protejează bolnavii cronic de infecție gripală precum și de complicațiile care altfel ar necesita vizite la spital. Vizita la spital vine deseoricu riscul unor infecții suplimentre, printre care Covid-19. Din acest motiv, e mai bine să te vaccinezi și să tratezi gripa acasă decât să stai cu orele în zonele de triaj sau urgență.

Asocierea făcută la începutul pandemiei între vaccinurile gripale și Covid-19 a fost simplă: cei cărora în mod normal li se recomandă vaccin gripal (vârstnici, bolnavi cronic) sunt și cei care trebuie să urmeze măsurile de protecție, pentru că vor avea un prognostic mai rău.

Doar ca fapt divers, și adulții perfect sănătoși pot să se vaccineze și chiar li se recomandă, singura diferență este că nu sunt considerați ”la risc”, deci o fac din bun simț și grijă pentru cei din jur. Dacă sunteți un astfel de adult, felicitări.

1. De ce e nevoie de un vaccin gripal nou în fiecare an?

Virusul gripal este printre cele virusurile cele mai mutagene (cu capacitate de modificare genetică). Această deosebită capacitate de mutație a virusului gripal se datorează faptului că îi lipsește un mecanism de corecție a multiplicării, astfel încât la fiecare multiplicare virală există riscul apariției unei tulpini diferite de sursă.

An de an, chiar și în timpul sezonului gripal, apar noi și noi forme de virusuri gripale ce pot infecta o persoană.

Notă de pandemie Covid-19: coronavirusul SARS-CoV2 nu este la fel de mutagen ca virusul gripal, cele două nu sunt comparabile. SARS-CoV2 nu face destule mutații genetice pentru a fi inatacabil cu un vaccin care să și schimbe formula anual.

2. Cum se decid tulpinile ce sunt incluse în vaccinurile gripale?

De-a lungul anului, mutația virusurilor gripale este monitorizată atent și se fac apoi modele statistice prin care se poate prezice ce tipuri de virusuri gripale vor circula într-o anumită emisferă. Pe baza acestor predicții, Organizația Mondială a Sănătății specifică producătorilor de vaccinuri gripale ce tulpini trebuie să conțină vaccinurile din anul respectiv.

3. Ce virusuri gripale vor circula sezonul acesta?

Conform recomandării OMS, tuplinile incluse în vaccinurile gripale pentru sezonul 2020-2021 sunt:

  • an A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09-like virus;
  • an A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2)-like virus;
  • a B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage)-like virus; and
  • a B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage)-like virus.

Notă: există o recomandare ușor diferită pentru anumite tipuri de vaccinuri gripale produse pe celule/ prin proces de recombinare. Aceste vaccinuri nu sunt disponibile în România, deci nu le includ.

4. Există tulpini virale specifice României?

Nu, în general nu există virusuri specifice vreunei țări, virusurile nu știu ce sunt granițele (după cum am re-aflat cu toții recent) Vaccinurile gripale se construiesc pe modele statistice care se referă la emisferele Pământului (nordică și sudică). Astfel, în luna februarie a fiecărui an Organizația Mondială a Sănătății încheie procesul de simulare a circulației tulpinilor gripale și oferă recomandările pentru emisfera nordică.

5. Ce vaccinuri gripale există în România?

Există mai multe variante de vaccinuri gripale, dar nu toate sunt disponibile în România. În prezent pe piața din România se găsesc următoarele:

  • Vaxigrip Tetra (injectabil) – se administrează copiilor începând de la 6 luni și adulților
  • Influvac Tetra (injectabil) – se administrează copiilor începând de la 3 ani și adulților
  • Fluenz Tetra (spray nazal) – se administrează doar copiilor între 2-18 ani

Pentru copii sub 6 luni protecția poate fi oferită doar prin vaccinarea părinților, fraților, rudelor apropiate și persoanelor apropiate cu care intră în contact. 

Puteți accesa prospectele sau rezumatul caracteristicilor produsului aferent fiecărui vaccin dând clic pe denumirea vaccinului mai sus.

6. Cui îi sunt recomandate vaccinurile gripale?

Persoanele pentru care se recomandă vaccinarea conform Organizației Mondiale a Sănătății: 

• femeilor însărcinate în orice etapă a sarcinii;

• copiilor cu vârsta între 6 luni şi 5 ani;

• persoanelor în vârstă (peste 65 de ani);

• persoanelor care suferă de afecţiuni medicale cronice şi persoanelor care suferă de afecţiuni

imunosupresive;

• personalului medical.

https://www.who.int/influenza/vaccines/use/en/

Recomandarea OMS nu exclude vaccinarea adulților și copiilor sănătoși atât pentru asigurarea imunității proprii cât și protejarea comunității. 

7. E adevărat că vaccinul gripal slăbește imunitatea?

Nu, niciun vaccin nu slăbește imunitatea. Vaccinul introduce ȋn organism un virus inactivat sau atenuat. Organismul, la ȋntâlnirea patogenului, ȋncepe să producă anticorpi pentru a-l elimina. Acesta este modul ȋn care funcționează sistemul imunitar la o persoană sănătoasă indiferent de tipul patogenului.

O imunitate slăbită nu poate lupta eficient ȋmpotriva patogenilor, nu poate produce anticorpi suficient de repede pentru a proteja organismul. Imunitate slăbită au persoanele cu HIV/ SIDA, persoanele ce au făcut un transplant și urmează tratament imunosupresor precum și persoanele ce fac tratament pentru cancer (chimioterapie sau radioterapie). 

Alergiile, diabetul sau alte boli metabolice nu sunt considerate boli cu slăbire imunitară. Persoanelor cu boli cronice le este general recomandat vaccinul gripal. 

8, Care e diferența dintre gripă și răceală?

SimptomeRăcealăGripă
DebutGradualAbrupt
FebrăRarFrecvent, durează pâna la 4 zile.
Dureri musculareUșoareComune; de obicei severe
FrisoaneNeobișnuitComune
Oboseală, slăbiciuneCâteodatăFrecvent
StrănutFrecventCâteodată
Dureri ȋn piept, tuseUșoare spre moderateComune; de obicei severe
RinoreeComunCâteodată
Durere de gâtComunCâteodată
Dureri de capRareComune
Tabel simptome diferențiate gripă vs răceală

9. Cât de eficiente sunt vaccinurile gripale?

Eficiența vaccinurilor poate varia de la an la an. Eficienţa acestora depinde de tulpinile virale ce vor circula ȋn sezonul curent. Acoperirea vaccinală  în rândul populației generale este un alt element important care contribuie la asigurarea eficienței vaccinurilor.

Statistic, eficiența vaccinurilor gripale variază între 10% și 60%. Aceasta nu este o cifră fixă ci variază în funcție de tulpina specifică la care ne referim. De exemplu o tulpină tip B poate fi corect identificată și atunci vaccinul protejează foarte bine. În același timp o tulpină tip A poate să fie incorect identificată și atunci protecția scade.

10. Sunt vaccinurile injectabile mai eficiente decât cele nazale?

Pentru copiii cu vârste ȋntre 2 și 18 ani studiile au arătat că nu există nicio diferenţă de eficacitate ȋntre vaccinurile injectabile și cele intranazale, pentru această categorie de vârstă se poate folosi orice formă de vaccin. 

Experienta sistemului medical englez cu vaccinul intranazal este descrisă aici: http://vk.ovg.ox.ac.uk/vk/nasal-flu-vaccine

Evaluarile CDC privind eficienta tuturor vaccinurilor gripale sunt disponibile aici: https://www.cdc.gov/flu/vaccines-work/2018-2019.html

Conform recomandărilor medicale în vigoare în România și în spațiul european în cazul adulților, studiile au demonstrat că vaccinurile intranazale au o eficiență mai scăzută faţă de vaccinurile injectabile, deci la categoria de vârstă 18 ani+ se recomandă doar vaccinurile injectabile.

11. Ce să alegem între vaccinurile gripale disponibile?

Cu condiția respectării recomandărilor de vârstă, orice vaccin gripal este util atât pentru adulți, cât și pentru copii. Nu există o prioritizare, un producător semnificativ mai bun decât altul sau vreun vaccin semnificativ mai bun decât altul.

Singura diferențiere valabilă pentru prima dată în sezonul 2019-2020 este modul de administrare al vaccinului Fluenz Tetra – intranazal.

12. Să aștept vaccinarea la medicul de familie?

Dacă nu vă ȋncadraţi ȋn categoriile de risc prezentate mai sus, nu veţi beneficia de vaccinare antigripală gratuită la medicul de familie, deci va trebui să ȋl achiziționați din farmacie.

13. Dacă sunt însărcinată pot să mă vaccinez?

Da, vaccinul gripal este recomandat ȋn sarcină, atât pentru protecţia mamei, cât și a fătului. Mama va face obligatoriu vaccinul injectabil, vaccinurile cu virus viu atenuat (precum cel intranazal) fiind interzise ȋn sarcină.

Vaccinul gripal este recomandat în sarcină indiferent de trimestrul sarcinii

https://www.cdc.gov/flu/highrisk/pregnant.htm

14. E posibil să mă vaccinez și să nu fiu protejat de gripă?

Similar oricărui alt vaccin, este posibil ca vaccinarea cu vaccin gripal să nu ofere protecție tuturor persoanelor vaccinate. În cazul pacienților cu probleme de imunitate, nivelul anticorpilor generați în urma vaccinării poate fi insuficient. 

În ceea ce privește protecția pasivă, nu vor fi protejați absolut toți sugarii cu vârsta sub 6 luni, născuți de mame vaccinate în timpul sarcinii.

15. E posibil să fac gripă datorită vaccinării gripale?

Unele persoane raportează reacții la vaccinarea gripală.

Cele mai comune reacții adverse raportate sunt durere locală, înroșire, sensibilitate și umflare a zonei unde a fost administrat vaccinul. Mai pot apărea febră scăzută, dureri de cap sau dureri musculare.

Dacă apar aceste reacții de obicei încep curând după vaccinare și durează 1-2 zile

Sursa

16. Pot sa fac copilului de peste 6 luni vaccin gripal?

Da, anumite vaccinuri gripale pot fi administrate ȋncepând cu vârsta de 6 luni. Momentan, ȋn România, singurul vaccin ce poate fi administrat pentru copiii cu vârste între 6 luni și 3 ani este Vaxigrip Tetra.

Vaccinul Fluenz Tetra poate fi și el adminstrat începând cu vârsta de 2 ani.

17. Va primi copilul de peste 6 luni vaccin gratuit de la stat?

Copiii de peste 6 luni fac parte din grupele de vârstă recomandate de OMS pentru vaccinare antigripală.

Conform Ministerului Sănătății s-au făcut achiziții de vaccin gripal pentru copiii sub 3 ani, urmând ca aceste să fie distribuite prin medicii de familie.

Există însă neclarități cu privire la: numărul de doze cerute de medicii de familie specific pentru copii sub 3 ani precum si câte doze vor fi primite efectiv.

Pentru sezonul 2020-2021, singurul vaccin disponibil (cu plată în farmacii) pentru copiii cu vârste între 6 și 36 de luni este Vaxigrip Tetra.

18. Este nevoie de rețetă pentru a cumpăra vaccin gripal?

Din punct de vedere legal, toate vaccinurile sunt produse care se eliberează pe baza rețetei, respectiv recomandării medicale. Din punct de vedere practic, se pot găsi vaccinuri gripale fără rețetă în majoritatea lanțurilor de farmacii.

19. Cât de repede e protejată o persoană vaccinată?

După vaccinare, organismului are nevoie de un interval cuprins între 2 și 3 săptămâni pentru a forma anticorpi ȋn titru protector.  

20. Pot să fac vaccinuri dacă am o boală autoimună?

Da, o persoană ce suferă de o boală autoimună se poate vaccina antigripal atâta vreme cât nu este ȋntr-un puseu al bolii. Există studii care arată că infecția gripală poate provoca boli autoimune precum sindromul Guillain Barre, prin urmare, vaccinul antigripal chiar protejează ȋmpotriva unor boli autoimune.

21. Când se fac vaccinurile gripale în mod normal?

Este recomandat ca vaccinurile gripale să fie administrate ȋn perioada octombrie – decembrie, înaintea începerii sezonului gripal.

22. Care sunt simptomele gripei?

  • Febră peste 38 grade C; 
  • Durere musculară; 
  • Frisoane și transpirații; 
  • Durere de cap; 
  • Tuse uscată, persistentă; 
  • Oboseală și slăbiciune; 
  • Congestie nazală; 
  • Durere de gât. 

23. Am făcut eu o dată un vaccin și apoi am răcit.

Vaccinurile gripale conțin 4 tulpini de virusuri gripale, virusuri care fie sunt inactivate, fie sunt vii atenuate. Vaccinurile gripale nu pot fiziologic să provoace boala pe care o previn. 

Răcelile sunt provocate de alte tipuri de virusuri decât cele gripale, deci un vaccin nu are cum să provoace o boală,mai ales cu un virus inexistent ȋn acel vaccin.

Există de asemenea posibilitatea ca o persoană vaccinată recent să fi fost infectată cu virusul gripal înainte de vaccinare, caz în care vaccinul nu a avut suficient timp pentru a preveni îmbolnăvirea. De asemenea, eficiența vaccinurilor gripale este relativ scăzută, astfel încât protecția nu este completă.

Pe de altă parte, vaccinarea antigripală previne complicații grave și drumuri la spital, chiar dacă nu oprește complet infecția, deci beneficiul vaccinării este real.

24. Cine trebuie să facă două doze de vaccin antigripal?

Orice copil cu vârsta sub 9 ani, aflat la prima vaccinare antigripală. Acest tip de administrare este valabil pentru toate tipurile de vaccin gripal (atât injectabil cât și intranazal). 

25. Cât de repede pot face a doua doză de vaccin gripal dacă copilul are sub 9 ani?

Distanța necesară între două doze de vaccin gripal este de minimum o lună.

26. De ce e nevoie de două doze la prima vaccinare antigripală?

Pentru că este puțin probabil ca un copil mic să fi ȋntâlnit virusul gripal. Astfel, prima doză stimulează sistemul imunitar, iar cea de-a doua doză se comportă ca un rapel care crește eficacitatea vaccinului gripal.

Chiar dacă copii au făcut gripa anterior, recomandarea rămâne la fel.

27. Adulții au nevoie de două doze la prima vaccinare antigripală?

Nu, adulții au nevoie de o singura doză de vaccin gripal, chiar dacă sunt la prima vaccinare antigripală.

28. Interacțiuni cu alte vaccinuri

Vaccinurile gripale injectabile pot fi administrate în același timp cu orice alt vaccin dar trebuie administrate în membre diferite.

Vaccinul nazal poate fi administrat în același timp cu orice alt vaccin cu virus viu atenuat (ROR, varicelic) sau vaccin inactivat (hexavalent, pneumococic, tetravalent).

Dacă a fost administrat un vaccin cu virus viu atenuat, vaccinul gripal nazal poate fi administrat după minimum o lună.

29. Care este recomandarea în cazul alergiei la ou?

Recomandările Center for Disease Control (CDC) privind vaccinarea persoanelor cu alergie la ou sunt următoarele: 

  • Persoanele cu un istoric de alergie la ou, care au avut doar reacții ușoare (erupții) după expunerea la ou ar trebui să fie vaccinate antigripal. Orice vaccin licențiat și recomandat, potrivit pentru vârsta persoanei, poate fi folosit. 
  • Persoanele care au avut reacții alergice severe la ou, altele decât erupții: angioedema, probleme de respirație, amețeli sau stări de rău sau care au folosit epinefrină sau altă intervenție medicală pot primi orice vaccin licențiat și recomandat. Vaccinul selectat trebuie administrat într-un cabinet medical (inclusiv spital) sub supravegherea personalului medical capabil să recunoască și să țină sub control potențialele reacții alergice severe. 
  • Doar o reacție alergică severă la un vaccin gripal este o contraindicație pentru a primi un nou vaccin, indiferent de componenta suspectată. 

https://www.cdc.gov/flu/prevent/egg-allergies.htm

Dacă sunteţi alergic la ou, discutaţi cu medicul pentru a lua cea mai bună decizie pentru protecţia dumneavoastră.

30. Pot fi vaccinate femeile care alăptează?

Conform prospectelor, vaccinurile gripale pot fi administrate femeilor care alăptează. 

31. Ce reacții adverse pot apărea?

La vaccinurile injectabile ca reacţii adverse pot apărea:

Adulţi şi vârstnici

Tulburări hematologice şi limfatice 
LimfadenopatieMai puțin frecvente 
Tulburări ale sistemului imunitar 
Hipersensibilitate , reacții alergice, cum sunt eritemul, urticaria , pruritul, pruritul generalizat , dermatita alergică, angioedemulRare 
Tulburări ale sistemului nervos 
CefaleeFoarte frecvente 
AmețealăMai puțin frecvente 
Somnolență, parestezieRare
Tulburări vasculare 
Hiperemie facialMai puțin frecvente 
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale 
DispneeRare
Tulburări gastro-intestinale 
Diaree, greaţăMai puțin frecvente 
Afecţiuni cutanate şi ale țesutului subcutanat 
HiperhidrozăRare
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv 
MialgieFoarte frecvente 
ArtralgieRare
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare 
Stare generală de rău, Durere la nivelul locului de injectareFoarte frecvente 
Tremor, febrăEritem la nivelul locului de injectare, edem la nivelul locului de injectare, indurație la nivelul locului de injectareFrecvente
FatigabilitateEchimoză la nivelul locului de injectare, prurit la nivelul locului de injectare, căldură la nivelul locului de injectareMai puțin frecvente 
Astenie, boală asemănătoare gripeiSenzație de disconfort la nivelul locului de injectare  Rare

Copii și adolescenți

Tulburări hematologice şi limfatice 
TrombocitopenieMai puțin frecvente 
Tulburări psihice 
Gemete, agitațieMai puțin frecvente 
Tulburări ale sistemului nervos 
CefaleeFoarte frecvente 
AmețealăMai puțin frecvente 
Tulburări gastro-intestinale 
Diaree, vărsături , durere în abdomenul superiorMai puțin frecvente 
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctivFrecvente
MialgieFoarte frecvente 
ArtralgieMai puțin frecvente 
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare 
Stare generală de rău, tremor
Durere la nivelul locului de injectare,  edem la nivelul locului de injectare, eritem la nivelul locului de injectare, indurație la nivelul locului de injectare
Foarte frecvente 
Febră
Echimoză la nivelul locului de injectare
Frecvente
Fatigabilitate
Căldură la nivelul locului de injectare, prurit la nivelul locului de injectare
Mai puțin frecvente 

Copii 6 și 35 de luni

Tulburări ale sistemului imunitar 
HipersensibilitateMai puțin frecvente 
Reacții alergice, cum sunt pruritul generalizat, erupţia papularăRare
Tulburări ale sistemului nervos 
CefaleeFoarte frecvente 
Tulburări gastro-intestinale 
VărsăturiFoarte frecvente 
DiareeMai puțin frecvente 
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv 
MialgieFoarte frecvente 
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare 
Iritabilitate, pierderea apetitului alimentar, plâns anormal, stare generală de rău, febră, somnolenţă, durere/sensibilitate la nivelul locului de injectare, eritem la nivelul locului de injectareFoarte frecvente 
TremorIndurație la nivelul locului de injectare, edem la nivelul locului de injectare, echimoză la nivelul locului de injectareFrecvente
Erupție la nivelul locului de injectare, prurit la nivelul locului de injectare, boală asemănătoare gripeiRare

La vaccinurile intranazale ca reacţii adverse pot apărea:

Tulburări ale sistemului imunitar  
Reacţii de hipersensibilitate (incluzând edem facial, urticarie şi reacţii anafilactice foarte rare). Mai puțin frecvente 
Tulburări metabolice şi de nutriţie  
Scădere a apetitului alimentar. Foarte frecvente 
Tulburări ale sistemului nervos  
CefaleeFoarte frecvente 
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale 
Congestie nazală/rinoreeFoarte frecvente 
EpistaxisMai puțin frecvente 
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat 
Erupţie cutanată tranzitorie. Mai puțin frecvente 
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv  
Mialgie. Frecvente
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare  
Stare generală de răuFoarte frecvente 
FebrăFrecvente

32. Unde se poate raporta o reacție adversă?

Inițial, orice reacție adversă ar trebui raportată medicului care a efectuat vaccinul

Independent de discuția cu medicul, orice reacție adversă poate fi raportată la Agenția Națională a Medicamentului la adresa: https://adr.anm.ro/yellowcards/reportmediator/

33. Dacă acest articol mi-a răspuns la o întrebare, ce fac cu el?

Îl trimiteți mai departe cunoscuților și necunoscuților prin email, Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram etc.

Întrebări suplimentare:

34. Pot vaccina copilul dacă are muci sau tuse, dar nu are febră?

Da, mucii nu sunt o contraindicație, tusea nu este o contraindicație. Vaccinarea nu se face dacă copilul are febră. Înainte de orice vaccin, medicul va evalua pacientul și își va da acordul pentru vaccinare.

35. Cum se transportă și păstrează vaccinul după ce a fost cumpărat?

Vaccinul se transportă într-o geantă frigorifică. Temperatura ideală de păstrare este între 2 și 8 grade. Vaccinul trebuie păstrat în frigider, pe raft, fără a fi lipit de pereții frigiderului pentru că poate îngheța. Nu se păstrează pe ușă întrucât deschiderea ușii modifică temperatura și poate inactiva vaccinul.

36. Pot transporta vaccinul fără geantă frigorifică?

În mod ideal, nu. Lanțul frigorific se păstrează pentru a asigura calitatea vaccinului la administrare.

În caz de urgență sau transport din farmacie la cabinetul medicului pentru administrare, sau de acasă, din frigider, la medic, vaccinul poate fi dus fără a se păstra lanțul de frig dacă durata de timp este mică (15-20 minute). După scoaterea din frigider sau întreruperea lanțului de frig vaccinul trebuie administrat sau aruncat.

37. Ce soluții există pentru păstrarea lanțului de frig?

Geantă frigorifică și pastile de răcire potrivite. Alternativ, se pot folosi orice metode care izolează cutia vaccinului fără a o uda, îngheța sau afecta semnificativ conținul. Pentru controlul temperaturii fără deschiderea genții, se poate folosi un termometru prin bluetooth.

38. Este nevoie de precauții speciale după vaccinarea gripală?

Vaccinarea gripală nu necesită precauții speciale post-administrare. Nu este nevoie de repaus, concediu, evitarea colectivităților. Vaccinarea gripală este o activitate de rutină pentru persoanele care vor să fie protejate și să-i protejeze pe cei din jur. Vaccinarea gripală nu predispune la îmbolnăviri cu alți agenți patogeni și nu scade imunitatea.

Notă de pandemie: Vaccinarea antigripală nu exclude pe nimeni de la urmarea măsurilor de protecție împotriva Covid-19. Nu schimbați nici numărul de interacțiuni, nu intrați în grupuri mari, spălați-vă pe mâini și purtați mască oricând nu poate fi păstrată distanța de 2m.

39. Medicul meu nu recomandă vaccinarea mea/a copilului. Ce pot face?

Organizația Mondială a Sănătății (vezi întrebarea 6) insistă ca grupele de risc să fie vaccinate cu prioritate în sezonul gripal.

Centrul de Control al Bolilor (CDC) din SUA are o recomandare mai simplă: oricine are peste 6 luni poate să se vaccineze antigripal.

Centrul European de Control al Bolilor (ECDC) menționează pe lângă vaccinarea grupelor de risc și vaccinarea copiilor și adolescenților sănătoși ca strategie de prevenire a epidemiilor gripale.

Puteți spune medicului că vreți să urmați recomandările ECDC și CDC pentru protejarea propriei familii.

4 comments

  1. Foarte bun articolul dar țin să fac o precizare, am achiziționat un vaccin din farmacie și nimeni nu îți face acest vaccin antigripal, deci sunt bani pierduți. Motivația este că niciun cadru medical nu are voie sa facă decât vaccinul pe care îl au ei în propriul frigider, adus conform procedurilor amintite de dvs cu geantă frigorifică, etc. Nicio clinică particulară, niciun medic de familie, niciun centru de permanență, nimeni. Ei nu își asumă responsabilitatea asupra modului cum l-ai transportat și deci rămâi cu vaccinul în buzunar. La medicul de familie, logic, nu primești vaccin dacă nu ești bolnav cronic. Ar fi bine să popularizati acest aspect. Cu stimă.

    1. Nu sunt de acord. Am făcut vaccinuri la medicul de familie, am făcut în clinic private. si sunt mii alții care au făcut la clinici private sau cabinete individuale.
      Sigur, poate merita sa suni înainte sa întrebi care e politica.

  2. Multumesc pt articol.foarte interesant.am primit multe raspunsuri la intrebarile mele.o singura intrebare as mai avea: la ce perioada de la infectarea cu covid se poate face vaccinul?

Comments are closed.