Istoria mișcării antivaccin – 3 – Noul inamic

Pași înainte

De la începutul secolului 20, câteva boli începuseră să fie înțelese și lupta cu ele începuse să prindă formă.

Antitoxina difterică era folosită deja pentru a trata bolnavii în urma experimentelor lui Emil von Behring, recunoscute prin premiul Nobel în 1901. Chiar și în România, antitoxina difterică era produsă ”sub controlul personal al d-lui profesor Victor Babeș” [1] începând din 1895. Din păcate antitoxina își pierdea eficiența dacă era administrată la prea multe zile după infecție și deseori pacientul nu ajungea la timp la spital.

Un nou inamic se profila însă la orizont. Pe tot întinsul Americii copiii se duceau la culcare cu o febră ușoară și se trezeau incapabili să-și mai miște mâinile sau picioarele. Părinții disperați chemau medicul care diagnostica paralizie infantilă sau poliomielită. Cuvântul inspira teamă, medicina nu știa aproape nimic despre aceasta boală și ceea ce se știa era nebulos.

În general nu existau prea multe speranțe pentru un copil infectat. Boala progresa fără a putea fi oprită și putea cauza stop respirator în doar câteva săptămâni. Pe cei pe care nu îi omora îi lăsa paralizați și serviciile medicale erau prea puțin pregătite pentru a-i susține.

Zahăr, misticism și minciuni

Până la apariția primului vaccin poliomielitic (vaccinul IPV Salk) mișcarea antivaccin s-a menținut în limitele a ceea ce era normal pentru ei: manipulare și stârnirea fricilor.

Eleanor McBean, autoarea lucrării ”Acul otrăvit”, era urmașa demnă a Lorei Little, menționată anterior. Conform lui McBean, o militantă anti-zahăr, anti-fumat, anti-medicină și cel mai important anti-vaccinare, vaccinul anti-polio este inutil pentru că poliomielita nu este cauzată de virusuri. În schimb vinovate era zahărul, cola, insecticidele, cianura, otrăvurile interne cauzate de emoții negative și desigur vaccinul polio însăși.

Chiropracticienii și homeopații, aliați ai lui McBean aveau propriile soluții de vindecare a polio, gata de vândut oricărei persoane cu mai mulți bani decât bun simț. Chiropracticienii spuneau (așa cum spun și acum) că toate bolile se datorează subluxațiilor din coloana vertebrală și prin urmare orice boală poate fi vindecată prin reajustarea coloanei.

Homeopații, promotorii unei idei cumva chiar mai depărtată de la realitate decât chiropraxia, spuneau în lucrarea ”Homeopatia și bolile epidemice”  că ”homeopatia are metode perfect sigure de prevenție și tratament a poliomielitei”. De exemplu folosirea Latyrus Sativus, o specie de mazăre comestibilă. Ingestia de cantități mari de Latyrus este asociată cu boala numită Latirism, care se manifesta și prin paralizie a membrelor inferioare. Homeopații propuneau diluarea continuă a mazării toxice pentru a preveni și trata poliomielita. Și deși autoarea cărții, dr Dorothy Sheppard, îi încurajează pe cititori să încerce și ei să se vindece astfel, nu există vreunul care să fi confirmat tratamentul propus.

Dincolo de fantasmagoria tratamentelor, au existat și investigații sincere asupra cauzelor poliomielitei. Unele investigatii erau făcute de medici precum Benjamin Sandler. În urma unor experimente pe iepuri cărora le-a dat insulină și apoi le-a injectat poliovirus a devenit convins că poliomielita e cauzată de scăderea glucozei în sânge pentru că unii dintre iepuri paralizaseră. Folosind o logică doar de el știută, a declarat că nivelul zahărului în sânge scade, iar riscul de poliomielită crește dacă se mănâncă prea mult zahăr.

Ignorat de autoritățile cărora le-a scris insistent să scadă consumul de zahăr al populației, Sandler a reușit să convingă presa din orașul său să îi publice soluția în mijlocul unei epidemii locale de polio.  Vânzările de cola, înghețată și prăjituri au scăzut spectaculos. Epidemia s-a oprit în toamnă, ca de obicei, dar Sandler a devenit erou local și cartea sa ”Dieta previne poliomielita” a devenit un bestseller.

Experimentele lui Sandler au fost verificate de Emerson Kempf [2] cu mai multă atenție, acesta arătând că iepurii pot face polio indiferent care este nivelul glucozei și că puteau să paralizeze ușor dacă li se injecta material străin în creier.

Desigur, lipsa dovezilor nu contează pentru mișcarea antivaccin care îl citează și în prezent pe Sandler și acuză zahărul de legături misterioase cu poliomielita.

Dușmanul tuturor

Miile de copii paralizați de polio precum și faptul că al 32-lea președinte al Americii era una din victime a transformat poliomielita dintr-o boală relativ minoră ca și număr de cazuri într-un inamic public pentru înfrângerea căruia s-au aliat multe organizații.

O campanie spectaculoasă de relații publice a organizației March of Dimes a asigurat milioane de dolari în finanțare pentru cercetarea cauzelor și soluțiilor posibile pentru poliomielită.

Jonas Salk a beneficiat de fonduri și după câțiva ani de cercetare a venit cu soluția primului vaccin inactivat. Testarea vaccinului Salk a fost un moment istoric, iar citirea rezultatelor a fost așteptată cu sufletul la gură de întreaga populație a Statelor Unite și a lumii.

La scurt timp după primele campanii de vaccinare în masă, s-a descoperit că vaccinul Salk conținea un virus simian cu capacități oncogene numit SV-40. Deși în epocă s-a speculat intens asupra capacității acestui virus de a cauza diverse forme de cancer, studii ulterioare [3][4]au eliminat aceasta grijă. Din păcate însă, afirmația a făcut rău și a scăzut încrederea în vaccinul Salk.

Din fericire, exista o alternativă, vaccinul Sabin fiind mai ieftin, mai ușor de produs și cu puține reacții adverse grave.

Vaccinul Sabin a preluat ștafeta și a devenit avangarda luptei împotriva poliomielitei reușind eradicarea completă în aproape toate continentele lumii în câteva decenii.

Conspirația cea mare

Mișcarea antivaccin a rămas cu puține contra-argumente, dar li s-a dat o sansă nesperată în anii ’90 când se căuta originea virusului HIV.

O primă variantă a unui vaccin oral antipolio a fost dezvoltat de Hilary Koprowski și testat în Congo intre 1957 și 1960.

În 1991, doi oameni de știință investigau o legătură între mediul de cultură folosit în vaccinul Koprowski și apariția HIV.

Povestea a ajuns în mâinile presei, iar Rolling Stone (la acel moment o revistă dedicată culturii hippie) a publicat acuzația.

Scandalul public a fost întărit și de Edward Hooper un corespondent BBC și autor a ”The River…” o carte care detalia acuzația în 1070 de pagini.

Pe scurt, Hooper spunea că în cultura vaccinului Koprowski s-a folosit o sursă de cimpanzei în locul surselor standard pentru epocă, respectiv maimuțe rhesus. Diferența era importantă pentru că SIV (virus imunodeficitar simian) este un precuros al HIV și era probabil prezent în cimpanzei din Congo în anii 50-60.

În ciuda faptului că atât Koprowski cât și Stanley Plotkin un virolog ce a ”scris manualul” despre vaccinare au negat aceasta acuzație, conspirația era mai puternică decât adevărul și Hooper insista profitând de vârsta înaintată a lui Koprowski și de faptul că acesta nu mai avea amintiri perfecte.

În cele din urmă o conferință s-a tinut în Londra la Societatea Regală în 11-12 Septembrie 2000 cu titlul ”Originea HIV și a epidemiei SIDA”

Aici Hooper, Koprowski și Plotkin și-au expus dovezile. Plotkin a arătat pe baza înregistrărilor de la institutele ce au dezvoltat vaccinul Koprowski că acesta nu a folosit niciodată celule de cimpanzei.

De asemenea genotiparea vaccinurilor au demonstrat că nu conțineau ADN de la cimpanzei și în plus s-a clarificat și că SIV nu ar fi supraviețuit în mediul de cultură folosit pentru vaccinul Koprowski.

În cele din urmă însăși tranziția SIV către HIV s-a dovedit că s-a întâmplat înainte de 1930, cu trei decenii înainte ca Koprowski să înceapă producția vaccinului propriu.

Capitolul a fost închis, din punct de vedere științific. Desigur, Hooper încă deține un site care insistă asupa acestei legături în lipsa oricăror dovezi. Și într-un univers paralel antivaccin ipoteza e încă validată.

Din fericire vaccinul poliomielitic și-a dovedit eficiența și capacitatea de a eradica și ține sub control poliomielita

In cei aproape 70 de ani de la apariția primului vaccin anti-polio, acesta a împins boala către dispariție polio-map_1988-2014_616x312px

La începutul anilor 80, un nou vaccin a ajuns în atenția publică și a cauzat teamă și o mișcare ”modernă” antivaccin care încă este activă

Despre asta în episodul următor.

 

[1] Dr I. Felix – Istoria Igienei în România în secolul al XIX-lea și starea ei la începutul secolului al XX-lea.

[2] J. Emerson KempfMarjorie E. Pierce and Malcolm H. Soule. Failure to Produce Neuronal Injury and Necrosis with Poliomyelitis Virus in Rabbits During Insulin Hypoglycemia.Exp Biol Med (Maywood) October 1941 48: 187188, doi:10.3181/00379727-48-132

[3] Martini F, Corallini A, Balatti V, Sabbioni S, Pancaldi C, Tognon M. Simian virus 40 in humans. Infectious Agents and Cancer. 2007;2:13. doi:10.1186/1750-9378-2-13.

[4] Carroll-Pankhurst C, Engels EA, Strickler HD, Goedert JJ, Wagner J, Jr EAM. Thirty-five year mortality following receipt of SV40- contaminated polio vaccine during the neonatal period. British Journal of Cancer. 2001;85(9):1295-1297. doi:10.1054/bjoc.2001.2065.

13 comments

 1. Cei ce fac parte din aceste miscari au probleme de anxietate avansate si netratate. Cand realitatea combate orice argument antivaccin, incep sa-i percep ca fiind periculosi deoarece sunt destui care se folosesc de notorietatea lor pentru a se mentine in centrul atentiei, stiut fiind faptul ca orice subiect legat de sanatate, mai ales la copii, este de interes. De aceea ii percep ca fiind un pericol public prin afirmatiile lor si mai ales ca sunt ,,parerologi” neavand nicio pregatire de specialitate.

 2. Nas(ol)ule, uite cum poti sa demonstrezi ce sustii: fa un experiment si consuma 3 zile doar Coca Cola de dimineata pana seara. A patra zi te vei trezi cu paralizii in brate si picioare.
  Dar fa-o undeva cu camere de luat vederi, sub supraveghere.
  De dragul stiintei trebuie sacrificii. Nu doar idiotie din taste si copy&paste din Wiki.

    1. În primul rând, istețime crasă, sa bei doar Coca Cola 3 zile (înlocuind mâncarea??) e un delir pe care nu l-ar face nimeni. Cine a făcut asta în istorie? De unde știi tu că se întâmplă. Arată ceva.
     2, chiar dacă ar fi adevărat, cu siguranță nu intri în stop respirator și nu ramai cu deformatii osoase de la Cola.
     Deci, dovedește ce spui, sau plimbă ursul.

  1. Sa presupunem ca facem experimentul (sa nu bei decat Cola 3 zile mi se pare cel putin ciudat, eu beau aproape doar Cola pe post de bautura, in fine), si nu ramane nimeni nici paralizat, si nici cu alte probleme (citeste draq’ eticheta de la o sticla de Cola, sa vezi ca nu bei vreo neurotoxina). Ce ne facem atunci? Iti mai cresc tie niste neuroni?

 3. Indoielnicule uite aici un documentar facut de doctori specialisti distrugator pentru tine. O sa vezi aici cum pro-vaccinistii la fel ca tine au falsificat rapoartele despre vaccinare. Este absolut distrugator pt tine. Poti sa faci tu sute de statistici dar realitatea cum o sa vezi in documentar este ca boli care au disparut chipurile in urma vaccinarii, de fapt au disparut cu zeci de ani inainte de inceperea vaccinarii. In momentul inceperii vaccinarii trendul imbolnavirilor era descrescator iar dupa inceperea vaccinarii s-a constat o franare a trendului descrescator sau chiar o crestere a imbolnavirilor. Deci cum mai poti tu justifica vaccinarea?! Fac o previziune, va veni vremea cand vaccinarea va fi interzisa in toata lumea si se va mira toata lumea cum in epoca moderna s-a putut intampla asa ceva sa se faca experimente pe oameni.

  1. Am si eu o previziune, dar nu cred ca vreau nici macar eu sa se indeplineasca… sa prinzi un erou spalat bine cu Dero pe creier, si sa iti moara vreo 2-3 apropiati din motive de anti-vaccinare.
   E complicat sa intelegi lucruri la care poti sa dai cu parerea ca orice neavizat. Orice boala contagioasa are o anumita dinamica, un model statistic de a se propaga la o populatie. E suficient cateodata sa perturbi modelul asta si sa eradichezi boala.
   Tine cont si de faptul ca, de multe ori, vaccinurile nu protejeaza (sau nu sunt “spectaculos” vizibile rezultatele) la persoane sanatoase, cu imunitatea functionala. Vaccinurile se adreseaza celor de nisa, oameni cu imunitatea troznita (sa ai SIDA, o pneumonie inseamna ultimul cui la cosciug), batrani, copii, etc.
   Sustin totusi previziunea ta (nu sunt o persoana foarte etica de felul meu, sau cu multa mila), e nevoie de un pic de curatenie pe planeta asta, am depasit un pic norma la hectar de incultura…

   1. Abia astept sa imi explice nenea ala cum stie el care parte din molecula e de origine animala si are e bacteriana… bonus daca ne zice si care e viral…

Comments are closed.