Cea mai eficientă metodă de detoxifiere din lume

Guest post: Acest articol a fost în mare parte conceput de un cititor care semnează sub numele Motanul Biped.

Am mai modificat și restructurat articolul dar în proportie de 80% este munca lui.

Probabil printre cele mai întâlnite și mediatizate procese prin care se  presupune că o să ne îmbunătățim sănătatea este acela de detoxifiere, prezent în aproape orice mediu populat cu persoane interesate de propria lor sănătate.

Mulți cad în plasa marketingului și, păcăliți de niște afirmații ale diverși promotori ai detox-ului , nu se  mai întreabă dacă au nevoie de “detoxifiere” ci se interesează doar prin ce metode pot să realizeze acest lucru.

Aceasta este principala problemă în acest tip de gândire a persoanelor aspirante la un corp mai sănătos. Nu putem să încercăm pur și simplu să ne “vindecăm” de ceva despre care nu cunoaștem nimic și de a cărei existență nici măcar nu suntem siguri.

A încerca să ne detoxificăm corpul cu fel și fel de metode doar pentru că am citit noi pe undeva că sunt râuri întregi
de toxine malefice care circulă prin noi este echivalent cu a încerca să ne vindecăm de o boală folosindu-ne de fel și fel de medicamente aleatorii, noi neștiind de fapt de ce boală suferim sau dacă măcar suferim de ceva.

Medicamentele au totuși un efect, poate un exemplu mai bun ar fi încercarea scoaterii unui cui dintr-o scândura. Dar nu știm dacă cuiul e în scândură și nici dacă o scândură există cu adevărat.

Prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem nu este „Ce metode de detoxifiere să folosesc ?” ci “Am nevoie ?” urmată de “Care toxine ?”. În primul rând trebuie să ne gândim de ce și dacă avem nevoie să ne detoxifiem organismul. Majoritatea curelor și metodelor de detox sunt promovate alături de ideea că în mod categoric în noi există toxine pe care putem să le scoatem afară și să ne purificăm corpul doar prin intermediul produselor sau metodelor respective.

Chiar și simplul fapt că cel care încearcă să ne vândă un produs este și persoana care ne povestește despre existența toxinelor ce trebuie eliminate trebuie considerat suspect.

Cum fiecare face ce vrea cu propriul corp, să presupunem că ne-am lăsat convinși de reclame sau cunoștințe că am avea nevoie de detoxifiere. Acum ne mai rămâne doar o singură problemă, care sunt toxinele pe care trebuie să le scoatem afară ? Problema majoră cu astfel de cure, metode și produse este că niciodată nu sunt precizate toxinele pe care le elimină. Toate aceste substanțe
periculoase care se presupune că circulă prin noi sunt încadrate în categoria toxine.

Fie că încercăm o cură cu supă de varză la suprapreț, fie că încercăm masajul cu magneți stropiți cu lacrimi de crocodil, fie că încercăm o saună cu fel și fel de ierburi din Inexistopotamia, toate ne promit același lucru, că ne scapă de toxine. Nicăieri și în nici măcar o cură de detoxifiere nu sunt precizate și toxinele de care ne scapă respectivele cure / produse. De ce toxine ne scăpăm mai exact prin această cură ? Molecule … de ce ? Cum putem să ne dăm seamă că acest toxine de fapt există ?

Asta nu este o problemă trivială. Toxinele nu sunt niște cuvinte cu care se poate arunca cu lejeritate în speranța că vinzi pielea ursului din pădure oricui se uită în gura ta.

De ce insist pe lipsa de definire a toxinelor din sloganele alternative? 

Pentru că detoxifierea ca şi termen medical şi ştiinţific există şi are aplicabilitate.

De exemplu detoxifierea de droguri, detoxifierea de metale grele, detoxifierea de alcool, toate sunt forme ştiinţifice de eliminare a unor toxine. Toate aceste toxine sunt bine definite, cu protocoale clare, substanţe controlate şi rezultate cunoscute.

Clinicile de detoxifiere de alcool tratează psihologic și fiziologic dependența, clinicile de detoxifiere de droguri tratează dependența și simptomele de întrerupere.

În caz de intoxicare cu diverse metale, procedura medicală și fundamentată științific implică o terapie de chelare pentru eliminare. Chiar și această procedură este în prezent vândută părinților de către diverși alternativi ca și soluție la ”intoxicarea cu metale grele” provenite din vaccinuri, o afirmație stupidă și în unele cazuri criminală.

Dar terapia de chelare face ce trebuie, în caz de intoxicare cu metale (de obicei în context industrial) salvează viața celor afectați. Puteți găsi o listă cu agenții de chelare și vă asigur că nici unul nu este coadă de șoricel măcinată.

Haideți să aflăm numele unor substanțe de detoxifiere reale:

 • Dimecarpol (anti otravire cu plumb, mercur și arsenic)
 • Acid Dimercaptosuccinic (anti otravire cu plumb, mercur și arsenic)
 • Dimercapto-propane sulfonat (anti otravire acută severă cu mercur sau arsenic)
 • Penicilinamină (anti otrăvire cu cupru, aur, arsenic, plumb)
 • Acid tetraacetic ethylenediaminic – EDTA (anti otrăvire cu plumb)

Cum sună prin comparație detoxifierea cu ”Colon Curat” sau ”Ficat Vânjos”? Cu produse care conțin extras de goji si coarne de rinocer? Ridicol, nu? Așa ar trebui.

Trebuie să învățăm să ne punem singuri întrebări, să învățăm să formulăm singuri raționamente și să ajungem la o concluzie cu privire la veridicitatea unor afirmații dubioase.

Sunt toxinele pe care se presupune că le curăță produsul respectiv, specificate ?
Există motive să credem că ele există și ne dăunează ?
Există motive să credem că produsul / cura respectivă chiar ne scapă de acele toxine ?
Sunt documentate mecanismele prin care cura respectivă elimină toxinele ?
Este oare un motiv pentru care acești indivizi folosesc termeni generaliști precum “toxine” și “detoxifiere” ?
Ce înseamnă mai exact acești termeni ? Nu cumva sunt niște cuvinte lipsite de sens în lumea științifică din moment ce nu reprezintă mai nimic concret ? Nu cumva orice ( inclusiv apa ) este o toxină în cantități prea mari?

În lumea științifică „toxinele” sunt bine definite) iar singura metodă de a încerca să scăpăm de aceste toxine este la spital. Șarlatanii în schimb folosesc acești termeni fără o definiție exactă, fără a specifica care sunt toxinele și ce face mai exact metoda / produsul care se presupune că ne scapă de ele. Este doar o strategie de marketing care are ca scop prezentarea drept “științific” a unor metode și produse dubioase.

Care sunt dovezile?

Ei bine, nu există studii  efectuate pentru a arăta efectul acestor tratamente dubioase. Motivele sunt numeroase :

 • șarlatanii evident că nu au interesul să își cerceteze propriul produs – fie știu că nu are efectele promovate, fie pentru că sunt convinși că produsul funcționează pe baza testimonialelor.
 • studiile nu prea ar avea ce să monitorizeze. Se face referire la toxine nespecificate și nici nu prea există medici sau oameni de știință care ar începe un astfel de studiu.

În esență, nu există studii cu privire la detoxifierea magică a corpului din același motiv pentru care nu există studii cu privire la inorogii minusculi pe care îi avem fiecare dintre noi în propriul corp.

Ce părere au specialiștii despre detoxifierea corpului cu fel și fel de metode și produse „alternative” ?

Prof. Dr. Edzard Ernst, primul doctor în medicină alternativă a scris un editorial extrem de clar despre istoria și prezentul ideii de detoxifiere și cum este ea fundamentată în teorii demult respinse de comunitatea științifică. În esență, imediat ce oamenii de știință au început să înțeleagă anatomie la un nivel detaliat s-a renunțat la teoriile care nu erau susținute de date.

Organizația Sense about Science, un ONG britanic dedicat comunicării științei a creat o broșură investigând 15 produse dedicate detoxifierii.

Specialiștii implicați au emis câteva păreri:

Harriet Ball, biolog : “Detoxifierea este ideea ca viața modernă ne umple cu năzbâtii invisibile de care corpul nostru nu se poate ocupa dacă nu cumpărăm cel mai recent remediu plin de jargon. Investigația asupra produselor de detoxifiere ne-a convins că există foarte puține dovezi că produsele funționează, exceptând luarea banilor clienților și în a ignora toate metodele grozave prin care trupurile noastre pot avea grijă de ele ”

Tom Wells, chimist: “Cel mai simplu lucru pe care ar trebui să îl facă vânzătorii de produse pentru detoxifiere ar fi să explice detaliat ce înseamnă detofixierea și să prezinte dovada că produsul lor chiar funcționează. Cei pe care i-am contactat nu au putut face nimic de genul asta.”

Oliver Fenwick, fizician: “ Indsutria ”detox” este un succes enorm. Totuși, industria pare să fie bazată în totalitate pe un slogan de marketing, pentru că atuunci când te uiți mai aproape, majoritatea acestor produse nu fac absolut nimic din ceea ce nu poate fi făcut de corpul uman de unul singur.

Peter Pressman, medic internist la Naval Hospital în Jacksonville:”…aceste programe de detoxifiere sunt de fapt o cantitate mare de rahat, atât la propriu cât și la figurat.”

De ce sunt periculoase?

Din fericire produsele de detoxifiere nu sunt un ”pericol public” precum fumatul, condusul sub  influența alcoolului sau sărirea vaccinurilor pediatrice.

Dar sunt un pericol pentru cei care le iau urmând sfatul diverșilor dubioși cu un coș de suplimente alimentare de vânzare. Puteți găsi aici o listă de persoane care au murit în urma unor tratamente de detox 

Ca orice alte suplimente alimentare, produsele de detox nu sunt reglementate și controlate din punct de vedere al conținutului, producătorii doar dau o notificare către Ministerul Sănătății cum că urmează să pună pe piață un produs.

Prin comparație companiile farma, intens hulite și des clasificate ca și malefice sunt controlate la sânge, cu fiecare efect advers raportat și concurență aprigă.

Producătorii de suplimente și soluții de detox nu sunt controlati de absolut nimeni, își pot face reclamă în orice mediu și practic pot spune absolut orice în reclame (în special pe internet).

Vreti să vedeți ce probleme au provocat? Iată o serie de articole : 1, 2, 3, 4.

 Care e cea mai bună metodă de detoxifiere din lume?

O să vă spun ceva ce nu este doar cea mai bună metodă de detoxifiere ci și cea mai bună dietă, cel mai bun sfat legat de sănătate și în general un lucru de bun simț. Ba chiar, citându-l pe medicul Ben Goldacre în cartea sa Bad Science dacă cineva vă spune mai mult de atât înseamnă că profită în vreun fel:

1. Beți suficientă apă. Recomandarea cunoscută este de 2litrii pe zi, incluzând aici orice lichid (deci și ceai, supe)

2. Mâncați mai multe legume și produse din grâne decât carne. O exemplificare este farfuria NHS

3. Faceți activitate fizică, cel puțin câteva ore pe săptămână.

4. Limitați sau eliminați fumatul și alcoolul.

Și atât. Cu o asemenea dietă și schimbări in activitatea zilnică vă puteți menține sănătatea și veți avea toate organele interne într-o stare perfectă de funcționare fără nevoie de detoxifiere, suplimente sau vitaminizare.

O dietă echilibrată este cu siguranță calea către sănătate de lungă durată. Dar mulți profită de nesiguranța populației pentru a vinde vrăjeli frumos împachetate.

Când vi se vinde ceva întrebați-vă dacă aveți cu adevărat nevoie de acel produs și fiți sceptici cu privire la afirmațiile nesusținute științific

12 comments

 1. Imi pare foarte rau sa spun dar articolul m-a dezamagit crunt. Sunt o fana “Insula Indoielii” insa acest articol nu se incadreaza in standardele site-ului.

  Inchipuiti-va ca am un prieten care doreste sa faca o cura de detoxifiere. Nu este un adept fanatic al “naturistelor” dar nici nu este un fanatic orb al stiintei. Vrea sa fie mai sanatos si cumva cineva l-a convins sa dea niste bani pe o cura de detoxifiere.
  Si totusi altcineva ii introduce o indoiala privind aceste cure de detoxifiere, si il indruma catre “Insula Indoielii”, un site recunoscut pentru calitatea si obiectivitatea articolelor, pline de linkuri, date, studii, fapte concrete, explicatii clare si idei coerente.

  Deschide prin urmare acest articol si ce gaseste: bascalie rautacioasa fara nici o noima la adresa “naturistelor” (nu face decat sa antagonizeze), epitete care mai de care mai arogante, pareri ale unora (ok, doctori, stiu, dar sunt totusi pareri) despre curele de detoxifiere, si nici o explicatie coerenta.

  Pana la urma articolul nu i-a adus prietenului meu nici o clarificare. Ce sunt pana la urma toxinele? Exista ele in corpul nostru? Cum ar reactiona corpul daca ele ar exista cu adevarat? Cum se scot ele din corp la spital? De ce elictroliza apei nu poate scoate metalele grele din corp?

  Cu siguranta prietenul meu va fi convins dupa acest articol ca nici cei din tabara “anti-naturiste” nu stiu mai multe decat “naturistii”, ci doar peroreraza sarcastic si arogant impotriva acestora, fara sa explice calm si fara resentiment nimic nimanui despre ceea ce se intampla in corpul lor.

  Imi pare rau sa concluzionez ca acest articol este o ratare.

  1. Scrisulici, adevărul e ca sunt foarte puține lucruri pe care le poți spune despre detoxifiere care sa nu fie la mișto.

   E un slogan de marketing și atât, nu o problemă biologică reală. S-a insistat pe asta în mai multe feluri în tot articolul și opiniile medicale sunt și ele asociate cu o broșură care investighează mai adânc situația.

   Uneori documentarea perfectă e imposibil de făcut și ce se poate face este o clarificare a idei.

   Dacă prietenul tău ipotetic își pune întrebarea ‘care toxine se elimină și cum măsor asta’ deja e un bun câștigat.

 2. Nu trebuie sa vorbim de documentarea perfecta, trebuie pur si simplu sa renuntam la atitudinea default de a lua la misto pe cei ce cred in astfel de lucruri.
  Am trei prieteni inteligenti, educati, tineri, care totusi nu au atat de mare legatura cu lumea stiintifica (unul e artist, altul este contabil, al treilea e functionar public la UE). Nu sunt niste persoane credule insa nici nu sunt un exemplu de scepticism. Pe astfel de oameni imi propun sa ii salvez de curele de detox sau de noua medicina germana, pentru ca mamaiele mistice sau tulburatii mintal sunt beyond salvation.
  Unii din ei ma asculta cu acelasi interes atunci cand le explic ca nu blocajele emotionale produc cancer, acelasi interes cu care asculta si diversi cand le explica ca cuptorul cu microunde provoaca cancer. Daca le vorbesti cu respect, fara agresivitate, si incerci sa explici cat mai simplu si usor de inteles (multi nu au notiuni foarte avansate de chimie, medicina sau fizica, deh sunt artisti, contabili, etc…) inteleg despre ce e vorba.
  Ori un astfel de articol arogant si agresiv nu face decat sa ii arunce si mai mult in bratele “naturistilor”, acolo unde primesc cel mai adesea intelegere, compasiune si positive vibe.

 3. Din punctul meu de vedere articolul ar fi trebuit sa raspunda la urmatoarele intrebari:
  Ce sunt de fapt toxinele (nitriti si metale grele sau alcool si nicotina?) ?
  Cum aflam daca exista sau nu in corpul nostru (analize de sange sau simptome externe gen ochi inrositi)?
  Cum ar reactiona corpul daca am avea intr-adevar toxine ( de ex. unii naturisti spun ca te detoxifiaza de plumb, dar oamenii nu stiu ca intoxicatia cu plumb are niste manifestari evidente, si ca nu pot trai ani buni de zile intoxicat cu plumb, fara sa stie).
  Cam care ar fi dozele de “toxine” la care corpul ar reactiona cu adevarat si care sunt intake-urile medii de “toxine” (de ex. unii se tem de cianura din mere si samburii de mere :)) ).
  Cum arata curele de detoxifiere pe bune, cele din spitale si clinici.
  Se pot acumula cantitati foarte mici de diverse “chestii nocive” (e-uri, metale grele, pesticide, alte substante nocive, trebuie sa gandim din perspectiva clientului speriat de media) in corp de-alungul timpului?
  Care sunt adevaratele substante nocive de care trebuie sa ne ferim? (multi se tem de parabeni insa baga la greu grasimi nesaturate sau cantitati enorme de zahar rafinat).

  Acestea sunt intrebari care, o data clarificate, lasa dezarmati toti naturistii din lume (macar pe capitolul detox).

 4. articolul este destul de superficial. nu am timp acum să scriu, însă o cură de detox ar trebui să presupună, în primul rând, eliminarea tecii de mucus care se constituie pe interiorul colonului. un organism care a mâncat, cum se spune în popor, normal, are metabolismul celular complet dereglat. absorbţia se realizează defectuos. asta (normalizarea metabolică) se întâmplă frumos şi gradual, aşa cum ne spuneţi dvs., în cazuri nu foarte complicate. însă puţini oameni decid să îşi schimbe regimul la o plimbare în parc. cei mai mulţi încep să realizeze că gluma cu cel mai bun peşte e ceafa de porc nu e decât o glumă proastă.
  una peste alta, un schimbarea regimului de viaţă e o alegere la care mulţi renunţă după 2 luni, tocmai pentru că e ceva destul de agresiv. medical vorbind, ideal ar fi ca acest detox să nu se facă decât asistat. altminteri efectele secundare pot fi devastatoare.
  ca un exemplu, terapia cu chelatori (de exemplu cu EDTA) elimină mare parte din minerale. similar, produsele destinate detox din supermarket se bazează pe o deshidratare intensivă a organismului şi tot aşa.

  1. Cristina,

   Well, asta e, acuma trebuie sa modific articolul ca sa iti arat cât de tare te înșeli. On Apr 18, 2014 7:42 PM, “Insula Îndoielii” wrote:

   >

   1. vă rog chiar foarte mult să faceţi asta. aş vrea să vă întreb dacă sunteţi cumva medic.

  2. Și te rog, lasă-mă cu placa mucoida, ca amintiri complexe despre asta (mai citește din urmă). On Apr 18, 2014 7:42 PM, “Insula Îndoielii” wrote:

   >

Comments are closed.