Care este soluția pentru câinii vagabonzi?

Zilele acestea discuțiile despre câini vagabonzi și ce ar trebui făcut cu ei au trecut prin toată gama de la ”să moară cu toții” până la ”nu avem ce face, suntem români si asta e”.

O să fac tot posibilul să prezint aici o soluție și mai puțin o discuție personală despre ce ar trebui făcut.

Mai întâi știrile: un copil a fost ucis de un câine în timp ce explora o zonă din Parcul Tei.  E teribil pentru orice părinte să treacă prin așa ceva și faptul că acum se află în centrul unei dezbateri în care diverse acuzații sunt aruncate (”e vina bunicii, e vina autorităților, e vina părinților, e vina copiiilor, e vina câinilor”).

Vorbind cinic și cu cifre lucrurile sunt clare: în București se estimează că sunt 65.000 de câini. Conform rapoartelor IML 16.000 de bucureșteni sunt mușcati anual. Poate că toți o merită, însă și probabilitatea de a fi mușcat e destul de mare respectiv 1 din 112 persoane (la o populatie de 1,8 milioane) . Practic sansele sunt mult mai mari sa fi mușcat de câine decât să te calce mașina deși cu siguranță sunt mai mult de 65,000 de mașini în tot orașul.

Și asta e doar problema capitalei. În toată țara problemele sunt asemănătoare depinzând și de priceperea primarilor și disponibilității acestora de a face ceva ce poate nu are acoperire legală.

Evident, a avea zeci de mii de victime mușcate de câini și chiar câteva cazuri mortale nu este o situație ce poate continua. Probabil că singura parte bună a decesului bietului copil va fi puterea pe care o va avea această întâmplare în a îi mobiliza pe cei care vor o schimbare.

Există practic două tipuri de abordări: eutanasierea și sterilizarea.

1. Eutanasierea – răspunde practic imediat unei amenințări directe și cel puțin teoretic rezolvă definitiv problema.

2. Sterilizarea – amână rezolvarea amenințării însă se ”asigură” câ în ceva timp populația de câini va fi serios diminuată.

Nici  una din aceste soluții nu este eficientă independent.

Conform literaturii foarte stufoase în domeniu, pe termen lung (20 de ani) cele două metode sunt la fel de eficiente în a controla populația de câini. Și anume nu foarte eficiente, pentru că populația de maidanezi nu crește doar prin înmulțirea celor deja prezenți.

Problema prezenței unor câini pe teritoriu public este evident una de administrare nu doar din partea autorităților publice ci și din partea tuturor celorlalți membrii ai comunității.

Problema 1.

Abandonul: mulți cumpără un câine fără să înțeleagă adevăratele costuri ale unei astfel de mișcări. Deși întreținerea unui câine nu este mai scumpă decât a avea un copil, de exemplu, tot există niște costuri pe care cei care vor să hrănească câini cu resturile de la masa lor nu și le imaginează. Intră aici, mâncarea specializată, îngrijirea medicală, vizite medicale regulate, jucării, nevoi diferite în funcție de vârstă.  La asta se adaugă investiția de timp necesară pentru a avea un câine fericit și sănătos (plimbări în aer liber, ieșit zilnic pentru nevoi fiziologice etc).

În fapt a avea un câine este un bun exercițiu de responsabilizare indiferent de vârstă, dar puțini sunt cei care înțeleg magnitudinea responsabilității.

Problema 2.

Lipsa sterilizării la câinii de rasă: Recomandările pentru masculi sunt la 6 luni sau chiar mai devreme. Pentru femele, în ciuda a ce zice ”gura lumii”, e mai bine să sterilizezi înainte de prima intrare în călduri, decât după prima naștere. Nici nu vă pot spune câți proprietari de câini așteptau cu nerăbdare prima tură de pui ca apoi să descopere că acei pui trebuie dați cuiva. Ei, uite așa ajung pe stradă și ne lovim de  prima problemă

Problema 3

Procesul de sterilizare al primăriilor/ONG. Nu știu nimic detaliat despre acest proces, dar internațional există Proceduri Standard pentru asemenea acțiuni. Dar metehnele locale mă fac să cred că e mai simplu să nu faci o sterilizare dar să iei banii pe una. În esență, întrebarea aici este: există un control sau ne credem pe cuvânt?

Problema 4

Legislație permisivă: Costurile administrației publice tot cresc și majoritatea funcționarilor publici par a fi vârful ineficienței în mai toate domeniile. Și evident alte lucruri sunt mai importante decât asigurarea siguranței pentru acel 1 din 112 locuitori care e în pericol de a fi mușcat chiar azi.

Ok, haideți să vedem soluții. Câteva dintre ele se pot întrezări prin diverse inițiative locale precum și legislașia altor state.

Propunerea mea este:

Pornirea unui program de eutanasiere a cât mai multor câini vagabonzi pentru a scădea numărul mult prea mare de incidente. Pentru 65,000 de animale vor fi necesare câteva luni bune (dacă nu 1 -2 ani ) pentru o reducere semnificativă. Se poate argumenta că aceasta nu este soluția ideală și nici nu pare a fi o metodă apreciată pentru eficiența ei, dar având în vedere populația canină și mult prea slaba administrație de până acum, nu avem de ales.

În paralel, obligarea prin lege la:

a) Sterilizare pentru toți câinii care nu sunt crescuți pentru competiții

b) introducerea de cipuri, în paralel cu sterilizarea și

c) explicarea legislației în vigoare care ar trebui să fie foarte aspră pentru abandon.

Pentru câinii ce ar trebui să fie eutanasiați, o perioadă de câteva zile/2 săptămâni este suficientă pentru a permite adopția dacă o dorește cineva. La fel, câinele trebuie oferit gata sterilizat și cu cip iar adoptatorul trebuie să înțeleagă că este introdus într-o bază de date și dacă acel câine este găsit în spațiu public amenzile vor fi usturătoare.

De ce am început cu eutanasia? În contextul destul de emoțional al decesului copilului care a stârnit această dezbatere, o văd ca pe o soluție rezonabilă.

De fapt e o chestiune de alegeri:

Preferăm să așteptăm să dispară câinii în urma unor eforturi pe termen lung ale administrației publice  sau încercăm să eliminăm o amenințare reală (problema principală nu e atât înmulțirea câinilor cât agresivitatea lor) și apoi să rezolvăm chestiunile colaterale?

Având în vedere că mai sunt multe alte persoane decedate în urma mușcăturilor maidanezilor, minimizarea riscurilor înseamnă luarea unor măsuri drastice, dar coerente și nu heirupist.

Concluziile sunt evidente:

O singură măsură (eutanasie generală, sterilizare viteză)  luată la cheremul presiunii populare nu va rezolva impasul.

Ce e necesar este o secvență clară de legi, limite și regulamente care să fie comunicate clar și eficient.

Și de fapt, dacă nu vrem ca încă un copil să ne facă să plăngem, să ne frângem mânile neputincioși și să ne uităm cu ură și frică la orice animal din jur, atunci suntem datori să devenim responsabili.

Deși orașele sunt pline de animale, de la gândaci la șobolani până la porumbei și multe alte păsări, problema esențială este siguranța fiecăruia dintre noi. Din păcate pentru ei, câinii sunt cei mai periculoși, vizibili și dificil de administrat dintre toate animalele orașului.

——————————————————————————————————————————————————————————–

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să mă încurajezi în a scrie mai multe, te rog distribuie-l pe Facebook, Reddit, Proddit, email, spune despre acest blog cunoscuților și necunoscuților, prietenilor și dușmanilor, copiiilor și adulților. Poți chiar să copiezi tot articolul pe blogul tău. Cine știe, poate împreună vom ajunge să trăim într-o lume rațională.

Pagina mea de Facebook este aici și vă astept sugestiile și comentariile.

64 comments

  1. N-am cuvinte… Te superi dacă-ţi spun că te iubesc?! Fie şi numai pentru timpul pe care l-ai sacrificat pentru a scrie atât de clar şi de detaliat! Normal că asta e soluţia! Nu ştiu cum se procedeată, dar, dacă îmi permiţi, aş încerca să îl preiau! Oricum, felicitările mele, apreciez fiecare rând! Şi îţi mulţumesc, pentru asta!

      1. Probabil ca stiti ca in Septembrie anul trecut un baietel de 4 ani a fost ucis de o haita de caini fara stapan langa un parc din centrul Bucurestiului. Daca traiti in Romania atunci realizati ca aceasta tragedie de neconceput astepta sa se intample si in Bucuresti (tragedii similare s-au intamplat in ultimii 10 ani de 6 ori cand copii sub varsta de 6 ani au fost ucisi de cainii strazii).

        Atunci, revoltata si indurerata de aceasta tragedie am decis impreuna cu alti parinti sa ne organizam intr-un grup de actiune cetateneasca pentru a cere Parlamentului o lege noua care sa permita rezolvarea eficienta a problemei iar autoritatilor implementarea legii.Peste 500 de parinti si bunici au iesit in strada langa noi!

        In ciuda opozitiei agresive a organizatiilor extremiste care militeaza impotriva eutanasierii cainilor strazii, animate fiind de interese financiare dovedite de numeroase anchete media, legislatorul a votat finalmente o lege care nu este numai constitutionala si europeana dar si extrem de necesara pentru protectia cetatenilor. Legea a fost votata in Septembrie si din Decembrie avem norme. Acum luptam pentru implementare.
        Ca atare, IREC si-a asumat angajamentele urmatoare:
        – sa sprijine si sa monitorizeze efortul autoritatilor de a aplica legea rapid si eficient pentru a ridica toti cainii fara stapani de pe strazi in 18 luni
        – sa comunice un mesaj corect si adevarat despre situatia cainilor fara stapan din Romania agentiilor de media internationale care au fost bombardate cu mesaje false despre abuzurile mijlocite de noua lege a gestionarii cainilor fara stapan
        – sa informeze si sa mobilizeze cetatenii cu scopul de a sprijini autoritatile in aplicarea legii
        Nu suntem de acord si nu promovam nicio forma de violenta impotriva animalelor, nu vrem decat implementarea legii care respecta toate recomandarile internationale din domeniu.

        Rugamintea mea este sa ne ajutati prin Pagina Dvs. ca fanii cu simt civic sa ne sustina cu un LIKE, comentarii si sfaturi. Credem ca veti impartasi cauza noastra pentru un oras mai sigur, mai curat si mai curat pentru copiii nostri.

        https://www.facebook.com/IRECROMANIA

  2. Amice, credeam ca ai doi neuroni in cap citind articolele pe care le-ai scris pana acum, de asemena, parea ca stii pe ce lume traiesti. In primul rand o solutie la problema cainilor comunitari, ca sa poata fi numita solutie, nu labareala, este disparitia, incepand de maine, de pe strazile oraselor din Romania, a tuturor cainilor fara stapan cu costuri minime spre zero. Adica aduni cainii si cand se fac 1000 de bucati ii pui intr-o groapa cu apa imprejmuita si le bagi 3,80. Platesc eu factura la curent. Un mod ideal de a muri, il prefer oricand, daca ar trebui sa aleg cum sa mor: rapid si fara dureri.
    Programul expus de tine in primul rand nu rezolva problema rapid, in al doilea rand presupune costuri pentru care trebuie sa moara oameni in spitale fara medicamente, profesorii si elevii sa nu aiba bani de trensport etc. etc. etc. Asta in cel mai bun caz, adica daca acceptam ca autoritatile isi vor propune sa rezolve cu adevarat problema nu sa mai ciupasca niste bani cum, dealtfel, au facut si pana acum,
    Gandeste-te numai ce mijloace de control ai. Nu prea ai. De unde stii tu, ca cetatean ca programul functioneaza? Sterilizari s-au tot facut, bani s-au tot papat de la buget. . Rezultat: morti si raniti. Asa, daca ai un camp plin de maidanezi morti, cred ca poti in sfarsit sa crezi ca se misca ceva.
    Apreciez ca accepti eutansierea, dar prea o faci cu manusi. Amice, sunt milioane de caini comunitari in toata tara, da-le dracului jos!
    Daca platesti hingherii la norma, ai rezolvat problema. altfel nu, PUNCT!!!
    Ca in paralel sunt sterilizatii cainii cu stapan, asta e altceva, dar sterilizarea maidanezilor inseamna risipa inconstienta de bani si tergiversarea problemei. Chiar trebuie sa te muste un caine ca sa-ti deschizi dracului ochii?

    1. Radu, fa un calcul. Ai 65.000 de caini, cati trebuie sa prinzi pe zi ca sa ii termini intr-o luna? Ah, multi? Deci cati oameni iti trebuie?
      iti dai seama ca orice ai face inseamna costuri, si hingherii trebuie si ei instruiti ca nu e simplu.
      In afara de vanat cu pusca prin oras (ceea ce duce la alte probleme) nu ai cum sa faci asta super-urgent.
      Si eu vreau sa dispara, dar realitatea e ca va merge incet.
      Asta e.

    2. Nu sunt sigur daca este posibil, dar intreb: daca-i exportam? De fapt nici nu trebuie sa cheltuim nimic.China, Hong Knog, Taiwan, India, Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Vietnam, ne pot plati bani frumosi ca sa ne scape de maidanezi.

  3. Excelent articol. Vocea ratiunii. Sunt total deacord. Nu doar sterilizare (cainele ucigas ERA STERILIZAT). Nu doar eutanasiere (vor aparea noi si noi caini de prin imprejurimi). Eutanasiere in prima faza, sterilizare si adoptie/eutanasiere in faza doi, controlul nasterilor factu pe bune in faza trei.

  4. Relativ corect ce spui tu. Cu cateva observatii:

    1. a existat o lege cu aproximativ aceleasi prevederi, dar a fost blocata in 2011 prin contestarea ei la Curtea Constitutionala de catre ONG-urile interesate si de care actuala majoritate USL

    2, “Problema 1” mi se pare putin inventata de catre cei care prefera conservarea situatiei actuale pentru a complica lucrurile inutil. Majoritatea celor care isi iau caini ca animale de companie ii prefera pe cei de rasa. De unde as deduce ca rata abandonului e mult mai mica decat se speculeaza, ca n-am vazut dalmatieni, bisoni sau golden retirieveri vagabonzi.

    3. Exista mai multe motive pentru care ai vrea sa nu-ti sterilizezi cainele, iar chestia cu “participarea la competitii” e foarte restictiva. Poate il cresti pentru monta, poate e o problema medicala, poate pur si simplu tii la bijuteriile cainelui tau. Introducerea unei taxe suplimentare pe caine fertil mi se pare suficienta.

    In rest, total de acord cu ce spui

  5. @ Mihai Ghiduc Foarte bine spui la inceput cu actuala majoritate USL.Au tacat-o la CCR si acum avem un copil ucis de caini.
    Cat despre articol: Este extraordinar de bun.Exact asa gandesc si eu(am si scris-o pe blog dar in mai putine cuvinte),rezonez in totalitate.
    Degeaba ne pacalim singuri cu sterilizarea cainilor si apoi sa-i ducem iar pe strazi.NU va merge.Atata timp cat nu se va da o lege clara in care sa se poata eutanasia dupa 15/30 de zile un caine care nu a fost adoptat,nu se va rezolva problema acestora.Punct.Nu exista alte solutii.In alte tari se practica asta de multa vreme,ne uitam si noi la documentarele de pe Animal Planet in care asociatiile de acolo se lupta pentru a gasi adaposturi pentru caini,ca daca nu, intr-un numar de zile vor fi eutanasiati.Nu conteaza ca-s blanzi sau nu.Pe strada nu se mai intorc niciodata.Numai la noi e atata scandal si pare atat de greu de dat o asa lege simpla.Chiar nu e greu deloc.Apreciez inca odata postarea.

    1. @ insulaindoielii
      Lesin de ras!!!
      Cum ai zis? Sa fac un calcul? Adica sterilizarea iti ia mai putin timp decat eutanasierea???!!!
      Explicami-oi te rog p-asta, nu ma lasa sa mor prost.
      Acuma nu te gandi ca eu cred ca poti sa-i eutanasiezi pe toti intr-o zi, dar, e clar ca va dura mai putin decat sterilizarea. MUUUUUUULT mai putin. Dar sunt curios cum ai facut tu calculul de ti-a dat invers. Sa auzim!

      1. Dar eu n-am spus nici o secunda ca dureaza mai putin sterilizarea.
        Am senzatia ca nu m-ai citit cu atentie.
        Ma uit acum la stiri sunt 8 hingheri in tot Bucurestiul.
        Cati caini crezi ca poti sa prinda pentru a-i eutanasia? Chiar si daca ii eutanasiaza instant cat dureaza asta?

        Daca prinzi 16 pe zi (2 de om daca ar lucra zi lumina) ajungi la un pic peste 4000 de caini prinsi intr-un an de lucru.

  6. Majoritatea cainilor abandonati vin de la sate!
    Am vecini a caror catele fac pui de 2 ori pe an(8×2=16) majoritatea sunt dati la alti vecini…apoi se pierd,sau fug …si nu mai stie nimeni nimica de ei
    Tare as vrea sa existe un sistem bine pus la punct si sa ii amendeze pe toti cei care practica abandonul!
    Excelent articol!

    1. Tocmai de asta ar trebui ca, pe la sate, să se facă campanii care să permită locuitorilor castrarea gratuită (și opțională) a animalelor din gospodărie. Ani de zile mi-am urmarit cu groaza bunica aruncând puii de pisică într-o oala cu apă și punând capacul, și, imediat ce am crescut, am dus mâțele la castrat. Câinele meu nu a fost castrat, dar a murit virgin, la o vârstă respectabilă. Pur și simplu oamenii trebuie educati că există soluții mai bune.
      Pe de altă parte, câinii vagabonzi la țară sunt un dezastru: te poti trezi că dau iama în găini sau atacă alte animale ale casei. În general, la țară, câinii vagabonzi nu rezită mult, deoarece oamenii nu așteptă sa îi salveze statul, ci îndepărtează scurt amenințarea.

  7. @ insulaindoielii

    “Și de fapt, dacă nu vrem ca încă un copil să ne facă să plăngem, să ne frângem mânile neputincioși și să ne uităm cu ură și frică la orice animal din jur, atunci suntem datori să devenim responsabili”

    Cum esti tu responsabil cand, ceea ce propui de fapt, este existenta in continuare, inca mult timp, a cainilor pe strazi? Cum mama ma-sii esti tu responsabil?

  8. @ insula indoielii
    1. Mai frate, dar ca sa-i sterilizezi nu trebuie sa-i prinzi???!!!! Vin ei singuri?
    2. Pe fiecare strada din tara asta plina de comunitari exista cel putin un om sanatos la cap caruia daca-i dai niste otrava eficienta, pe care o plateste tot el, rezolva problema. Na ca ti-am gasit soluti gratis. si problema e rezolvata nu iontr-o zi ci in 3 ore maxim. Intrebari?

    1. Tu tot nu citesti ce am scris? Uite aici
      ”Propunerea mea este:

      Pornirea unui program de eutanasiere a cât mai multor câini vagabonzi pentru a scădea numărul mult prea mare de incidente. Pentru 65,000 de animale vor fi necesare câteva luni bune (dacă nu 1 -2 ani ) pentru o reducere semnificativă”

      1. @ insula indoielii
        “cat mai multor” nu inseamna ca reduci la zero riscul mortilor si ranitilor, O sa ai in continuare (tu cu tastatura ta ai estimat luni sau chiar ani) oameni muscati de caini si posibil ucisi in rastimpul asta. Solutia este sa dai mana libera voluntarilor.si, ca sa nu creezi haos, sa numesti legal o singura forma de eutansiere, sa zicem otrava.
        In rest, daca ma intrebi pe mine, nu doar platesc otrava, dar dau 10 lei de bucata caine mort oricui vrea sa castige un ban cinstit. Infelul asta ma gandesc ca am gresit totusi cand am spus trei ore. Reestimez: 30 de minute din momentul in care otrava poate fi procurata la mnine in oras e rezolvata problema, maxim o ora in toata tara. Si, ca sa ti-o iau ininte, recompensa ramane valabila pe termen nelimitat. daca mai apre vreun caine abandanot sau mai stiu eu cum prin oras va disparea imediat.

        1. Serios tu chiar ai impresia ca solutia ta e mai eficienta decat ce propun eu?
          Sau sa intreb altfel, chiar aveai impresia ca asta e ceva ce as fi putut sa scriu avand in vedere modul in care stii ca gandesc din restul articolelor?

    2. Radu, trebuie sa prinzi 250 de caini pe zi ca sa termini 65000 intr-un an. Asta muncind 5 zile pe saptamana, fara weekend si fara sarbatori legale, concedii si alte asemenea.
      Zi tu de cati oameni ai nevoie.

  9. Stimabililor, legi exista multe in tara asta dar nu se respecta. Exemplul cel mai concret il reprezinta muntii de rahat de caine de rasa care troneaza pe strazile din toate orasele. Civilizatia se face prin coercitie si nu apare asa din senin ca unu-i neamt sau englez sau orice alta natie. Sunt iubitor de caini, dar singura solutie este eutanasierea.

    1. Oh, nici n-am intrat in discutia despre rahati, ca si acolo erau niste calcule interesante.
      Nu e singura solutie, pentru ca independenta nu rezolva cat timp nu opresti fluxul de animale abandonate, pui aruncati de pe la tara si chiar si practica asta cretina de semna la gramada pentru adoptie pe asociatie si apoi eliberare.

      1. Cred că ar fi un pic absurd să obligi proprietarii de câini să adune rahatul, fie el de rasă sau nu, cât timp sunt șaișcinci de mii de câini după care nu adună nimeni rahatul. În momentul în care câinii vagabonzi se vor rări, aștept cu drag respectiva lege. Și promit sa sun la politie de fiecare data când văd că cineva lasă balega pe stradă. Pâna atunci, însă, hai să nu fim ipocriți.

        1. Nu e absurd. Faci ceea ce ține de tine, nu te poți apuca să te ghidezi după tot ceea ce eșuează în administrația publică.
          De bine de rău, cel puțin străzile se mai spală, problema e prin parcuri.

  10. @ insulaindoielii
    acuma n-ai citit tu ce am scris: raspunsul este niciunul. N-ai nevoie de niciun om. Toti sun voluntari. Daca fiecare omoara 10 de caini la el pe strada cu otrava e chestie de minute.

  11. D-nă, faceţi o confuzie între problemă şi soluţie, pentru numărul mare de câini de acum. Sterilizarea e o soluţie parţială la managementul populaţiei canine pentru că are nevoie de timp pentru a funcţiona. Eutanasierea încheie orice problemă! Dispar brusc şi haitele şi problemele de agresivitate şi excrementele şi reduce valoarea asistenţei medicale pentru victime!
    Căt despre cauze sipropunerile d-vs de înbunătăţire sunt parţial de acord cu d-vs, cu unele observaţii
    1. Cumpăratul câinilor se face 99% doar pentru cei de rasă. “Stradalezii” se dau gratis. (vă înţeleg demersul didactic, dar vă recomand să evitaţi comparaţii de gen căţelul cu copilul, câinele cu omul – sunt chestii diferite şi trebuie tratate diferit)
    2. recomadările d-vs sunt greşite. Câinele trebuie să ajungă la maturitate biologică înaintea sterilizării.. Un mascul sterilizat la 6 luni, nu va mai atinge acel punct al maturizării biologice niciodată… şi complicaţiile cresc pe măsură!
    4.Cele două nu sunt chiar echivalente. Legislaţia permisivă permite ineficienţa administrativă. Creşterea eficienţei administraţiei nu duce la întărirea legii – ea rămâne tot permisivă.
    Nu sunt de acord cu sterilizarea obligatorie prin lege! şi nu pe criteriul d-vs! Legea îmi impune limite, îmi dă dreptul de proprietate asupra câinelui dar nu îmi poate impune deteriorarea proprietăţii(prin sterilizare) fără o compensaţie! încurajarea sterilizării e una, obligativitatea e alta. Spre exemplu, îmi iau câine din categoria 1, îl înregistrez, îl socializez, îl ţin pe proprietate dar eu care l-am luat de pază nu-mi convine să-l blegesc şi să doarmă pe la umbră fără nici o reacţie la străini, ca urmare a sterilizării…
    “O singură măsură (eutanasie generală, sterilizare viteză) luată la cheremul presiunii populare nu va rezolva impasul.” Aici vă contrazic – tocmai asta rezolvă impasul! Sunt prea mulţi maidanezi şi trebuie redus urgent numărul lor… Dacă se stă dupa modificarea legii, fără “presiunea populară”(cum CCR a cerut anul trecut, în sensul indicat şi de d-vs, şi nimeni n-a mai făcut-o la presiunea “străzii”) mai avem de stat câţiva ani…

    1. Am oferit niste legaturi acolo cand am vorbit despre varsta sterilizarii.
      Si nu cred ca asta ar avea un impact asupra protejarii proprietatii.
      Nu vad de ce anume nu ti-ai steriliza cainele cat timp nu ai de gand sa faci bani din copii lui. Cat timp ajunge la maturitate sexuala, instinctele de protectie si tot ce mai ai tu nevoie ca si proprietar sunt acoperite (ca i-au pompat gonadele suficient testosteron)
      Eutanasierea nu se poate intampla la volumul de caini pe care il ai in Bucuresti de la o zi la alta. I-am facut mai sus lui Radu un calcul, arunca un ochi.

      1. hm… când câinele muşcă pe cineva – e proprietate, trebuie să-ţi asumi responsabilitatea şi rigorile legii…. când trebuie sterilizat “obligatoriu” nu mai e proprietate… cam stângist raţionament, nu credeţi?
        Căt dspre nedumerirea d-vs cu tentă financiară, vă răspund la fel de simplist – de ce să-mi sterilizez câinele, când poate să trăiască bine mersi cum l-a fătat mă-sa?
        Faptul că eutanasierea are nevoie de timp pentru a fi aplicată(din raţiuni logistice) nu invalidează opţiunea! Chiar şi cu aceste probleme logistice eutanasierea îşi păstrează ascendentul asupra sterilizării…
        o seară bună

  12. Tare sunt curios ce lege vor da acum dupa tragedia asta inimaginabila.Oare se vor apropia de cele scrise aici?Tare ma indoiesc.Probabil iar vor da o lege ambigua,cu loc de interpretari si in care eutanasia nu va fi reglementata.Probabil tot la presiunea ONG urilor.

      1. Din păcăte nu știu ce au simtit ei, dar se pune la cale un miting pentru “salvarea câinilor comunitari”, sâmbătă, în București. Am găsit evenimentul pe Facebook, și am fost banată în momentul în care le-am recomandat să mute locul de întâlnire si să meargă în Parcul Tei, pentru a arăta cu adevărat cât de puțin le pasă de răul pe care îl fac.

  13. @ insula indoielii
    Mai bine arunci tu un ochi, tocmai ti-am facut eu un calcul extrem de simplu pentru care ai nevoie de cate ore ca sa eutanasiezi toti cainii comunitari din tara, sau, ma rog, 99%.

  14. Am citit si comentariile, multe fiind influentate de tragedia intamplata . La propunerile tale, as adauga, ca se pot inmulti numarul hingherilor cu muuuult daca ar fi folositi toti acei ce primesc tot felul de ajutoare sociale de la primarie si nu dau nimic in schimb societatii . Sa fie chemati sa faca munca in folosul comunitatii, multi fiind romi . Deci, sunt pentru eutanasierea cainilor fara stapan de pe strazi, si sterilizarea celorlalti dupa ce ajung la maturitate si au avut o nastere . Totusi nu dorim exterminarea lor, doar controlul .

    1. Nu inteleg de ce trebuie sa aibe o nastere???
      Asta e o conceptie gresita!
      Din experienta va spun ca dupa varsta de 6 luni cainii pot fi sterilizati fara probleme! Nu devin lenesi si nici nu se ingrasa dormind toata ziua;dar pt asta trebuie sa te ocupi de ei sa aibe plimbari zilnice iar doza de mancare sa fie cea recomandata pe sacul de boabe.
      Eu am 3 caini in curte(luati de pe strada) toti sunt sterilizati/castrati,nu lasa pe nimeni sa intre in curte, sunt activi si il iubesc pe copil care ii sacaie toata ziua.
      Este vorba despre echilibru!

  15. Numai eutanasierea poate rezolva situatia dramatica in care ne aflam ! Sa nu uitam ca javrele care au omorit copilul erau sterilizate !

    1. Am senzația ca nu am scris ceva destul de clar.
      Eutanasierea nu e o soluție în izolare. E ca la input și output. Daca la output omori 500 și la input îți vin 510 nu ajungi la nimic.

  16. @ insula indoielii
    1. Amice, am impresia ca nu stii in ce tara traiesti. Spui ca solutia ta este mai implementabila decat a mea? NICIODATA. Nu numai ca a mea e mai implementabila, dar a a ta nici nu este. Pentru ca vorbim despre Romania. Iar tu vorbesti despre un efort sustinut al autoritatilor care avand bani pe mana nu or sa incerce sa fure nimic. Ma faci sa rad. Pe noi ne descrie foarte bine imnul national: “acum ori niciodata”. Adica ne trebuie o solutie simpla si rapida care sa nu implice posibilitati de castig oneros..
    2. Solutia ta inseamna in continuare oameni muscati si ucisi pe strazi (media nu vorbeste de copii muscati care au murit de rabie, nu stiu daca esti la curent, sunt cateva zeci in ultimii ani) o perioada de timp + riscul sa nu fie solutionata vreodata problema. Solutia mea presupune eficienta maxima si problema rezolvata pe loc. Care din ele crezi tu ca e mai buna?
    3. Hai s-o luam babeste. Daca era vorba de focare de infectie virala, nu de caini si ar fi existat o rata mare de imbonaviri, 16000 pe an, eventual morti, la fel ai fi spus? Adica bai, stingem 250 de focare pe zi din 65000, asta ne, ia cam 1 an, doi, intre timp se mai imbolnavesc oameni, pericolul extinderii infectiei exista in continuare, dar e in regula, nu trebuie sa dam posibilitatea oricarui om sa extermine simplu si usor un focar cand il detecteaza, mai bine mergem noi in ritm de 250 pe zi. Sa mori tu ca asta ar fi solutia ta in cazul asta? N-ar fi. Si atunci de ce mortii ma-sii cu cainii este altfel???!!!
    4. Gandeste-te numai la ce face retardatul nazist Oprescu. Vrea referendum unde, in realitate, intrebarea este: Bucuresteni, vreti sa respectam drepturile omului sau nu vreti? (dreptul la integbritate corporala sau chiar viata) Esti constient, sper, ca asta este, de fapt, intrebarea. Ori drepturile omului, tocmai pentru ca sunt ALE OMULUI nu tin de vointa majoritatii!!! Este un precedent extrem de periculos. Cum ar fi ca raspunsul sa fie NU? Pentru binele democratiei si umanitatii Oprescu trebuie eutanasiat de urgenta. Apoi cainii.

    1. Radu, la ce îți trebuie ție acordul meu? Otrăvește tu câini sa vezi ce frumos ajungi la închisoare când moare un copil mai tragic decât Ionuț.
      Mie mi se pare ca ce spui tu e la fel de absurd ca ceea ce a propus Piedone ieri : fiecare funcționar public sa prindă câte doi câini.

      De acord ca referendumul este o aberație dar dacă asta e nevoie ca să se miște tantalaii, sa o facem și pe asta.
      Avem administratorii pe care ni-i alegem cu mâna noastră, dacă ești mai bun, de ce nu candidezi?

      Chiar și exemplul focarelor este deplasat, orice soluție de rezolvare e limitata de niște resurse umane și materiale.
      Si da, toată distracția asta o sa ne coste, what else is new.
      Daca am fi în stare sa ne ținem la control primarii și guvernul (aka oameni educați și informați asupra cheltuielilor publice) poate ar fi mai simplu.
      Dar în fapt, bani se vor pierde. Eu n-am o problemă cu asta, am o problemă cu soluțiile heirupiste care sunt scrijelite în grabă, la furie.

      1. @ insula indoielii

        1. N-am inteles de ce sa moara un copil? Pentru ca va fi otravit copilul? Cum???

        2. Ceea ce a spus Piedone e absurd intr-adevar pentru ca un caine e greu de prins (dar nu e greu sa-i arunci un mic otravit) si, pe de alta parte, poate ca nu toti functionarii vor sa rezolve problema, or fi si lingatori de caini printre ei. N-are nicio legatura ce am spus eu cu Piedone al tau. Nici una. Daca vrei exemplu de absurditate gandeste-te mai bine la solutiile propuse de tine. Nu crezi ca o solutie care nu rezolva rapid o problema urgenta si presupune si riscul ca ea sa nu fie rezolvata niciodata e absurda? Eu zic ca e definita de manual a absurditatii si intr-un dictionar solutia ta ar trebui sa stea drept ilustratie.

        3. Nu candidez pentru ca daca nu te-am convins pe tine, care ai totusi niste neoruni, cum as putea sa-i conving pe cei care cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului? Discutam doar teoretic. Discutia aici nu este ce solutie se va aplica vreodata in Romania, ci care este, TEORETIC, cea mai buna solutie. Pariul meu cu tine este ca, daca nu voi fi eu primministru sau ceva, vom avea caini pe strazi si in 2050. Si oameni muscati si ceva morti. Si asta pentru ca oamenii cei mai inteligenti si rezonabili vin cu solutii “a la” tine. Adica ineficiente. (Mai eficiente decat altele, evident, dar tot ineficiente. Daca solutia la ecuatia x+1=2 este 1 si majoritatea zice ca solutia e 0,5 si tu spui ca e 0,9, tot n-ai rezolvat problema). Sunt de acord, pentru a rezolva o problema de genul asta trebuie facute compromisuti, doar ca aceste compromisuri nu le faci afectand siguranta si confortul oamenilor ci pe cel al cainilor. Asta daca consideri oamenii mai importanti decat cainii.

        4. N-ai inteles nimic din exemplul cu focarele. Tocami asta spun si eu, orice solutie e limitata de resurse umane si materiale Exact. Dar, in cazul cainilor, ca si in exemplul cu focarele, solutia sunt voluntari (care e clar ca exista) care au resuse materiale. In ambele cazuri problema resurselor umane si materiale nu exista, trebuie doar data o lege care sa permita oamenilor sa actioneze. Nu haotic, bineinteles, ci intr-un cadru legal bine delimitat. De exemplu nu pot sa arunc otrava prin tot orasul, dar pot sa arunc un mic otravit in fata unui caine si sa ma asigur ca l-a mancat inainte sa plec.

        5. N-am inteles de ce solutia mea este heirupista. Dar admitand ca este e preferabila aplicarea ei pentru ca REZOLVA problema. Ori, criteriul de selectie in alegerea unei solutiii este REZOLVAREA problemei nu “heirupicitatea” ei. Furia nu este nici ea un criteriu. Daca eu iti spun la furie ca solutia la ecuatia de mai sus este 1, inseamna ca solutia nu e corecta pentru ca e spusa la furie??? WTF???!!!

        1. 1. Pai pentru ca n-ai explicat cum vei distribui otrava. Abia acum ai spus ca le vei da ceva otravit. In capul meu vedeam otrava aratand ca niste bombonele si mirosind tentant la coltul blocului si copilul aplecandu-se si mancand
          2. Nu, la nivelul curent de infestatie cu maidanezi, sunt de acord ca trebuie eutanasiati. La fel ca si ideea lui Piedone, planul tau sufera de faptul ca voluntarii nu pot fi tinuti la raspundere pentru un nivel de performanta de exemplu. Unor angajati le poti spune “prindeti 100 de caini pe saptamana sau sunteti concediati” si vor face tot posibilul pentru ca au nevoie de bani. Voluntarii se presupune ca deja muncesc deci fac asta doar din convingere personala. Si poti sa ma crezi pe cuvant ca dupa cateva incercari de otravit cainii si ridicat cadavre de pe strazi o sa aiba ceva probleme cu a o face un an intreg.
          3. Uite citeam ca prin 1800 soldati germani au alergat dupa caini prin bucuresti si i-au impuscat pe toti cu succes. Ca si solutie teoretica sunt de acord ca e eficienta. Dar are si probleme logistice. Cine iti aduna cadavrele? Unde le duci? Cum faci asta legal? In plus e si destul de cruda, chestiune la care foarte multi se vor opune.
          4. Cum ziceam, faptul ca ai voluntari nu inseamna ca asta se va intampla fara probleme. Voluntarii nu mai vin la lucru dupa ce au otravit niste pui care au gangurit simpatic pe langa ei. Sigur ca vei gasi multi declarativ (ca si cei care zic ca vin cu miile la proteste) dar cand e vorba de lucru te lovesti de realitate, program, timp, chef si multe alte variabile.
          5. Dupa mine pare sa se bazeze pe furie. Si furia trece. Dupa ce voluntarii au curatat zona din jurul blocului lor vor crede ca au rezolvat problema. Acolo e cea mai mare problema. De asemenea nu stiu cate tone de otrava iti trebuie si cu siguranta intrii in vizorul autoritatilor daca nu o faci legal.

    2. super comentarii. sunt intru totul de acord. pacat ca oamenii ca noi nu sunt la putere in romania. daca as avea putere, in secunda doi as introduce pedeapsa cu moartea ptr o larga categorie de infractiuni. iar ptr cainii vagabonzi, de cate ori nu m-am gandit si eu la otrava, o solutie aplicata se pare in timpul lui ceausescu.asta e singura solutie. fiecare, in cartierul lui, sa otraveasca cainii. numai sa fie cadrul legal ptr asta. nu sa fac eu puscarie ptr ca omor la cainii aia nenorociti, dracu sa-i ia pe toti cu iubitori de caini cu tot.

  17. Felicitari.Gandesti bine.
    Ma gandesc ca ar fi bun un ONG care sa apere drepturile omului in fata cainilor,pe care sa-l sustinem toti cei care gandim cam ca tine sa faca ce ai propus sau cum or vrea ca sa nu se mai intample asa ceva

  18. http://vredy.to/index.php?showtopic=35
    Izoniazida – un tuberculoza leac. Inofensiv pentru om, dar mortal de câini. Reteta este simpla: într-o bucată de cârnat ficat pus 10 pastile izoniazida și un comprimat de metoclopramid. Se pare vkusnuypirogek că mănâncă cu plăcere câinii vagabonzi. Moartea survine în decurs de 1,5 ore de paralizie cerebrala. în Rusia și Ucraina cu aceasta reteta se luptă cu câini vagabonzi.

  19. Apoi, măi oameni buni, eu nu înţeleg de ce atâta grijă pentru legea eutanasierii din partea iubitorilor acestor blânde animăluţe!!!
    Te îngrijorezi de soarta unui câine vagabond?!?! Iata soluţia: mergi la adăpostul unde a fost dus de hingheri şi adopta-l! Astfel…..scapă de eutanasiere. Ş-apoi…..de-o fi să se întâmple….şi-o da draqu să bage colţii în niscaiva carne de om de prin al meu anturaj, găsesc şi eu mai uşor vinovatul……şi ştiu pe cine trebuie să “omor” pentru o muşcătură…..că de!…animalul n-o fi având vreo vină, dar stăpân-s”o….eheheheeee!!! După aia mai vedem dacă îi arde de soarta animalului…..de eutanasiere…..sau adopţie….

  20. Salut,
    Parerea mea este ca in toata tragedia asta cainele este ultimul vinovat! Nu incerc sa ierarhizez vinovatiile dar undeva acolo “sus” cineva nu si-a facut treaba. Orice se va face, daca acel cineva nu plateste corespunzator, urmatorul care va veni va trata cu aceeasi superficialitate problema. Nu uitati ca tara asta e tara in care orice minune tine trei zile !! Cred ca toate mitingurile ar trebui indreptate nu impotriva cainilor ( care au o lege deja, neaplicata din pacate ) ci impotriva celor care nu au facut ceea ce aveau de facut si au promis ca vor face ! Cei care ajung in stratul rarefiat al puterii par sa nu se mai teama de nimic …… daca le-am induce frica s-ar comporta mult mai constiincios si n-ar mai muri oameni in strada !

    1. Faptele sunt fapte. Câinele a mușcat.
      Ca nu trebuia sa fie pe strada e evident și multiple persoane sunt vinovate (cel mai puțin dintr ele bunica).
      Dar tot nu schimbă faptul ca nu ar trebui sa avem câini pe stradă

      1. Nu am spus ca trebuie sa avem caini pe strada ! Am spus doar ca primul si cel mai rapid lucru ce trebuie facut este sa-i tragem la raspundere pe cei ce nu si-au facut treaba si acum plang de mila sarmanului copil nevinovat ! De data asta trebuie sa dea socoteala ! Dominoul ar trebui sa cada de la primar si pana la ultimul responsabil platit din banii nostri ca sa-si faca treaba ! Numai eutanasierea cainilor nu mi se pare solutia completa !!!!

  21. Excelent articol si imi place si modul de abordare calm si lucid.Felicitari deci se poate si asa.
    Eu as mai supune dezbaterii si urmatoarele chestiuni aflate de-a lungul anilor si pe care nu le-am regasit in articol
    1 foarte multi romani sunt crestini si religia spune in legi sa nu ucizi Cum traim toti impreuna cum facem sa-i impacam si pe acestia?
    2 se pare ca s-a mai facut o ucidere in masa mai demult atat a cainilor cat si a pisicilor si rezultatul a fost inmultirea excesiva a populatiei de sobolani cu consecintele de rigoare
    3 cum reusim sa mutam toate fondurile astea imense spre orfelinate si crestera nivelului de trai rezolvand cat mai ieftin problema asta?
    Personal as propune si prevederea in lege a unor taxe imense pentru cei care nu vor sa sterilizeze sa avem voluntari de la ong-uri care sa faca controlul si supervizori platiti in numar mai mic ,cu amenzi penale in cazul in care gasesc un caine cu cip “sterilizat”
    Cred ca daca suntem multi si ne spunem parerea pana la urma se vor cerne ideile bune si aplicabile

    1. Unda, toate articolele mele sunt calme si lucide.
      Doar ca unele subiecte merita mai multa consideratie decat altele.
      De exemplu, cainii sunt totusi niste fiinte care pot suferi.
      Dar pe sarlatanii Bowen nu ii pot suferi 🙂

  22. Unda, toate articolele mele sunt calme si lucide.
    Asta e doar din perspectiva ta Cat despre categorisire .multumesc, o sa o iau doar ca pe o invitatie la autoperfectionare in gasirea raspunsurilor.
    Sper sa gasesc timp sa citesc si alte articole .

  23. Sunt intru totul de acord cu ce ai scris sus, dar sunt alte interese la mjiloc si nu se va aplica niciodata aceasta procedura.

  24. Dezbaterea voastra despre cea mai eficienta metoda de ucidere/ exterminare a bietelor animale ma dezgusta!!! criminali, imi faceti sila

    1. Bietele animale care au omorât un copil.
      Intre copilul meu și un câine aleg sa moară un câine.
      Ba mai mult, dacă un câine trebuie sa moara în fiecare zi ca sa trăiască copilul meu (ipotetic) îmi fac crescătorie de câini și omor 365 de câini pe zi.

  25. Deci, exista fratilor si o alta latura a situatiei, ce-i drept mult mai putin reprezentata decat a voastra, dar cu niste indivizi capabili sa ucida pentru un animal si vedeti voi…………cat timp existam noi si o sa existam, s-ar putea ca avantul vostru “prosocial” sa aiba de suferit!!!!

Comments are closed.