Medicina alternativă nu este o alternativă

În perindările mele pe internet am descoperit o discuție între un susținător al medicinei alternative și un om care înțelege medicina modernă. Am tradus-o mai jos pentru că e mult mai ușor să traduci decât să compui.

Aș adăuga de la mine mai mult dar cele doua comentarii sunt aproape perfecte prin ele însele. Inițial, traduc comentariul ce a stârnit dezbatarerea și apoi răspunsul fantastic al unui student la medicină.

A se nota că informațiile din această postare se referă la sistemul medical american unde foarte spitale sunt entități private și sistemul de asigurări e defectat iremediabil. 

START

——————————–

Studiez pentru a deveni asistent dar am făcut parte din sistemul medical timp de mai mulți ani, prin centre de recuperare din dependențe, centre de tratament pentru Alzheimer, unități de îngrijjire pe termen lung și hospice. Lucrez în prezent la un spital de stat.

Oamenii cred ca medicina alternativă este o păcăleală, dar există de mai mult timp decât sistemul medical curent. Nu spun că o cred pe toată, dar sunt suficiente ”ierburi” cu calități medicinale  precum și schimbări ale stilului de viață care să ajute un pacient.

Doctorii se grăbesc să scrie rețete, când exista lucruri ușoare ce pot fi făcute pentru a scădea riscul de probleme ale inimii, atacuri cerebrale și diabet. Dar aceste lucruri nu aduc bani companiilor farmaceutice și e mult mai ușor să iei o pastilă scumpă cu o tonă de efecte secundare. Efectele secundare sunt și ele ok, pentru că poți să iei niște pastile care să le rezolve și pe ele. E o șarlatanie. Întreaga industrie medicală e o păcăleală și vei vedea asta când o să fi pe teren, muncind.

Îți dau un exemplu, acum câțiva ani, nu aveam asigurare  și a trebuit să mă duc la spital datorită unei reacții alergice. Era noaptea târziu și mă temeam că gâtul urma să mi se umfle. Am intrat și ieșit din spital în 2 ore, am primit o vizită a unui medic, 2 tablete cu steroizi și un tratament cu albuterol de la secția de tratamente respiratorii. M-a costat 900 de dolari tratamentul cu albuterol, cele 2 minute de la doctorul căruia nu i-a păsat de mine m-a costat încă o mie. Mi-a scris câteva rețete pentru steroizi, un inhalator cu albuterol și două injecții cu epinefrină. Cele două injecții costa 200 de dolari bucata și rezistă un an. Cum se poate ca ceva de care atât de mulți oameni au nevoie, costa atât de mult și rezistă atât de puțin?

Acum despre vaccinările pentru copii.

Hep A (nu e prea serios la copii sub 6 ani)

PC – Pneumococic (Meningita bacterială nu prea mai apare după 24 de luni)

HiB (Meningita virala nu mai apare dupa 36 de luni)

Hep B (cum ziceam, care copil de 10 ani o să facă sex neprotejat si va folosi droguri intravenoase)

Nu exista ”bine sau rău” in asta. Pur și simplu părerea altei persoane. Cred că e ridicol că cineva care vrea să facă Facultatea de Medicină are păreri așa de greșite despre medicina alternativă când atât de multe medicamente de pe piață sunt derivate din natură”

————————-

PAUZĂ

Dacă nu vi se pare că ați auzit argumentul de mai sus de o mie de ori înseamnă că nu stați destul printre oameni cu asemenea înclinații. Într-un fel, felicitări! Singurul meu comentariu este în a sublinia partea despre vaccinuri și a mă enerva că respectivul listează niște boli care ucid (HiB, PC) dar le dă la o parte cu larghețe zicând că nu sunt o problemă după 2-3 ani! No shit, problema e în primele luni/primul an și d-aia se și vaccinează atunci!

CONTINUARE – cu răspunul unui student la medicină

—————————

Ok, ăsta o să fie un răspuns lung pentru că pare să îți pese. O să încerc să adresez ceea ce spui punct cu punct. Scuze daca e mult de citit dar e mult de spus. Spui câteva lucruri corect dar aproape la fel de multe foarte foarte greșit.

În postarea ta originală [alta decât cea tradusă mai sus] ai o problemă cu faptul că sunt neimpresioant de ”ierburi” precum și de celelalte forme de medicină ”alternativă”. Asta îmi amintește de un citat care se repetă des, ceva de genul: ”Știi cum se numește medicina alternativă care funcționează? Medicină!” Presupui că îndepărtez orice formă de medicină bazată pe plante. Nu fac asta. Recunosc că majoritatea medicamentelor noastre sunt derivate într-o formă sau alta din plante și ciuperci (inclusiv clase largi de chemoterapeutice, analgezice și antibiotice).

Plantele produc medicamente? Hai nu ma înnebuni. Când spun ”ierburi” în comentariul meu mă refer la Gheara de pisică folosită pentru a trata hepatita virală și nu la Vincristine. Înțelegi distincția pe care o fac da?

Hai să ajungem la chestiuni mai recente.

Oamenii cred ca medicina alternativă este o păcăleală, dar există de mai mult timp decât sistemul medical curent.

Cui pana mea îi pasă? De mai mult timp nu înseamnă mai bun așa cum nici mai nou nu înseamnă mai bun

Nu spun că o cred pe toată, dar sunt suficiente ”ierburi” cu calități medicinale  precum și schimbări ale stilului de viață care să ajute un pacient.Doctorii se grăbesc să scrie rețete, când exista lucruri ușoare ce pot fi făcute pentru a scădea riscul de probleme ale inimii, atacuri cerebrale și diabet

În tratarea hipertensiunii și diabetului care este ”prima linie” de tratament? Absolut fiecare recomandare începe cu schimbări ale stilului de viață. Orice de la o creștere a activității aerobe (discutând cu pacientul cu privire la tipul de activitate pe care îl poate tolera) până la o dietă DASH. Acum de ce aș prescrie hidroclorotizaide la o vizită ulterioară? Pentru că poate 1 din 10 pacienți chiar implementează dieta și exercițiile până la punctul în care sănătatea li se îmbunătățește măsurabil. Oameni care se fac mai bine nu primesc medicamente. Nu le prescriem medicamente. Dieta, exerciții și schimbări ale stilului de viață sunt obișnuințe majore care sunt greu de schimbat. Înțeleg. Oamenilor nu le place să se oprească din băut sirop de porumb cu multă fructoză [înlocuitor de zahăr]. Așa că le dăm medicamente. De ce le dăm medicamente?

Ca să scoatem bani, nu?

Sau poate pentru că hipertensiunea este cel mai important factor de risc în bolile caridovasculare premature, blocaj renal în stagiu final (diabetul mai mult decât hipertensiunea pentru blocajul renal), atac cerebral (ischemic și hemoragic) și probleme ale inimii. Chiar vreau să țin sub control [cu medicamente] tensiunea arterială a unei fete ca să nu moară cu zece ani mai devreme din cauza unui atac de cord. Aș vrea să o țin destul de sănătoasă cât să poată să meargă de la dormitor până în bucătărie fără să pufăie de la edem pulmonar.

Permite-mi să fac o pauză pentru a menționa că hidroclorotizaidele  funcționează. Medicamentele funcționează. Tensiunea arterială chiar se duce în jos. Se duce în jos și tot îi incurajăm să facă alegeri sănătoase de viață. Le luăm dieticieni și specialiști. Îi trimitem la kinetoterapie daca e necesar și îi educam asupra metodelor prin care pot face exerciții. Știi ce nu funcționează? Nenorocita de terapie cu cristale!

Cum de nu stii asta deja? Vorbesc aici despre standardul de ingrijire în medicină. Serios, cum de au trecut toate astea pe lângă tine în toți ”anii tăi de experiență”

Dar aceste lucruri nu aduc bani companiilor farmaceutice și e mult mai ușor să iei o pastilă scumpă cu o tonă de efecte secundare. Efectele secundare sunt și ele ok, pentru că poți să iei niște pastile care să le rezolve și pe ele. E o șarlatanie.

Cineva a menționat că ”a conduce o mașină poate avea efectul secundar al decesului”. Apreciez analogia. Când e vorba de efecte secundare – cărora le dai multă importanță, în special decesului – chiar și serul fiziologic te poate omorî dacă îți injectezi suficient.

S-ar putea să te dezamagească să descoperi că nu sunt un apărător al industriei farmaceutice. Când vine vorba de prescrierea unor medicamente, toți doctorii de la care am învățat urmează reguli simple:

1. Prescrie doar dacă trebuie neaparat

2. Asigură-te că efectele secundare sunt minimale și dacă sunt prezente sunt tratate.

3. Fă tot posibilul să obții medicamente generice, vezi dacă asiguratorii le acoperă sau găsește o farmacie care vinde la costuri mai mici. Vrem ca pacienții să ia tratamentele pe care le prescriem. Știi care e bariera cea mai mare în tratament. Prețul. Știi cine e conștient de asta? Noi suntem conștienți de asta.

Uneori tratamentele sunt absurd de scumpe. Uneori spitalele umflă prețurile. Doctorii nu știu întotdeauna care este prețul medicamentului și când nu sunt siguri…fi atent aici…farmaciile nu îți vor spune costul până nu au dat deja medicamentul. E industria farmaceutică o șarlatanie? Sigur că da.

Fac și medicamente care salvează vieți? Sigur că da.

Așa că o să strâng mâna diavolului și o să fac tot ce pot pentru pacienții mei.

Cât despre tratat efectele secundare cu alte medicamente, poți fi sigur că o fac. Ai văzut vreodata vomitat incontrolabil de la chemoterapie? Știi ce sunt lacrimile Mallory-Weiss? Ai văzut vreodată un blocant al canalelor de calciu care să cauzeze edem periferic? Sigur că voi folosi un medicament pentru a trata nenorocitele de probleme. Și voi considera și oprirea medicației, schimbarea medicamentului, sau – cel mai bine – schimbarea cu un tratament similar și eficace (precum schimbarea nifedipinului cu hirocortizol, eliminând edemul și ținând tensiunea arterială sub control; doi iepuri, o pastilă.

Nu sunt special în chestia asta. Încerc să mă gândesc la vreunul din sutele de medici cu care am lucrat care să nu ia genul acesta de lucruri în considerare cu fiecare pacient

Întreaga industrie medicală e o păcăleală și vei vedea asta când o să fi pe teren, muncind.

Muncesc, pe teren. Și exemplul pe care îl dai e cu utilitate limitată pentru discuția noastră. Îmi pare rău că medicul tău era nepăsător și că facturile medicale erau atât de mari. Știu că e greu de văzut și probabil nu crezi un cuvânt din ceea ce zic deoarece tindem să fim în dezacord asupra unor chestiuni, dar sunt de partea ta aici. Costurile sistemului de sănătate sunt prea mari din multe motive.

Industria farmaceutică cheltuie mai mult pe reclame decât pe cercetare și ridică costurile medicamentelor cât timp competiția se chinuie să găsească un izomer. Pacienții sunt deconectați de la ”cererea și oferta” sistemului de sănătate și nu își pot controla costurile pentru că tratamentele le sunt decise pe baza indicației medicale. Asiguratorii le-o pot trage oricând atât lor cât și doctorului cam oricând au chef. Asigurările sunt complicate pentru persoane cu boli cronice care au cea mai mare nevoie de ele mai ales să obțină asigurare dacă au pierdut-o la un moment dat.  Spitalele sunt mașini de profit care obțin milarde. Iar doctorii comandă prea multe chestii pentru a găsi o zebră într-o herghelie de cai, parțial pentru a evita procesele. Vrei să apăr eu sistemul? HA!

Dar când un cretin de părinte decide să-și tragă copilul aflat în septicemie în camera de urgență pentru că au încercat să se roage pentru dispariției apendicitei (care e acum o infecție a întregului corp), voi face tot ce îmi stă în putere pentru a salva viața acelui copil. Și mulțumită companiilor farmaceutice malefice, exista o probabilitate destul de mare de a-i salva viața

Și asta e ideea. Nu forțez pe nimeni să vină să mă vadă. Dacă mama și tata vor să renunțe la medicamente pentru ședințe săptămânale de Reiki, e treaba lor. Sunt fericit să le respect decizia și să râd de ea – evident nu o să mint pe nimeni care mă întreabă în față ce părere am. În timpul liber voi susține reforma sistemului santiar care va aduce beneficii atât pacienților cât și furnizorilor (ai fi suprins cât de des astfel de măsuri se corelează)

Hai să vorbim despre vaccinuri. O să încerc să folosesc o anecdotă pentru a ilustra de ce nu suntem de acord. Tu ești de părere că decizia trebuie să fie a părinților. Este. Așteptăm până viața copilului este în pericol până să luam custodie protectivă pentru scopul administrării înrijirii de urgență. Un exemplu bun sunt Martorii lui Iehova care vin cu un copil ce sângerează și va muri fără o transfuzie. Obținem un ordin judecătoresc pentru a trata copilul. Am văzut asta o dată. Aș vrea să pot explica combinația de frustrare și ușurare de pe fața lor (în mare parte ușurare).

Părinții și doctorii au 99.9 la sută din timp doar interesele copilului în cap.

Așa că iată și anecdota. O mamă vine cu un copil leșinat și cianotic în brațe. În ciuda încercărilor disperate de a resuscita copilul, moare. Autopsia ne arată cauza morții: o ocluzie a căilor respiratorii cauzată de epiglotită HiB. Mama a refuzat vaccinurile pentru că a auzit o bălărie de la Jenny McCarthy sau ceva ce i-a spus soțul ei care îl ascultă pe Alex Jones [super-conspiraționist dubios]

Asta e povestea. Aș vrea să fie mai teatrală. Aș vrea să am mai multe de spus. Dar astea sunt scenariile la care ne uităm. epiglotită prevenibilă, bacteremie, emfizem, pneumonie și meningita.

Înainte de imunizare Haemophilus influenza B (HiB) era principala cauză de meningită bacterială la copii – 15.3% din cazuri erau fatale. Incidența anuală era între 70 și 140 de cazuri pe 100.000. După ce s-a introdus vaccinarea, incidența a scăzut la mai puțin de 0.5 din 100.000. Estimările arată că peste 25.000 de mii de cazuri de Hib sunt prevenite pe an; deși e greu de măsurat diferența și asta pentru că vaccinurile opresc decesele.

Asta e doar Hib. Hai să ne mai uităm un pic la lista ta.

Hep A (nu e prea serios la copii sub 6 ani)

Ai dreptate. Și nu se dă decât populației cu risc endemic. Regiunea mea nu a  introdus-o în programul standard. Astea fiind spuse ratele de fatalitate pentru copii mai mici de 14 ani sunt de 0.3% comparativ cu 0.1% in adulți tineri (15-29). HepA nu e endemică în US. Totuși în țări unde boala e destul de des întâlnită, precum America Latină, produce peste 60% din cazurile de insuficiență hepatică –  30% dintre pacienți vor muri.

PC – Pneumococic (Meningita bacterială nu prea mai apare după 24 de luni)

De la introducerea vaccinului pneumocofic incidența de boală pneumococică invasivă a scăzut cu 60-90% la copii sub 24 de luni

Hep B (cum ziceam, care copil de 10 ani o să facă sex neprotejat si va folosi droguri intravenoase)

Hai să vorbim despre Hepatita B.

În primul rând nu este o boală a adulților. Înainte de vaccinare hepatita B infecta 13.8 din 100.000 de copii. Post vaccinare, numărul a scăzut la 0.35 din 100.000 în 2005.

Niște informații generale despre hepatita B. E o boală care cauzează inflamația ficatului care, în sine, e rareori fatală. Problema e că, depinzând de momentul în care o iei, poate ajunge de la o infecție scurtă la boală cronică a ficatului. În copii mai mici de 5 ani, șansele de progresie la boală cronică sunt cam de 30-50%. Dacă mama ți-o dă când e însărcinată șansele sunt mai aproape de 90%. Dacă o iei când ești adult e pe la 5%. E a doua cauză majoră de insuficiență hepatică (după alcool) și cea mai importantă cauză de carcinom hepatocelular (cancer la ficat)

Și o putem preveni. Avem posibilitatea de a OPRI această boală indiferent de alegerile pe care le fac unii sau alții și răspunsul tău este ”de ce trebuie să se ingrijoreze un copil de ace murdare și sex”. Credeam că suntem de acord că sistemul sanitar are costuri foarte mari. Putem preveni morbiditate și mortalitate care valorează milioane de dolar și ăsta e răspunsul tău?

Văd că spui că nu exista ”bine sau rău”. Chestia e,  locul unde tu și eu ne despărțim în ceea ce credem este la nivelul în care luăm în serios ”medicina bazată pe dovezi. Adică, eu cred ceea ce îmi arată dovezile.

STOP

APLAUZE!

 Surse: http://www.reddit.com/r/rage/comments/1ixezh/was_googling_for_med_school_application_yep_that/cb9fsb4?context=1

12 comments

  1. Excelenta pledoarie . Pertinenta ! Practica medicala este mult ingreunata de falsa medicina de internet . Uneori este extraordinar de greu sa convingi oamenii ce este bine . Sunt mult mai usor de bazaconiile “naturist SF”…

  2. “Cases associated with injection drug use (IDU) decreased by 90.6%, men who have sex with men (MSM) by 63.5%, and heterosexual activity by 50.7%. During 1994-1998, the most commonly reported risk factor for infection was high-risk heterosexual activity (39.8%) followed by MSM activity (14.6%) and IDU (13.8%). Over half of all patients (55.5%) reported treatment for a sexually transmitted disease (STD) or incarceration in a prison or jail prior to their illness”
    Citeste si tu! Ce scrie? Bebelusi abia nascuti? Nu vad!

  3. Acolo scrie de cand a inceput vaccinarea in SUA. Un bebelus face hepatita NUMAI de la mama infectata. Asta este subiectul. Nu ce imi trimitim tu linkuri. Nu-mi mai da linkuri inafara subiectului.

    1. Uite la subiect http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/hepb/fs-parents.html

      A shot in the first days of life?
      It’s hard to imagine putting your newborn through the pain of a shot. But a little stick in the first day of life is an important first step to protecting your baby against a deadly disease.
      All babies should get the first shot of hepatitis B vaccine before they leave the hospital. This shot acts as a safety net, reducing the risk of getting the disease from moms or family members who may not know they are infected with hepatitis B. And when a mom has hepatitis B, the vaccine has the best chance of protecting against hepatitis B, but the hepatitis B immune globulin (HBIG) works best when given within the first 12 hours of life. HBIG is a medicine that gives a baby’s body a “boost” or extra help to fight the virus as soon as he or she is born. The HBIG shot is only given to babies of mothers who have hepatitis B.

  4. “a deadly disease”? Uite! Parca mor jumate din copii de hep… Copii care nu au cum sa faca hep B. Cine vrea sa vaccineze sa vaccineze, nu ii opresc eu. Cine nu vrea, sa nu vaccineze. Nu mai suntem liberi? Nu mai avem decizie asupra propriilor vieti si propriilor familii? Ai citit legea?

    1. Mor bă! La copiii mici produce ciroză hepatică foarte repede.
      Esti liber sa iti omori copiii desigur, dar nu te mai lauda de parcă iei decizii spre binele lor.
      Nu faci decât să îi expui la boli mai încolo.
      Cum o sa ii spui fiului tău adolescent ca deși exista vaccinul tu nu i l-ai făcut pentru ca te temeai de cine știe ce prostie și acum când el s-a infectat în urma unei partide de sex neprotejat (ca doar e adolescent) vă trebui sa sufere toată viața.

  5. AAA…pai ce ii invatam pe copii? Asa ii iubim? Tu stii cate boli venerice sunt? Crezi ca hepatita e problema?? :)) Saracii adolescenti o sa sufere de foooarte multe boli cu transmitere sexuala inainte de hepatita. Boli care nu se mai vindeca, boli cu probleme de 1000 de ori mai serioase decat hep, de care nu sunt protejati nici cu “protectie”. Stiai, nu?

    1. Da știu. Dar dacă te temi de vaccinuri nu pot decât sa speculez despre ce păreri ai despre metodele contraceptive sau prezervative.
      Si oricâtă educație faci tu, un adolescent te va ignora cu brio pentru ca lui nu i se poate întâmpla.
      Si de sifilis și alte alea nu îl poți proteja dar de hepB poți. Deci de ce sa nu o faci?

  6. Speculezi? Pareri? Mai bine documenteaza-te. HIV-ul trece cu “brio” si prin prezervativ. Si alte metode nu te protejeaza nici un pic impotriva BTS.
    E mult de documentat despre astea, dar subiectul era ca un bebe abia nascut nu are de ce sa faca vaccin hep b.

    1. Fatuca hai (ca dupa nume banuiesc ca esti fata), la ce ineptii emiti pe-aici nu pot decat sa concluzionez ca ai invatat “medicina” din Click pentru femei sau Formula as sau mai stiu eu ce prostii. TREZESTE-TE. HIV-ul nu “trece cu brio” prin prezervativ, la fel cum un adolescent – daca il educi cum ar trebui, care e pe undeva responsabilitatea ta ca parinte – n-o sa faca sex neprotejat daca-l inveti ce inseamna responsabilitatea si ce consecinte pot sa apara. Insa daca il iei cu aberatii de genul chestiilor pe care le-ai postat aici normal ca o sa-ti dea cu tifla si o sa faca ce-l taie capul. Te rog, pentru binele speciei umane si al poporului roman, sa nu te reproduci niciodata. Gena prostiei se transmite!

  7. Foarte interesant acest articol……foarte mult adevar este in el!!!

Comments are closed.