Apocalipsa din 2012 – incursiune într-o psihoză colectivă – Partea a 2-a

În 21 Decembrie 2012 vom ajunge în sfârșit la data pe care zeci de mii (poate milioane) de oameni o consideră începutul sfârșitului umanității.

Deși se bazează pe o legătură slabă cu istoria și înțelegerea greșită a calendarelor maya, așa cum am discutat în articolul anterior, presupusa apocalipsă este acum o parte a imaginației populare cu toate consecințele ce rezultă din asta.

Există atât de multe ipoteze legate de ce se va întâmpla în decembrie, încât înainte să le analizăm, o să-mi permit să arunc o ipoteză suplimentară:

În 21 Decembrie 2012, multiple persoane de pe întreg globul se vor sinucide, își vor ucide membrii ai familiei și/sau vor produce evenimente violente publice.

Ipoteza mea se bazează pe o idee psihologică numită profetie auto-îndeplinită. Aveți detalii despre acest fenomen în acest curs de psihologie (atenție, fișier pdf).

Să revenim însă de la profețiile mele la profețiile altora și să le analizăm cu grijă:

1. Lumea se va sfârși în 2012.

2. Alinierea planetelor

3. Nibiru/Planeta X

4. Schimbarea polilor

5. Furtuni solare

6. Alinierea cu centrul galaxiei

7. O schimbare în conștiința globală

8. Timewave Zero

9. Filmul ”2012”


1. Lumea se va sfârși în 2012.

Nu există nici un motiv pentru care să credem că se va întâmpla ceva cu Pământul la finalul lui decembrie. Cel puțin nu din ceea ce știm despre ciclurile sistemului solar. Nu s-au identificat amenințări masive la adresa pământului, nu există asteroizi care să se intersecteze cu noi, nu știm de vreo nație de extratereștrii puși pe invadat. În plus, Soarele este stabil pentru încă niște miliarde de ani și vulcani majori nu au mai erupt de mult. Putem oricând să ne distrugem singuri cu bombe nucleare, dar având în vedere perioada de pace îndelungată de după al doilea război mondial, cred ca suntem încă departe.


2. Alinierea planetelor
Se spune că vreo câteva planete din sistemul nostru solar se vor alinia în 3 decembrie cu piramidele din Egipt. Și ce? Sunt doar 3 planete! Și alinieri pe orbită se întâmplă destul de des, nu sunt un eveniment semnificativ pentru omenire. S-au mai întâmplat alinieri cu mai multe planete în 1962 și în 2000 (pe asta mi-o amintesc perfect, era tema altor profeții eșuate). Alinierea planetelor este o consecință a faptului că sunt atât de multe planete vizibile pe cerul nostru. Vă spun cu tot dragul, ridicați ochii din cărțile conspiraționiste și priviți către cer cu bucurie și interes față de stelele și galaxiile din jurul nostru, nu vă înnegurați bucuria cunoașterii universului cu frici iraționale.


3. Nibiru/Planeta X
Aparent o planetă pe nume Nibiru, denumită și Planeta X și-a pus în cap să distrugă pământul. Întrebarea e… de unde vine acea planetă? Din ce direcție și de cât timp? În lumea reală, telescoape uriașe mătură cerul cu telescoape uriașe noapte de noapte și n-au găsit o planetă întreaga? S-au descoperit planete la mii de ani lumină prin tehnici pe care nici nu le știu explica, dar o planetă din ce în ce mai mare, una care e hotărâtă să ne măture de pe orbită, nu e vizibilă? Unde este ea Nibiru, cât timp ar fi trebuit să o descoperim acum cel puțin zece ani și în acest moment, în mod normal, ne-am uita la ea în fiecare seară cu ochiul liber.


4. Schimbarea polilor
Ce vreau să vă fie foarte clar este că cei care produc aceste teorii știu foarte bine concluzia la care vor să ajungă, dar de cele mai multe ori fortează legile fizicii pentru a se apropia de acea concluzie. De exemplu: schimbarea polilor magnetici.

Polii magnetici ai pământului sunt în mișcare continuă. Dar sunt în mișcare la nivelul timpului geologic adică numărând în sute de mii de ani. Ultima schimbare a polilor s-a întâmplat acum 780 de mii de ani și a durat la rândul ei câteva mii de ani.

Oscilațiile din trecut ale câmpului magnetic nu au produs efecte notabile asupra vieții animale sau umane și nu sunt dovezi consistente că ne-ar afecta în vreun fel. Câmpul magnetic ar rămâne la locul lui, protecția solară pe care o generează ar rămâne aceeași, în esență nimic nu s-ar schimba în mod semnificativ. NASA vă poate spune mai multe despre câmpul magnetic aici


5. Furtuni solare
Soarele are o activitate cu o ciclicitate de 11 ani. Sunt multiple cauze presupuse ale acestei variabilități în activitatea solară, însă nu există, din câte văd, o cauză unică. În cadrul activității, Soarele emite jeturi de plasmă numite ejecții ale masei coronale. Aceste ejecții sunt încărcate de particule electromagnetice, care, dacă ar lovi Pământul ar putea interacționa negativ cu sateliții de comunicațiie și antenele GSM, în cel mai rău caz. Dar ar fi temporar, și pământul nu ar fi afectat foarte grav.. De fapt, dacă vă gândiți la celebrele aureole boreale, ele sunt efectul vizibl al ejecțiilor coronale.


6. Alinierea cu centrul galaxiei

Ce chestie palpitantă. Centrul galaxiei!!! Wow. Pământul o să fie pe aceeasi linie cu CENTRUL GALAXIEI! Sunt convins că bietul Pământ are emoții, s-a îmbrăcat frumos pentru întâlnire, s-a parfumat și acum toate peșterile miros frumos. O să meargă la o întâlnire draguță, Galaxia o să-i șoptească nimicuri și Pământul o să plătească cina. Dup-aia, cine știe ce nebunii se vor întâmpla…

Cel mai interesant este că întâlnirea aceasta nu este prima dintre sfioasa Galaxie și cuceritorul Pământ.De fapt, ei se întâlnesc destul de des, am putea spune că au o relație stabilă. Iată de exemplu ce întâlnire perfectă au avut în 1998. Par să se răcească în 2012, comparativ, și probabil vom asista la o despărțire. Tragic.

Chestiunea haioasă este că această aliniere este propovăduită de către unii ca fiind încărcată de energii pozitive sau negative (în funcție de interesul respectivului). Energiile, evident, nu au nici o bază științifică sau logică, dar asta nu oprește conspiraționiștii ce au cărți de vândut. Iată o perspectivă astronomică asupra întregii povești incluzând detalii despre centrul galactic.

Comentatorii îmi spun că alinierea include de obicei și soarele și astfel ajungem la un menage-a-trois. Ideea este că soarele + centrul galactic+pământ=distrugere, lucru care nu are sens din mai multe motive. Citez din comentarii:

Treaba cu alinierea se refera in elucubratiile apocalipticilor la sistemul pamant-soare-centru’ galaxiei. Problema e ca astea doua sunt “aliniate” in epoca noastra (ca epoca ma refer la partea de precesie a axei pamantului) cam la fiecare solstitiu :D

La solstitiul de vara, configuratia e centru galactic-pamant-soare, iar la solstitiul de iarna, centru galactic-soare-pamant. asa ca… naspa pt ei :D

De fapt nici nu e vorba de aliniere in sensul propriu al cuvantului (adica toate 3 sa fie in acelasi plan), ca daca si centrul galactic ar fi fost in planul eclipticii (definit in mare ca planul sistemului solar), nu am mai fi avut separat coordonate ecliptice si coordonate galactice, ci ar fi fost unul si acelasi sistem :D . Alinierea asta s-ar putea denumi mai exact “cam prin zona pe aici pe cer”.

Multumesc autorului pentru clarificări și sper că e totul mai  clar acum.


7. O schimbare în conștiința globală

Spiritualiștii New-Age așteaptă o schimbare în conștiința globală. Ce va fi startul acestei schimbări, nu se știe, probabil faptul că și-o doresc foarte mult? În orice caz, ideologiile new age care propovăduiesc o lume pacifistă și non-materialistă sunt foarte frumoase și un scop drăguț. Poate, în loc să spere la o schimbare miraculoasă, acești veșnici optimiști ar trebui să ”devină schimbarea pe care vor să o vadă în lume” (cum spunea Mahatma Gandhi).

Adevărul e că și eu sper la o schimbare în gândirea umană. Tot sper că oamenii nu se vor mai lăsa speriați sau îngrijorați de personaje care n-au nici o dovadă asupra afirmaților lor. Îmi mai doresc ca orice afirmațiile bombastice să fie privite cu cinism și o întrebare simplă : ”ce dovezi ai pentru această afirmație?”

Probabil însă că schimbarea pe care mi-o doresc eu nu e pe placul promotorilor new age.


8. Timewave Zero

Un scriitor pe nume Terrence McKenna a conceput ceva numit Timewave Zero, o formulă numerologică care pretinde calcularea cu exactitate a fluxului ”noutății”, definită ca și creșterea în timp a interconexiunilor și complexității organizate. Conform lui McKenna, datorită complexității deosebite la care am ajuns în 2012, ”totul” se va întâmpla în același timp.

De asemenea a asociat acest moment unic prin interpretarea unor semne din I-Ching, o carte chineză care produce texte vagi despre care se crede că are puteti premonitorii.

Uite, nu o să mă apuc să demontez teoria asta, pentru că nu are sens.  E o combinație de misticism cu numerologie fără vreo bază reală, dar ideea e că McKenna a recunoscut că teoria a fost concepută când avea experienșe psihedelice folosind ciuperci și DMT. Și eu am avut idei năstrușnice când eram beat, doar că el a apucat să le scrie pe hârtie înainte să se trezească. Ce e trist e că a fost luat în serios.


9. Filmul 2012
Mie îmi place să văd distrugeri masive virtuale. Au un anumit farmec dar de asemenea sunt amuzante prin faptul că de obicei sunt niste filme deosebit de proaste. Nu face excepție nici numitul film 2012 care are atâtea devieri de la știință încât există site-uri întregi dedicate lui. Iată unul. Din păcate acest film a reușit să aibă totuși succes și probabil a expus oamenii la ideea apocaliptică într-un mod mai eficient decât ar fi făcut-o email-uri în lanț sau cărți expuse prin librării.
Sper însă că filmul produs și efectul invers, respectiv lumea și-a dat seama că este o plăsmuire a imaginației.

Concluzie:

Ei bine, cam asta reușesc să găsesc ca și teorii principale pentru care lumea s-ar sfârși în 2012.

Dacă găsiți ceva neacoperit încă și cu suficientă ”carne” pentru a fi adăugat la listă, vă rog să-mi spuneți.

Per total, teoriile apocaliptice nu prea au bază științifică, sau sunt deformări ale științei ce sunt făcute special pentru a promova ideea apocalipsei.

În partea a 3-a vom putea discuta aspectele generale ale prezicerilor, motivațiile din spatele lor și motivele pentru care aceste idei au succes.

Până atunci, nu vă temeți de multiplele informații paranoice ce încep să curgă și rămâneți sceptici.

17 comments

 1. eu am invatat la scoala ca doua puncte determina intotdeauna o dreapta si numai una => pamantul si centrul galaxiei vor fi intotdeauna aliniate. poate n-am inteles eu bine conceptul?

  1. E ceva mai complicat insa nu stiu destula astronomie sa explic. Probabil ca se considera anumite puncte din spatiu intr-un anume fel. O sa mai citesc si voi face segmentul mai clar daca gasesc date usor de inteles.

   1. treaba cu alinierea se refera in elucubratiile apocalipticilor la sistemul pamant-soare-centru’ galaxiei. problema e ca astea doua sunt “aliniate” in epoca noastra (ca epoca ma refer la partea de precesie a axei pamantului) cam la fiecare solstitiu 😀

    la solstitiul de vara, configuratia e centru galactic-pamant-soare, iar la solstitiul de iarna, centru galactic-soare-pamant. asa ca… naspa pt ei 😀

    de fapt nici nu e vorba de aliniere in sensul propriu al cuvantului (adica toate 3 sa fie in acelasi plan), ca daca si centrul galactic ar fi fost in planul eclipticii (definit in mare ca planul sistemului solar), nu am mai fi avut separat coordonate ecliptice si coordonate galactice, ci ar fi fost unul si acelasi sistem :D. alinierea asta s-ar putea denumi mai exact “cam prin zona pe aici pe cer”.

    ps: ai putea sa inlocuiesti la partea cu “meteoriti care sa se intersecteze cu noi” cuvantul meteoriti cu asteroizi? e ok si asa, dar ar fi mai corect daca ai pune asteroid. si la lentile uriase sa pui oglinzi uriase, sau doar telescoape uriase.

 2. Foarte bun articolul si bine scris, imi place ce citec si poate o sa ma mut pe “insula” :)!

 3. Cateva observatii personale, daca nu deranjez.

  Alinierea cu centrul galaxiei. Dupa cum frumos a remarcat florn suntem aliniati deja cu centrul galaxiei. “Alinierea” n-are sens pentru doar doua corpuri. Si din fericire stam destul de confortabil la vreo 27000 de ani-lumina de centrul galaxiei.

  Alinierea planetelor. Asta e mai dificila, in sensul ca nu se poate intampla. Multa lume vede planetele ca pe niste margele asezate pe o masa in jurul Soarelui, dar intamplarea face ca in realitate sa nu stea pe masa ci in planuri diferite. Presupunand totusi ca s-ar alinia (sa spunem toate 8 plus Pluto plus un Nibiru mare cat Jupiter) – asta e. Masele respective raportate la distantele interplanetare nu ne-ar influenta probabil nici cat Luna.

  Schimbarea polilor magnetici (sau modificarea campului magnetic). Din pacate treaba asta este destul de cert ca se va intampla. Si fenomenul este suficient de complex astfel incat sa nu poata fi modelat sau prevazut, ramane doar sa masuram. Si se pare ca se intampla modificari in ultima vreme. Nu gasesc legatura cu 2012 (mai ales ca modificarile se vor intinde pe o perioada lunga raportand la lungimea vietii unui om, sa spunem).

  Si ultimul pe lista mea: Nibiru. Ipoteza asta nu se poate demonta prea usor (de fapt nu cred ca se poate deloc). Teoretic este posibil ca undeva in interiorul norului Oort sa existe o brown dwarf si ne-ar fi cvasi-imposibil s-o detectam. Obiectele care nu lumineaza sunt foarte greu de detectat, mai cu seama ca spatiul este maricel.
  Planetele pe care le detectam in jurul altor stele sunt deocamdata exceptii si trebuie indeplinite niste conditii destul de stricte sa le putem deduce prezenta. Nici vorba sa le vedem.
  Din fericire sansele sa interactionam cu respectiva planeta/stea/whatever sunt aceleasi si in anul 2012 si in anul 90210 si sunt per total foarte marunte.

  La alea cu spiritualitatea nu ma bag, nu ma pricep.

  Altfel – keep up the good work, imi place blogul si-l citesc deja de ceva vreme.

  1. Sunday, multumesc de mențiuni. Așa e, acum îmi amintesc ca partea cu alinierea galactică include de obicei și soarele și presupunerea e ca “energia” emisa din centrul galaxiei plus cea a soarelui ar face prăpăd.

   Tot o aberație este.

   Cat despre Nibiru, demontarea ipotezei nu sta pe umerii mei sau ai tai cât timp nu exista o dovada ca respectiva planeta ar exista. Speculațiile sunt ca ar avea orbita de mii de ani si acum e pe vine. Ori chiar de sta ascunsă deocamdată nu a fost mereu acolo nu? Trebuie sa fi apărut undeva pe o harta astronomică.

   Mulțumesc de aprecieri!

 4. Pasul decisiv pentru introducerea conceptului “apocalipsa în 2012” în conştiinţa publică a fost o conferinţă organizată în august 1987 de José Arguelles în cadrul unui festival New Age. În anii ’70 şi ’80, arheologii americani au făcut numeroase descoperiri datând din vremea mayaşilor, reuşind totodată să descifreze un număr crescând de texte ale acestora. Speculând interesul crescut al publicului pentru această civilizaţie şi profitând de faptul că adepţii curentului New Age doreau o mai mare apropiere de spiritualitate, Arguelles a combinat cele două elemente.

 5. Ca un amator in astronomie si un sceptic inversunat vreau sa completez problema cu Planeta X sau Nibru.
  Ipoteza asta a fost propusa acuma mai bine de un deceniu si a fost propulsata de ziare cu foame de stiri extraordinare.
  Ei bine cei de la ESA au luat in serios aceasta amenintare si cercetat aceasta ipoteza. Cu ajutor de la Nasa Huygens a descoperit nimic pe langa Kuiper-Belt( unde se afla aceasta planeta teoretica)
  Pentru moment imi voi suspenda toate cunostintele despre astronomie si voi accepta ca aceasta planeta, Nibru exista. Ei bine daca ea urmeaza cursul Pamantului, unde este pe cer? Daca este senin, pot sa vad Marte,Jupiter,Venus cu ochiul liber, planete care se afla la o distanta foarte mare.
  Daca Nibru este prin zona, ar trebui sa fie vizibil o ochiul liber.

  Este incredibil cati oameni dau crezare unui astfel de mit.
  3 minute si un laptop conectat la internet si poti sa gasesti articole ‘peer-reviewd’care nimicesc aceasta ipoteza.

  Frumos blog, prima data cand il vad.

  Subscribed!

 6. Pai nu e deloc obligatoriu sa orbiteze “paralel” cu Pamantul si aproape de el, poate avea o orbita foarte excentrica (in genul cometelor) sau poate sta pur si simplu foarte departe de Soare, mult dupa Pluto.

  1. OK,
   Daca aceasta planeta urmeaza orbita unei comete, care este problema? avem probe si in spatele soarelui, de ce nu o vedem? Nu vezi cometele de pe pamant?

   * Soarele nu v-a exploda intr-o supernova, nu are destula masa, el se v-a extinde pana aproape de pamant dupa care se v-a transforma intr-un white dwarf. Toate acestea mai au cam 4,5 miliarde de ani de asteptat

 7. Mda iata cum bullshit-ul american pune stapanire pe intraga planeta din nou. Cum dracu’ de am ajuns noi europenii sa punem botul la rahaturile americane, rahaturile unei tari care exista concret de ~300 ani.
  Sfarsitul lumii?! Care lume aaaa a oamenilor. Imi place sa observ cat de simplu se poate crea o isterie de proportii globale.
  Sfarsituri de care, eu cel putin, sunt sigur si sunt mai aproape de adevar:
  – Explozia soarelui. Cu totii stim ca soarele se va transforma intr-o supernova la un moment dat si atunci, aleluia, dar voi lasa pe oamenii acelor vremuri sa isi faca griji.
  – Un razboi nuclear. Hmm nu prea cred, pentru ca aceste arme in mare parte sunt detinute de oameni carora le e frica de moarte, deci slabe sanse sa le foloseasca vreodata.
  – O noua era glaciara. Si aici slabe sanse s-o festelim, daca omul preistoric a reusit sa treaca peste o astfel de perioada si omul modern va putea,cred. Desi la cati imbecili plutesc in jurul meu am niste dubii.

  Ca si multe bucati din religie si acest sfarsit al lumii nu este cu nimic mai mult decat o decizie de marketing. Celebrele numere “magice” se pare ca functioneaza de fiecare data.

Comments are closed.