Iridologia – o tehnică de diagnosticare validă?

Uneori, presa face ce are de făcut și informează publicul.

Alteori produce mizerii de genul asta:

Ce e aia iridologie și de ce se declară vioi că e o metodă populară? Ce validitate are ca metoda de diagnostic și care sunt principiile ei de bază? Hai să aflăm.

Istoric

Conform Wikipedia  principiile de baza ale terapiei (fără insă a se numi la propriu iridologie) apar in lucrarea Chiromatica Medica, o lucrare publicată de Philippus Meyeus pe la 1600.

Nu se aduce vorba nicaieri de Egiptul antic sau alte bălării tradiționaliste. Sigur, e posibil ca egiptenii să fi crezut aceleași lucruri, dar de asemenea credeau ca pisicile sunt zei, deci…

Ulterior un medic ungur pe nume Ignaz von Peczely a început să folosească și să studieze ideea iridologiei pentru ca fusese inspirat de o bufniță cu piciorul rupt în ochiul căreia a văzut o urmă neagrã. Mai apoi a vazut aceeași urmă în ochii unui pacient și aparent a dezvoltat intreaga ideologie a iridologiei din aceste douã observatii. Deși nepotul lui Ignaz von Peczely a negat povestea aceasta apocrifă e interesantă pentru că spune multe despre modul în care pseudoștiințele pornesc din credințe și observații neverificate și neverificabile.

Iridologia a prins apoi rădăcini în SUA datorită lui Bernard Jensen, promotorul tuturor pseudoștiințelor posibile (s-ar putea să vă aminitiți de el din articolul meu despre ColonHelp).

Ce este iridologia?

Ei bine, după cum se vede in reportajul de mai sus, iridologia se ocupă cu ”diagnosticarea” bolilor prin cercetarea irisului pacientului si interpretând umbrele și formele din iris. La fel ca în cazul reflexologiei sau acupuncturii există niște hărți create de diverși terapeuți asupra modului in care ochii reprezintă oglinda corpului. Iată un exemplu:


Există vreo bază științifică pentru iridologie?

In ciuda a ce zice medicul Simona Bostan în reportaj, a susținerii din partea profund dezinformantului nutritionist Gheorghe Mencinicopschi și a celorlalte personaje nenumite din reportaj, iridologia este considerată pseudoștiință pentru că a fost studiată intens și s-a dovedit că ceea ce reușește să diagnosticheze e în general nimereală. În plus, datorită lipsei standardizării metodei de interpretare a urmelor din iris (doar nu vă imaginați că există o singură școală de iridologie și că graficul de mai sus e standardizat), iridologii deseori se contrazic unii pe alții.

De exemplu într-un studiu al Departamentului de Epidemiologie și Cercetare din Olanda iridologii au fost puși să identifice pietrele la fiere. Conform ideologiei iridologiei această afecțiune este usor de identificat datorită unor semne din lateralul ochiului drept. Ei bine, după ce s-au făcut imagini cu ochiul drept a 39 de pacienti cu pietre la fiere si 39 de pacienți sănătoși, imaginiile au fost prezentate iridologiilor în ordine aleatoare. Ce au reușit să facă? Nu au reușit să se ridice deasupra ghiciri la întâmplare. Concluzia a fost că iridologia e inutilă ca metodă de diagnostic

Povestea de mai sus s-a întâmplat în cazul mai multor studii de exemplu, un studiu care încerca să determine dacă poate fi identificat cancerul colorectal prin iridologie. Concluzia a fost că iridologia e inutilă ca metodă de diagnostic.

Un alt studiu care încerca să identifice dacă afirmația cum cã iridologia identifică bolile deja existente este reală s-a lovit de o problemă ridicolă: din cei 110 pacienti, iridologul testat a identificat 3 diagnostice corecte! 3 din 100! Concluzia evidentă, e că iridologia e inutilă ca metodă de diagnostic!

Mai multe teste (unele propuse chiar de Bernard Jensen) sunt discutate aici.

Am găsit de asemenea și o confesiune a unui iridolog. El povestește cum a început să își pună întrebări asupra dogmelor iridologiei când a intrat în contact cu medici adevărați ce i-au pus întrebări despre lucruri de care nu auzise niciodată. E o lectură recomandată, mai ales pentru că iridologii din România sunt majoritatea medici, iar faptul că practică această pseudoștiință spune multe despre calitatea scolii românești de medicină.

De ce au succes iridologii?

Dacă aveți curiozitatea să căutați informații despre diverși iridologi o să găsiți oameni care îi creditează cu descoperiri senzaționale ale bolilor lor ascunse și nespuse.

Aș vrea să le spun celor care se duc la o vizită la iridolog (chiar și una mai ieftină de 200 de lei) că modul în care iridologul identifică boala sau bolile se numește citire la rece. Câteva detalii de bază despre citirea la rece, folosită de vrăjitoare, mediumi, preoți și diverși alți șarlatani puteți găsi aici. În esență este o tehnică psihologică de a ghici suficiente detalii despre cineva astfel încât să poți deduce cât mai multe informații. În cazul bolilor se aplică chestini statistice legate de vârstă, sex, etc.

Există vreo bază fiziologică pentru iridologie?

Pretențiile iridologilor sunt că ochii sunt conectați prin nervi la toate organele corpului având astfel informații clare despre starea fiecărui organ.

Desigur, o asemenea afirmație este complet nesusținută de dovezi, și chiar daca ar avea o bază, ochiii nu sunt locul în care astfel de informații să fie procesate sau folosite în vreun fel.

Mai e un motiv prin care iridologia devine dovedibil falsă. Vă amintiți măsurile de securitate văzute uneori prin filme care includeau scanarea irsului ca și măsură de securitate?

Ei bine, baza acestei metode de securitate este faptul ca structurile irisului sunt fixe. De fapt nu sunt doar fixe ci unice pentru fiecare individ. Așa că se poate spune cu foarte mare siguranță că structura irisului nu se va modifica pentru a sugera o boală, ci va rămâne neschimbată. Puteți citi câteva detalii despre securitatea biometrica prin recunoașterea irisului aici

Concluzie

Iridologia nu are o bază fiziologică și  nu are acoperire în anatomie sau neurologie.

Iridologia nu are susținere teoretică și nu a dovedit că ar fi un sistem de diagnosticare eficient.

Iridologii folosesc tehnici psihologice și statistice pentru a nimeri diagnosticele, deși în teste controlate eșuează să identifice ceea ce clamează că identifică.

Pericolul iridologiei

Deși la fel ca homeopatia, poate fi practicată doar de către medici sau farmaciști iridologia prezintă un pericol prin faptul că:

1. Pacientul se consideră diagnosticat corect și pierde bani și timp investigând boli pe care nu le are. În plus primește și tratament pentru o afecțiune inexistentă.

2. Pacientul este diagnosticat incorect și ignoră o problemă de sănătate mai mare și mai gravă pe care ar fi descoperit-o folosind tehnici moderne de investigație

Per total, iridologia este inutilă și o pierdere de bani iar cei care o practică, chiar dacă sunt bine intenționați nu fac decât să își amăgească pacienții și să le ia banii printr-o metodă de diagnosticare dovedibil falsă.

Spre deosebire de medicii iridologi, fiți sceptici și gândiți rațional!

8 comments

 1. Mai frate, foarte bun articolul, dar te rog frumos nu “iridologiza” limba romana. Scoate-ti “ca si” din exprimare ca pari semianalfabet, zau. Ai zis “ca si metoda” de 100 de ori. Corect e “ca metoda”. Chiar si atunci cand folosesti “ca si” ca sa eviti cacofonia tot gresit este. Mai bine comiti o cacofonie decat sa folosesti “ca si” aiurea. Dar in cazul “metodei” chiar nu are niciun sens. Acum nu ca le stiu eu pe toate, dar asta cu “ca si”-ul e de tzatza Floarea.

  1. Gata, rezolvat. Multumesc.
   Corectorul meu nu era disponibil cand am publicat.

   1. Si eu iti multumesc si astept articole noi. M-ar interesa ceva mai detaliat despre acupunctura ca am cativa prieteni care dau bani pe asa ceva si vreau sa le bag mintea la cap.

    1. Da, acupunctura asteapta dupa colt, am cam un sfert din articol scris.
     Problema e timpul sa-l termin pentru ca datele despre acupunctura sunt foarte complexe si studiile greu de efectuat.

 2. Tipul asta de terapii, imi aduce aminte de un comentariu despre metoda “stiintifica” pe un forum despre biorezonanta:
  “Un grup de cercetatori americani, au ajuns la o concluzia halucinanta … in corpul omenesc exista un nerv care face legatura intre globul tau ocular si anus .
  Se numeste Nervul Optic Anal, si este responsabil de viziunea cacacioasa despre viata. Daca nu credeti, incercati sa va smulgeti un fir de par din cur sa vedeti cum va dau lacrimile! “

 3. “Recomand” celor fara minte, ca dupa ce ies de la iridiolog sa mearga la astrolog pentru o confirmare, iar daca tot nu au fost convinsi, ar trebui sa consulte un specialist in cititul in palma, talpa sau cafea.

 4. Orice stiinta trebuie sa produca rezultate repetabile. Cand rezultatele nu sunt repetabile in conditii identice (in limita unor erori cunoscute si intelese, sau a fluctuatiilor statistice), atunci se numeste nimereala sau potriveala.

Comments are closed.