SUPERLUNA – între cretinism și imbecilitate

Luna, acest frumos corp ceresc care a inspirat mii de poezii, sute de autori și nenumărate mituri și legende fie romantice, fie înspăimântătoare.

Luna, acest satelit al Pământului care ne însoțește în călătoria noastră prin spațiu îndepărtându-se câte un pic an de an dar rămânând aproape.

Luna, singurul loc din Univers la care oamenii se pot uita și pot spune ”am plecat  de acasă și am ajuns ACOLO”…

…este acuzată de către niște inepți de toate relele pământului doar pentru că respectivii habar nu au cum funcționează realitatea.

Ce este Superluna?

Superluna este invenția unui astrolog pe nume Richard Nolle, care descrie astfel momentul în care Luna, Pământul și Soarele sunt in aliniament și Luna este relativ aproape de Pământ. Relativ aproape înseamnă la sub 360 de mii de kilometrii conform alegerii complet la întâmplare a lui Richard Nolle.

Conform statisticilor pentru anul 2012, Luna va mai deveni o data Super in 3 iunie. Iată aici datele (tabelul Perigee)

De altfel Richard recunoaște că sunt între 4 și 6 super-luni pe an. Asta ajută foarte mult ”predicțiile” pentru că chestiile pe care le ”prezice” se întâmplă foarte des.

O perioadă de Superluna dureaza aproximativ 8 zile timp (după ziua efectivă de Superluna)  în care se pot întâmpla tot felul de lucruri conform Click care a fost preluat de realitatea.net .

De ce nu are Superluna vreo legătură cu cutremurele?

Richard Nolle și jurnaliștii de doi bani care preiau cât înțeleg și stârnesc panică în rest, habar nu au cum funcționează realitatea.

Pentru că nu s-a dovedit nici o legătură între mișcările lunii și cutremurele din scoarța Pământului. Asta nu înseamnă că nu vor fi cutremure, ci că nu au legătură cu Superluna.

Haideți să facem niște calcule statistice simple bazate pe predicțiile lui Nolle:

Cutremure de peste 5 grade

Furtuni, uragane

Erupții vulcanice.

Da, se vor întâmpla cutremure de peste 5 grade.

De ce?

Pentru că se întâmplă cel puțin 3 cutremure de 5 grade magnitudine pe zi. Pentru ca sunt 1319 pe an conform observatiilor din 1990 încoace. Și pentru că aceste date sunt disponibile online și potlogari precum Richard Nolle sau oameni educați ca mine și ca tine pot să afle exact câte cutremure au fost în ultimele 30 de zile direct pe site-ul US Geological Survey.

Cutremure între 6 si 6.9 grade magnitudine se întâmplă cam o dată la 3 zile. Astfel încât o predicție de genul ”o să fie cutremure de peste 5 grade după Superluna” are șanse de reușită de 100%. Dar îți trebuie aproximativ 5 minute pentru a te asigura că e practic imposibil să greșești.

Furtuni, uragane

Corect, vor exista furtuni și uragane. Pentru ca așa se întâmplă în fiecare an și pentru că luna mai deja are ”tradiție” în a genera furtuni tropicale în zona asiatică. Chiar și excluzându-le și gândind logic luna mai este primăvara. Primăvara nivelul de precipitații este mai mare.

Există o legătură între uragane/furtuni și Superlună? Nu, evident ca nu, nu există nici o posibilitate să fie asociate.

Erupții vulcanice.

NU. Nu există nici o legătură între erupții vulcanice și distanța de la Pământ la Lună.

Deși, de curiozitate am căutat informațiile asupra erupției vulcanului Eyjafjallajökull (celebrul vulcan impronunțabil care a oprit zborurile în mare parte din Europa de Vest). Când s-a întâmplat? Prima erupție s-a întâmplat în 20 Martie. Cea mai apropiată Superlună? În 27 Februarie. Deci trecuse cu mult intervalul declarat ”valid” pentru o perioada de superlună. Culmea, nimeni nu menționează această nepotrivire…

Concluzie

Faptul că România se află într-o zonă cu climă temperată, cu puține cutremure majore și practic nici un vulcan activ  creează impresia că întregul Pământ are clima României. Nu e așa și nu trebuie decât să vă gândiți la sezonul de uragane din SUA, la musonii din Asia, la furtunile de nisip din deșert, la cutremurele zilnice din zona Japoniei și la câte și mai câte evenimente meteorologice ce nu ajung niciodată la știri în mod normal și vă dați seama că aberația Superlunii este doar o cretinătate inventată de un astrolog cu prea mult timp liber și propagată de reporteri de doi bani care n-au învățat cum să folosească cărțile de geografie din clasele primare.

Nu vă lăsați influențați de asemenea propaganda paranoică ce va fi probabil îmbrățișată de astrologii locali și alți mistici care nu au ridicat ochii către lună în viața lor.

Spre deosebire de ei, admirați frumusețea Lunii și rămâneți sceptici.

3 comments

Comments are closed.