Cercul de prieteni amăgiți ai lui Bruno Groening

Am primit un pliant și o invitație la o conferință despre Bruno Groening.

Promisiunile din broșură vorbesc despre ”ajutor și vindecare pe cale spirituală” toate acestea fiind confirmate medical.

Conferința ar cuprinde:

 • vindecări documentate medical vor fi prezentate si explicate pe înțelesul tuturor
 • persoane vindecate care vor relata despre vindecarea lor de diverse boli: psihice, organice sau chiar de boli ce au fost considerate incurabile.
 • tineri care vor relata despre experiența lor referitare la vindecarea de diverse alergii, depresii, anxietate, droguri și multe altele.

Nu-i așa că sună grozav? Dar cine este Bruno Groening, ce fel de vindecare făcea el posibilă și ce s-a întâmplat cu el?

Ei bine Bruno era ” un muncitor simplu. El a trăit din prestarea difertelor munci, fiind dulgher, muncitor în fabrică şi în port, poştaş de telegrame şi electrician de curent slab.” După cum se vede nu pare a fi un om pregătit pentru vindecări, cu atât mai puțin medic.

Cu toate acestea Bruno a ajuns foarte repede celebru în Germania datorită unui model de vindecare pe care predicatorii americani l-au adus la nivel de artă: vindecarea prin credință.

Europa nu pare a avea o tradiție în acest sens, tele-evanghelismul este privit mai degrabă ca o chestiune ridicolă și modul în care predicatorii americani reușesc să îi păcălească pe cei care îi ascultă era destul de ironizată în vremea în care aceștia erau populari (nici acum nu mor de foame însă vârful a fost atins în anii 40-60).

Iată că însă în Germania, în aproximativ aceeași perioadă, Bruno Groening a importat modelul cu succes. În America tele-evangheliștii și-au început misiunea dupa marea criză economică din 1930 (o perioadă în care psihicul populației era evident ușor de păcălit cu promisiuni de vindecări miraculoase și rezultate financiare spectaculoase).

În același fel, Bruno Groening a apărut într-o Germanie devastată de efectele celui de-al doilea război mondial, în care speranțele oamenilor aveau nevoie de un pic de optimism. Și Bruno l-a oferit, în așa fel încât vindecările lui au inspirat așa numitele ”Cercuri de prieteni Bruno Groening” al căror rol este să ofere coeziune de grup unei experiențe eminamente religioase.

Cercetarea ”miracolelor” și ”vindecărilor” oferite de Cercul de prieteni sau de Bruno Groening sunt extrem de dificil de observat sau verificat științific. Există desigur mărturii de la cei vindecați însă aceste mărturii trebuie înțelese mai puțin ca și dovezi incontestabile și mai mult ca și… o mărturisire de credință și de apartenență la grup.

Grupul povestește despre oamenii pe care i-au adus înapoi din brațele diverselor droguri și dependențe.  E evident că astfel de persoane vulnerabile vor fi apoi profund recunoscătoare grupului care i-a ajutat.

Documentarea pentru acest articol este din păcate destul de slabă pentru că informații și articole sceptice despre Bruno Groening sunt aproape inexistente în engleză sau română. Aparent există câteva resurse în limba germană pe care însă nu le-am putut parcurge.

Am încercat inclusiv să văd filmulețele documentare ale grupului dar sunt destul de bine ascunse și se pot doar achiziționa contra cost.

Din ceea ce am reușit să înțeleg atât citind mărturiile de vindecare ale grupului cât și din alte surse, grupul îi încurajează pe membrii să meargă la medic dar doar până sunt destul de siguri pe ei că nu se pot vindeca singuri. De asemenea o parte din invățături spune că oricine poate fi vindecător, atât pentru sine cât și pentru ceilalți.

Și aici zace pericolul acestor grupuri spiritualiste, în evitarea medicinei moderne în speranța vindecării prin auto-amăgire.

Grupul de prieteni Bruno Groening pare mai degrabă a fi începutul unei noi religii decât un grup cu adevărat interesat de vindecare și metode științifice de a demonstra validitatea acestor metode de însănătoșire. Informațiile despre bolile ”vindecaților” se bazează mult pe declarația lor nu pe investigarea medicală a condiției  fizice efective.

Și mai e ceva, deși s-ar putea sa sune ușor ridicol. De ce în aceste grupuri de vindecări miraculoase, deși oamenii reușesc (cel puțin declarativ) să meargă din nou, să își miște membre demult paralizate, să scape de dureri diverse, de ce nu le cresc la loc mainile sau picioarele celor amputați? Până la urmă dacă ceea ce spune Bruno Groening este adevărat și ”nu există boală incurabilă” atunci un picior amputat e o boală destul de gravă… În plus chiar și imaginea de mai sus nu îmi arată un om sănătos, dacă nici maestrul nu se putea ține sănătos cum ar putea niște neofiți să se vindece.

Tot în regimul anecdotic, am reușit să aflu că însuși spiritul lui Bruno Groening este sceptic asupra acestor cercuri de prieteni și afirmațiilor pe care le fac ei. Iată aici o declarație a fantomei lui Groening facută prin intermediul unui medium.

Un alt lucru îngrijorător este faptul că această întâlnire are loc în cadrul Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină ”Carol Davilla”. Și cel mai grav e că probabil câțiva studenți și poate chiar medici se vor duce acolo și vor pleca convinși atât pentru că sunt prea puțin educați în dezvoltarea gândirii critice cât și pentru că Universitatea lor a oferit girul instituțional acestui grup prin găzduirea lui.

Există multe grupuri de suport pentru bolnavi de diverse boli, pentru cei care încearcă să își revină după dependențe de alcoool și droguri. Căutați-le și bucurați-vă de ele dar nu cădeți în capcana unor culte ascunse sub sintagma ”vindecare spirituală”

10 comments

 1. Cam tot timpul vor exista unii oameni care vor profita de prostia sau lipsa de educație a altora.

  La fel cum se întâmplă în România cu homeopatia.

  1. Salut Syme, multumesc pentru comentariu. Despre homeopatie am o serie de articole, nu ştiu dacă le-ai văzut

  1. Ei bine nici Isus nu propovaduia in scopul de a lansa o noua religie. El era foarte evreu, dar uite ce s-a intamplat. La fel si Bruno, conteaza mai putin ce a vrut el. Plus ca n-am spus nici o secunda ca ar fi vrut sa starneasca un cult… Oamenii au insa tendinta asta, e perfect naturala si perfect inutila de asemenea.

 2. Da dar citi au ramas in fata gardului…..!!!!????cine pune multe intrebari nu va reusi nicio data .Credinza . .domnul cere de la noi umilinta si iubire Bruno a cunoscut acestea si a vrut sa le inparta cu noi .prin credinta!

  1. Da dar citi au ramas in fata gardului…..!!!!????cine pune multe intrebari nu va reusi nicio data .Credinta . .Domnul cere de la noi umilinta si iubire Bruno a cunoscut acestea si a vrut sa le inparta cu noi .Prin credinta! asa vine vindecarea de la Domnul.CACI NUMAI DOMNUL VINDECA BRUNO NE INVATA restul depinde de noi.

Comments are closed.