Procesarea laptelui – siguranță și minciuni

Am făcut o vizită azi la Sala Dalles unde se desfășoară un târg de alimente al unor companii internaționale.

Cum am intrat m-am întâlnit cu cei de la firma Naturlact, care au produse lactate.

Ei bine dar produsele lor lactate nu sunt ca cele disponibile în orice magazin mai mare sau mai mic, ei produc Lapte Viu. Sună înspăimântător? Mie așa mi s-a părut.

Ce este laptele viu?

Încep o discuție cu reprezentantul de vânzări care îmi expune filosofia companiei: laptele nu se pasteurizează ci se degresează și nu necesită fierbere. Când am auzit ca un lapte nepasteurizat nu are nevoie de fierbere am zis ca am intrat pe teritoriul mișcării ”Hrană crudă” care are propriile probleme. Dar apoi mi-a explicat procesul de bactofugare, doar că ea îl numea degresare… ceea ce mă făcea să nu înțeleg nimic.

Aflu totuși de la directorul companiei ce înseamnă bactofugarea, doar că pe lângă informațiile generale mai introduce și niște informații cu care nu puteam fi de acord fără dovezi:

1. Pasteurizarea laptelui afectează conținutul de calciu al laptelui și prin urmare scoate calciul din oase  cauzând osteoporoză.

2. Laptele bactofugat nu are nici o bacterie. Nici una!

3. Zerul laptelui bactofugat vindecă cancerul.

Să le luăm pe rând:

1. Pasteurizarea laptelui afectează conținutul de calciul al laptelui și cauzează osteoporoză

Cel mai amuzant a fost când directorul companiei mi-a spus ca laptele pasteurizat îmi scoate calciul din oase prin osmoză inversă

Iată  ce înseamnă osmoza:

În organismul uman osmoza permite apei să intre prin diverse membrane ale corpului și să hidrateze celulele. E un lucru bun, e chiar esențial pentru viață.

Osmoza inversă (metoda prin care spunea directorul Naturlact ca mi se fură calciul din oase) nu funcționează în organism. De ce? Pentru că este un proces prin care se desalinizează apa (în special) și are nevoie de presiune de aproximativ 60 de atmosfere. Pentru comparație sifonul se face cu o presiune de 6 atmosfere.  Iată un aparat care se ocupă de osmoză inversă:

2. Laptele bactofugat nu are nici o bacterie. Nici una!

Bactofugarea e un proces foarte interesant prin care laptele este centrifugat și astfel bacteriile sunt eliminate.

Dar cât de eficient este acest proces? Well, e mai bine decât nimic, dar nu chiar 100% eficient

Conform acestor studii, 1 și 2, bactofugarea este cel mai eficientă atunci când e folosită împreună cu pasteurizarea și nu separat.

Bactofugarea se face de obicei in 2 stadii, primul având o eficiență de eliminare a bacteriilor de 60-90%, iar cel de-al doilea de 55-85%. Știți care e partea cea mai bună? Împreună cu pasteurizarea, eficiența a ajuns la 98%.  Există lapte bactofugat și pasteurizat produs în România de o companie cu o reputație bună.

Asta nu înseamnă că bactofugarea nu ar fi o alternativă la pasteurizare, însă nu e nici pe departe cea mai buna tehnică posibilă pentru siguranța alimentară a produselor lactate.

În orice caz, e cea mai mică problemă din cele trei pe care le-am aflat azi.

3. Zerul laptelui bactofugat vindecă cancerul.

Iată ce declară compania că face zerul lor. Stiti care e chestia amuzantă? E adevarat! La șoareci! Iată sursa de unde e evident că Naturlact au copiat informațiile și probabil a mai găsit unele pe undeva. Deși efectul e unul important, faptul că ceva funcționează la șoareci nu înseamnă că funcționează la oameni în aceeași măsură. Chiar dacă biologic suntem asemănători cu șoarecii (împărtășim 85% din codul genetic și suntem mamifere) nu toate efectele pe care le descoperim pe un animal se transformă în medicament funcțional în cazul oamenilor.

Directorul se lăuda că el vindecă de cancer de ani buni cu zerul respectiv. Probabil pisicile lui sunt foarte fericite că mănâncă șoareci sănătoși.

O companie trebuie să câștige încrederea publicului prin produse de calitate și comunicare corecta cu consumatorul. Minciunile, afirmațiile bombastice și exagerarea beneficiilor produselor nu sunt semnele unei companii de încredere, cel puțin din punctul meu de vedere.

Interesant e că atunci când mi-am exprimat scepticismul asupra eliminării pasteurizării, mi s-a spus că am fost spălat pe creier de către companii și că o să mă omoare osteoporoza pentru că beau lapte de la Zuzu.

Stiți care e ironia? O companie care vinde lapte își asigură consumatorii ca celelalte îi otrăvesc încet încet, în timp ce îi minte cu nerușinare. E vorba de o tehnică clasică în vânzarea directă prin care cineva îți spune că ești bolnav și apoi îți spune brusc ”uite, am și medicametul de care ai nevoie”. Dar dacă te mint…

Compania Naturlact are și o mică problemă cu creditorii, poate onestitatea ar ajuta în treaba asta

Siguranța alimentară a produselor lactate

Este important să știm cum este tratat laptele provenind de la vacă pentru a ști cât de sigur este.

Omogenizarea, pasteurizarea și tratamentele UHT (practic o sterilizare la temperatură înaltă) sunt cele mai comune tratamente ale laptelui. De ce e nevoie de asta?

Pentru că laptele crud conține foarte multe bacterii și care ar genera boli grave. Nu există nici un motiv pentru a renunța la siguranța oferită de procesarea corectă și standardizată a laptelui.

Pasteurizarea este un proces sigur, dovedit eficient și care nu distruge conținutul nutritiv al laptelui. Calciul este păstrat aproape în totalitate și absorbția se poate face corect. Bactofugarea este de asemenea un proces complementar, sigur și de folosit împreună cu pasteurizarea pentru a asigura cele mai înalte standarde de calitate și sănătate pentru consumatori.

14 comments

  1. Am baut zeci de litri de lapte crud si nu m-am imbolnavit de nici o boala grava. Multa lume reactioneaza de-a dreptul fobic cand vine vorba de bacterii. Ironia e ca nu am supravietui mai nici cateva zile fara ele. Fiecare din noi are kilograme de bacterii in corp. Mare parte din ele traiesc in sistemul digestiv si ajuta la, ati ghicit, la digestie. Pana si mitocondria, sursa de energie a celulei a fost la origine bacterie.

    P.S. Nu sunt dintre cei care manaca “hrana vie” si viseaza sa traiasca “green” intr-un nou ev mediu. Vroiam doar sa subliniez o prejudecata destul de raspandita.

    1. Mmm, si eu am baut cand eram mic, dar doar pentru ca n-am patit nimic eu, nu inseamna ca altora nu li se intampla. Si sunt boli grave care pot porni de la laptele nefiert cum ar fi o forma de tuberculoza non-specifica.

      Uite recomandarile FDA pentru populatie si motivatia: http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm079516.htm

      Cu ocazia articolului am aflat si ca branzele misto se fac din lapte nepasteurizat ca altfel n-ar fi bune.
      Risk vs benefit, e un calcul care trebuie facut mereu.

  2. De fapt, din cate stiu eu pasteurizarea se practica pentru a impiedica “imbranzirea” laptelui. Plus ca multe dintre bacteriile din lapte sunt benefice pentru digestie

    1. Principalul beneficiu pentru consumatori este rezistenta mai lunga in raft (nedeschis). Bacteriile utile pentru digestie sunt deja in organism, nu e nevoie sa inghiti cine ce bacterie cu mutatii necunoscute din laptele unei vaci despre care nu stii in ce conditii traieste sau de ce boli sufera.

      Dar articolul nu era despre laptele nefiert vs pasteurizat ci despre minciunile promovate de Naturlact , minciuni pe care un om mai putin pregatit in a fi sceptic le-ar fi luat de bune doar datorita apelului la natura.

  3. Citind cele afirmate si analizate in acest articol, trebuie sa fac o serie de precizari izvorate din realitate.
    Incepand cu aproximativ 8 ani in urma analizele de sange mi-au aratat o serie de indicatori peste limitele normale. Este vorba de colesterol, transaminaze, usor si glicemia.
    Am apelat la regim, medicamentatie, dar rezulatele au fost mult sub asteptari.
    In ultimele doua luni am consumat zer de la Naturlact aproape zilnic. Dimineata, pe stomacul gol, consumam 1-2 cani de zar, iar in cursul zilei, din cand in cand, mai consumam 1-2 litri. In paralel nu am urmat nici un regim sau medicamentatie.
    Ultimele analize, facute saptamana trecuta, mi-au dat niste rezultate imbucuratoare. Toate valorile indicatorilor precizati anterior s-au situat in limite normale. Ceea ce nu se intamplase de aproximativ 8 ani, in urma unor analize la diferite laboratoare si dupa o serie de tratamente.
    Asta este realitatea pe care o sustin indiferent de parerile pro sau contra ale unora. In plus, organismul meu se simte mult mai bine, mai usor si flexibil, reducandu-mi-se greutatea in aceste doua luni, fara nici un efort suplimentar, cu aproximativ 6 kg.

    1. Daniel, ma tem ca ce spui tu este o dovada anecdotica.
      Este nespecifica, nici macar nu se potriveste cu ce declara compania despre propriul produs (pe pagina lor) si nu mai poate fi reanalizata.
      Plus ca ti-ai facut analize acum 8 ani, nu prea spui ca le-ai repetat inainte si dupa acel tratament cu zer.
      Poate ti-ai schimbat stilul de viata, ai acordat mai multa atentie hranei tale in ultimul timp etc.

      However situatia ta se potriveste foaaarte bine cu asta: http://insulaindoielii.wordpress.com/2010/04/05/efectul-placebo-%c8%99i-tratamentele-medicale/
      Te rog citeste atent si spune-mi daca ti se pare plauzibil sa te fi vindecat singurel.

      1. Poate nu am fost foarte explicit. De aproximativ 8 ani sunt in situatia descrisa cu analizele. Au fost perioada cand repetam analizele si la 2-3 luni. Ultimul tratament il facusem vara trecuta, inainte de concediu, insa rezultatele analizelor erau similare.
        Inainte de a apela la acest produs, lucru pe care l-am decis deoarece imi plac lactatele, am facut din nou analize sa vad cum ma situez.
        Am consumat zer in primul rand din placere, fara alte schimbari asupa stilului de viata.
        In urma cu 2 saptamani am beneficiat de analizele obligatorii facute la locul de munca, iar rezultatul a fost cel pe care l-am amintit.
        Au scazut valorile indicatorilor respectivi in limita normala, fara sa fac nici un tratament, nici o schimbare a stilului de viata, ci doar adaugarea unui aliment nou in consum, respectiv zerul.

        1. Daniel, nu prea conteaza daca zerul iti face bine sau nu, tie personal
          E foarte posibil sa iti faca bine, insa in lipsa unui studiu care sa arate ca ce ti s-a intamplat tie nu e doar intamplare sau placebo zerul nu are calitati deosebite.
          Problema era ca aceasta companie a mintit cu nerusinare luand informatii dintr-un studiu pe soareci.
          Fara sa faca studii pe oameni, zerul ramane o chestie de genul “sanatos, dar nu se stie cat de bun”

    1. Imi pare rau dar site-ul asta e cam problematic in sine, nu poate fi considerat o sursa de incredere

      1. Site-ul e o colectie de concluzii de studii stiintifice din ultimul secol. Insa e in engleza si foloseste mult limbaj de specialitate…

  4. Ma tem ca nu toate studiile stiintifice sunt asa de stiintifice pe cat ai vrea.
    Sunt totusi o cale buna catre o investigare continua, te incurajez sa cercetezi mai departe.

  5. mare destept esti mai autorule,informeaza-te un pic mai bine despre miraculosul zer,eu intr-un jumate de an m-am vindecat de cancer de colon,urmand un tratament cu bautura de zer(nu de la naturlact),imi pare rau ca exista oameni ca tine,care se baga in seama in necunostinta de cauza! sincer,imi pare rau! Recomand tuturor bolnavilor de cancer,sa nu isi piarda speranta,sa gandeasca pozitiv si sa incerce tratamentul cu bautura de zer (nu fac reclama la nici o firma!)

  6. Fa-ti un test antivirus la mine
    ca sa-ti bag un virus.
    NU aveti nevoie de lapte-viu, ori crud, decat poate de mama, ori de vaca modif genetic – si doar pana la o anumita varsta, MUSAI!
    (nefiind vitzei si traind in Ro, banuiesc ca sunteti cu totii vaccinati – escroci sunt peste tot

Comments are closed.