Astrologia, păcăleală sau știință?

Ce este astrologia?

Asta e o întrebare foarte grea pentru că sunt multe tipuri de astrologie: europeană, chinezească, vedică, arboricolă și tot felul de alte tipuri. O listă completă poate fi găsită în pagina de wiki.

Conceptul de bază însă, este studierea influenței pe care o are ziua, locul și ora nașterii asupra destinului individului. În zodiacul european (cel mai cunoscut la noi) această influență este dată de planetele sistemului solar și de mișcarea lor prin univers. Din aceste influențe astrologii spun că pot deduce când ai zile mai bune sau mai rele, când o să primești bani sau când îți va merge bine în dragoste.

Forțele naturii

Să presupunem că aceste forțe ale naturii chiar ne influențează. Care ar fi ele? Planetele din sistemul solar sunt doar bucăți de gheață, metal, piatră sau giganți gazoși. Superbe și fascinante, dar doar atât. Știința a descoperit până acum 4 forțe care guvernează universul:

 1. Gravitația
 2. Electromagnetismul
 3. Forța slabă
 4. Forța puternică

Ultimele două au efect doar asupra atomilor și particulelor subatomice și nu există nici o dovadă concludentă că ne-ar afecta la nivel macro așa că rămânem doar cu gravitația și electromagnetismul.

Gravitația

Știm destul de multe despre gravitație și cum funcționează ea  la scara sistemului solar. Practic cu cât un obiect e mai mare cu atât gravitația e mai puternică și cu cât e mai aproape, cu atât te afectează mai mult.

De ce e importantă distanța? Pentru că de exemplu Jupiter e de 2500 de ori mai mare decât Luna dar e de 1500 de ori mai departe decât Luna când ea se află la perigeu (cea mai mică distanță de Pământ). Dacă distanța nu ar avea o importanță mai mare decât masa în perceperea gravitației ne-am învârti în jurul lui Jupiter și doar el în jurul Soarelui. În același timp, înseamnă că gravitația Lunii are o influență mai mare asupra Pământului decât orice altă planetă din sistemul solar sau întregul Univers. Se întâmplă asta și în horoscop? Nu.

Electromagnetismul

Gravitația depinde de distanță și masă, iar electromagnetismul depinde de încărcătură electrică și distanță. Totuși majoritatea planetelor nu au încărcătură electrică. Prin urmare Neptun nu ne-ar putea ochi cu niște încărcături electrice, pentru că nu le are.

Unele planete au totuși un câmp magnetic. Jupiter are un câmp magnetic imens, însă este mult prea departe pentru a ne afecta. Pe de altă parte, Soarele este cea mai mare sursă de electromagnetism din sistemul solar și el chiar ne afectează. Exploziile solare au efecte reale asupra Pământului, interacționând cu sistemele electrice. Ne putem aștepta oricând să nu mai avem curent și cauza să fie o explozie solară, dar nu se va întâmpla niciodată să descoperim că sursa unui câmp electromagnetic este Marte.

Să revizuim:

Dacă gravitația ar fi sursa influenței astrologice atunci Luna ar fi principala vinovată. Dacă electromagnetismul ar fi principala influență, atunci Soarele ar fi cel mai puternic corp ceresc.

În orice zodiac care își merită banii trebuie să se vorbească de cel puțin trei planete/corpuri celeste. Unul este Soarele care dă zodia, apoi vine planeta care guvernează zodia (oricare din celelalte 8) și apoi se mai discută uneori și despre o altă planetă minoră care mai strică treburile/nuanțează personalitatea. Ei bine, tocmai am demonstrat că nici una din celelalte planete nu au vreo influență reală sau care să se supună vreunei legi a naturii.

Poate astrologia să se bazeze pe o lege ascunsă a naturii? Sigur, nu știm totul. Dar dacă se bazează pe legea astroinfluenței (tocmai am inventat termenul), atunci legea trebuie mai întâi observată și demonstrată și abia ulterior să ne folosim de diverse unelte pentru a modela predicții.

Există totuși vreo altă forță? Slabe șanse. Și chiar dacă ar exista orice forță, aceasta scade odată cu distanța, astfel încât orice influență e mai mică dacă sursa e mai departe. Dar în astrologie distanța nu contează. Ceea ce înseamnă că sutele de planete descoperite de curând au și ele un rol în destinul tău. Chiar și asteroizii sunt vinovați de stricarea echilibrului celor 8 planete + 1 stea + 1 satelit. Culmea e că s-a calculat existența a aproximativ 1 miliard de asteroizi doar în sistemul nostru solar. Are vreunul o reprezentare în astrograme? Nici pe departe.

Repet pentru că e important: fie există o forță cunoscută care influențează destinul oamenilor și atunci avem doar două (gravitația și electromagnetismul) fie avem o alta forță care însă ar trebui să vină de la orice bucată de piatră din Univers și atunci efectul celorlaltor corpuri cerești ar fi mult mai mare decât cel al câtorva planete cu care se întâmplă să fim vecini în sistemul solar.

Și asta e. Astrologia nu funcționează!

Astrologia s-a născut pe vremea când oamenii se credeau centrul Universului, când Pământul era considerat plat și imobil. De atunci modificări subtile la teoriile astrologice s-au tot făcut dar nici una care sa nu fie post-factum. Nici un astrolog nu a spus “e ceva în neregulă cu predicțiile, să fie pentru că pământul nu e în centrul Universului?” A fost nevoie de oameni care chiar studiază stelele să ne spună că nu suntem speciali, că locul nostru în Univers e unul banal și că de fapt e mare lucru că existăm pentru a  descoperi realitatea, și totuși astrologia e practic cea mai populară pseudo-știință din lume având loc în aproape orice program matinal sau show radio.

De ce suntem păcăliți?

De ce sunt milioane de oameni păcăliți de astrologi și horoscoape banale? De ce sunt atât de convinși cei care practică astrologia că este o știință adevărată? Să fie toți șarlatani sau există și ceva adevăr?

În primul rând horoscoapele sunt întotdeauna vagi. Când se spune ”veți primii bani” este asta o predicție serioasă sau doar suficient de vagă pentru a încorpora orice vrea astrologul. O predicție reală ar fi ”vei primii 100 de lei, miercuri seara de la un om în verde”.  Prin comparație ”veți primii bani” este o afirmație fără nici o putere predictivă și aș putea spune că s-a îndeplinit și dacă îmi dă cineva rest de la un kilogram de mere.

Apoi, oamenii suferă de o boală numită autoiluzionare. Ne autoiluzionăm că suntem importanți și că rolul nostru în viață e să facem ceva nemaivăzut, apoi avem depresii când realitatea ne pocnește peste ochi. Când deja te minți singur, chiar și inconștient, a descoperi că alții te mint e mult mai dificil. Vedeți și articolul despre efectul Placebo pentru câteva moduri de auto-iluzionare.

Oamenii au și abilitatea de a vedea tipare acolo unde ele nu există. Această abilitate e foarte utilă pentru un creier de vânător-culegător care trebuie să interpreteze semnele pădurii ca să știe când și de unde îi vine mâncarea. Nu e așa utilă dacă creierul a fost pregătit să caute anumite tipare (o să ai o zi bună la birou, o să te placă iubita) și le interpretează ca și cadouri de la univers în loc să le considere simple consecințe ale vieții și ale dinamicii relațiilor interpersonale.

Predicții identice?

Dacă astrologia ar fi o știință reală, toți astrologii ar spune același lucru, în același fel în care astronomii nu se ceartă asupra poziției soarelui în Calea Lactee. Găsim oare această unitate în gândire în astrologie? Nu! De ce? Pentru că fiecare interpretează un model statistic după cum îl duce capul și interesul, nu după o metodă descifrabil științifică.  În plus, de multe ori astrologii se contrazic flagrant unul pe altul și dreptatea stă întotdeauna la cel care se laudă singur. O știință nu funcționează așa, premisele nu sunt puse la îndoială la fiecare pas și regulile care guvernează predicțiile științifice sunt foarte puțin flexibile.

Am auzit ideea că există o forță, o energie care conduce universul și care e responsabilă și pentru succesul astrologilor. Din nou, energia nu înseamnă ce cred ei că înseamnă și chiar dacă ar exista, această energie ar fi detectabilă și măsurabilă. Până nu e măsurabilă, orice ideologie bazată pe energia secretă a universului este doar nimereală și intuiție.

Studii

Există studii care dovedesc fără putință de tăgadă că astrologia nu funcționează pentru că nu are cum.

Iată câteva:

http://www.imprint.co.uk/pdf/Dean.pdf

http://www.rudolfhsmit.nl/a-conc3.htm

Pericol

Este astrologia periculoasă? Vestea bună e că mult mai puțin dăunătoare decât pseudo-științele medicale precum acupunctura sau reflexologia.

Vestea proastă e că totuși are efecte negative lăsând oamenii să creadă în magia universului, să se autoamăgească crezând că planetele le veghează viața și că dacă au noroc să apară conjunctura corectă o să fie cei mai fericiți oameni de pe Pământ. Oamenii au lansat războaie pentru că astrologii le-au spus că stelele le surâd, alții poate au amânat decizii importante pentru că Mercur era retrograd și le influența hotărârile.

Da, astrologia e periculoasă pentru gândirea rațională, și chiar dacă efectul este mic la scara planetară, la nivel individual poate fi devastator.

Fiți sceptici și gândiți rațional!

Surse

Maginificul blog Bad Astronomy al lui Phil Plait (aproape întreg articolul este o traducere) http://www.badastronomy.com/bad/misc/astrology.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Astrology

http://www.skepsis.nl/astrot.html

16 comments

 1. Stii, cred ca inainte de a face astfel de afirmatii ar trebui sa testezi si nu ma refer la horoscopul banal din ziar, ci la o interpretare profesionala, sau cel putin sa studiezi tu insuti un aspect simplu cum ar fi interpretarea planetelor tale natale. Sunt 12 planete, 12 zodii, 12 case si 3 aspecte majore intre ele – daca gasesti un astrolog bun poate deveni destul de personal. 🙂 Si daca aici putem vorbi de subiectivism…exista astrologie financiara, iar cei care o folosesc sunt oameni cu capul pe umeri si masterate in economie. N-ai sa gasesti asa ceva pe siturile din ro sau la vedere, iar in ceea ce priveste o consultatie …greu de ajuns la asemenea persoane dar poti sa te documentezi pe cele in engleza.

 2. dragu meu intelectual. astrologia NU sustine ca stelele sau planetele sau orice altceva de genul asta influenteaza destinul oamenilor.

  imi dau seama ca e mai comod sa preiei necritic niste prejudecati care te pun automat in clasa “intelectualilor”, decat sa incerci sa cunosti domeniul despre care esti gata sa ai opinii atat de ferme. dar atata ignoranta sa combati astrologia pe baza unei prostii care n-are nicio legatura cu astrologia…. asta ma face sa ma intreb dc e cu adevarat ceva de capul tau.

  chestia aia cu preluarea CRITICA a ideilor e valabila si in favoarea astrologiei, stii? sau crede si nu cerceta e ok dc e vorba de “intelectuali”?

 3. PS dc tot esti asa mare fan al stiitelor, ce-ar fi sa cauti sa citesti despre fizica cuantica. sunt niste experimente acolo legate de prezenta/existenta electronilor pe care le-ai putea gasi interesante.

  1. Ahahaha, astrologia functioneaza pe baza de influenta cuantica? Scuteste-ma fac pariu ca nici macar nu stii sa explici mecanica cuantica d-apai sa explici cum se aplica la astrologie…

  2. ti-a spus tie asta Neti Sandu, dr in fizica?
   Daca ti se pare interesanta mecanica cuantica, intreaba nene un fizician. Vezi daca iti confirma el ceva din astrologie 🙂
   Faptul ca tu esti ignorant nu inseamna ca trebuie sa crezi in mambojambo astrologice.

 4. Pai da, nu sustine asta. Sustine ca aranjamentul planetelor la momentul nasterii iti influenteaza destinul (te pune intr-o zodie si iti da anumite caracteristici) dupa care zi de zi ai diverse “tendinte” sau “influente”

  Ce ar fi sa citesti studiile pe care le-am mentionat in articol inainte sa-ti dai cu parerea despre cat de critic am fost eu?

  Ce am facut a fost sa arat ca nu exista nici o explicatie curenta pentru cum ar putea functiona astrologia (daca ai una let me know).
  Si apoi am aratat teste care au demonstrat fara putinta de tagada de zeci de ori ca astrologie e pura ghiceala.

  Ce anume din ce am scris nu are legatura cu astrologia? Soarele? Luna? Mercur, Marte si Neptun?

 5. cred ca mai aveti multe vietii inainte pana sa intelegeti cu adevarat care e scopul vostru in univers, e drept ca suntem mintiti zilnic dar si ca fiecare om fie el cat de mic are un scop. magia exista doar ca trebuie sa constientizati ce reprezinta (raspunsul e in fata voastra tot ceea ce trebuie sa faceti e sa va deschideti ochii)

  1. Magia există? Si ce treabă are cu astrologia? Dacă faci tu un iepure sa-mi apară prin magie în baie, mă convingi.

  2. magia exista doar daca ai inima pura si crezi in ea 🙂
   si atata timp cat cineva va crede in ea, ea va exista.
   Si avem si dovezi, desigur. Nu spunem doar asa ca ne dorim noi asta sau io stiu din ce motiv obscur…Dovada sunt toti iluzionistii care fac showuri de magie. Chiar am vazut si eu o cutie cu trucuri de magie la magazin si ma apuc si eu. Dar numai daca tu crezi!
   acum lasa cartea de harry potter si accepta cu umilinta ca traiesti in realitate

 6. cauta inauntru tau ca sa gasesti raspunsurile, palaria e goala asa ca dejaba cautati iepurile acolo, totul tine de voi si de energia care ne inconjoara. aerul pe care il respiri nu il poti vedea dar ai nevoie de el si voi!!! cautati doar palpabilu, ganditiva doar care e motivu nostru aici si o sa vedeti magia, fara sa tineti cont de pozitia sociala nu aia e importanta si nici de religie in mare parte ca acolo e vorba de manipulare.

  1. Asta nu e un raspuns ci doar balmajeala fara sens.
   Crezi ca nu-ti pot demonstra existenta aerului? Roaga pe cineva sa-ti tina o perna peste fata 30 de minute si vezi daca intelegi ca aerul e perfect dovedibil dup-aia.

   Demonstreaza-mi clar ca exista magie si ce intelegi tu prin magie si mai discutam, altfel esti invitat la coltul celor care mormaie in barba.

    1. Si tu ai un argument imbatabil care iti arata capacitatea intelectuala

  2. hai sa facem un experiement
   luam un om, fara nici un pic de educatie. salbatic. tarzan, mogly
   il lasam singur pana la maturitate si apoi il punem sa caute inauntru lui.
   Sa vedem daca descopera vreo lege a lui pitagora, vreun iPhone, naveta spatiala, sau lege astrologica.
   Prietene, nimic nu se face fara experiment…Platon credea ca e nevoie doar de puterea intelectului. Insa s-a inselat. E nevoie de experiment. Nu cauti in tine pur si simplu, decat daca vrei sa te multumesti cu a te auto-minti ca ai gasit ceva….

 7. Ma intreb ce fac astrologii acum ca Pluto nu mai e considerata o planeta?
  Dar ce fac atunci cand le spui ca sunt sateliti mai mari decat mercur?
  Si ma intreb ce mai fac astrologii atunci cand ignora cea de-a 13 constelatie zodiacala, Ophiucus?
  Ce fac astrologii cu sutele de asteorizi mari, planete mici, plutonide si comete? De ce nu conteaza in horoscop si pozitia unei stele din galaxia vecina, daca distanta nu conteaza?
  Astrologii gandesc in felu asta: Marte e rosu, si asta inseamna sange, deci conflicte, certuri, probleme. Si ne spun noua ca ne potrivim cu cei din zodia x si sa nu mancam azi porc ca nu ne face bine. Hai mars! Chiar mai are cineva timp pt prostiile astea?

Comments are closed.