Informații complete despre vaccinul Cantgrip și gripa A/H1N1

În ultimele zile decesul actorului Toni Tecuceanu a provocat dorința publicului de a se vaccina impotriva gripei A/H1N1 (un lucru bun) si o tendință puternică de dezinformare promovată de diverse grupuri de interese, de la bloguri cu agende conspiraționiste până la televiziuni naționale care au uitat ce spune deontologia.

O să împart aceasta postare în mai multe subpuncte fiecare tratând o anumită problemă ridicată de cei care vor să împrăștie frica și neîncrederea în actul medical.

Mai întâi trebuie să începem cu anumite prezumții:

1. Gripa A/H1N1 este o realitate și are risc pandemic. Acest lucru este deja demonstrat de numărul de cazuri confirmate atât în România cât și în lume.

2. Personalul medical din România și cel internațional (reprezentat de Organizația Mondială a Sănătății, Centrul pentru Controlul Bolilor – CDC etc), este bine pregătit pentru a interveni în cazurile confirmate de gripă și de asemenea își folosește întreaga expertiză pentru a acorda asistență medicală populației.

Încrederea populației în corectitudinea actului medical (dincolo de cazurile particulare care nu intră în discutie aici) este esențială pentru educarea, prevenirea și tratarea fiecărui individ. Tratamentul făcut pe baza informațiilor obținute personal pe internet, de la vecini sau de la televizor nu pot echivala cu tratamentul efectuat în urma analizelor și informațiilor specializate obținute de profesioniști care și-au dedicat viața acestor probleme.

A.  Riscurile vaccinului Cantgrip.

Principala problemă ridicată împotriva vaccinului Cantgrip (produs la Institutul Cantacuzino și singurul distribuit în România) este compoziția unui derivat de mercur numit Timerosal. Acest derivat se numește etil-mercur, un compus chimic care nu se acumuleaza în organism. Prin comparație compusul metil-mercur se acumulează în organism, însă acesta nu se găsește în vaccinuri, ci in produse din pește.

Concentrația de timerosal într-o doză de vaccin nu este specificată de Institutul Cantacuzino însă practica normală conform FDA este de maximum 50 de micrograme per doza de 0.5 ml.

Tiomersalul este considerat sigur de către toate institutele care au făcut cercetări în acest sens și exceptând panica creată de grupuri care lucrează împotriva intereselor populației, nu există nici măcar efecte adverse la administrarea vaccinurilor care il conțin, exceptând roșeața locală.

Declarația Organizației Mondiale a Sănătății legată de tiomersal spune același  lucru și e foarte  important să facem diferența dintre etil-mercur (care este sigur și cu o eliminare rapidă din organism) și metil-mercur (care este mult mai toxic, cu eliminare prelungită). Doar etil-mercurul este rezultatul metabolizării tiomersalului.

De asemenea, contrar dezinformărilor din presă și primite pe email, tiomersalul nu a fost găsit ca și agent declanșator în nici o problemă neurologică, autism sau legat de boli imunitare. Acestea sunt dezinformări pe care le vom discuta separat, puteți însă să vă documentați aici

Componentele și informațiile generale legate de vaccinul Cantgrip. Pe lânga prezența tiomersalului, s-a mai speculat că aldehida formică este la fel de nocivă.

Cantgrip  nu conține aldehidă formică, conform listei de componente (nu că ar fi ceva rău cu aldehida formică dar sună foarte înspăimântător).

Actualizare: Aldehida formică a fost confirmată ca şi prezentă în Cantgrip de medicul care m-a vaccinat. Evident cantitatea de aldehidă formică folosită pentru a asigura sterilitatea unei fiole de vaccin nu poate cauza nici un fel de problemă medicală serioasă. Aveţi detalii aici despre rolul de sterilizant, iar ceva mai jos aveti concentraţia în care formaldehida poate da iritaţii : 0,1 ppm.  Pentru a înţelege cât înseamnă asta vă ofer şi un instrument de conversie

Este evident că teama de formaldehidă ar trebui să existe datorită faptului că este destul de prezentă în viaţa noastră de zi cu zi, acele riscuri sunt cu mult mai mari decât cele câteva micrograme care ne protejează de boli.

B. Riscurile vaccinurilor în general

A discuta despre pericolele vaccinelor fără a numi specific unul dintre ele, cu trimitere la studii de specialitate, cu informații clare despre componentele lor și cauzalitatea dintre o anumită componentă și efectele adverse proclamate este o greseală. Nu acceptați să considerați toate vaccinele periculoase doar pentru ca cineva a avut o reacție severă la ore sau zile dupa un anumit vaccin.

Un principiu esențial în documentarea corectă este: corelația nu implică cauzalitate. Astfel daca la X ore după ce am mâncat un măr mă mușcă un câine, a da vina pe măr este ridicol. De multe ori această falsă legătură cauzală intre eveniment corelate în timp este foarte puternic discutată  și chiar adusă ca și dovadă (aveți un exemplu mai sus in cazul controversei tiomersalului). Dacă sunteți îngrijorați actiunea corectă în aceste cazuri este să se aștepte expertiza care să confirme sau să infirme cauzalitatea.

De asemenea oricât de înspăimântător ar suna unele componente ale vaccinelor, acestea sunt testate și considerate sigure în industria medicală de zeci de ani. Verificați și căutați informații legate de acele componente care vă provoacă neliniște, nu lăsați informația primită dintr-o sursă nesigură să vă dea sfaturi medicale.

S-ar putea de asemenea să auziți de unele componente care să para complet nelalocul lor (și de obicei sunt). Acestea sunt doar minciuni ale celor care încearcă să vă sperie, toate institutele care produc vaccine detaliază lista de ingrediente.

C. Beneficiile vaccinurilor

Vaccinarea în masă este cea mai sigură metodă curentă de prevenire a bolilor cu transmisie rapidă de la om la om

Principalul beneficiu și motiv pentru care vaccinurile sunt folosite pe scară largă în prevernirea bolilor cu transmisie ușoară este principiul de “imunitate de grup”.  Astfel dacă dintr-un grup de 200 de persoane, 199 se vaccineaza, cel rămas va avea un risc mult mai mic de contaminare (considerând că nu părăsește grupul și nici o persoană nevaccinată nu intră în grup).

Într-o comunitate uneori interesul grupului depășește interesul individului. Astfel deși poate nici unul dintre cei 200 nu vrea să se vaccineze, cu toții vor să fie feriți de boli. Riscul de a fi contagioși este mult mai mare dacă sunt nevaccinați, astfel că în interesul grupului se vaccinează o mare parte (să zicem 90%) iar cei rămași sunt în continuare potențiale victime, însă sunt protejați de grupul lor.

Atenție : În condițiile moderne nu se poate discuta de un grup perfect izolat de factori contagioși, astfel încât cea mai sigură metodă de protecție este vaccinarea tuturor indivizilor pentru a asigura protecție atât grupurilor mici (familie, prieteni) cât și grupurilor mari (școli, locuri de muncă, etc).

Cu toții trăim intr-o lume în care nu mai putem controla strict cu cine intrăm în contact și rareori putem judeca corect starea lor de sănătate.

În momentul de față efectuarea unui vaccin este un act banal, sigur și eficient care arată atât grija față de familia și prietenii apropiați cât și față de societatea în care trăim. Este un act de responsabilitate socială și morală.

Consultați medicul de familie pentru orice decizii legate de sănătatea voastră. Dacă diagnosticul lui nu vă mulțumeste puteți cere o a doua opinie.

Doar informarea corectă vă poate aduce informațiile credibile.

P.S. Sursele mele de informare sunt disponibile in cadrul articolului. Pentru legăturile către Wikipedia vă rog să consultați si sursele articolului respectiv pentru a obține informația completă.

 1. Impresia mea, citind argumentele pro si contra, in plus bazandu-ma pe experienta practica, apropo de vaccinari, cu haita mea de caini, pe parcursul a 25 de ani, este ca adevarul este undeva la mijloc…

 2. @tizul, adica?
  Pe mine nu ma intereseaza daca e o conspiratie pharma, banii sunt dati deja si investigatiile vor gasi ce e de gasit, ma intereseaza daca vaccinul e sigur.
  Din tot ce gasesc e perfect rezonabil dpdv medical.

 3. “Concentrația de timerosal(mercur) într-o doză de vaccin nu este specificată de Institutul Cantacuzino….” Oare de ce? Ce acund? Cu ce scop?
  Exact din acelasi motiv ( concentratia de mercur dintr-o doza de vaccin) o renumita doctorita din Elvetia sau Suedia, nu mai stiu exact,care lucra la o firma unde se producea acest vaccin a iesit in fata si a spus presei ca acest vaccin este foarte daunator organismului , su urmari foarte grave……, dupa care ea a fost data afara de la firma respectiva . De ce ? Pentru c-a spus adevarul. Intrati pe yuotoube si cautati despre gripa porcina si o sa vedeti adevarul din spatele acestei afaceri.
  Cine vrea sa fie cobaiul si vrea sa vada urmarile acestiu vaccin nare decat sa-l ia , dar sunt foarte multe voci, doctori, care sunt total impotriva lui.
  Mare afacere iese din vaccinu asta, si cineva castiga enorm aici. Impusca doi iepuri dintr-un foc. Unul e ca castiga o gramada de bani, iar al 2 lea e ca omoara populatia , iar cei care nu mor in urma vaccinului au grave probleme cu creierul, nu mai gandesc bine si sunt foarte usor de manipulat. Asta-i ceeea ce vor masonii,ei vor sa controleze lumea si ei sunt in spatele acestei ” gripe” .

  1. @ionut
   Oare au dat-o afara pentru ca aspus adevarul, sau pentru ca a mintit si a adus prejudicii imaginii firmei?

   Spui ca acest vaccin este periculos ca are mercur si nu mai stiu eu ce. Dar cu ce este diferit exact acest vaccin fata de zecile de vaccinuri (gripa sezionera si nu numai) administrate oamenilor si care vad ca tu taci chitic? Deci: toate vaccinurile sunt rele, sau numai asta de porc? Ala de poliomelita este ok?

   1. au dat-o afara c-a spus adevarul, n-a mintit deloc . posibil sa fi adus prejudicii imaginii firmei, asta nu mai stiu.

    nu amesteca gripa sezoniera, care-i ceva normal cu “gripa porcina” , care nu-i “gripa porcina” ci un produs de laborator, anume facut pt. niste scopuri precise.
    da’ n-am spus ca toate vaccinurile sunt rele , m-am referit numai la vaccinul contra ” gripei porcine”

    1. Asta vrei tu sa crezi, ca a spus adevarul.
     Dar realitatea e mai reala decat vrei sa intelegi si oamenii care spun prostii despre stiinta nu mai pot ocupa locuri de baza in comunitati stiintifice.
     Daca tu ti-ai injura mama si tatal nu te-ai astepta sa-ti dea una peste nas?

     Irationalii ca tine sunt peste tot si aveti succes in a genera dezinformare, dar nu o sa mai tina mult.

 4. @ionut

  Ti-am pus in post informatia despre prospectul cantgrip. Daca concentratia era mai mare decat cea sigura efectele erau imediate si s-ar fi oprit vaccinarea. S-au vaccinat mii de oameni de ce nu are nimeni efectele intoxicatiei cu mercur de care vorbesti?

  Apoi poti vedea alte legaturi catre declaratia OMS legata de timerosal, si chiar in prospectul Cantgrip se declara ca se folosesc standardele americane de creeare de vaccin.

  Si in plus, poti sa-mi spui te rog cine castiga cand vaccinul Cantgrip este produs de un institut al statului de cercetatori care nu primesc un leu in plus peste salarii?

  Daca tot ma citezi citeaza-ma complet si corect si uita-te pe link-ul din cadrul paragrafului

  “Concentrația de timerosal într-o doză de vaccin nu este specificată de Institutul Cantacuzino însă practica normală conform FDA este de maximum 50 de micrograme per doza de 0.5 ml.”

  “Conform FDA” are un link, foloseste mouse-ul pentru a orienta sageata pe acele cuvinte foloseste degetul aratator pentru a apasa pe butonul mouse-ului si citeste informatia de pe pagina pe care ajungi.
  Daca nu stii engleza foloseste google translate.

 5. Pai tocmai asta e ca nu se specifica exact concentratia de mercur, ci doar se refera la practica normala. nu putem sti daca efectele erau imediate in cazul in care concentratia este mai mare, pot sa apara si la 6 luni de la vaccinare sau mai tarziu.

  ce s-o ingrijit americanii sa faca vaccinul asta,
  ca doar le pasa lor ca moare populatia , pe cand ei asta o doresc.

  cand am spus de castiguri, m-am referit la profiturile pe care le-au avut doua companii farmaceutice , una din Anglia Si una din Elvetia care au produs poate 1 mld. de doze si au exportat in multe parti ale lumii, nu stiu daca si romania a importat vaccinuri inainte de a produce in tara

 6. Eu fac pariu ca daca suni la institut iti spun concentratia exacta, sau este scrisa pe ambalaj.

  Dar e mai simplu sa nu te documentezi nu?
  Eu am folosit informatiile disponibile pe internet, daca postam de la mine putere o concentratie ma credeai pe cuvant?

  Poftim, de la mine putere : 30 de micrograme.

  Toate vaccinele se fac dupa niste standarde foarte clare stabilite de zeci de ani nu poti devia de la standard ca ti se pare tie ca esti mai destept.

  Cat despre omoratul populatiei trebuie sa traiesti intr-o lume diferita ca sa nu vezi ca populatia creste incontinuu si o gripa cu eficienta celei porcine ar ucide in cine stie cate mii de ani, plus ca n-ar face fata cresterii populatiei.

  Ratezi complet gandirea rationala, dar nu ma mira.

 7. bine , bine sa zicem ca sunt eu irational, dar de doctorii din intrega lume care fac parte din comunitati stiintifice si care sunt impotriva vaccinului ce zici? ei tot irationali sunt? oare lor nu le pasa de sanatatea copiilor lor, in asa fel incat sa-i vaccineze pe copii si pe ei insisi? dar pesemne ca stiu de efectele vaccinului si de aceea nu se vaccineaza.

  poate ca vaccinul produs la Institutul Cantacuzino este bun si nu va avea efecte negative ,pt. ca la noi nu stiu un doctor care este impotriva lui, dar cel produs Anglia , Elvetia are multe semne de intrebare, ca altfel nu se explica atatea contre.

  1. Ia sa vad si eu comunitatile alea care sunt impotriva. Comunitati nu persoane, da?
   Va rog sa invatati ca atunci cand faceti afirmatii sa le documentati, ma vezi pe mine ca am facut afirmatii fara acoperire in articol?

   O sa explic intr-un articol separat care e cauza contrelor, e suficient sa cauti pe goagal anti-vaccination si ii vezi pe toti cei care abia asteapta sa moara cate cineva dupa ce si-a facut o injectie ca sa sara cu gura. Motivatia lor e financiara pentru ca companiile farmaceutice stau pe multi bani.

 8. tu@ evolueaza esti rational?.si daca raspunzi afirmativ, vino cu dovezi.
  -de ce s-a refuzat vaccinul produs de GSK?
  -de ce in unele tari apusene au fost stopate vaccinarile cu pandemrix(Canada)
  -pina acum cel putin4 morti dupa adm. vaccinului in Ro si e numai inceputul.
  -CE, va demara o ancheta cu privire la falsa pandemie.
  -multi medici romani&straini s-au pronuntat impotriva acestui tip de vaccin, sint irationali?
  – parca ateopatii nu recunosc adevaruri absolute…nu?
  -mai tre’ sa “evoluezi”, deocamdata esti in stadiul de mutatie.
  -ai dreptate, vrajeala atheista nu o sa mai tina mult.

  1. Sunt sceptic, si asta e tot ce trebuie sa spun.
   1. Nu stiu, motivatia celor care l-au refuzat care a fost?
   2. Pandemrix nu are legatura cu Canada, cel putin din ce am gasit eu. Tu ai un link?
   3. Da, 4 morti, toti cu probleme grave de sanatate din zeci daca nu sute de mii vacinati. Ce e asta 0.001%?
   4. Foarte bine, de fapt CE va demara o ancheta cu privire la urgenta perceputa de OMS a pandemiei, adica au zis ca e mai grava decat a fost.
   5. Care vaccin? Asta al nostru de la cantacuzino?
   6,7,8 ce legatura are, n-ai invective disponibile?