Ce se poate trata cu ajutorul magneților?

Am întâlnit această întrebare în ediția de duminica a Adevărului de Seară, pusă de către dl Ovidiu Bucișcanu, care se auto-recomandă ca si profesor doctor și cercetător științific in medicina alternativă.

Căutând referințte despre dl Bucișcanu, am descoperit de asemenea ca este profesor inginer, fitoterapeut, cercetător (nu științific!) și blogger.

Dar să ne întoarcem la subiectul zilei – ce se poate trata cu ajutorul magneților, care sunt principiile magneto-terapiei?

Dl Bucișcanu pornește de la afirmația ”toate aspectele din natură sunt polarizate” care ramâne nedovedită însă pare să fie un bun inceput pentru articol despre magneți. De la polarizarea ”aspectelor” la principiile medicinei chineze si YinYang nu e mare drum.

Dar să nu ne grăbim. Principalele beneficii ale folosirii magneților par a fi îndepărtarea durerilor. Cum reușește magnetul acest lucru? ”Dispersând energiile stagnante în zonă” este explicația cercetătorului.

O să fac o mică paralelă:

Energia este un termen care, în fizică, explică capacitatea unui sistem de a executa lucru mecanic. Există multe tipuri de energii (cinetice, potențiale, termale, gravitaționale, electromagnetice etc). Prin urmare, energia prin însăși definiția ei nu poate stagna. Voi da un exemplu hilar, însă ați auzit vreodată să se spună despre un copil care doar stă în vârful patului că e plin de energie?

La un nivel de bază orice om știe că energia nu poate stagna!

Articolul continuă discutând despre cum magneții pot fi folosiți în locul acelor din acupunctura pentru cei care se tem de ace. O să discutăm separat despre acupunctură când îi va veni rândul, până atunci, luați un Nurofen în caz de durere, nu vă lăsați înțepați.

Am cercetat desigur și care sunt beneficiile generale puse pe seama magneților. Cea mai populară este folosirea magneților terapeutici pentru a influența nivelul fluxului sangvin din zona atinsă. Adevărul e că forța magnetică este mult prea mică pentru a afecta în vreun fel moleculele de fier din hemoglobina, alte componente ale sângelui, oasele, țesuturile sau organele, iar hemoglobina este slab diamagnetica.

În încercarea de a ridica nivelul articolului (care este un miș-maș neprofesionist de doctrine orientale amestecate) dl Bucișcanu spune că brățările magnetice nu produc beneficiile scontate. Probabil pentru ca începând cu anii ’90 s-au vândut destul de bine astfel încât lumea să se convingă de faptul ca sunt o aberație.

Piața mondială de produse pentru magneto-terapie este estimată la 1 miliard de dolari. În aceste condiții vâturatori de afirmații nedocumentate sunt îndelung căutați si bine remunerați dacă își fac treaba bine.

O durere ”tratabilă” prin magneti poate fi un simptom al unei probleme medicale complexe. Amânarea tratamentului și folosirea pseudo-științei numită magnetoterapie poate cauza extrem de multe probleme, indiferent de buna-credință a ”doctorului in medicina alternativă”

Organismul uman este construit pentru a semnaliza atunci când are probleme. Durerea e unul dintre semnale. Faceți voi deducția logică și spuneți unde ar trebui tratată.

Acest articol impreuna cu sursele lui de documentare vor ajunge și la redacția Adevărul, poate există o speranță de a îi elimina din presă pe cei care mint publicul neavizat și mai mult, promovează informații nefondate.
Surse:

http://www.csicop.org/si/show/biomagnetic_pseudoscience_and_nonsense_claims/

http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetotherapy

http://physics.about.com/od/glossary/g/energy.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Diamagnetic

 1. Sincer , aiurea total, cu tot respectul pe care il am fata de tine.

  Nu poti prelua un articol de pe undeva si sa il postezi si sa il mai sustii fara sa ai minime cunostinte in domeniul respectiv.
  cati ani ai de studii in medicina clasica , oficiala , recunoscuta?
  dar cati ani in acupunctura , cati in magnetoterapie?

  Cate cazuri ai vazut tratate cu acupunctura ? cate cu magnetoterapie, cate ai tratat TU?

  2 ani iti sunt multi? dar 3 ? multi ? dar 8 de studii dar 12 ? repet 12 ani de studii atat dupa progmama Academiei de Acupunctura de la Moscova si cea de la Seul SI dupa ..medicina noastra universitara ..in centru universitar.
  NU vorbesc despre BRATARI ..sunt o aberatie ci apar acupunctura , apar magnetoterapia facuta asa cum NU AI AUZI TU ca exista ..nu baga toate in aceeasi oala daca nu te pricepi si nu esti avizat sa spui ceva in domeniu.

  Cu respect ( totusi)

  1. Bai diasomie, tu ai auzit de rumpologie? n-ai auzit? nu-i nimic, nici nu trebuie, iti spun eu ce e: arta de a citi viitorul in gaura curului. dupa mintea ta, aia de cretin cu acte in regula, daca nu ai 12 de studiu intr-ale rumpologiei nu poti sa spui ca este o imbecilitate suprema, trebuie sa studiezi. Si stai sa ne-ntelegem: nu vorbim aici de rumpologia facuta asa, la ochiul liber, ci rumpologie adevarata, facuta cu microscop electronic si grafice statistice care necesita cunostinete de matematica superioara.

   1. La un raspuns de tipul urmator ma retrag din discutie. Cu handicapatii nu am cum sa discut. Trateaza-te. Sanatate.

    Bai diasomie, tu ai auzit de rumpologie? n-ai auzit? nu-i nimic, nici nu trebuie, iti spun eu ce e: arta de a citi viitorul in gaura curului. dupa mintea ta, aia de cretin cu acte in regula, daca nu ai 12 de studiu intr-ale rumpologiei nu poti sa spui ca este o imbecilitate suprema, trebuie sa studiezi. Si stai sa ne-ntelegem: nu vorbim aici de rumpologia facuta asa, la ochiul liber, ci rumpologie adevarata, facuta cu microscop electronic si grafice statistice care necesita cunostinete de matematica superioara.

 2. @diasomie, daca ai impresia ca am preluat articolul de undeva poti sa-mi spui de unde? Ca eu imi amintesc cum l-am scris.
  Am studii de medicina. Medicina e ramura aia care functioneaza, denumirea de medicina alopata si clasica e pentru ca astia care vand magneti trebuie sa se adune laolalta cu homeopatia si reflexologia si acupunctura pentru a se numi medicina alternativa.

  Daca imi dai un studiu stiintific dublu sau triplu orb cu subiecti de magneto-terapie care dovedeste ca sansele de recuperare sunt mai mari decat efectul placebo discutam.
  Daca ai studii de medicina atunci stii foarte bine cum se certifica o terapie. TE rog sa-mi aduci dovezile ca magneto-terapia (asta e subiectul) e o terapie valida experimental.

  Nu stiu de unde ne cunoastem…

 3. Da , am studii in medicina atat cea “oficiala” (facultate) cat si in celalata, incriminata aici (studii si 12 ani de practica dupa Academia de acupunctura coreeana de la Moscova) ceea ce imi permite sa emit afirmatii in calitate de persoana calificata atat de practica cat si cu ( daca e musai ) .. diplomE)
  Nu ma apar pe mine si nu ma justific aici si nici nu va incriminez pe dvs. Apar o lume care daca e incriminata si ignorata de lumea “noastra” occidentala , nu insemna ca e invizibila.
  Am trecut prin “chinuri” de genul sa lucrezi la traumatologie (alopat) si sa iti vina batrani de la xxx km cu genunchiul umflat, evident traumat si sa fie trimisi acasa de “conducatorul” in ale medicinei oficiale pe motiv ca procedurile intelese in stadiul actual al medicinei nu permitea mai nimic sa i se faca. “Du-te badie acasa, sa iti treca faza acuta si mai discutam in cateva zile ca nu am ce sa iti fac acum” Am avut certuri/discutii cu multi dintre ei pentru ca sunt si alte interpretari ale patologiilor, in speta ale traumatismelor si evident . cealalta lume medicala , are cunostinte de cum sa intervina si in astfel de cazuri, pe astfel de pacienti. Dar daca unii sunt “orbi” trebuie si ei sa creada ca in lume nu mai e lumina. Si va marturisesc ca plecam dezamagit si reintram in mediul celalalt de medici si terapeuti scoliti si la alte scoli de peste hotare , de alta factura si intelegere a corpului uman si luam parte la …minuni ( pentru medicina alopata) si lucrau cu tumori , cu probeleme congenitale, cu ..cele mai dubioase boli ajunse la noi intr-un ultim act de disperare al pacientului.
  V-as da reviste , lucrari stiintifice care s ateste acestea,exact asa cum le vreti cu subiecti expusi efectului placebo, lot expus tratamentului conventional si lot expus tratamentelor …de alta natura, timpul nu imi permite ( pe moment) trebuie sa scanez .
  NU vreau sa incriminez, ci mi-as dori ca medicina actuala sa fie imbogatita cu valori de care alte culturi si civilizatii beneficiaza…

  1. ba, daca batranii aia nu puteau fi tratati alopat, nu inseamna ca poti sa-i pacalesti tu si sa le iei babnii spunand ca ai alte solutii, escrocule!

   despre ce dracu de reviste si studii stiintifice vorbesti, ca daca ar fi cu adevarat stiintifice automat acele tratamente ar intra in practica medicinei alopate prin definitie. esti un semianalfabet tipic care vrea sa castige bani de la alti semianalfabeti escrocandu-i.

  1. Nu inteleg intrebarea?

   Cosmodiscul este cunoscut ca dispozitiv care amelioreaza , insa NU vindeca. Din cate am vazut are elemente magnetice. Cunosc pacienti care l-au folosit , au avut ameliorari de durere, insa nici unul nu a avut vindecare. Cosmodiscul este prea general ca utilizare, este bun , insa nu merge la cauza afectiunii.
   Terapiile care implica acupunctura, magnetoterapia ( in discutia de fata) , auriculoterapia, toate analizeaza patologia pacientului si elaboraza o formula particularizata de tratament. ..iar in cazul de fata ..e clar , cosmodicul doar gadila , la suprafata manifestarile respective. ( concluzie : e bun dar sa nu se bazeze nimeni pe el)

 4. pe el sau pe alte terapii nedovedite.
  diasomie, ziceai ca aduci dovezi, ai disparut in ceata si n-ai mai adus nimic.
  Unde sunt rogu-te experimentele dublu orb si peer-reviewed?