Antivacciniștii au întrebări – eu am răspunsuri

Inițial voiam să scriu că Olivia Steer are intrebări dar nu sunt capabil să ascult  toate fandaxiile de mult demonstrate false ale acestui personaj tragic, cum zice Mircea Cărtărescu.

Dar apoi am dat peste cineva care poate că poate fi educat și cu care sper că se poate discuta rațional. Un editorialist al site-ului de mare angajament activenews.ro care are intrebări.

Și e frumos să le luăm încet încet și să le răspundem. Acolo unde se poate, desigur, pentru că unele întrebări nu au sens, doar vorbim de antivacciniști.

1) Cum se face că această „epidemie” a fost făcută publică chiar în zilele în care se pregătește re-discutarea legii vaccinării obligatorii?

Răspuns: Epidemia este perfect reală, datele publicate de MS sunt doveditoare in acest sens. Cât despre lege, a mai fost anunțată de vreo 4-5 ori în ultimii doi ani. Atunci nu era nici o coincidență minunată. Poate că în sfârșit, la al treilea deces inutil al unui copil s-a decis că s-a umplut paharul?

2) Cum se face că Ministerul nu a făcut public absolut nicio dată de identificare, nicio poză, absolut nimic, despre victimele pe care le-a anunțat? Să nu uităm că e vorba de același Guvern care nu s-a sfiit să arate cu degetul spre firma Lactate Brădet, într-un caz asemănător.

Răspuns: Pentru că în sănătate exista ceva numit protecția datelor personale. Numele și informațile despre copiii decedați sau bolnavi sunt confidențiale. Singurii care le vor sunt cei din presă care vor să vâneze familiile îndoliate pentru a smulge audiență. Guvernul o fi același dar ministerul e altul. Ce frumos și convenabil e să uităm asta. Toți copiii afectați de Lactatele Brădet nu au fost numiți de Ministerul Sănătății sau pozați vreo secundă (din inițativa medicilor cel puțin).

3) Cum se face că mass-media de casă a Guvernului nu a putut găsi până acum niciun membru al familiilor îndoliate sau măcar dintre cele 675 de cazuri înregistrate la nivel național pentru a ilustra “epidemia”?

Răspuns: Pentru că un simplu drum în județele afectate va aduce oricărui jurnalist care știe să-și facă treaba confirmarea epidemiei. De altfel presa locală a vorbit despre asta de mult. Sigur e vreo conspirație, nu?

4) Cum se face că în 2015 au murit 4 copii de rujeolă, iar în 2014 au murit 59!( Conform datelor oficiale ale OMS, aici) , și totuși nu am avut parte de nicio epidemie? Dacă ce spune Ministerul e adevărat, și campania anti-vaccinare din ultimii 2 ani este de vină pentru epidemia din 2016, cum rămâne cu statisticile Organizației Mondiale a Sănătății care ne spun că numărul victimelor a scăzut din 2014 încoace?!

Răspuns: Vezi, jurnalismul de carton este iresponsabil mai ales când nu își înțelege propriile surse.  In 2015 si 2014 nu a murit nimeni de rujeolă. Datele oficiale ale OMS sunt legate de incidență, adica numărul de cazuri de boală. Campania anti-vaccinare, dusă inclusiv de activenews.ro este responsabilă pentru decesele din 2016. Asta ne-o spune aceasta imagine minunată. Cifrele pe 2016 vor fi probabil și mai rele.

14445132_1282316815126464_5565814337884292223_o.jpg

5) Cum se face că epidemia a izbucnit în Cluj, Timiș sau Bistrița – Năsăud, dar nu în județe unde rata de nevaccinare este cea mai mare din țară, precum în București, Suceava sau Neamț?

Răspuns: Cel mai probabil pentru că în județele în care a izbucnit epidemia există comunități unde acoperirea e mai mică decât ar lăsa să se vadă cifrele la nivel de județ. Până la urmă vorbim de județe destul de afluente, cu populație mare în intervalul de vârstă și nivelul de educație tipic pentru antivaccinism.

7) Cum se face că autoritățile preferă să dea vina pe „mișcarea anti-vaccin”, dar refuză să pronunțe cuvintele „romi” sau „țigani” sau măcar „populație migratoare” care preferă să locuiască în condiții care favorizează apariția bolilor infecțioase?

Răspuns: Pentru că autoritățile nu sunt xenofobe ca jurnaliștii activenews, poate? Un alt motiv ar fi pentru că începutul unui focar este esențial doar în primele săptămâni, ulterior eforturile fiind pe închiderea focarului pentru ca el să nu se extindă. Dar dacă există suficienți nevaccinați… se extinde.

8) Când o să se facă publice informațiile publice despre copiii diagnosticați cu rujeolă, așa cum au cerut deja zeci de părinți din întreaga țară, conform legii Legii 544/2001?

Răspuns: Problema este că ”zeci de părinți” au cerut informații pe care nu le înțeleg. Date de laborator și alte chestiuni pentru care nu au pregătire nici cât Olivia Steer la făcut salate. Poate dacă încetați să lăsați absolvente de litere cu diplomă de traducător să vă scrie articolele despre știință, vă ia cineva în seamă.  Uite informație de genul ”câți erau nevaccinați” am cerut si eu. Iată răspuns direct de la INSP:

14434918_1282226888468790_6875170569827609333_o.jpg

10) S-a profitat de reacția emoțională cauzată de cazul Gigină pentru a transforma o situație normală într-o armă împotriva celor care nu doresc ca statul să le vaccineze obligatoriu și mecanic copiii, neținând cont de sensibilitățile organismului fiecărui copil în parte?

Răspuns: Dar despre cei 3 copii decedați nu intrebi nimic? Un caz fără legătură dintr-un subiect fără legătură are cumva relevanță, dar copii morți nu te interesează? Cinic.

11) Este adevărat că legea vaccinărilor obligatorii s-a făcut cu dedicație pentru un mare concern farmaceutic, cu sediul într-un oraș al cărui nume rezonează cu al doilea prenume al premierului Cioloș?

Răspuns: ești conștient că procesul de aprobare a unei legi include 30 de zile de dezbatere publică? De ce nu ridici întrebarea după ce citești legea? De asemenea, de ce are importanță al doilea prenume al premierului? Doar așa ca fapt divers?

12) De ce nu se dorește salvarea Institutului Cantacuzino, pentru ca părinții și statul să aibă un control asupra modului de fabricare al vaccinurilor, astfel crescând încrederea acestora în produsele ce urmează a fi folosite asupra copiilor lor?

Răspuns: să zicem că de dorit se dorește, dar costă bani, banii sunt limitați iar Institutul Cantacuzino nu va mai fi niciodată vreun vârf în dezvoltarea de vaccinuri. Multe dintre tulpinile folosite la Cantacuzino pentru producția de vaccinuri erau de import. Nu e nimic în neregulă cu asta, dar să fim un pic realiști în loc să cerem exaltați chestiuni de care nu mai suntem capabili. Cantacuzino nu poate produce vaccinuri la nivelul de calitate cerut de standardele globale. Ca sa poată trebuie investite miliarde. Poate că ar găsi o piață, nu zic nu, dar nu avem suficienți specialiști gata să muncească acolo. E trist, dar asta e.

13) De ce tace Ministerul asupra faptului că zeci și sute de sate sunt lăsate fără niciun fel de îngrijire medicală, doctorii sub contract cu Casa Națională nederanjându-se să viziteze și comunitățile acestea?

Răspuns: e evident că doar umpli spațiul cu tot felul de idei. Nu se vorbește de decenii de faptul că ne pleacă medicii? Ce îți imaginezi, că vor pleca cei de la oraș care au totuși access la civilizație sau cei de la sate care își cară apa cu găleata? Unde au fost întrebările astea în ultimii 20 de ani?

Și astfel, încă un antivaccinist a primit răspunsuri la întrebările sale. Răspunsuri pe care le va ignora, distorsiona sau considera ”rizibile” pentru că degeaba pui întrebări dacă nu te-a învățat nimeni că trebuie să te oprești când ți se dă răspunsul.

Dacă sunteți curioși care e articolul original, e aici.

Dacă vreți să vă abonați la infografice pe domeniul sănătății, pagina Coaliției României Sănătoase e aici 

Orice alte întrebări de la oameni pregătiți să înțeleagă răspunsul, sunt binevenite.

 

16 comments

  1. Imi pare rau, dar majoritatea raspunsurilor sunt total nesatisfacatoare si “doar umpli spațiul cu tot felul de idei”. Am un mic exemplu. Xenofobia nu inseamna sa discuti despre anumite subiecte legate de anumite etnii. Sa inteleg ca daca pronuntam cuvintele “romi” sau populatie migratoare” suntem xenofobi?

      1. Nu ,statul ar putea spune realitatea : cultura si obiceiurile de tip migrator , medievale, ale tiganilor favorizeaza raspandirea rujeolei ! Nu vad nici un fel de xenofobie aici ! Baietii nu prea se spala, ca in evul mediu, cand se considera ca spalatul duce la imbolnavire.

        Iar afirmatia ca Institutul Cantacuzino ar avea nevoie de miliarde sa se puna la punct este o alta tampenie. Instututul ar avea nevoie sa nu fie persecutat IN NUMELE SPAGILOR care se dau la importuri, sa fie lasat si incurajat politic sa lucreze.

  2. Deja o dai in discriminare cu afirmatia asta ceea ce ar insemna ca daca Ministerul va face o astfel de afirmatie, orice rom va putea sa-l dea in judecata. Este foarte logic si asta incerca sa spuna doar ca cuvantul ” xenofob” nu este cel mai potrivit in acest context.

  3. Nu cumva epidemia asta are mai mult legatura cu lipsa vaccinurilor de la cabinetele medicilor (am auzit parinti care se plangeau de asta) coroborat cu saracia? Adica in comunitati sarace oamenii nu isi pot permite sa cumpere vaccinul daca nu il primesc gratis de la medicul de familie. Doar intreb, nu sariti.

  4. De fapt si in alte tari este un puseu de cazuri de rujeola (italia, anglia, belgia, etc) si asta din iarna. Discutia cu o asistenta este ca e un tip de virus nou, si ca se intampla ciclic.

    Problema mea ramane daca e corect ca toti romanii sa suporte costurile din ce in ce mai mari cu vaccinarea gratuita sau sa directionam banii in alta parte. Personal cred ca buna investitia ar fi in retele de canalizare (apa potabila si toalete) in fiecare comuna? Inca peste 30% din romani au toaleta in fundul curtii, sunt zeci de scoli si gradinite cu toaleta afara. Aceste racordari ar aduce un salt de sanatate la TOATE nivelurile de populatie, speranta de viata ar creste. Ok, si ucis in chinuri farmacistele ce dau antibiotice fara reteta (maica mea isi cumpara asa, si le consuma 2-3-5 zile cand o mai ia tusea – e fumatoare).

    1. Asistenta habar nu are ce zice, nu te mai lua după ea.
      Care sunt costurile din ce în ce mai mari cu vaccinarea gratuită? Având în vedere nivelul de acoperite vaccinală costurile sunt din ce în ce mai mici!
      Banii sunt limitați în orice domeniu deci trebuie ales atent în ce investești.
      Vaccinarea este una din cele mai bune investiții cost/beneficiu.

  5. Nu s-a nimerit sa mai intru de mut pe mizeria asta de blog. Nu o evit, dar pur si simplu nu ne intersectam. Acum am citit cateva articole si am obervat cu mahnie ca nu ai evoluat spiritual. Pacat!

    Oricum eu iti port recunostinta. Cu ceva ani in urma ne-am intersectat virtual. Aveam ceva indoieli in privinta vaccinurilor. Mi-ai raspuns infect si ca sa te contracarez m-am apucat de citit si pro si contra vaccinare. Curand m-am cufundat in lectura. Raspunsurile pe care le gaseam pur si simplu nu ti le mai puteam comunica. Erau din alta liga. Nu ai fi inteles.

    Trebuie sa-ti multumesc totusi! Psihologia inversa a functionat, am evitat gunoaiele, am copiii sanatosi, prin urmare Big Pharma nu prea face profit pe urma noastra. Dar cred ca medicul de familie se bucura tare pentru noi si isi doreste aceeasi sanatate pentru toti pacientii sai 😀

    1. :)) ești amuzantă.
      Știu foarte bine ce fel de argumente ai găsit.
      Și știu foarte bine ca ai dreptate, sunt din alta ligă. Dar nu pentru ca ai evoluat tu ci pentru că au involuat ele. Argumentele.
      In fine, iti urez toate cele bune și sa nu ajungi să-ți regreți deciziile.

  6. Unde se poate citi proiectul de lege cu vaccinarea?
    Ziceau ca e gata de pe la inceputul lui decembrie.
    2016, desigur.

Comments are closed.