Retrospectiva seriei despre vaccinuri și mișcarea antivaccinare.

Pentru că a durat un an și a cuprins 11 articole cred că este utilă o retrospectivă completă a articolelor publicate aici despre vaccinare.

Am primit multe comentarii pozitive și negative dar nimeni nu a putut combate realitatea documentată.

O să scriu câteva rânduri despre fiecare articol și veți avea o legătură către el. De asemenea articolele vor fi actualizate pentru a încuraja citirea consecutivă.

În primul articol, am discutat despre conspiraționismul manipulativ din introducerea unei cărți care trebuia să spună ”adevărul” despre vaccinuri. Și când începi cu conspirații din rândul 1… să zicem că nu ai șanse să continui într-un sens pozitiv.

În al doilea articol, am descoperit ce se întâmplă dacă nu cercetezi ceea ce scrii în propria carte. Să citezi un laureat al premiului Nobel ca și cum ar fi antivaccinare… e o reușită în sens negativ. În plus, am aflat câteva lucrușoare despre retroviruși. Dar cel mai important, am aflat că după însăși logica antivaccin, cei ce nu vaccinează le vor face rău propriilor copii.

Articolul 3 a fost o schimbare de macaz. Cumva, o serie de antivacciniști au reușit să ajungă la televizor (din fericire doar un post obscur din Brașov). Și au reușit și să se facă de râs spunând niște absurdități pentru care merită să fie menționați într-o carte numită ”Cele mai stupide propoziții din istorie și nătângii care le-au scos pe gură”. Sau ”100 de năzbâtii pe care nu le-ai auzit până acum”. Sau ”Cum să spui aberați…„ eh, vă prindeți voi. Evident, le-am demontat toate afirmațiile ”informate”. Printre multe altele găsiți și niste date despre celebra acuzație că vaccinurile cauzează autism (ceea ce nu se întâmplă, apropo)

Articolul 4 a fost o muncă serioasă. Am stat zile întregi adunând complicațiile bolilor prevenibile prin vaccinare și le-am pus în tabele. Apoi am căutat date despre incidența acestor boli în România. Și apoi am comparat complicațiile bolilor cu efectele secundare ale vaccinării. Pentru orice persoană rațională, acele tablee și grafice sunt suficiente în susținerea deciziei de vaccinare.

Când am ajuns la articolul 5 am făcut inițial niște greșeli. I-am acuzat pe antivacciniști că ar fi responsabili de epidemiile din 2012 datorită propagandei de până atunci. Dar nu, a fost o problemă cu programul național de vaccinare undeva prin 1998. Dar măcar fiind primii din Europa în incidenta rujeolei, rubeolei și sindromului rubeolic congenital poate învățăm ceva? Sper!

Aici avem un intermezzo. S-a întâmplat ca ProTV să acorde timp și spațiu de emisie ideilor antivaccin. Și nu doar au promovat două conspiraționiste tragi-comice ci au folosit niște povești triste pentru a submina încrederea în vaccinuri. Totul a fost perfect intenționat și în ciuda spoielii de ”corectitudine jurnalistică” emisiunea a fost de toată jena.

Am scris două articole funcționând doar pe nervi, adrenalină și cafea și am făcut o treabă mai bună în documentarea articolului decât echipa de reporteri profesioniști plătiți pentru a produce reportaje quality. Încă aștept oferta de angajare la ProTV.

Iată cele două articole: primul și al doilea

Trecem peste emisiunea stupidă si ajungem cu pași repezi la articolul 6 unul din preferatele mele. Nu pentru că a trebuit să citesc 12 rapoarte anuale de la 12 companii farma diferite (o literatură fascinantă, credeți-mă pe cuvânt), ci pentru că îl văd ca pe o palmă imensă dată oricărei persoane care spune că Big Pharma face profituri spectaculoase din vaccinare. Din datele prezentate se pot extrapola niște concluzii rezonabile, în special cea care arată că mișcarea anti-vaccin are mai mari șanse să fie finanțată de oculta farmaceutică decât cei care susțin vaccinarea.

În articolul 7 am încercat să clarific ce sunt adjuvantii din vaccinuri și ce pericole prezintă ele.

Articolul 8 e dedicat unei discuții despre legea curentă și problemele pe care le cauzează precum și unor sugestii de a face vaccinarea obligatorie dar păstrând opțiunea de a nu vaccina.

În cele din urmă articolul 9  își dorea să inchidă cercul, respectiv să se întoarcă la tema de bază a seriei : o carte antivaccin publicată în România și devenită mult prea populară. Și am luat multe din afirmațiile bombastice, false și manipulative și le-am făcut ferfeniță cu dovezi și susținere științifică.

Concluzia seriei este clară: orice părinte trebuie să își vaccineze copilul pentru a-l proteja de boli periculoase, complicate și chiar mortale. În ciuda fricilor induse de diverși netoți vaccinarea este în continuare sigură, eficientă și valoroasă pentru sănătatea copiilor.

Și dacă tot vorbim de asta, întrebați-vă medicul despre rapelurile recomandate pentru adulți.

Vă aștept și pe pagina de Facebook

16 comments

  1. Foarte buna retrospectiva! Felicitari. Un articol foarte util, prin intermediul caruia cine doreste se poate informa foarte bine inainte de a lua orice decizie referitoare la vaccinare, mai ales daca are dubii 🙂

    1. Multumsc, am zis sa produc un link utilizabil pentru oricine vrea sa imi trimita niste cititori.
      Cu aceasta ocazie am mai scurtat si din inceputul majoritatii articolelor.
      Ma gandeam si sa fac niste statistici gen “50 de articole citate”, “15000 de cuvinte scrise” etc.

  2. Mi se pare foarte buna si campania “Stop the myth” a lui Bill Gates, care se refera la o sfera mai mare de lucruri printre care si vaccinarea. Statisticile sunt clare, iar diagramele pot fi pricepute si de ignorantii antivaccinare. Eu am vazut multi convinsi de antivaccinare, doar printr-un rahat de articol nedocumentat si sharuit pe FB. Chiar scriau netotii: “Acest articol mi-a deschis ochii bla bla bla…nu o sa risc, vaccinandu-mi copiii”. Cateodata am impresia ca e vb si de selectie naturala aici.

  3. despre parazitii intestinali se poate afla ceva in articolele urmatoare? se pot elimina cu cele trei ingrediente pelin, cuisoare si nuca neagra?

  4. Daca esti platit pe numarul de articole, tre’ sa faci si retrospectiva retrospectivei, altfel vaz ca a cam golit balta, te repeti si tot nu spui nimic valabil pe langa a recita ca papagalul materiale produse de cei care produc si vaccinurile. Balmajeli pseudostiintifice (formulate de marii experti in marketing care s-au jurat pe mamica lor ca si Conterganul era inofensiv si eficient) exista in cam toate brosurile de propaganda din cabinetele medicilor sau din farmacii, as fi mai interesata de un update personal despre cand iti va fi vaccinat propriul copil cu toate vaccinurile de pe piata – sa prezinti aici copia carnetului de vaccinare si sa ne mai povestesti si atunci cat de minunate sunt vaccinurile!

    1. În primul rand mai citește articolele sink sa găsești informație care nu exista nicăieri altundeva. In al doilea rând nu am nici un plan sa prezint public absolut nimic despre copiii mei când or apărea și ei.

      Daca îți trebuie update-uri personale ma tem ca nu ai înțeles nimic din ce scriu eu aici. On Feb 7, 2014 7:18 PM, “Insula Îndoielii” wrote:

      >

    2. În momentul în care ai devenit mămică ți-a crescut un al doilea encefal ? Ai început să gândești mai clar, să lași sentimentele deoparte și să încerci să iei decizii raționale ? Sau ai făcut exact opusul ? Ești orbită de ura ta împotriva vaccinurilor și a medicinei și nici măcar nu realizezi că deciziile tale în calitate de părinte, cu toate că probabil au intenția de a îți proteja progenitura, nu au efecte din aceeași categorie, nu sunt benefice. Orice mistic care alege ceaiul de coada șarpelui, zahărul la capsulă, magneții sau rugăciunile în detrimentul tratamentului medical, științific, este convins, exact ca și tine, că face ceea ce este bine pentru a își proteja copilul. Cu cât te implici mai mult din punct de vedere emoțional în ceva, cu atât crește șansa ca tu să iei o decizie bazată pe emoții, nu pe rațiune, și să faci ceva stupid. Subiectivismul parental nu este un argument anti-vaccinare, cu toate că toate gospodinele îl aruncă în stânga și în dreapta. Tot ceea ce transmiteți cu astfel de afirmații puerile este : “Când o să ai copil o să vezi că este mult mai ușor să iei decizii stupide ! HA ! ”

      Urmând aceeași “logică”, o țigancă care își trimite copiii la cerșit știe ce este bine pentru ei, doar are 7 iar tu ai doar unul singur. Așa că poți ori să înveți naiba să gândești cu chestia aia dintre urechi ori să ceri și să urmezi sfaturile altor gospodine care au avut o inteligență incredibilă și au reușită să aibă copii. Nu îți trebuie multă minte să te fuți. Nu îți trebuie multă minte nici să te fuți fără prezervativ iar faptul că ai făcut-o nu te face cu nimic mai inteligentă.

      Raționamentele logice ar trebui să funcționeze indiferent de persoană. Dacă simți nevoia să spui “Vai, dar tu nu ești în postura mea !” înseamnă doar că ai lipsuri la capitolul logică și ai rămas fără argumente. Încearcă să analizezi totul dintr-o perspectivă obiectivă, rațională și abandonează te rog aburelile lacrimogene care pot să o impresioneze probabil doar pe Monica Tatoiu și alte creaturi de țeapa ei.

Comments are closed.