Apocalipsa din 2012 – incursiune într-o psihoză colectivă – Partea 1

Suntem foarte aproape de acel moment uimitor în istoria omenirii, de ziua în care timpul se va dilata, conștiința umană se va modifica, efectele cuantice vor deveni vizibile, destinele noastre vor fi schimbate, oamenii se vor iubi unii pe alții, banii nu vor mai fi necesari, încălzirea globală se va opri și benzina o să coste 2 lei.

Saaaau, o să fie un solstițiu de iarnă banal și se vor face niște petreceri pre și post-apocaliptice reușite.

De ce ne apropiem de un așa numit sfârșit al lumii, de unde a apărut această isterie, care sunt bazele ei și chiar trebuie să ne temem de ceva? Vom afla în concluzia acestei serii.

Prima parte se va concentra asupra istoriei Maya si a influențelor culturale moderne ce au creat așteptările unui eveniment mitologic ce ar trebui sa se întâmple în mai puțin de două luni.

Civilizația Maya

Când vine vorba de civilizații antice mayașii sunt cu siguranță una din cele mai interesante populații ale Americii.  Majoritatea izvoarelor istorice spun că civilizația Maya exista din cel puțin 2500 î.e.n,  făcând o tranziție de la o societate de vânători-agricultori la cea agriculturală.

Mayași au avut de asemenea noroc să fie vecini cu o civilizație dezvoltată în apropiere, respectiv Olmecii. Prin influențe culturale și probabil ceva comerț mayașii au descoperit multe despre lume și în timp au dezvoltat propria cultură. Și și-au dezvoltat și propriul calendar din motive evidente (agricultură, sărbători, înțelesul trecerii timpului). Majoritatea civilizațiilor antice aveau un calendar propriu în funcție de necesități.

Calendarul Maya

Structural calendarul Maya nu este mult diferit de cel folosit în mod curent de întreaga societate modernă. Doar că, are o altă metodă de a număra zilele, săptămânile și lunile.

Calendarul Maya este construit în bază 20 și bază 18.  Mai jos aveti subdiviziunile folosite.

Reprezentare Subdiviziuni Calendar Zile ~ Ani solari
0.0.0.0.1 k’in 1 1/365
0.0.0.1.0 winal = 20 k’in 20 0.055
0.0.1.0.0 tun = 18 winal 360 0.986
0.1.0.0.0 k’atun = 20 tun 7,200 19.71
1.0.0.0.0 b’ak’tun = 20 k’atun 144,000 394.3

Ca și explicație 1 Kin inseamnă o zi. 1 Winal inseamnă 20 de zile (până aici se păstrează baza 20), apoi 1 tun = 18 winali (apare baza 18) apoi iarăși ne intoarcem la baza 20 cu un k’atun care e egal cu 20 de tuni.  Și în sfârșit 1 b’ak’tun înseamnă  20 de k’atuni. Puteți observa că tot echivalând unități de timp din ce în ce mai mari am ajuns să vedem că un b’ak’tun înseamnă deja 394 de ani și un pic.

Un b’ak’tun-ul se numără începând cu notația 13.0.0.0 și apoi continuă cu 1.0.0.0.

Iarăși important este momentul exact al pornirii calendarului. Autoritățile în domeniu spun că prima notație 13.0.0.0 – teoretic începutul calendarului – este dovedită să coincidă cu data de 11 August 3114 î.e.n în calendarul Gregorian proleptic (nu mă puneți să explic). Printr-o corelație îndelung studiată și destul de solidă din punct de vedere științific se pare că, într-adevăr, în 21 Decembrie 2012 se va ajunge din nou la 13.0.0.0.

Oh, si de asemenea, calendarul Maya se numeste de fapt calendarul Mesoamerican, pentru că nu e doar al populației mayașe, ei fiind considerați autori principali doar pentru că erau astronomi foarte buni

Notă: știu că e posibil să spun lucruri evidente însă vreau să clarific ceva. Civilizațiile antice nu foloseau calendarul nostru! Calendarul folosit aproape universal acum pe Pământ este dezvoltat de Papa Grigorie al XIII-lea și introdus în țările catolice în 1582. Și, pentru ca așa stă bine oamenilor inteligenți, aproape întreg restul populației globului s-a opus calendarului pentru că era inventat de un catolic. Opoziția a durat câteva sute de ani, ultimele țări ce au adoptat calendarul gregorian fiind Grecia și Rusia, undeva în secolul 20. Și aici vă aduc aminte că în fiecare an sunt știri cu ”rușii pe stil vechi” care vin să sărbătorească în România Anul Nou respectiv Crăciunul la vreo 2 săptămâni după ce restul lumii l-a sărbătorit. Ei bine, d-aia!

Civilizatiile antice însă, nu aveau asemenea griji. Momentul în care pornea calendarul și durata fiecărui an, respectiv împărțirea pe săptămâni avea, ca și la mayași, importanță deosebită și astfel fiecare cultură și-a dezvoltat ideile proprii în funcție și de observațiile astronomice. Aveți detalii despre tipurile de calendare aici

Mitologia Maya și legătura cu predicțiile apocaliptice

Una din cărțile mele preferate este Legendele Olimpului în îngrijirea lui Alexandru Mitru. Sunt zeci de povești pline de curaj și trădare și dragoste între oameni și zei, zei și alți zei și chiar drame umane. Citind Legendele Olimpului am dezvoltat o slăbiciune pentru poveștile pe care și le spun oamenii despre cum s-a creat Universul, Pământul și lumea în general. E o metodă de a vedea ce gândeau oamenii care trăiau înaintea noastră despre lumea în care se află, care este rostul lor pe pământ, de ce nu e totul minunat, de ce există boli și moarte și durere , ce e minunat în viață, cum dragostea îi inspiră și tot felul de alte momente care practic arată că oamenii au aceleași drame și bucurii din cele mai vechi timpuri.

Am putea discuta la nesfârșit despre miturile creației și religiile care le înglobează (evident, unele religii sunt încă considerate reale), dar , hai să ne intoarcem la mayași.

Popol Vuh, cartea ce conține mitologia maya (scrisă în 1701, după cum se pare folosind o sursă orală) povestește cum zeii au creat mai multe tipuri de oameni, primii din pământ (care s-au dizolvat în apă), următorii din lemn (care însă nu aveau minte sau suflet). Toti aceștia au fost distruși.

În cele din urmă oamenii ”moderni” sunt creați din mălai și uite așa, își explicau mayașii că au apărut ei și alții pe pământ.

Marele ciclu Mayaș

Site-urile care promovează apocalipsa din 2012 vorbesc despre cum mayașii concepeau niște ere de aproximativ 5200 de ani în care lumea era creată și apoi distrusă. Această idee nu are nici o bază istorică ci este inventată de un autor ezoteric pe nume Frank Waters în cartea lui Mexico Mistique. În aceeași carte spune cum la sfârșitul proaspăt inventatului Mare Ciclu se va întâmpla un ”salt în conștiință”.

Combinată cu faptul că dintr-un motiv neelucidat nimeni nu s-a gândit că orice calendar are o circularitate, în special când îl scrii pe piatră, ajungem la ideea că la fiecare 13.0.0.0.0 (adică cei 5126 de ani) lumea va fi distrusă.

Aceasta idee e baza a milioane de site-uri, pline de astrologi, numerologi, mistici, promotori, vânzători, producători de nimicuri, constructori de adăposturi atomice și diverși alți orestieni.

Știau oare mayașii ceva important despre lume, despre viitor, aveau ei un dar al predicției?

De fapt, civilizația Maya nu prea știa să prezică mai nimic. Se poate spune cu fermitate că erau astronomi pricepuți, în rest însă, imperiul mayas a eșuat datorită problemelor cauzate de agricultura intensivă, defrișarea pădurilor, inundațiilor și distrugerilor cauzate de acestea.

De ce o civilizație atât de avansată încât putea să prevadă viitorul de peste două mii de ani, nu reușea să înțeleagă că defrișarea cauzează distrugeri mai mari în caz de inundații e un mare mister al universului.

De asemenea, stiți ce altceva descoperiseră mayașii? Roata!

Paranteză: roata este o descoperire pe care multe civilizații au făcut-o în paralel.

Dar mayașii au descoperit-o și au dat-o copiilor să se joace cu ea fără să îi înțeleagă potențialul.

Și totuși, acum sunt considerați cei mai mari maeștrii ai astronomiei, prezicerilor despre viitor și deținătorii adevărurilor incomprehensibile oamenilor moderni. Civilizația care nu știa să folosească roata, au eșuat ca și imperiu, dar știau ce se va întâmpla peste mii de ani în ciuda faptului că nu au reușit să vadă sosirea conquistadorilor spanioli. Doar mie mi se pare ridicol?

Psihoza apocalipsei

Am auzit atâtea teorii despre ce se va întâmpla în 2012 încât mă simt de parcă sunt singurul om treaz într-o lume de drogați care au lins multiple ciuperci și apoi le-au tras pe nas.

De la înduiosător de non-clarvăzătoarea Carmen Harra am auzit că o să cadă moneda euro, că o să se schimbe ADN-ul uman, că e o perioadă de transformare.

De la un dement cu viziuni spectaculoase am aflat că extratereștrii din Consiliul Andromeda vor să ne ajute să devenim ființe cu patru dimensiuni și să ne debarasăm de corpurile noastre 3D, ba chiar că sus-numiții extratereștrii au purtat până acum un război galactic pentru a proteja Pământul și începând din decembrie 2012 datorită energiei vibraționale ce vine din centrul galaxiei s-a încheiat războiul și putem să evoluăm către o altă etapă spirituală. Wow, ma simt amețit…

De la un astrolog amator am auzit că configurația stelelor este identică cu decembrie 1989 prin urmare se va intâmpla ceva la fel de revoluționar ca atunci. Am discutat deja despre astrologie și de ce e doar o inutilitate amuzantă fără bază în știință.

Probabil că în ceea ce privește data de 21 decembrie 2012 se va aplica zicala ”câte bordeie atâtea obiceie”, pentru că, deși nimeni nu are vreo dovadă solidă asupra potențialelor viitoare întâmplări nu vor ezita să arunce cu speculații, să își vândă cărțile și să panicheze oameni.

Tot acest articol este însă doar o introducere ca să nu trebuiască să explic lucruri de bază de fiecare dată.

În episodul următor vom discuta despre predicțiile cele mai comune și de ce sunt și ele false.

Până una alta, în ciuda creșterii exponențiale de stiri apocaliptice, rămâneți sceptici.

7 comments

  1. Mi-a plăcut articolul și abia aștept să citesc și restul seriei.În curând voi trimite “panicați” la o gură de citeală pe acest blog :)))

  2. Daca imi permiti sa postez acest link aici.


    Hidden Human History Movie
    Mi se par interesante explicatiile.
    Astept si eu sa citesc partea a doua.

    1. Buna Diana.

      Am urmarit un pic dar pare sa fie doar istorie alternativa fara vreo urma de dovezi. E amuzant in schimb si usor de urmarit.

      Edit: acum vad ca e satira. Nice!

  3. Rămâi mai departe o fiinţă telurică, este alegerea ta. Nu înseamnă că sfârşitul lumii nu va veni odată. Faci aceeaşi greşeală ca mass media, iei drept sfârşit al lumii o terminare efectivă, ca un cataclism, ca o exterminare. Sfârşitul lumii înseamnă de fapt cu totul altceva, înseamnă un început. Iar în noua lume nu au ce căuta fiinţele telurice, care pierd timpul pe bloguri ironizându-i pe cei care se zbat să ajungă la informaţia adevărată. Păcat că insula ta, a îndoielii, va dispărea precum Atlantida. Ai însă timpul să alegi.

Comments are closed.